Recenze: Ghoul - žánr českého hororu oficiálně odstartován

Recenze: Ghoul - žánr českého hororu oficiálně odstartován
A protože jediné maso na vesnicích bylo lidské, začali to místní brzy řešit poměrně svéráznou formou, díky čemuž ani dnes nepůsobí tamní končiny zrovna dvakrát příjemně a rozhodně to není místo, kam by se někdo dobrovolně vydával například na dovolenou. Hlavními hrdiny filmu Ghoul jsou nicméně dokumentaristé, kteří chtějí místo zachytit a vyzpovídat člověka jménem Boris, jenž sám svého času někoho zkonzumoval. Filmaři skončí v chatě, kde se hrůzný čin odehrál, Boris ale nedorazí. A pak se začnou dít velmi podivné věci, které naznačují, že z lesů už nikdo nevyjde živý.
Přestože je horor starý jako film sám a jeho odrůda jménem found footage debutoval před 16 lety Záhadou Blair Witch, obojí je pro českou scénu velká neznámá. Pár pokusů tu bylo, bude ale pro všechny lepší na ně nevzpomínat. Režisér Petr Jákl ml. se rozhodl prokletí zlomit. V tajnosti vycestoval na Ukrajinu, pro větší autenticitu pozval neznámé herce, film natočil v angličtině a nastudoval veškeré žánrové postupy a vypravěčské kličky. Výsledek je sice "pouhým" slepencem populárních a ozkoušených motivů, co je ale hlavní, vše funguje přesně tak, jak se na žánr sluší.

Trailer:

Ghoul
Jákl, navzdory veškeré skepsi, skutečně dokázal natočit plnohodnotný found footage horor a to s i poměrně působivou expozicí, za což vděčí především excelentně zvolenému prostředí, které je strašidelné samo o sobě. Naštěstí za ním nijak nezaostává postupné odkrývání stop a gradování napěti. Sice se občas Jákl přikloní k nějakým těm lacinějším postupům (vyvolání strachu za pomoci hlasitého zvuku), většinu času ale překvapuje tím, jak obratně se na zvoleném hřišti pohybuje. Žánroví nadšenci si budou libovat především u jízd kamery lesem, které dávají vzpomenout na Evil Dead od Sama Raimiho.
Snaha o natočení co nejvěrnějšího zástupce žánru má nicméně tu nevýhodu, že Jákl nepřináší naprosto nic nového (a to i po dějové stránce). Je to zkrátka "jen" další kousek do řady filmů, které v posledních letech pravidelně útočí na kinosály. Je ale třeba jedním dechem dodat, že Ghoul většinu found footage hororů posledních let s přehledem strčí do kapsy (a to například i včetně posledních dílů série Paranormal Activity). V samotném závěru sice už možná až příliš tlačí na pilu v délce vyhrocené situace, jinak se ale snímku moc vytknout nedá. Prostě funguje tak, jak podobný horor fungovat má.
Takže klobouk dolů. Jákl si dal za cíl natočit horor, jenž půjde uvádět i v zahraničních kinech. A to se mu bez debat povedlo. Ghoul má rozhodně světové pojetí. A to přesto, že je to vlastně v jádru "malý český film".
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE