Režisér Tim Burton: Milovník temných stínů, který udělal z Johnnyho Deppa Střihorukého Edwarda

Režisér Tim Burton: Milovník temných stínů, který udělal z Johnnyho Deppa Střihorukého Edwarda
Z novinky Tima Burtona Big Eyes.
10. Helen Bonham Carter
Helena Bonham Carter
Helen Bonham Carter | BontonFilm
V Americe se holt nenosí, aby manželka nosila přijmení svého druha. Helen Bohman Carter byla nejen Burtonovou družkou, ale také jeho dvorní herečkou. Kromě velmi honosné role manželky krále Jiřího VI. propůjčila své hlasivky Mrtvé nevěstě. Vedou se spekulace o tom, jestli bude patřit do Burtonova hereckého týmu i nadále, protože loni na Vánoce oznámila slavná dvojice rozvod. Pokud se tedy nejednalo o Ukradené Vánoce Tima Burtona.
9. Osobní střihoruký sen
Johnny Depp
Střihoruký Edward | 20th Century Fox
Tim Burton v rozhovorech uvádí, že dlouho snil o tom natočit film o citlivém chlapci s prsty jako čepele. A přes počáteční komplikace se mu to povedlo. Do filmu obsadil svého oblíbence Vincenta Price, navíc šlo o první snímek, který natočil s Johnym Deppem. Ten ve filmu původně vůbec neměl figurovat. Ale protože si Tom Cruise kladl jako podmínku angažmá filmový happy end, Burton ho domítl. Díky bohu.
8. Stephen King
Stephen King
Stephen King
Nebýt Stephena Kinga a jeho obliby ve zvrhlých příbězích, nejspíš bychom Tima Burtona neznali. Král hororu se totiž nadchnul pro prvního Frankenweenieho, který byl stvořen v ateliérech studia Disney. Doporučil pak Burtona svému příteli Bonnimu Leeovi ze studia Warner Bros. A právě tam vznikl první Burtonův velký film Beetlejuice.
7. Burton - herec
Tim Burton
Tim Burton si zahrál ve filmu Singles.
Nejen Quentin Tarantino si občas zahraje ve svých filmech. I Burton se rád čas od času někde objeví. Většinou ale nejde o vlastní snímky. Před dvaceti lety se objevil ve filmech Singles nebo seriálu Alfréd Hitchcock presents. V menší roli jsme ho mohli nedávno spatřit například v Mužích v černém 3.
6. Když děsit, tak i ty nejmenší
Hansel and Gretel
Z televizního filmu Jeníček a Mařenka.
Od té doby, co byl Burton nucen podílet se na kresleném filmu Liška a pes, rozhodl se tvořit filmy trochu jinak. Pohádka Jeníček a Mařenka patří k dílům, která vyděsí skoro každého prcka. Burtonovy pohádky a kreslené filmy rozhodně nepatří oku dětského diváka.
5. Frankenweenie
Frankenweenie: Domácí mazlíček
Frankenweenie: Domácí mazlíček
Tolikrát zmiňovaný film si jistě zaslouží své vlastní číslo. Není totiž jen jeden. V roce 1984 přišel první snímek o domácím mazlíčkovi, který znovu ožil. Tolik zmiňovaný film má být parafráze snímku Frankensteinova nevěsta. A proč to nezkusit hned dvakrát. Poprvé nadchnul Stephena Kinga, podruhé, v roce 2012, zbytek světa. Tentokrát v animovaném vydání.
4. Pocta pro podivíny
Johnny Depp
Ed Wood | Touchstone Pictures
Nejhorší režisér své doby a herec z hororů. Koho jiného než Burtona by napadlo točit filmy právě o nich? Loutkový Vincent pojednává o herci Vincentu Priceovi, který proslul především svým hlasem v hororových filmech. Burton pro něj připravil též speciální roli ve Střihorukém Edwardovi. A výše zmiňovaným režisérem nemůže být nikdo jiný než Ed Wood, o kterém Burton natočil celovečerního... Eda Wooda. No jistě.
3. Trochu jiný Disney
Helena Bonham Carter
Z filmu Alenka v říši divů.
Hned po svých studiích v Los Angeles získal Burton práci kreslíře v Disney, zde nabral veškerou nenávist vůči filmu Liška a pes. A možná proto se jeho zbylé postavičky tak zvrhly. Na výstavě v Praze bylo k vidění hned několik loutek, které si z Disneyho postaviček a ideálů utahují. Tak například - Dumbo, který zasednul principálovu hlavu. Je asi víc než zřejmé, odkud čerpá Burton inspiraci. Ostatně, ani Alenku v říši divů nezpracoval zrovna pohádkovým způsobem. A Walt Disney Pictures snímek produkovalo. Burton je vysmátý.
2. Danny Elfman
co-dela-tima-burtona-timem-burtonem
Helen Bonham Carter, Danny Elfman a Tim Burton.
Zda je Burton obdivovatelem elfů, nikdo neví. Ale s Dannym Elfmanem mu to klape náramně. Danny začínal s kapelou Oigo Boingo, s níž složil hudbu k Pee-Weeho velkému dobrodružství. Právě tím započala spolupráce (a přátelství) s Burtonem. Texaský zpěvák a skladatel se podílel na tvorbě hudby k většině Timových filmů. Snad v tom bude pokračovat.
1. Johny Depp
Johnny Depp
Johnny Depp v Temných stínech. | Warner Bros.
“Nevím, co je to za film, ale hraje tam Johny Depp, tak na něj jdu,” řekl mi jednou kamarád předtím než odešel do kina na Alenku v říši divů. Depp je oblíbený nejen u diváků, ale i u režisérů. Je jen málo těch, kteří by ho ve filmu nechtěli. Burton má výhodu, že jeho renomé režiséra rostlo de facto souběžně s úspěchem Johnnyho Deppa. Střihoruký Edward kariéru obou dvou skutečně nakopl. Možná proto nepřekvapí, že je jen málo filmů v Burtonově filmografii, v nichž se Depp neobjevil. Co kdyby bez hvězdy Pirátů z Karibiku nebyl režisér a vyznavač temných stínů tam, kde je dnes...?