Tihle filmoví agenti by rozhodně neměli mít povolení zabíjet!

Tihle filmoví agenti by rozhodně neměli mít povolení zabíjet!
Johnny English | Universal Pictures

10. Agent Cody Banks

Agent Cody Banks
Agent Cody Banks
Teenageři nadšeně tleskají. Jejich hvězdný miláček Hilary Duff se ukázal v komedii s nádechem špionáže. Hilary si ve filmu zahrála uhrančivou středoškolačku, jakousi obdobu Bondgirl. Mnohem zajímavější je ale její protějšek (Frankie Muniz), který reprezentuje tuctového představitele středoškolské skupiny. Až na jednu věc, účastní se výcvikového programu CIA. Hezký pokus o parodii, ale skutečně zaujme jen malou skupinu.

9. Krycí jméno: Čistič

Krycí jméno: Čistič
Krycí jméno: Čistič
Čistič je klasickou postavou amerických komedií, nemá totiž ponětí, kým je. Co bylo předtím? Rána do hlavy, mrtvý agent a už to s ním jede s kopce. Nebyl by to správný agent, kdyby u sebe Cedric the Entertainer neměl krásnou Lucy Liu a Nicolette Sheridan. Ale i netradiční komedii o čističovi lze s jistým pobavením zhlédnout jen jednou.

8. Jsem agent

Owen Wilson, Eddie Murphy
Jsem agent
Tuhle větu o sobě může říct kdekdo. Není tedy divu, že ji tentokrát uslyšíme z úst komiků Owena Wilsona a Eddieho Murphyho. Ve filmu pátrají po ztracené superzbrani v podobě neviditelného letadla. A dělají ostudu. Samozřejmě.

7. Spy Kids

Spy Kids 4D: Stroj času
Spy Kids 4D: Stroj času (2011)
A tentokrát něco pro celou rodinu. Ačkoliv výzkumy jasně ukazují, že dnes už si dítě nutně nevybírá zaměstnání podle rodičů, tady je jedna výjimka. Když se totiž špióni v podobě Antonia Banderase a Carly Gugino ztratí, musí je přece hledat jejich děti. Je to takový hezký příběh o tom, jak dvě děti spasí všechny dobré špiony světa. Ale jelikož je jeho tvůrcem Robert Rodriguez, má to něco do sebe. Prozatím čítá filmová série Spy Kids čtyři díly plus jeden animovaný seriál.

6. Dostaňte agenta Smarta

ccab08d2
Dostaňte agenta Smarta | Warner Bros.
Neobyčejný příběh obyčejného analytika, který je jednoho dne postaven do boje proti zlé skupině KAOS. A není to ledajaká skupina, odhalila totiž identitu zpravodajské tajné služby. Je tedy nutné ji potrestat strašlivou zlobou analytika, přiděleného k agentovi 99. Pro celou rodinu film není. Před odpadem ho chrání originalita příběhu a Steve Carell v hlavní roli.

5. Muž z Acapulca

Jean-Paul Belmondo
Jean-Paul Belmondo | copyright © Les Films Ariane
Dostáváme se ke klasice. Jean-Paul Belmondo je muž z oceli, oplývá bystrou myslí a platí za klasického představitele francouzských komedií. Obecně má prostě všechno, co by nejmocnější agent na světě měl mít. Není tedy nikdo lepší, kdo by se mohl postavit neznámému nepříteli, který ohrožuje agenty v Acapulcu. Muž z Acapulca představuje velmi dobrý film, na který se dá dívat znovu a znovu.

4. Austin Powers

Mike Myers, Elizabeth Hurley
Austin Powers
Jedna z povedených amerických komediálních sérií o špionech, která vznikla před tím, než začaly být podivné a plné klišé. Mike Mayers je britský agent Austin Powers, kterého mají v hledáčku všichni zloduši světa. A fanynky. Austin utíká přede všemi. Narážky na agenta Jejího Veličenstva jsou všudypřítomné. Austin Powers baví ve filmech s podtitulem Špionátor (1997), Špión, který mě vojel (1999) a Goldmember (2002).

3. Růžový panter

Herbert Lom, Peter Sellers
Růžový panter | MGM
Jacques Clouseau ve světě něco znamená. Není to sice agent, ale jako detektiv se vyrovná Sherlocku Holmesovi. Je to totiž prosté, milý čtenáři. Sherlocka nedoplňuje kreslený růžový panter a taky si většinou nezahrává se zločincem. A co je takový Pes baskervillský proti Fantomovi? Na to si každý musí odpovědět sám. Hned v šesti filmových příbězích v roli inspektora Clouseaua skvěle baví herecký velikán Peter Sellers. O nervy nejednou připravil vrchního inspektora Charlese Dreyfuse, kterého ztvárnil původem Čechoslovák Herbert Lom.

2. Velký blondýn s černou botou

Pierre Richard
Velký blondýn s černou botou
Jedna z nejúspěšnějších francouzských komedií vůbec. Postava civilního občana, který předstírá, že je významným agentem, pak pronásleduje Pierra Richarda ještě několik dalších filmů. Objevuje se i ve snímcích, které nemají s touto tematikou nic společného.

1. Johnny English

Rowan Atkinson, John Malkovich, Natalie Imbruglia
Johnny English | Universal Pictures
Rowan Atkinson jako ztělesněný agent je po kultovních filmech s Mr. Beanem něco, co pobaví skoro pokaždé. Johnny English představuje vše, čím James Bond není. Ať už se jedná o atraktivitu, akčnost nebo zručnost. Jedna z mála přímých parodií na klasické Bondovky, které po všech letech ztrácejí na lesku. Johnny ale neztrácí, ještě aby, když jsou jen tři díly.