US tržby: Den svatého Valentýna patřil Padesáti odstínům šedi i Kingsmanům

US tržby: Den svatého Valentýna patřil Padesáti odstínům šedi i Kingsmanům
Kingsman: Tajná služba
Ostatně, i česká kina hlásí vyprodáno, což je situace, která se u nás opravdu běžně neděje. Padesát odstínů šedi má nakročeno hodně daleko a to přesto, že reakce zdaleka nejsou nejrůžovější a to i ze stran fanynek, jež vyjadřují zklamání nad zpracováním a výběrem herců. Hlavní slovo ale hraje hype ve stylu "tenhle film prostě musíte vidět". Funguje to. Chodí na něj všichni a to včetně těch, kteří nechtějí (=pánové), protože si nehodlají rozčílit své ženy. Je to skoro stejně vděčný model, jako když kino vydělává na dětech a rodičích.
Pánové se naštěstí rozhodli nenechat svého koně na holičkách a ve slušném počtu podrželi i konkurenčního Kingsmana. Tak nějak se čekalo, že to s našlapanou novinkou Matthew Vaughna (Kick-Ass, Hvězdný prach) nedopadne úplně dobře, protože jde o britský film, komiksové eRko a navíc nasazené ve stejný víkend jako Odstíny. Chlapi ale nevyměkli a vybojovali pro své agenty 36 milionů! To je zatraceně slušné startovné vzhledem k tomu, co proti Kingsmanům hrálo. Ještě že tak, film si úspěch zaslouží.
Taron Egerton, Colin Firth
Kingsman: Tajná služba
Ani na dalších dvou příčkách se překvapivě nepaběrkovalo. SpongeBob na třetí pozici urval 31 milionů a čtvrtý Americký sniper si připsal dalších 16 (a to je v kinech osmý víkend!). Na pětce už bylo veselé méně - tam se propadla sci-fi Jupiter vychází, která je již oficiálně zařazena mezi největší propadáky posledních let. Již o druhém víkendu se snímek propadl o 49%, přičemž má na kontě 32 milionů dolarů. To je pro podávnou, jež stál i s propagací víc než 200 míčů, problém. Ani ve světě to navíc není o moc lepší. Sourozenci Wachowští se mohou do budoucna s podobnými drahými projekty rozloučit. Možná by dostali peníze na další Matrix. Ale už ani to není v tuhle chvíli jisté.
Šlo každopádně o dobrý víkend na peníze. Hned dva nové hity, k tomu dvě stálice z minulých týdnů. Kdyby to takhle fungovalo pravidelně, měl by filmový průmysl vystaráno a kinaři také. Minimálně v následujících týdnech je ale o tržby postaráno. Z Padesáti odstínů šedi bude trvalka, to se můžete vsadit.
Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.