Michálek se vrací do historie. Natočí film o Karlu IV.

Michálek se vrací do historie. Natočí film o Karlu IV.
Z filmu Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů
Vladimír Michálek
Režisér a scenárista Vladimír Michálek
...o významné osobnosti přesahující středoevropský region vznikne film. Natočí ho režisér Vladimír Michálek v produkci společnosti Three brothers (Cyril a Metoděj, Jménem krále, Ať žijí rytíři!). Ta má nejen s historickým žánrem bohaté zkušenosti, podílela se například na vzniku hollywoodských snímků Hellboy, Letopisy Narnie: Princ Kaspian, Van Helsing...
Dvoudílní film Karel IV. (2016) bude jedním z bodů oslav 700 let od narození českého krále a římského císaře. Všemožných událostí, diskusí a konferencí se v rámci oslav uskuteční požehnaně. Film se řadí mezi jeden z vrcholů, protože bude srozumitelný všem, tedy nejen vysokoškolským studentům, profesorům a historickým badatelům. Snímek, jehož scenáristou je Jan Drbohlav (Habermannův mlýn), se zaměří na období, kdy se stal mladý Lucemburk Karel IV. českým králem a kdy usiloval o korunu římské říše.
michalek-se-vraci-do-historie-natoci-film-o-karlu-iv
Kdo bude hrát Karla IV.? Zadání bylo následující - 38 let, česky hovořící...
Dle webu Borovan.cz se bude rozpočet filmu blížit 100 milionům korun. Na financování se bude 1/5 podílet Česká televize. Jedná se též o mezinárodní koprodukci a částečné investici Vlády České republiky, která při té příležitosti zřídila tzv. Národní komisy.
Jak si s tímto projektem poradí 58 letý režisér Vladimír Michálek? Držme mu palce, aby se nenechal semlít institucemi, které si jistě chtějí na významné osobnosti přihřát polívčičku. Takový nadhled a lehkost jako v muzikálu Noc na Karlštejně ovšem nikdo nečeká.
Obrázek článku