Praskající bubliny Jednoho světa naplní česká kina

Praskající bubliny Jednoho světa naplní česká kina
Z dokumentu Cukr blog.
Češi tu představí v premiéře čtyři nové filmy: Jenica & Perla (2015), Zatajené dopisy (2015) , Stále spolu (2014) a Cukr-Blog (2014).
Bojovníci ze severu
Festival Jeden svět zahájí v pondělí 2. března od 19.00 v pražském kině Lucerna Bojovníci ze severu.
Co může být takovou bublinou, uvnitř níž se nacházíme? Pro každého to jistě bude něco jiného. Může to být vnímání islámu – zahajovací film letošního ročníku Bojovníci ze severu (kategorie Máte právo vědět), vnímání soukromí v elektronické komunikaci, letošní Oskarem oceněný dokument Citizenfour (2014) o Edwardu Snowdenovi (Hlavní kategorie) nebo Zázračné dítě internetu: Příběh Aarona Schwarze (kategorie Moc médií), či vnímání duševně nemocných ve filmech kategorie V zajetí mysli.
Cukr blog
Z dokumentu Cukr blog.
Letošní ročník Jednoho světa přichází opět s několika novinkami – jednou z nich je Cross-kino Neustadt, které se zaměří více na cross-mediální projekty – interaktivní webové dokumenty, využívající prvky počítačových her a nové způsoby vyprávění – to vše ve speciálně upravených prostorách Novoměstské radnice. Součástí programu budou workshopy, přednášky a debaty s výjimečnými hosty pohybujícími se v oblasti filmu a nových médií, například s Williamam Urrichiem z Massachusetského technologického institutu (MIT).
Jako v minulých letech, budou po vybraných projekcích následovat diskuse se zajímavými hosty – mimo režiséry, producenty a lidi pohybující se v lidskoprávní sféře, diváky navštíví i Lubomír Zaorálek, který po vybrané projekci bude s diváky debatovat o směřování české zahraniční politiky. Přichystáno je dle vyjádření pořadatelů Jednoho světa dalších devět panelových debat.
Stále spolu
Portrét jedné svérázné rodiny v dokumentu Stále spolu. | http://www.dokweb.net
Samozřejmostí je i Jeden svět pro školy plnící záslužnou osvětovou činnost mezi žáky středních a základních škol. Chystá se i výjimečný program v holešovické galerii DOX a Bubble Free Concert v experimentálním prostoru NoD. Institut dokumentárního filmu (IDF) pořádá při festivalu Jeden svět v Institutu Cervantes a divadle Komedie čtvrtý ročník East Doc Platform, což je největší dokumentární akce svého druhu ve střední a východní Evropě. Zbytek se odehraje od 2. do 11. března v kinech Lucerna, Světozor, Ponrepo, Atlas, Evald a Francouzském institutu. Poté bude pokračovat do 33 měst ČR a do Bruselu.