Kouzla a čáry na Febiofestu. Přijede Alan Rickman, učitel Harryho Pottera.

Kouzla a čáry na Febiofestu. Přijede Alan Rickman, učitel Harryho Pottera.
Z filmu Králova zahradnice. Na obrázku herečka Kate Winslet. | BontonFilm
Již dříve představili organizátoři 22. Febiofestu dva laureáty Kristiána za přínos světové kinematografii - populární herečku Kim Novak (Hitchcockova Závrať) a oscarového režiséra Jeana-Jacquese Annauda (Sedm let v Tibetu, Nepřítel před branami).
Febiofest zahájí 19. března velká kostýmní podívaná z doby krále Ludvíka XIV. Králova zahradnice, kde Rickman hraje a kterou zároveň i režíroval. Druhým zahajovacím filmem Febiofestu bude Annaudův nový snímek Talisman vlků (2015).
Králova zahradnice
Festival zároveň zveřejňuje kompletní program, v němž například odhaluje sekci Polsko 44 věnovanou 70. výročí konce 2. světové války nebo soutěžní sekci Nová Evropa. Program je letos poprvé dostupný také v rámci mobilní aplikace Febiofest. Předprodej bude zahájen 11. března.
Hned druhý festivalový den přijede mezinárodně uznávaný izraelský režisér Eran Riklis, jehož první filmy byly v 90. letech uvedeny v programu Berlinale i festivalu v Benátkách. V rámci jeho Pocty uvede Febiofest čtyři snímky.
Neobvyklé postavy a jejich pocity osamělosti, vykořeněnosti, vydělení, společenské handicapovanosti a výlučnosti odehrávající se od Islandu až po Afriku – to je výčet ústředních motivů snímků letošní soutěže Nová Evropa. V sekci Světové panorama, která dohromady nabídne 17 filmů, má letos největší zastoupení britský film, několik snímků prezentuje i Polsko, které je v posledních letech na vzestupu.
0a3203d9
Russel Crowe jako herec a režisér. V režijním debutu Cesta naděje, který bude na Febiofestu uveden, si zahrál po boku Bond girl Olgy Kurylenko.
Australský kontinent bude na letošním Febiofestu zastoupen hereckou hvězdou Russella Crowea. Tentokrát ale vystoupí i v roli debutující režiséra snímku Cesta naděje (2014). V něm si zahrál po boku Bond girl Olgy Kurylenko.
kouzla-a-cary-na-febiofestu-prijede-alan-rickman-ucitel-harryho-pottera
Letos budou mít návštěvníci možnost seznámit se s programem přes mobilní aplikaci Febiofest, ke stažení bude k dispozici v obchodech Google Play Store nebo App Store. Kromě programu nabídne informace o filmech a ukázky, divákům umožní i připomenutí jednotlivých projekcí s dostatečným předstihem. Aplikace Febiofest zároveň umožňuje propojení s kalendářem v mobilním telefonu. Verze pro Android bude k dispozici již 2. března. Majitelé iPhonů se dočkají 10. března.
Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest potrvá od 19. do 27. března.