První recenze na Griseldu chválí nečekané obsazení narkobaronky. Dál už je to horší

První recenze na Griseldu chválí nečekané obsazení narkobaronky. Dál už je to horší
Griselda | Netflix
Zločinecká kariéra Griseldy Blanco se datuje zhruba od 70. let do počátku 21. století. Během této doby se vypracovala z pouliční kapsářky až na jednu z klíčových figur v obchodu s drogami mezi kolumbijským Medellínem a velkými americkými městy (především Miami a New Yorkem). V očekávané sérii Netflixu ji ztvárňuje Sofía Vergara (známá z hlavně Takové moderní rodinky), showrunnerkou pořadu je Ingrid Escajeda a režisérem Andrés Baiz, který zkušenosti s tématem sbíral při režii mnoha dílů seriálů Narcos a Narcos: Mexiko.
Griselda: trailer | Netflix
Hodnotící web Rotten Tomatoes zatím eviduje deset recenzí, z nichž je hned devět pozitivních. Jejich průměrné hodnocení se však pohybuje pouze na čísle 6,9 bodů z 10. Ještě o trochu přísnější je pět recenzí dosud zapsaných na serveru Metacritic, jejichž průměrné skóre je 61 %. Zdá se tedy, že zámořská kritická obec není z Griseldy nijak nadšená, uděluje jí však opatrný palec nahoru.
Griselda
Griselda
  • Netflix
71%
„Sofía Vergara předvádí v Griseldě strhující výkon, v němž ukazuje obří emocionální rozsah. Vedlejší herecké obsazení, zejména mužských postav v Griseldině životě, rovněž nabízí silné výkony napomáhající ukotvení celé série. Samotný konec je ale poněkud nedostatečný a nedaří se v něm prozkoumat pozdější fáze hrdinčina života,“ hodnotí ve své recenzi pro web Collider kritička Carly Lane. A i dál chválí hlavně protagonistku: „Navzdory určitým nedostatkům nabízí série Netflixu fascinující pohled na jak kontroverzní, tak i poutavou postavu, kterou úžasně ztvárňuje Vergara, již by v takové roli snad nikdo nečekal.“
O trochu přísnější, i když podobně naladěný je i Dan Fienbert z The Hollywood Reporter: „I když Griseldě postupem času klesá kvalita, díky Vergaře je to stále sledovatelné.“ Nick Clark z London Evening Standard zase ocenil hereččino namaskování, kvůli němuž je obtížné ji poznat, ale dvouhodinová transformace na začátku každého natáčecího dne je prý ku prospěchu věci. „Kdo si užíval Narcos a Zákon gangu, bude na povrchní úrovni pobaven i zde, ale širší společenské komentáře či vhledy do života v Latinské Americe očekávat opravdu nelze,“ píše střídmě spokojená Cristina Escobar pro web RogerEbert.com.
Griselda
Griselda | Netflix
Nejpřísnějším hlasem je zatím Keith Watson z britského The Telegraph, který Griseldě uděluje dvě hvězdy z pěti možných a píše: „I když se Vergara snaží, jak může, nikdy se jí úplně nepodaří, aby nás v jádru zcela prázdná postava opravdu zajímala. Navzdory určitým kvalitám je tedy Griselda nakonec zklamáním.“
Pokud se tedy dosavadní názory pokusíme shrnout, vychází z toho, že Netflix si dokázal ohlídat atraktivní řemeslnou stránku a rovněž překvapivé obsazení Sofíe Vergary se ukázalo být velmi dobrou volbou. Příběhově se však zřejmě o nic nečekaného nejedná a převedení komplexní tematiky do šestihodinového vyprávění nejspíš vedlo i ke značnému zploštění mnoha společenských a kulturních specifik regionu.
Griselda
Griselda | Netflix
Už za týden si budeme moci na Netflixu udělat názor sami. Do té doby se můžete podívat aspoň na náš žebříček nejlepších seriálů na Netflixu.
Zdroje: Rotten Tomatoes, Metacritic, Collider, The Hollywood Reporter, RogerEbert.com, The Telegrapth, London Evening Standard