Jak se stát hercem nebo herečkou: Co se musíte naučit a jaké potřebujete vzdělání?

Jak se stát hercem nebo herečkou: Co se musíte naučit a jaké potřebujete vzdělání?
Tenkrát v Hollywoodu | Sony
Pojďme se na to tedy podívat a v jednotlivých bodech článku si prozradit to nejdůležitější:
1) Jaké vzdělání musí mít herec?
2) Co musí umět herec?
3) Co dělá herec?
4) Jaký plat má herec?
Na začátek by bylo dobré si říci, že čím dříve se herectví začnete věnovat, tím lépe. Ostatně stejné je to i ve sportu i jiných uměleckých odvětvích jako hudba, tanec, malířství atd. Rozhodující je samozřejmě talent, ale ani ten nemusí stačit. Základem je tudíž příslušná praktická a teoretická průprava jako herecké kurzy, workshopy, studijní obory, kroužky nebo letní herecké tábory.
Ivan Trojan
Ivan Trojan v seriálu Docent | Česká televize

Jaké vzdělání musí mít herec?

Pokud to vezmeme do důsledku, herec žádné speciální nebo odborné vzdělání mít nemusí (mnoho hereckých hvězd nemá ani maturitu), je ale velkou výhodou, stejně jako jakékoli zkušenosti, ať už s herectvím nebo prací v zákulisí. Pokud chcete být kvalitním, úspěšným a vyhledávaným hercem, musíte neustále zdokonalovat své schopnosti a dovednosti. Samozřejmostí je trénink paměti a hlasového projevu.
Skvělou příležitostí pro sbírání prvních zkušeností, příležitostí a kontaktů (čím více lidí z oboru znáte, tím lépe) je účinkování v komparzu, reklamách, různých ochotnických spolcích, divadelních kroužcích nebo i časté chození do divadla. Takto získané dovednosti můžete využíti i při talentových zkouškách na konzervatoř nebo vysokou školu (DAMU, AMU, JAMU...). Můžete si najmout osobního lektora a měli byste mít neustálý přehled v oboru. Měli byste vědět, co se děje, učit se stále nové věci a poznat i své silné stránky. Cokoli navíc k hereckému projevu se může hodit, řeč je například o zpěvu, tanci, sportu, schopnosti napodobování nebo třeba ovládání různých jazyků. Jakýkoli koníček je pro herce velmi přínosný, neboť nevíte, co se vám bude v této profesi jednoho dne hodit.
Pomoci může i přestěhování se do velkého města, nabízí se tu více možností a máte blízko i na konkurzy, které byste měli navštěvovat co nejčastěji. Na konkurz byste měli být vždy dokonale připravení, být dochvilní a pracovat s odmítnutím. Neúspěch u konkurzu vás nesmí odradit. Buďte upřímní a sami sebou, netlačte se do rovin nebo stylu, který vám nesedí, bude to poznat. Velkou výhodou je pak herecká agentura nebo vlastní agent, kteří vám pomohou s výběrem konkurzů, sestavením profesního portfolia a budováním vaší image.
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio | Paramount Network

Co musí umět herec?

Herecká práce je rozmanitá, takže kdo má širší rozsah a ovládá i jiné dovednosti, má větší šanci uspět. Pouhé nadání nestačí. Vedle svého výrazu musí herec umět ovládat i práci s textem (rychle se ho naučit, umět ho poutavě a bezchybně přečíst), hlasem a pohybovým výrazem. Herec by se měl umět vžít do dané role, pochopit ji, rozumět tématu, ději a vědět, co od něj režisér očekává. Výhodou je i schopnost improvizace, umět se přizpůsobit různým podmínkám a nebát se zkoušet nové věci.

Co dělá herec?

Mohli bychom říci, že herec zkrátka hraje, jenže hraní v divadlech, reklamách, televizi nebo filmech je jen tou viditelnou části jejich profese. Většinu času se herec musí učit texty, chodit na zkoušky, učit se choreografii, seznámit se s jevištěm, předávat publiku umělecké záměry autorů hry a režisérů. Speciálním odvětvím je pak účinkování v rozhlasových hrách, dabingu nebo namlouvání audioknih. Chodí na konkurzy a často s divadlem či filmových štábem cestuje. V několika posledních letech se také herci uplatňují v různých marketingových rolích, jako jsou ambasadoři určitých výrobků nebo firem, jako modelové pro módní značky, účastní se různorodých propagačních akcí k daným filmům a spravují své sociální účty, jež jim zvětšují popularitu a pomáhají je udržet v centru dění.
Mads Mikkelsen
Mads Mikkelsen ve snímku Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství | Warner Bros.

Jaký plat má herec?

Herectví se zdá jako úžasný způsob obživy, zvláště když poté vidíte sumy hollywoodských hvězd, které inkasují za své filmy. Jenže realita českých herců je většinou odlišná. Samozřejmě ty největší herecké hvězdy mají opravu pěkné honoráře, ale řadový umělec na tom není o moc lépe než třeba pokladní či skladník. Nevěříte? Fakta jsou jasná, v roce 2024 se herecký plat pohybuje mezi 19 841 Kč až 48 425 Kč měsíčně. O výši platu samozřejmě rozhodují zkušenosti. Mladí, začínající herci mají platy nejnižší, jejich starší kolegové jsou na tom lépe. A to je také důvod, proč mnoho divadelních herců přijímá role i v řadě televizních seriálů, kde byste je o ohledem na jejich pověst a schopnosti nečekali. V televizní a filmové branži jsou totiž platy mnohem vyšší a znamenají stabilní a pravidelný příjem. Ostatně trend přesouvání velkých hvězd na televizní obrazovky můžeme sledovat i v Hollywoodu několik let zpátky.
Pokud se vám vše podaří a usměje se na vás i trochu štěstí, brzy vás možná uvidíme v našem žebříčku nejlepších českých herců a nebo nejlepších českých hereček.