Pár zajímavostí o fenoménu jménem Asterix a Obelix

Pár zajímavostí o fenoménu jménem Asterix a Obelix
Film Asterix: Sídliště bohů se navrací k animované formě.

Film inspirovaný komiksem

Asterix: Sídliště bohů
Film Asterix: Sídliště bohů se navrací k animované formě.
Předchozí snímek Asterix: Sídliště bohů je inspirovaný stejnojmenným komiksem z roku 1971. Ten napsal René Goscinny, který je i tvůrcem tohoto galského hrdiny. Tištěnou předlohou se inspirovaly i předchozí animované a hrané filmy. Komiks poprvé vyšel v roce 1959 ve francouzském časopise Pilote. První samostatné vydání šlo do prodeje o dva roky později jako Asterix z Galie. Od té doby bylo vytištěno 37 dílů. Kromě Asterixe a Obelixe je Goscinny také autorem knih o malém Mikulášovi nebo Luckym Lukeovi.

Asterixův rozpočet

Asterix a Olympijské hry
Asterix a Olympijské hry | Pathé Films
První hraný film, který vyprávěl o Galech, byl uveden v roce 1999 pod názvem Asterix a Obelix. Hlavní role v něm ztvárnili Gérard Depardieu (Obelix) a Christian Clavier (Asterix, přičemž roli si nyní zopakoval, ač pouze hlasově, v Tajemství kouzelného lektvaru) a snímek vyšel na nemalých 48 miliónů eur šlo. To následně překonalo pokračování s podtitulem Olympijské hry z roku 2008, které stálo rovnou 78 milionů eur.

První zfilmovaný Asterix přišel do kin již v roce 1967

fenomen-asterix-a-obelix
Z prvního komiksu s Asterixem. Výtvarníkem je Albert Uderzo.
Snímek Asterix a Galové je prvním dílem natočeným na motivy kreslené předlohy se stejným názvem. Dílo zfilmované Rayem Goossensem bylo přijato s rozporuplnými názory. Fanoušci předlohy na jednu stranu ocenili příjemné převedení oblíbeného komiksu na plátna kin, na druhou stranu se podle mnohých reakcí z charakterů postav vytratilo kouzlo chytrého humoru.

Gérard Depardieu a Asterix

Christian Clavier, Gérard Depardieu
Gérard Depardieu poprvé jako filmový Obelix. Na snímku s kolegou Christianem Clavierem.
S Obelixem velmi spjatý herec se v roli této postavy objevil poprvé v roce 1999 ve filmu Asterix a Obelix. Kvůli postavě dobráckého tělnatého gala musel přibrat 20 kilo, což mu, jak sám tvrdil, nedělalo potíže. Od té doby ho ztvárnil čtyřikrát s třemi různými Asterixi. Na pozici Obelixova chytrého přítele se vystřídali herci Edouard Baer, Clovis Cornillac a Christian Clavier.

Postavy s výstižnými jmény

Gérard Depardieu, Edouard Baer
Asterix, Obelix a Idefix.
Když Gosciny vymýšlel jména pro své kreslené hrdiny, nepojmenoval je jen tak. Mnohá jména v sobě skrývají charakter, slovní hříčku či jen vtipné spojení několika slov dohromady. Například Asterix je odvozený od slova aster, tedy "chytrý". Obelix odvozený podle "obelisk" představuje symbol síly.