US tržby: Pouhý odstín někdejšího hitmakera Willa Smithe

US tržby: Pouhý odstín někdejšího hitmakera Willa Smithe
Kingsman: Tajná služba
Na to, jak Will Smith válel ještě před pár lety, ale nestačila. Smithovy filmy běžně dříve startovaly (vyjma těch vyloženě vážných) nad hranicí třiceti tisíc. Dokonce i neúspěšný survival Po zániku Země se dokázal odpíchnout za 27 milionů. Focus si urval skromnějších 19 a k tomu má rozporuplné recenze. Na hit to tedy nevypadá a pokud se mezi diváky nestane trvalkou, příliš vysoko se v částce nevyšplhá. Na druhou stranu stál jen 50 milionů a ze světa již stihl ukrást dalších deset, takže do červených čísel se tu nepůjde. Dřív by Smith každopádně podobný rozpočet zalepil během jediného víkendu. Teď bude rád, když cifru na domácí půdě výbec vyrovná.
Taron Egerton, Colin Firth
Kingsman: Tajná služba
Výborných výsledků dosahuje na druhém místě Kingsman: Tajná služba. ERková skoroparodie bondovek má po třech týdnech z amerických kin 85 milionů a celosvětově 209, přičemž stála 81. Matthew Vaughn si může gratulovat. Vystoupil z X-Menovské série, aby si po svém natočil akční výplach s tajnými agenty a nejenže se mu to povedlo na výbornou, ale dosavadní tržby zajišťují druhé kolo. Doufejme, že Vaughn u série zůstane. V případě Kick-Assu se rozhodl otěže předat a moc dobře to nedopadlo.
Třetí místo okupuje neúnavný a diváky stále velmi vyhledávaný SpongeBob, čtvrtých Padesát odstínů šedi naopak nadále čelí velkému odlivu diváků. V tuhle chvíli už to ale film nijak drasticky nepostihne. Celosvětově má 486 milionů dolarů, přičemž nestál ani desetinu. Jde spíše o celkový dopad, který je mnohem menší, než studio očekávalo. Film měl v tržbách strčit do kapsy sérii Twilight a místo toho skončí výrazně pod ní. A co víc, špatné ohlasy nejsou jen od odpůrců, ale dokonce i od fanynek série. Studio urvalo zlatou slepici a má s ní problémy. Na dvojce bude muset zapracovat.
Olivia Wilde
Svůdná Olivia Wilde v roli démonem zmítané dívky dvakrát neoslnila.
Jediná další novinka se prodrala do TOP10 a to Vzkříšení démona na páté místo. Thriller o partičce vědců, kteří si začnou hrát na boha a přivedou člověka ze země mrtvých, vypadal v traileru poměrně nadějně. Recenze bohužel mluví o extrémním průšvihu a film naprosto odstřelily. Debutových míčů je přesto úspěch. Film stál totiž jen 3.3 milionů, takže se dá vlastně mluvit o hitu. Inu, někdy opravdu stačí ke štěstí hodně málo.
Pořádného úspěchu jsme se tedy nedočkali a kinaři další silný titul zoufale vyhlížejí. Bude jím příští víkend Chappie? Režisér Neill Blomkamp by si hit rozhodně zasloužil. Jen aby se neopakovalo Elysium, kde byl sice patrný talent režiséra, ale scénář byl o dvě třídy hloupější, než se slušelo.
Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.