Silvester

agga agaga

Komentáře 13

Od nejnovějších
  1. Tajný život Marilyn Monroe
    Tajný život Marilyn Monroe (2015)
    6
    Film chce byť životopisom jednej veľkej hereckej legendy, mnoho faktov ostalo ale úmyselne alebo nedopatrením skrytých. Prečo sa tu napríklad neriešila tak svetoznáma aféra s Kennedym? Prečo sa neriešila záhada jej smrti, keď už dnes mnoho faktov svedčí, že to až tak celkom samovražda nemusela byť? V roku 2015 nie je dobré natočiť film s takými medzerami. Aké máme teda z filmu pocity? Zistíme, že dramatík svetového formátu Arthur Miller bol totálny idiot a hlavne, že úbohá Marilyn bola úplne vymletá osoba, ktorá okolo chytrosti ani neprešla. Filmu chýbala odvaha ukázať niečo viac.
  2. Pa a Pi (1986)
    10
    My sme tí Pa a Pi z bláznivej rakety. My sme tá posádka, čo ide sem. My sme tá výprava z mačacej planéty, čo sa chce pochváliť, že pozná Zem. Hľadáme na Zemi, hľadáme vás, nech je nás priateľov pod slnkom viac. My sme tí Pa a Pi z mačacej planéty. My sme tá posádka, čo prišla sem... Dve zvedavé vesmírne mačky v malej medziplanetárnej lodi mapujú československú prírodu a faunu. Titul "Pa a Pi" bol didaktický, náučný, večerníčkový seriál Marika Gombitova - skvela titulna pesnicka
  3. Atelier Duse (1987)
    10
    Prvni stereofonni VHS v CSSR, ale bohuzel nevyslo na DVD. Historicky prvá stereofónna videokazeta s videoklipmi v Československu. Na VHS sa nachádza okrem klipového filmu aj záznam z televízneho recitálu Adresa ja, adresa ty. Kaboš sa pohral s myšlienkou, že vyprofiluje slovenskú pop divu v jej vlastnom príbehu. Piesne sú prevažne z albumu Atelér duše, ktorú dopĺňa režisérova srdcovka z albumu Moj malý príbeh - klip Cirkusový kon. Je to výborný počin - režisér sa snažil zobrazit vnútro Mariky Gombitovej a to sa podarilo.
  4. To Kapitola 2
    To Kapitola 2 (2019)
    0.5
    It: Chapter Two měla být letošní hororová jistota alespoň za 4 hvězdy. Ale tvůrci řekli rozhodné NE! Tyvole, došlo vůbec někomu, co byly silné stránky jedničky, díky nimž byla tak dobře přijatá? Evidentně nikoli. Tak já to tvůrcům řeknu. Čisté herectví Billa Skarsgårda coby klauna Pennywise. No, ve dvojce je "It" ve své neupravené klaunské podobě zhruba třicet sekund čistého času (ve tříhodinovém filmu!!!). To není moc času na to, aby mohl Bill něco předvést. Všechny ostatní výstupy Toho jsou zmršeny debilním a až překvapivě nepovedeným digibordelem, v němž se na nějaké herectví nehraje. Digibordel není strašidelný!!! Zadruhé chemie mezi postavami. Ta fungovala u dětských představitelů na jedničku. Taková ta amblinovská atmosféra letního dětského dobrodružství, kdy chce být divák členem party, ačkoli by se musel potýkat s nemilými věcmi. Ve dvojce? Chemie nula. Božský cast absolutně nevyužitý - Bill, Eddie a Beverly na facku, trochu se drží jen Richie, ale ten sem spadl z jiného filmu (komediálního, nutno podotknout), zbytek je do počtu. A za třetí dobře prokreslené vztahy mezi postavami. To ve druhé kapitole neexistuje vůbec. Hrdinové se mezi sebou nebaví jako lidi, jen sypou "hlášky" a jednoduché krátké větičky, protože mezi vším tím trikovým cirkusem není na nic čas (paradoxně! ve tříhodinovém filmu!!!). Ten film totiž nemá žádné nosné téma, jež by se v promluvách hrdinů řešilo. Vše se jen ubíjejícím tempem nudně a lineárně sune k povinnému finále v podzemí. Ta tříhodinová stopáž je vážně neobhajitelná. Zvlášť prostřední hodina je svou monotónností a repetetivností k nepřežití. Když mi došlo, že si budeme muset minimálně pětkrát (na černocha se nedostalo) vytrpět povinné kolečko "postava jde na nějaké místo v Derry - vzpomene si na příhodu z dětsví, co se tam odehrála - ve flashabacku na ní bafne It - návrat do současnosti, kde na postavu opět bafne It", měl jsem sto chutí se zvednout a odejít do přilehlého MacDonalda na véču. Protože bych určitě o nic nepřišel. A nejhorší je, že bych fakt o nic nepřišel, stalo se to přesně tak, jak píšu :D. Nicméně, čert to vem, kdyby to byl alespoň funkční horor. Jenže v tomhle ohledu zas film dojel na potřebu mít z It blockbuster, takže takřka každá potenciálně strašidelná scéna je zabitá nějakým trapným humorem. Zkrátka zklamání roku.
  5. Zelená kniha
    Zelená kniha (2018)
    9
    Herecký koncert Vigga Mortensena. Zahrál jednoduššího buranského grázlíka s dobrým srdcem s naprostou noblesou. Věřil jsem mu každé slovo a možná tomu přispěl i perfetkní český dabing a zvolení dobrého dabéra. Popravdě řečeno příběh mě zcela nepohltil, ale zpracování velmi dobré a hlavně jsem to hercům prostě věřil. Moc hezký snímek.
  6. Vše o Evě
    Vše o Evě (1950)
    9.5
    Mankiewicz se mohl opřít o skvělé herecké obsazení, kterému dominuje pochopitelně skvělá Bette Davis v roli stárnoucí divy. Film je rozhodně velice zajímavým dramatem s celou řadou výborných cynických bonmotů:,,Připoutejte se, bude to bouřlivá noc!“ nebo:,,To je ale příběh! Chybí už jen psi, kteří by jí zakousli do zadku.“ Film je vyprávěn retrospektivně, stejně jako Sunset Boulevard, ale podle mého názoru jeho hlavní devízou je skvělý scénář, fantastická Bette Davis a realizace celkově podstatně pokulhává za vycizelovaným Wilderovým klenotem. Nelze se také ubránit pocitu, že hlavní hrdinka Anne Baxter i přes nominaci na Oskara není zrovna úplně talentovanou herečkou, ale smyslnou dračicí.
  7. Trhlina
    Trhlina (2019)
    4.5
    Vyborna reklama, provedeni na slovenske pomery vyborne, ale pribeh nepotesil ani nikam neposunul. Ale mozna je to jen otazka vkusu, nebo pak narocnejsi potreby vice kvalitni produkce. Ve srovnani se zahranicnima filamma je to slabsi, na sk pomery skvele