VIDEO: Strašil konzumací hamburgerů. V novince Rats míří Spurlock mezi hlodavce

12 roků uplynulo od doby, kdy dokumentarista Morgan Spurlock předvedl odvážný aktivistický čin. Několik týdnů jedl pouze v řetězci rychlého občerstvení, aby poukázal na nezdravý způsob amerického stravování. A natočil o tom angažovaný film, kterým alespoň trošilinku změnil americké normy a uvažování o rychlém občerstvení.
Super Size Me (2004) bylo působivé dílo plné protichůdných emocí, přehlídkou stereotypů i rýpnutím si mezi žebra nezdravě se stravujících tlouštíků. Spurlockovi se na úspěch (snímek byl nominován na Oscara) navázat nepodařilo, což dokládá jaká řehole je natočit řemeslně kvalitní dokument, který navíc bude tak provokativní a inovativní, že osloví davy.
Spurlockova novinka Rats (2016) takové ambice mít nebude. Hororově laděná upoutávka na expedici do říše hlodavců ale do puntíku splňuje to, co by promo video mělo obsahovat. Odpuzuje a láká zároveň. "Krysy" byly inspirovány bestsellerem novináře Roberta Sullivana, který pracoval jako deratizátor a zastává teorii, že bez lidí by neexistovali ani krysí hlodavci.
Spurlock dokument natočil pro televizi Discovery a doufejme, že se na cestě podzemními stokami, vietnamskými tržištěmi nebo laboratořemi nevzdá svého cynického smyslu pro humor. Karbanátek z mletého masa asi nikoho nepřekvapí. Ale představa, že zmutované krysy vezmou město New Orleans útokem, je dost děsivá...

Související osoby


Související tituly


Související videa


Související články