CzechTek: Trailer - fenomén undergroundové subkultury v dokumentu Rozálie Kohoutové

Většina zná fenomén undergroundového techna díky roku 2005, kdy se do vyznavačů elektronické hudby, kteří se sjeli na CzechTek, pustili policejní těžkooděnci a Jiří Paroubek. Na skupinu bylo z masových médií nahlíženo jako na bandu povalečů a feťáků. Vášně pominuly, je čas na to podívat se hlouběji na subkulturní fenomén, jemuž se vyhly televizní Kmeny (2015), respektive technaři se odmítli projektu zúčastnit.
V dokumentárním filmu CzechTek (2017) cestuje režisérka Rozálie Kohoutová (FC Roma, Gottland) v čase a archivy Jakuba Hradílka, který se hudebních akcí pod širým nebem od 90. let účastnil a vše dokumentoval. Materiál je to značně surový (rozumějte autentický), což dokumentu dodává lehkou retro náladu i autenticitu.
Kromě toho režisérka vyzpovídala klíčové postavy undergroundového techna (DJs z britského uskupení Spiral Tribe), které tuzemské freetekno v 90. letech nakopli a inspirovali. Dozvíte se tedy to, co v policejních archivech nenajdete - například proč se někdo rozhodne s dodávkou brázdit Evropu a pořádat hudební akce pod širým nebem. Nebo jak to mají vysloužilí technaři dnes, jak se (ne)zařadili do společnosti, zkrátka a jednoduše, jak žijí po všech těch nekonečných večírcích.
Snímek CzechTek nemá distributora, ale na facebookových stránkách najdete seznam chystaných projekcí (7. července v Plzni atd.) a možnost uspořádat vlastní. Film zaštítila Česká televize, která by jej měla ještě letos promítat. Datum není známo.

Související osoby


Související tituly


Související videa


Související články