Svět podle Daliborka: Trailer - Vít Klusák přináší portrét něžného neonacisty

Tvorba dokumentaristy a producenta Víta Klusáka nepřestává udivovat zajímavými tématy, která balancují na lehce provokují, balancují na hraně a pošťuchují k odlišnému přemýšlení. V novince Svět podle Daliborka (2017) představuje prostějovského neonacistu a nechává diváka nahlédnout do jeho vesmíru.
Dalibor bydlí s matkou, pokoj má plný nacistických praporů, natáčí amatérská hororová videa, nikdy neopustil Prostějov a mluví pouze s Čechy. Klusák se ho v situačním dokumentu pokouší vyvést z rovnováhy - konfrontuje ho s potomky nacistické perzekuce, sleduje Daliborkův milostný život a frustraci pramenící z maloměstského prostředí. Všechno vyvrcholí zájezdem do koncentračního tábora...
V případě Světu podle Daliborka nejde o skandální odhalení tvrdého neonacistického jádra, nýbrž o bizarní - a částečně smutnou - mozaiku skládající se v jeden (ne)obyčejný život. Kolik obdobných případů dokumentaristům v zemi unikne?
Svět podle Daliborka se prvně představí v soutěžní sekci dokumentárních filmů na festivalu v Karlových Varech. Do kinodistribuce snímek zamíří 13. července. Distributorem je společnost Bontonfilm.

Související osoby


Související tituly


Související videa


Související články