Obětavá Kate Winslet na bojištích druhé světové války. Vysněné natáčení musela sama platit

Obětavá Kate Winslet na bojištích druhé světové války. Vysněné natáčení musela sama platit
Lee | Sky Cinema
Zatím tedy není jasné, zdali i do těch našich – během letošního září se film objeví v amerických, britských a leckterých dalších evropských kinech, na oficiální potvrzení od nějakého českého distributora si ještě musíme počkat. To nám však nebrání v tom, abychom si vychutnali minutovou ukázku, která nabízí pohled hned do několika dekád fotografčina pestrého života.
Lee
Lee
70%
Miller ve 20. letech minulého století odjela z New Yorku do Paříže, kde fotila pro módní časopisy a stala se i součástí tehdejšího surrealistického okruhu. Její nejvýznamnější práce se však datují do druhé světové války, kdy přinášela děsivé a významné zprávy z okupované Francie či koncentračních táborů. Stala se slavnou žurnalistkou v době, kdy se ženy na válečné frontě běžně nevyskytovaly.
Její syn Antony Penrose rozvířil zájem o tuto osobnost v roce 1985, tedy osm let po matčině smrti, kdy napsal její biografii. Z ní vychází i celovečerní debut ostřílené kameramanky a seriálové režisérky Ellen Kuras, jež v minulosti nasnímala třeba Věčný svit neposkvrněné mysli či Kafe a cigára a režijně se podílela na seriálech Umbrella Academy nebo Ozark.
Lee: teaser trailer | Sky Original
V čele hvězdného obsazení vidíme Kate Winslet v titulní úloze, po jejím boku se ale objeví i Marion Cotillard, Josh O’Connor, Andy Samberg, Andrea Riseborough, Noémie Merlant či Alexander Skarsgård. V centru dění je však Winslet nejen na plátně, ale i v pozadí – podílela se na filmu i produkčně, osobně obvolávala leckteré herecké kolegy, sháněla peníze a v loňském rozhovoru pro časopis Vogue (kam skutečná Lee Miller primárně přispívala) přiznala, že kvůli nejistotám ohledně financování platila první dva týdny natáčení celý štáb ze svého.
Její oddanost snímku, na němž společně s Kuras pracovala dlouhých osm let, je tedy nezpochybnitelná a už za pár měsíců si snad budeme moci udělat názor sami. Zatím se v rámci doplnění souvislostí můžete podívat na Občanskou válku, která stále běží v kinech, nebo na náš žebříček nejlepších hereček, v němž se Kate Winslet nachází až překvapivě vysoko.
Zdroje: Vogue, Deadline, Sky Cinema