Megalomanské Megalopolis zveřejňuje první fotku. Vysněný projekt musel tvrdohlavý režisér 300krát přepsat

Megalomanské Megalopolis zveřejňuje první fotku. Vysněný projekt musel tvrdohlavý režisér 300krát přepsat
Protože Coppola je velmi úzkostný ohledně příliš brzkého úniku dat, musíme si pomoct ilustrační fotografií z Tomorrowlandu | Disney
Trnitou cestu, po které nevyzpytatelný Coppola k téhle premiéře kráčel, jsme v náznaku představovali před pár týdny. Jedná se o projekt, který svou prokletostí dalece překonává i jeho notoricky problémovou Apokalypsu, z níž se nakonec vyklubal jeden z nejrespektovanějších filmů všech dob.
Megalopolis
Megalopolis
AI
72%
Čeká stejný osud i Megalopolis? Můžeme doufat. Musíme doufat! Scénář neměl v Hollywoodu nejlepší pověst a dlouho se mělo za to, že je možná lepší, že tenhle projekt nikdy nevznikne. Mohl tak existovat v naší fantazii podobně jako Jodorowského Duna nebo Spider-Man Jamese Camerona, tedy hypoteticky dokonalé filmy, které ale neměly štěstí vzniknout. A ruku na srdce, ne každý Coppolův vysněný projekt se ukázal být trefou do černého i na vrcholu jeho sil.
Megalopolis
Megalopolis | American Zoetrope
Pro každého cinefila přesto musí být nesmírně vzrušující, že se téhle eventuality opravdu dočkáme. Slovním spojením „něco takového tu ještě nebylo“ se často plýtvá, nicméně tentokrát to platí do písmene. Žádný film za 120 milionů dolarů nevznikl tak moc stranou filmového průmyslu. Filmaři jako Christopher Nolan či svého času Paul Verhoeven si sice zvládnou obstarat rozpočet blockbusteru a udržet projekt pod svojí kontrolou, tlak investorů ale pořád existuje. Coppola se tomu všemu oklikou vyhnul. Je možné, že nic takového už nikdy neuvidíme.
O příběhu stále víme tolik, že bude sledovat postupný pád megalomanského architekta s tváří Adama Drivera, jenž má za úkol po kataklyzmatické katastrofě vybudovat nové velkoměsto, tento úkol ho ale dovede k šílenství. Na první fotografii zveřejněné v magazínu Vanity Fair vidíme Drivera před opulentním panoramatem spolu s Nathalie Emmanuel, jež ztvární jeho partnerku. Z doprovodného textu se dozvídáme mimo jiné, že režisér musel během let scénář 300krát přepsat, než se finálně rozjely kamery. To už je odhodlání!
Za měsíc touhle dobou už budeme znát první reakce veřejnosti. Ty z přísně utajených testovacích projekcí mluví nepřekvapivě o těžko uchopitelném a stravitelném filmu. Kdy, jak a jestli dorazí Megalopolis do českých kin, bude jasnější po premiéře 17. května v Cannes, kde se zažehnou i distribuční jednání. Coppolova účast bude však jistě hořkosladká, před pár dny pochoval svou manželku Eleanor, s níž se oženil roku 1963 a jež byla svědkyní jeho vrcholů i pádů, jak dosvědčuje její dokument Srdce temnoty: režisérská apokalypsa. Že nebudou moct oslavit premiéru tohohle vydřeného filmu spolu, je snad poslední tragédie provázející tento projekt.
Zatím se podívejte na žebříček nejočekávanějších filmů roku podle databáze Kinoboxu.
zdroj: Vanity Fair, Kinobox