Lví král dělá první krůčky v traileru s mladým Mufasou. Vrátí se Timon, Pumbaa i zlý Scar

Lví král dělá první krůčky v traileru s mladým Mufasou. Vrátí se Timon, Pumbaa i zlý Scar
Mufasa: Lví král | Disney
Už po vydání traileru na Favreaův remake se zažehla debata o adekvátnosti použité animace, jejíž ráz barevného přírodovědného dokumentu podle mnohých oslabil pohádkový šarm původního díla a Disneyho klasických animáků obecně. Působivý trikový projekt z africké divočiny, kde personifikovaná zvířata kompletně přejímají lidské role a suplují shakespearovskou tragédii, úplně nešel dohromady s kýženou rodinou zábavou naplněnou muzikálovými čísly a postavičkami, jejichž různorodé charaktery v realistickém designu poněkud zanikaly.
Mufasa: Lví král
Mufasa: Lví král
AI
69%
Mufasa: Lví král vznikl v režii člověka, od něhož bychom to před pár lety čekali ze všech nejméně. Barry Jenkins je tvůrce progresivních a citlivých filmů o společenském postavení a dogmatech afroamerické komunity, Moonlight mu roku 2017 zajistil Oscara za nejlepší adaptovaný scénář a o totéž ocenění se ucházel také zásluhou dramatu Kdyby ulice Beale mohla mluvit z roku 2018. Na plantážnický otrokářský jih obrátil pozornost v seriálu Podzemní železnice a v prosinci do kin pošle očekávaný příběh Mufasy a Scara v jejich dětských letech, kdy v krvi ještě neměli „ani kapku vznešenosti.“
Simbův otec a vážený zvířecí vladař, jehož v obou zmíněných verzích nadaboval hlas Dartha Vadera James Earl Jones, patří k nejlegendárnějším Disneyho postavám i kvůli svému tragickému skonu pod kopyty pakoňů, kam jej z útesu svrhnul mocichtivý bratr. Ukázka sází na podobné propriety v čele s melodií Circle of Life, kterou tvůrci oslovovali také před pěti lety. Na první pohled je zvláštní, že se opět vypráví o lvíčeti poznávajícím okolní svět. Mufasův příběh ale zatím neznáme a Jenkins snad dostal prostor k procvičování vlastní fantazie.
Mufasa: Lví král: teaser trailer | Falcon
Scénář mu stejně jako pro Favreua napsal velezkušený Jeff Nathanson (Chyť mě, když to dokážeš) a režisér má k látce odvěký vztah. „Sestře jsem v 90. letech pomáhal vychovat dva kluky a s těmi postavami jsem vyrůstal. Příležitost pracovat s Disneym a rozvést ten úžasný příběh přátelství, lásky a odkazu v rámci zachování mé práce konzervující životy a ducha africké diaspory je pro mě splněným snem,“ poznamenal pro Variety s tím, že hodlá metaforicky promlouvat k původem africké populaci a reflektovat její kulturní tradice.
Lví král (2019)
Lví král (2019)
Lví král (2019)
Lví král (1994)
Lví král (1994)
Právě v tom by film mohl být přínosnější než předchozí část, která v mnoha sekvencích jen překopírovala devadesátkový originál a kromě vizuální aktualizace nic vlastního nenabídla. Mufasa v traileru mnoho neprozradí, ale materiál nese osobitější estetiku a Jenkinsovi se snad povedlo rozdmýchat oheň v duši zvířecích hrdinů, který ve fotorealistickém provedení naposledy vyhasínal. Zájem o film bude od 19. prosince obrovský a příběh o zrodu bratrovražedného vztahu hodlá pokukovat po Oscarech. Vedle Jenkinse má v rukávu také hvězdné dabéry včetně Kelvina Harrisona Jr., Setha Rogena či Beyoncé, hudbu Hanse Zimmera, Pharrella Williamse a Nicholase Britella nebo písně od Lina-Manuela Mirandy.
Prohlédněte si žebříček nejlépe hodnocených animovaných filmů podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.
Zdroj: Variety