Festival otrlého diváka servíruje hned několik chodů roztodivné zábavy

Festival otrlého diváka servíruje hned několik chodů roztodivné zábavy
„Otrlec se překulil přes první dekádu a na znamení věčného cyklu desítkové soustavy jsme se rozhodli letošní ročník zasvětit strastem i slastem dětství,“ odhaluje téma letošního ročníku „Otrlé děti, otrlé dětství“ jeden ze stálých dramaturgů festivalu Jiří Flígl.
Otrlé děti, otrlé dětství
Přehlídka nabídne 17 projekcí jak starších filmů, tak více či méně očekávaných filmových novinek z kategorie braku, hororu, extrému, béček, péček a dalších okrajových žánrů.
Ryan Reynolds, Gemma Arterton
Ve filmu Hlasy se Ryan Reynolds vážně odvázal.
Festival bude slavnostně zahájen 3. března ve 20:30 krvavou psychoromancí Hlasy (2014) íránsko-francouzské režisérky Marjane Satrapi. „Hlasy představují ten typ filmu, který si užijete tím více, čím méně o něm předem víte. Snad tedy postačí decentně naznačit, že za obsah hrdinovy ledničky by se nemusel stydět ani samotný Jeffrey Dahmer a že zásady úklidu domácnosti zřejmě odkoukal z nějakého dokumentu o dalším povedeném domácím kutilovi Edovi Geinovi,“ komentuje otvírák Petr Šaroch.

Vůbec poprvé v historii festivalu bude jedna projekce přístupná pro publikum mladší patnácti let a dětští diváci na ní budou velmi vítáni. „To ale neznamená, že budeme pouštět jen tak ledajaký dětský film. Naopak, máme v plánu vystavit nejmladší generaci pravděpodobně nejhoršímu filmu pro děti v dějinách,“ vysvětluje otec zakladatel festivalu David Čeněk. Nedělní projekci filmu Santa si podmaňuje Marťany (1964) v originálním znění doprovodí mateřský hlas první dámy festivalu Samanthy Bifidus, která tentokrát bude tlumočit přímo do sálu, aby nezletilí diváci nebyli ve svém povyku omezováni sluchátky. Projekce pro děti otrlých rodičů proběhne v neděli 8. března od 16 hodin.
Oblíbený simultánní překlad nebude samozřejmě chybět ani u dalších filmů, tentokrát už opravdu jen pro dospělé. Diváci nepřijdou ani o populární interaktivní projekce. Slavný film Johna Waterse Polyester (1981) předvede revoluční technologii Odorama, která do diváckého zážitku zapojí i čichové ústrojí. Na projekci filmu Skřet II (1990) kino navštíví delegace z městečka Nilbog a předvede své revoluční pojetí pojmu „zelené potraviny". Závěrečná slavnostní projekce filmu Babadook (neděle 8. března 20:00) pak bude korunována tematickým „dětským rautem“.
Více se o Festivalu otrlého diváka dozvíte na oficiálním webu akce.
festival-otrleho-divaka-serviruje-hned-nekolik-chodu-roztodivne-zabavy