Nejočekávanější filmy roku 2015 od kultovních režisérů

Nejočekávanější filmy roku 2015  od kultovních režisérů
nejocekavanejsi-filmy-roku-2015-od-kultovnich-reziseru-7
10. Ztraceni v Mnichově
Režie: Petr Zelenka
A začněme hezky doma. Na filmovou scénu se po sedmi letech vrací Petr Zelenka (Knoflíkáři, Samotáři, Karamazovi). Sice v komediálním žánru, nicméně s vážným historickým tématem (tak to má být!), které Petra Zelenku dlouhodobě zajímá – tj. historické důsledky Mnichovské dohody. Námět už sám o sobě poutá pozornost. 90letý papoušek, který dlouho žil s jedním signatářem mnichovské dohody (Daladier), přijíždí do Prahy, aby podal svědectví. Papouška ovšem unese český novinář, nastane diplomatický skandál...
Česká premiéra: 22.října
nejocekavanejsi-filmy-roku-2015-od-kultovnich-reziseru-3
9. The Sea Of Trees
Režie: Gus Van Sant
Režisér Dobrého Willa Huntinga a ikona nezávislé americké kinematografie natočil příběh muže (Matthew McConaughey), který už má té mizérie kolem sebe plné zuby a chce ukončit svůj nanicovatý život na velice specifickém místě – v lese sebevrahů na úpatí hory Mount Fuji. Tam potkává podobně depresí nadopovaného kolegu z Japonska (Ken Watanabe). Ženskou hvězdu v tomto temném trojúhelníku ztvární Naomi Watts.
Světová premiéra: zatím nestanovena/pravděpodobně festival v Cannes
nejocekavanejsi-filmy-roku-2015-od-kultovnich-reziseru
8. Microbe et Gasoil
Režie: Michel Gondry
Kultovní francouzský režisér, jehož inovativní postupy ze světa videoklipů a reklam ovlivnily celou generaci mladých filmařů, dokončuje svůj další snímek. Jeho road-movie bude o páru dospívajících (ano, jmenují se Microbe a Gasoil), kteří cestují Francií a sbírají životní zkušenosti. Zprávy zpravodajců tvrdí, že Gondry je ve formě a diváky čeká vizuální hostina. Hlavní ženská (dospělá, nikoli dospívající) role - Audrey Tautou.
Světová premiéra: zatím nestanovena/pravděpodobně léto
nejocekavanejsi-filmy-roku-2015-od-kultovnich-reziseru-8
7. Yoga Hosers
Režie: Kevin Smith
Další hvězda nezávislého amerického filmu Kevin Smith (kdo by neznal jeho Podvodníky z New Jersey) uvede letos do kin druhou část své volné trilogie True North (první byl komediální horor Tusk). V tomto příběhu se spojí dvojice příznivců jógy v každodenním životě s lovcem lidí, aby jim pomohl udolat zlé síly. Pozornost poutá spojení režiséra Kevina Smithe a představitele hlavní role Johnnyho Deppa. Že by se Depp konečně vymanil ze zakletí zvaného byl slavný snad před světovou válkou a dnes se marně snaží dojímat pamětníky?
Světová premiéra: 1. července
nejocekavanejsi-filmy-roku-2015-od-kultovnich-reziseru-5
6. That’s What I’m Talking About
Režie: Richard Linklater
A do třetice kultovní režisér americké indie-scény, který ovšem hladce proplouvá i do mainstreamových azurových lagun (trilogie Před soumrakem, Před úsvitem, Před půlnocí a letos se čeká, že na Oscarech zaboduje s filmem Chlapectví). Jeho nový film nemá žádná slavná jména, ani námět nehýří originalitou – mladý muž se na vysoké stává členem baseballového mužstva a … poznává, co je to život. Zní to banálně? Linklater není mistrem banality a umí překvapit.
Světová premiéra: zatím nestanovena
nejocekavanejsi-filmy-roku-2015-od-kultovnich-reziseru-6
5. Untitled Cold War Spy Thriller  (Most špiónů)
Režie: Steven Spielberg
Tak a pojďme na starší gardu. Stevenu Spielbergovi je letos 68, vedle kolegy Clinta Eastwooda (84) úplný mladík. Ovšem s rozvahou. Ne každý ho přesvědčí, aby se ujal režie. Tentokrát to byl scénář neméně slavných bratrů Coenů vyprávějící skutečný příběh diplomata Jamese Donovana (Tom Hanks), který je v době studené války nucen vyjednávat o propuštění zajatého pilota amerického výzvědného letounu U-2. Film zatím nemá ani pracovní titul, nicméně už se natáčí.
Světová premiéra: 16.října
nejocekavanejsi-filmy-roku-2015-od-kultovnich-reziseru-9
4. Silence
Režie: Martin Scorsese
Další klasik Hollywoodu svým posledním kouskem Vlk z Wallstreet prokázal, že zdaleka nepatří do starého železa. Ve filmu Silence se vrátí do 17. století a bude vyprávět příběh dvou jezuitských kněží, kteří čelí násilí a perzekuci při šíření křesťanského evangelia v Japonsku. Je známo, že tento projekt chtěl Scorsese natočit už před mnoha lety. Původně obsazený Daniel Day-Lewis byl nahrazen Liamem Neesonem, sekundovat mu bude Andrew Garfield.
Světová premiéra: zatím nestanovena /pravděpodobně listopad
nejocekavanejsi-filmy-roku-2015-od-kultovnich-reziseru-2
3. Knight of Cups
Režie: Terrence Malick
Na filmy Terrence Malicka se čeká vždy s napětím (a dlouho). Zatímco jeho poslední snímek K zázraku byl čistě o lásce, tentokrát to bude patrně moralita zamířená na svět konzumu a jeho ďábelsky pomíjivých, ale chutných cukrátek. Malick si nikdy nemohl stěžovat, že v jeho filmech žádná hvězda nehraje. A stěžovat si nemohl ani teď. Jmenujme první řadu. Christian Bale, Cate Blanchett, Natalie Portman, Antonio Banderas, Wes Bentley a další.
Světová premiéra: MFF Berlinale
nejocekavanejsi-filmy-roku-2015-od-kultovnich-reziseru-1
2. Irrational Man (Iracionální muž) 
Režie: Woody Allen
Woody Allen na rozdíl od Terrence Malicka už nehodlá váhat a dumat, jestli tak nebo onak a natáčí filmy se skutečně železnou pravidelností. Co rok, to film, děj se co děj. Někdy to vyjde, jindy ne, čert to vem. V komedii Irrational Man budeme sledovat profesora filosofie, který na vysokoškolském kampu prožívá existencionální krizi a z téhle bryndy ho dostane, jak jinak, láska. Hlavními rolemi Woody podělil Emmu Stone, Joaquina Phoenixe a Jamieho Blackleye.
Světová premiéra:  zatím nestanovena
nejocekavanejsi-filmy-roku-2015-od-kultovnich-reziseru
1. The Hateful Eight (Osm hrozných)
Režie: Quentin Tarantino
A na čele očekávání je oblíbený šílenec z vidopůjčovny, mistr prolínání žánrů a proklínání zlodějů filmových scénářů. Jeho osmička škarohlídů, která se po občanské válce plouží státem Wyoming a v jedné chvíli se ocitne pod jednou střechou, aby uchránila rozhněvané hlavičky před blizzardem. Co z toho vzejde, všichni tušíme. Nic, co by svět posunulo k lepším zítřkům, ale možná k mimořádnému filmovému zážitku. Hlavní role Samuel L. Jackson, Tim Roth, Michael Madsen, Kurt Russell, Walton Goggins, Jennifer Jason Leigh, Bruce Dern, Demian Bichir a Channing Tatum.
Světová premiéra: 13. listopadu