Zemřel Leonard Nimoy, legendární představitel pana Spocka ze Star Treku

Zemřel Leonard Nimoy, legendární představitel pana Spocka ze Star Treku
| Metro-Goldwyn-Mayer
Žil dlouho a blaze. Nyní se Leonard Nimoy připojil k legendám na filmovém nebi. Narodil se 26. března 1931 v Bostnu. Vystudoval drama na Boston College a Antioch College v Ohiu. Na vojně dosáhl hodnosti seržanta, poté měl nejrůznější „klasické“ práce (byl taxikářem, prodavačem, uvaděčem v kině). To vše využíval k tomu, aby mohl platit účty během studia herectví.
Debutoval malou rolí ve filmu Queen for a Day (1951). Postupem let neustále dokazoval své schopnosti, na skutečný úspěch si však musel počkat až do roku 1966, kdy mu byla svěřena role pana Spocka ve veleúspěšném sci-fi seriálu Star Trek. Postava mu vynesla 3 nominace na cenu Emmy. Na rozdíl od jiných nebyl Nimoy úspěchem role nijak svazován ani otráven. "Spock je jednoznačně jedním z mých nejlepších přátel. Když si nasadím ty uši, není to obyčejný den. Když se stanu Spockem, samotný den se stane výjimečným."
zemrel-leonard-nimoy-legendarni-predstavitel-pana-spocka-ze-star-treku
V seriálu Teorie velkého třesku si Nimoy zahrál sám sebe.
Postavu Spocka si zopakoval též v některých dílech filmové série Star Treku (včetně těch úplně nových). V roce 1997 slavil úspěch na Boradwayi, zahrál si v řadě dalších filmů a seriálů (aniž by se cokoli byť jen přiblížilo úspěchu, jaký představovala role ušatého Vulkánce) a velkou část své filmové kariéry věnoval i režii. Natočil dva velmi úspěšné filmové Star Treky (Pátrání po Spockovi a Cestu domů) či oblíbenou komedii Tři muži a nemluvně.
Nimoy byl vskutku všestranný autor. Za svůj život stihl napsat devět knížek poezie, vydat deset gramofonových alb, několik knih o fotografii i o sobě.