VIDEO: Digitálně restaurovaný Baron Prášil zahájí letošní filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně

Filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně si jako zahajovací film vybral digitálně restaurovaný snímek Baron Prášil (1961) od významného filmového génia Karla Zemana. Film prochází obnovou díky projektu Čistíme svět fantazie, partnerů Nadace české bijáky, Muzeum Karla Zemana a Česká televize ve spolupráci s Universal Production Partners (UPP). Projekt je financován Nadací české bijáky a podpořen Ministerstvem kultury a Státním fondem kinematografie České republiky.
„Jsme rádi, že se po 55 letech vrací film Baron Prášil, který je poctou fantazii, na místo svého vzniku,“ uvádí Ondřej Beránek, spoluzakladatel Muzea Karla Zemana. Fantaskní příběh Barona Prášila, lháře a romantického vypravěče, potěší na slavnostní premiéře 27. května 2016 ve Zlíně takřka 1000 diváků v jeden okamžik.
„Přestože je Baron Prášil barevný film, z velké části byl natočen na černobílý negativní materiál, do kterého se barva doplňovala až dodatečně, proto je digitální restaurování snímku velmi specifické,“ uvádí Ivo Marák, hlavní restaurátor ze společnosti UPP. Barva má u snímku zcela zásadní kompoziční a symbolický význam, který dotváří danou scénu a plní stejnou funkci jako kulisy nebo herci.
Cílem projektu Čistíme svět fantazie je digitálně zrestaurovat tři vybrané filmy
z produkce Karla Zemana, představit je široké veřejnosti a zajistit jejich uchování v nejvyšší možné kvalitě i pro budoucí generace. V létě 2015 byl úspěšně dokončen Vynález zkázy (1958) a po digitálním restaurování Barona Prášila naváže film Cesta do pravěku (1955). (Muzeum Karla Zemana)

Související osoby


Související tituly


Související videa


Související články