milda.sleha

Miloslav Šlehofer

Komentáře 44

Od nejnovějších
  1. Spojení osudem
    Spojení osudem (2023)
    9
    Tohle je další úspěšná libůstka pro fandy a milovnice k-dramas. Nepatřím mezi ty, co se řídí popularitou fenoménu korejských hvězd, takže žádného herce, ani herečku neznám podle jména. Vystačím si s tím, že poznávám mnoho jejich hvězd a mám mezi nimi oblíbence. Zde je to asi dost populární Ro Woon, který mě už zaujal v historické sérii Přízeň krále, a až když jsem se zde podíval, jsem zjistil, že jsem ho viděl také v k-drama Zítra je taky den. S hlavní ženskou představitelkou Jo Bo-Ah jsem zatím čest neměl. V jiných dílech jsem si oblíbil Lee Bong-Ryun, která hraje paní "Mrchovou".
    Zpočátku jsem si říkal, že je to průměrné k-drama, protože už někdy v druhém, třetím díle jsem uhádl hlavní zápletku, vzápětí hlavního záporáka, ještě, než dali scénáristé jasné nápovědy. Ale hodně stěžejních věcí jen tam mezi řečí je tam zmíněno. Takže po shlédnutí docela dost velkého počtu korejských telenovel jsem si říkal, že už se dostávám do toho, co je typické u hollywoodské tvorby - průhledná klišovitost bez nápadu a invence, kdy lze děj poměrně snadno odhadnout dopředu.'
    Korejskou tvorbu jsem objevil během lockdownů a zaujala mě svou jinakostí, a to že dokáží tu přeslazenost natáhnout mnohem dál, než Amíci, přitom si to drží tempo, hrají adekvátně na city, a tam kde by to končilo v USA, oni vesele nebo tragicky pokračují dál.
    Tento seriál má vše, co se od korejské romance čeká - hlavní ušlápnutou a nevýraznou hrdinku, která přes všechny předpoklady zaujme dva nejkrásnější chlapy v okolí, do toho zamotává kouzla, kletby, krimi a sympatické vedlejší postavy, z nichž je nejkouzelnější románek kolegů z radnice pana Gonga a šéfky Ma Eun-Young.
    A ačkoliv lze mnoho stěžejních prvků děje odhadnout dopředu, tak přesto to dokázají tvůrci pořádně promíchat tak, aby si to udrželo pozornost a pokud to vydržíte, tak konec je opravdu jízda na horské dráze, ne vždy snadno uvěřitelná. Ale takový je svět reality a magie. A musím říct, že jsem si to pustil s tím, že to Netflix označuje jako "minisérii", takže jsem očekával něco do 10 dílů a zpočátku jsem si říkal, že to přece jen vydržím, protože se obvykle dopředu nedívám ani na anotaci a často ani na trailer, prostě to zkusím a uvidím. Navíc se mi moc líbí atraktivita korejské historie, která je do toho také promíchaná.
    A je k tomu i dobrý soundtrack - viz YouTube.
    Takže také zkuste a uvidíte... :)
  2. Prayers for Bobby
    Prayers for Bobby (2009)
    10
    jeden z nejlepších filmů, jak pochopit, co to pro člověka znamená být jiný, tj. homosexuální... vhodný pro všechny rodiče, dospívající děti, církevní představitele a extrémisty... .m)
  3. Vlčí bouda
    Vlčí bouda (1986)
    8
    v té době, kdy vznikl, jsem se u filmu fakt bál... což u čs. filmu bylo něco naprosto ojedinělého, a proto si toho filmu vážím dodnes... :m)
  4. Trainspotting
    Trainspotting (1996)
    10
    film, který udělal ewana mcgregora a upozornil i na roberta carlyleho... jako tehdejší ředitel protidrogového centra mohu potvrdit, že jeden z mála filmů, který bavil mě i mé klienty... :m))
  5. Velká šestka
    Velká šestka (2014)
    10
    dospělý film pro děti a dětský film pro dospělé... ze začátku se mi zdálo, že to je moc dospělé a míjí to cílového diváka... nakonec jsem uznal, že i když je to vlastně vykrádačka superhrdinských filmů, je to nejlepší superhrdinský film poslední doby... :m)
  6. Coming Down the Mountain
    Coming Down the Mountain (2007)
    10
    viděl jsem ve slovenské televizi jako zostúpiť z hory... příběh dvou bratrů, z nichž jeden trpí downovým syndromem... druhý dospíváním... vztah mezi nimi se komplikuje až do té míry, že se david rozhodne svého postiženého bratra zabít... rozhodně stojí za vidění... :m)
  7. Jak na věc v LA
    Jak na věc v LA (2011)
    7.5
    mladý a pohledný gay chce být velkou hereckou hvězdou... jenže takhle to v hollywoodu nefunguje... a tak se brzo propracuje až ke spodině pornoprůmyslu... pak však potká slavnou hvězdu a zdá se, že by vše mohlo být jinak... jenže... hollywood je prostě zrádný... :m)
  8. Báječný hotel Marigold
    Báječný hotel Marigold (2011)
    8.5
    skvělé obsazení, skvělá lokace a skvělé příběhy... nejde o zcela excelentní film, ale přesto stojí za to vidět jej a zkusit si užít dvě hoďky i s pár důchodci se skvělými jmény... :m)
  9. Lásky čas
    Lásky čas (2013)
    7
    anglie se přece jen od své americké sestry umí občas odlišit... richard curtis nám to už v minulosti několikrát dokázal... zdálo se, že už mu v tomto směru došel dech... proto s příjemným povzdechem divák přijme tento svěží vánek z britského ostrova... :m)
  10. Je to i můj život
    Je to i můj život (2009)
    8
    rakovina, blížíc se smrt, děti, rodina - ideální koktejl na slzopudný americký film... to odpovídá i tomuto snímku, přesto se jím člověk nechá podmanit a polapit a dopadne zcela očekávatelně, ale ještě předtím si v soudní chvíli na závěr vyslechneme opravdu překvapivé finále... :m)
  11. Černý blesk
    Černý blesk (2009)
    7.5
    byť v americké konkurenci by si tento film asi moc neškrtl... na to, že jde o ruskou produkci, zážitek z tohoto filmu zvedá o hodně výše... byť to vypadá jako klasický požadavek vyrovnat se imperialistické tvorbě, který si nezadá s tím, co známe z minulosti... tak rozhodně doporučuji zase trošku něco jiného, byť jste vše už v té americe jistě ikskrát viděli... :m)
  12. 500 dní se Summer
    500 dní se Summer (2009)
    8
    americké love story málokdy už dokáží překvapit... patří mezi nejfrázovitější žánry... ale občas něco přece jen vybočí... takže si dejte 500 dní se summer... :m)
  13. Stejná srdce
    Stejná srdce (2014)
    10
    hbo opět dokázala, že její tvorba patří mezi to nejkvalitnější, co v posledních letech vzniká... nemá takové obavy a stereotypy jako hollywood a nejen, že mu dokáže konkurovat, ale v mnohém ho i předčí... tento film je jasným důkazem... drama o tom, jak v americe propukl aids a co vše s tím souviselo a je pořád aktivní do dnešních dní... toto by mělo být povinné nejen ve školách, protože dnešní mladí lidé už z této pořád smrtelné choroby už pomalu nemají žádný strach, ale i v kostelech, aby i katolická církev věděla, jak nutná je sexuální výchova, antikoncepce a vše, před čím křesťané rádi radši zavírají oči... :m)
  14. Něco se musí zlomit
    Něco se musí zlomit (2014)
    7.5
    jestli nevíte, co to je androgynní, tak tento příběh vám to poměrně bez příkras odhalí... zajímavý film se zajímavým příběhem ze zajímavé země... navíc vám dokáže, že láska a lidská identita má opravdu více podob, které mohou běžné konvence pěkně rozhodit, ale přesto jde pořád o onu prastarou a často nenaplňovanou touhu po lásce... :m)
  15. Ta zvláštní láska
    Ta zvláštní láska (2014)
    6.5
    téma lásky mezi dvěma stárnoucími muži není častým filmovým námětem... a už vůbec ne u amerického filmu, který se dostane i k českým očím, a to oficiálně... to je jednoznačné plus... jde o hořkosladké sociální drama, které je okořeněno právě tím, že hlavními hrdiny jsou dva gayové-senioři... výkony jejich představitelů jsou opravdu přesvědčivé a autentické... nepřehrávají a navíc mají velmi zvláštní osud, který skončí jinak, než se dá u amerického filmu očekávat... přesto musím říct, že to chvilkami i nudí, což je docela škoda... ale za vidění stojí... :m)
  16. Frank
    Frank (2014)
    5
    typický festivalový film, který je jasně dopředu hozen do truhlíků nezávislých filmů a tomu je vše podřízeno... což není nic proti tomuto filmu, ale zároveň jej to určuje... tudíž hodně záleží, jestli je divák alternativní fanda, který jde spíš po hloubce a jestli je ochoten přistoupit na pravidla hry... i když jsem jej viděl ve varech na festivalu, tak rozhodně nepatřil do mého top ten nabídky roku 2014... :m)
  17. Zabil jsem Einsteina, pánové...
    Zabil jsem Einsteina, pánové... (1969)
    10
    je úžasné, že kdysi jsme uměli parodie na filmy, které jsme u nás točit neuměli... sem patří také limonádový joe, zítra ráno vstanu a opařím se čajem... prostě film, který pobaví a zároveň je plný hereckých koncertů... :m)
  18. Neutečeš
    Neutečeš (2014)
    2
    člověk nejdříve váhá, zda jde o opravdu netradiční horor nebo jen nudnou slátaninu... ve mně bohužel nakonec zvítězil druhý směr... i když by to mohlo mít větší ambice, nejsou prostě naplněny... tohle už vidět prostě znovu nemusím... :m)
  19. Mami!
    Mami! (2014)
    7
    drsné a dusné drama o vztahu matky a jejího neresocializovatelného syna... nejdříve překvapí, pak doplňuje velmi hustý děj, který spěje do jasného a dramatického konce... :m)
  20. Ledová archa
    Ledová archa (2013)
    6
    zajímavý film o svobodě, respektive nesvobodě a boji proti ní... celý se odehrává v dlouhém a složitém vlaku, který nikde nestaví... a zde se odehrává psychodrama, které potěší českými výstupy, neboť se natáčel u nás, z nichž nejvtipnější je dáma v sauně... ale přesto nebo právě proto bych jej neoznačil za nijak převratný... :m)
  21. Pád Třetí říše
    Pád Třetí říše (2004)
    8
    na přelomu století byla opět vlna filmů o adolfovi... toto je jeden z nejlepších filmů pro širokou veřejnost z té doby... pojednává o posledních dnech vůdce dnešních nácků a jiných primitivů... :m)
  22. Volný pád
    Volný pád (2013)
    8
    policie není zrovna to nejlepší místo na to projevit odlišnou citovou orientaci... ale je to dobré prostředí pro citlivý comingoutový film, který nehraje na falešnou notu a patří mezi to lepší z obdobné německé tvorby... :m)
  23. Anger Management
    Anger Management (2012)
    6.5
    fajn komediální seriál, který navazuje na styl humoru dva a půl chlapa, ze kterého charlieho sheena vyhodili, takže se mohl realizovat zde... díky slovenskému kanálu dajto jsem si jej užil... :m)
  24. Chlapectví
    Chlapectví (2014)
    7
    velmi netradičně pojatý film... 12leté natáčení je jednoznačné plus celého filmu... opravdu nabízí pohled, který žádný jiný film dosud... ale co si nalhávat, občas je to i za cenu toho, že je to rozvláčné, pomalu plynoucí a chvilkami i trošku nudné... ale konec tomu dá smysl, který přece jen dovolí tento film nezatratit a poslat ho mezi ty dobré, co za vidění rozhodně stojí... :m)
  25. Výchozí bod
    Výchozí bod (2014)
    7.5
    citlivé drama, které nechává nahlédnout do lidské duše přes jeho oko... téma je americké, stejně jako zpracování, tudíž se nese přesně v duchu, který je očekáván... ale přesto dokáže pohltit, byť občas velmi účinně a frázovitě brnká na city... jenže rozechvět lidské nitro se mu opravdu daří... na festivalu v karlových varech v záplavě zmaru lidského bytí to bylo příjemné a odpočinkové pokoukání... paradoxně... :m)
  26. Edward II
    Edward II (1991)
    7.5
    velmi svérázné pojetí historického dramatu... sugestivní a pro někoho možná až silné, moderní zpracování příběhu anglického krále edwarda II. a jeho přítele a milence pierse gavestona sleduje dějinnou etapu v přímé linii se současným děním... :m)
  27. Chvění
    Chvění (2014)
    9
    téma smrti v každém americkém filmu je na hranici patosu a falešné hry na city... je těžké ustát tuto vratkou hranici... a tomuto filmu se to povedlo... spojit téma odlišné citové orientace, partnerské lásky, rodinného tajemství, předsudků a předpojatosti jiné kultury a generace, není jednoduchým úkolem... podle mého soudu se to tomuto filmu povedlo... :m)