Profilový obrázek

EXpenzza

Komentáře 75

Od nejnovějších
  1. Deadpool 2
    Deadpool 2 (2018)
    7.5
    Nemůžu si pomoci, ale film podle trpí nemocí druhých dílů. Rodinné pojetí, které prostupovalo celou dějovou kostrou filmu, mě příliš neoslovilo a působilo na mě vyčpěle. Navíc jsme vše dostali ve větším měřítku a upřímně již mě to tak nebavilo. Nejednalo se jen o humor, ale i celou dějovou linku, která byla až přespříliš jednoduchá, navíc i akční scény občas postrádaly výraznější nápad. Na druhou stranu byla to jízda plná nekorektnosti a přisprostlého humoru, které své kouzlo stále má. A najde se i přes mé výtky spousta scén, které si rád pustím znovu a postav, které uvítám i v dalších pokračováních. Třeba si při dalších shlédnutí poupravím názor. Tak po shlédnutí Super Duper Cutu jsem hodnocení vylepšil. V tomto sestřihu jsem dostal Deadpoola, jakého jsem si představoval. Více vtipu, více blbnutí a větší prostor pro scénáristy vymyslet zábavnou scénku či odkaz. Film také dával větší smysl a byl celkově po dějové stránce atraktivnější. A to od prvního prodlouženého vyvražďování gangů až po potitulkovou scénu v porodnici.
  2. Hvězdná brána: Návrat
    Hvězdná brána: Návrat (2008)
    8
    Continuum je vzhledem k mizerným kvalitám deváté a desáté řady vítanou změnou vytvořenou primárně pro fanoušky, na které pomrkává v nejedné scéně, nejednou postavou či hláškou. Na filmu je sice vidět jeho televizní produkce, tradičně trochu odbytější šablonovitý scénář či poněkud příliš jednoduché finále, ale i tak film baví a často vyvolává úsměv i vzpomínky na zlatou dobu Stargate. Jen z nostalgie ale film není živ a docela funguje i samostatně. Dalo se ale z námětu "vytřískat" daleko více.
  3. Bohemian Rhapsody
    Bohemian Rhapsody (2018)
    8
    Jsem velký fanoušek Queenů, dokázal jsem lehce překousnout i spoustu odchylek od reality a dramaturgických změn, které měly dodat vyvrcholení filmu na síle, ale po celou dobu sledování filmu jsem se nebavil. Sled scén a zásadních okamžiků z historie kapely byl sice fajn, ale nepůsobilo to přirozeně, místy jsem měl pocit, že sleduji hraný dokument. Film je jinak vypiplaný po vizuální a zvukové stránce. Malek hraje jako o život, ale na lepší výsledný dojem to prostě nestačí.
  4. Roma
    Roma (2018)
    9
    osobních tragédií služky a jejích bohatých zaměstnavatelů není úplně příjemnou podívanou, ale o to jde o intenzivnější filmařskou výpověď. Ta je podkreslena velmi lidskými hereckými výkony, podpořena výborně komponovanými záběry a umocněna černo-bílostí filmu, která jakoby dodávala onu syrovost celého zážitku. Cuaron zde předvedl dílo hodné mistra a film si zaslouží absolutorium.
  5. Venom
    Venom (2018)
    7.5
    Tady je hodně věcí špatně. Počínaje odbytým a nefunkčním scénářem, příšernými dialogy i bez logičností děje, konče mizernou akcí a herci, co nevědí, proč se proboha upsali takové patlanině. Filmu hodně ubližuje mizerný dabing, ale i tak se jedná o naivní nelogickou pohádku plnou lapsů, která spíše působí jako z kresleného filmu, kde se tolik na kvalitu nehraje. Místy, ale baví a překvapuje tím o jak nevyužitý potenciál vlastně jde. Slovní výměny mezi Hardym a jeho mimozemským kamarádem mě asi bavily nejvíce a je škoda, že jsme si jejich symbiózy v reálném životě mimo hlavní linku nemohli více užít.
  6. Luke Cage
    Luke Cage (2016)
    7.5
    Začněme tím horším, protože Luke Cage je pro mě jedním z nejslabších článků celého MCU. Důvodem je příliš velká roztahanost, protože kromě asi 3 epizod se 3/4 epizody nic nedělo. Druhým problémem je záporák, na Cottonmouthovi bylo alespoň něco, ale Diamondback je suverénně nejhorší záporák v MCU (ano, i Malekith byl lepší, ne o moc, ale byl). To je vidět zejména, když si to porovnáte s ostatními MCU seriály (Garret, Ward, Kingpin, Killgrave). Všechno zachraňují konce epizod, díky kterým má člověk pocit, že se děje alespoň něco. Pak je skvělou postavou Misty Knight, která je jednou z nejlepších ženských postav MCU. A sám se divím, že to píšu, protože mě černošská hudba nikdy moc nebrala, ale sound track je úžasný.
  7. Iron Fist
    Iron Fist (2017)
    7.5
    Má očekávání byla vysoká a z většiny byla i naplněna. Iron Fist sice nemá a Daredevila, ale je lepší než Jessica Jones (na rozdíl od ní je tu maximálně jedna hluchá epizoda) a rozhodně lepší než Luke Cage (nemusíte čekat 45 minut, než se v posledních 10 začne něco dít). Seriál funguje od začátku do konce a je zábavná akční jízda, chvilkami malinko hapruje logika, ale to jsem ochoten přehlédnout. Někdo může mít problém s Finnem Jonesem. A ano, asi není 100%, ale pořád to funguje, byť ta naivita byla občas trochu přehnaná. Seriál ale nabízí dvě o dost zajímavější postavy, a to Colleeen Wingovou a Warda Meachuma. Colleen si člověk prostě musí oblíbit, ale Ward mě překvapil, vzhledem k tomu, jak jsem ho ze začátku nesnášel. Akční scény jsou dost povedené, ale je škoda, že tu není nic tak kulervoucího jako scény na jeden závěr v Daredevilovi. Trochu slabší je to se záporáky. Madame Gao je skvělá a podle mě se může směle rovnat Fiskovi i Kilgraveovi, ale Meachum a ten další (nechci spoilerovat), za ní zaostávají.
  8. Inferno
    Inferno (2016)
    6.5
    Přiznejme si to, Inferno je nejslabší Brownova kniha o Robertu Langdonovi a film je bohužel ještě horší. Co je fajn, to jsou herci, Tomi Hanksovi anii Felicity Jones nelze nic vytknout. Kde ale film opravdu zklamal, to je jeho konec. Právě ten byl na knize to nejlepší a tady je úplně zazděn. Dalším, možná ještě větším zklamání je pro mě hudba. Zimmera mám moc rád, ale tady jako kdyby hudba ani nebyla.
  9. Strážci Galaxie 2
    Strážci Galaxie 2 (2017)
    7.5
    Gunn to zase dokázal. Jednička sice byla o něco lepší, ale tohle je pořád parádní vtipná akční jízda. Akce, humor (Drax rulez), hudba, všechno na výbornou. Osobně mě, vzhledem k počtu postav, překvapilo, že u většina je zachycen nějaký vývoj (především Rocket, Yondu a Nebula). Sice tu není žádná taková emocionální ždímačka, jako bylo v jedničce "My jsme Groot," ale jeden z rozhovorů mezi Rocketem a Yonduem je také fajn. Jedinou výtkou jsou záporáci. Ten hlavní je fajn, ale zbylí dva za moc nestojí (hlavně Ayesha má asi tu nejpitomější motivaci vůbec). Ale tohle vynahrazuje Baby Groot.
  10. Velká čínská zeď
    Velká čínská zeď (2016)
    6.5
    Ulítlá akční fantasy mega nálož nebo alespoň první půl hoďka, pak to jde bohužel dolů. I tak hodnotím pozitivně, Yimou nezklamal a natočil pro svou zemi výpravnou omalovánku, tak jak on to umí. Dialogy jsou tady opravdu toporné ale obléhání Zdi to vynahrazuje. Čína na to bude chodit rok v kuse a bude z toho naprostý kasovní trhák.
  11. Princezna Mononoke
    Princezna Mononoke (1997)
    8.5
    Zaprvé bych rád poděkoval pražskému kinu Bio Oko za Mijazakiho festival, že se do tohoto projektu pustil a všem lidem, kteří ho společně se mnou podpořili a umožnili nám vidět tyto skvosty kinematografie na velkém v plátně a ještě k tomu v originálním znění. Mijazaki mě totálně emočně odrovnal, je to sice ponuré, smutné a depresivní ale naprosto dokonalé, pro mě vrchol animovaných filmů
  12. Spojenci
    Spojenci (2016)
    7
    Zemeckis již není to co býval, pořád mi to ale stačí k spokojenosti. Příjemná, špionážní romantika z období Druhé světové. První část v Casablance byla nádherně stylizována. Druhá část byla již víceméně Pittova one-man show.
  13. Cesta do fantazie
    Cesta do fantazie (2001)
    9.5
    Dlouho jsem Cestu neviděl, proto jsem využil možnosti a mohl si ji oživit na Mijazakiho festivalu v Bio Oku. Byl to dokonalý zážitek, ten fantastický svět mě naprosto pohltil a dostal. Ach, ta Mijazakiho fantazie a představivost, závist.
  14. Resident Evil: Poslední kapitola
    Resident Evil: Poslední kapitola (2016)
    5.5
    Pokud někdo očekává tak jako Mirka Spáčilová od filmu ze série Resident Evil rozsáhlé filozofování, neměl by psát recenze a vyhnout se tomuto filmu obloukem. Milla pořád umí rozdat jednu, dvě rány, sice jí to nejde od ruky jako za mlada, dostane častokrát nakopáno ale pořád se na to dobře dívá. Spoiler : Není to konec série :) "My name is Alice..."
  15. Selma
    Selma (2014)
    5
    Dobrý film, jehož témata - odkaz občanského hnutí a Martina Luthera Kinga - jsou dnes aktuálnější než by se mohlo zdát. "Naše společnost zdeformovala samotnou naši přirozenost. Od dob otroctví, přes Rekonstrukci, až k oné propasti, před kterou dnes stojíme jsme viděli řadu mocných bílých mužů, jak vládnou světu a svým chudým druhům nabízejí na usmířenou onu ničemnou lež. A když se děti těchto chudých bílých mužů rozplakaly hladem, jenž nelze utišit, krmí je otec tou samou ničemnou lží. Tiše šeptanou lží, že ať už je v životě stihne cokoliv, vždy můžou najít útěchu v tom, že je jejich bělost vždy staví nad černochy." Amen.
  16. Stranger Things
    Stranger Things (2016)
    6.5
    Twin Peaks pro nenáročné teenagery, nebo také vlažnější vývar kultovních Freaks and Geeks se sci-fi twistem. Výborné výkony dětských herců, našláplá dobová hudba a alespoň ze začátku hutná atmosféra - tolik k pozitivům. Teoreticky by se mi to mělo líbit daleko víc, ale nemůžu si pomoct, nakonec mě to zklamalo. Zejména druhá půlka (první série).
  17. Gangy New Yorku
    Gangy New Yorku (2002)
    7.5
    Především naprosto odzbrojující Lewis, který vám vyrazí dech. Potom klasický Scorsese, který si tu svoji mafii nacpe i do kulis občanské války, ale do jejího čela staví tak úžasného "kmotra", že mu to nikdo nemůže vyčítat. Až poté si zaslouží uznání zbývající aktéři tohoto pouličního dramatu - obstojní DiCaprio a Diazová, můj oblíbený Brendan Gleeson v roli Monka a zajímavé miniroličky Liama Neesona a C. Reilyho. Z technické stránky stojí za pozornost výborná kamera. Scorsese sice možná stárne, ale za Gangy se rozhodně stydět nemusí.
  18. V hlavě
    V hlavě (2015)
    9.5
    Potíž je asi v tom, že tyhle filmy příliš nemohou ohromit dobrým vizuálem, který prostě alespoň já v tomto případě považuji za samozřejmost, nikoli za bonus. Pak nezbývá než napsat dobrý a pokud možno originální příběh, vyšperkovaný neotřelými vtípky a nápady. Originalita se tomuhle filmu zdaleka vyhnula, příběh je klasické a místy i zbytečně natahované klišé. Ale docela se povedlo těch několik vynikajících nápadů, kdy jsem se smál nahlas, nebo uznale pokyvoval hlavou s pomyšlením, že tohle by mě nenapadlo. A za ně dávám tu třetí hvězdičku. Jinak jde o běžnou šeď, která z šedé animákové produkce posledních let opět nevyčnívá. A tak jde jenom o další z řady přeceňovaných snímků, jako je například Ledové království.
  19. Ledové království
    Ledové království (2013)
    8
    Naši kluci, odkojení Auty, Lego Star Wars, Scooby-Doo a podobnými výtvory seděli u tohoto muzikálu od začátku až do konce, jako kdyby prvně v životě viděli sníh a led (no, je fakt, že letos ho viděli snad jenom 3x). A kupodivu to docela bavilo i mě. Docela dost.
  20. Princ z Persie: Písky času
    Princ z Persie: Písky času (2010)
    7.5
    Tenhle film mi učaroval. Je to prostě pohádka, na kterou se kdykoli rád podívám. A hlavně, hlavní hrdina není neschopný trouba, kterému ke štěstí a princezně stačí být naivní a hezky poslouchat legrační kouzelné postavičky, které vše udělají za něj. Naopak, Dastan musí zloducha odhalit a zneškodnit sám s pomocí několika přátel a princeznu si opravdu zasloužit vlastní vytrvalostí a snahou. To považuji za mnohem výchovnější než klasicky pitomé šablony mnoha pohádek.
  21. Kult hákového kříže
    Kult hákového kříže (1998)
    7.5
    Nekompromisně realistický pohled na rasismus, s kterým vaše mysl dokáže sympatizovat v obou naprosto myšlenkovitě protikladných částech filmu. Norton zde není nevýrazný jako v dalších filmech a opravdu autenticky zvládá svůj přerod. Film naprosto ví, o čem to vypovídá a to zcela podtrhuje i finální šok, který tento celý problém s přesností charakterizuje. Možná na to ale jde až příliš explicitně.
  22. Sin City - město hříchu
    Sin City - město hříchu (2005)
    7
    Po geniálním komiksu, po neuvěřitelných zprávách o obsazení, po geniálních trailerech přichází GENIÁLNÍ film. Ano Robert Rodriguez to dokázal a Frank Miller to dokázal dokonce podruhé a já jsem jim neskonale vděčný. Je to totiž opravdu skvělá podívaná vizuelně i příběhově. Nechápu proč všichni říkají a píšou že se jedná o tři povídky když jsou jasně čtyři, všichni totiž jaksi zapomínají na tu uplně první ZÁKAZNÍK MÁ VŽDYCKY PRAVDU pak už následují zmiňované tři další (plus suprová improvizace s koncem filmu :-). Druhá povídka THE HARD GOODBYE je podána ve zběsilém tempu a sice se budu opakovat ale Mickey Rourke opravdu JE Marv!!!!!!! Kdo se vám ale také nesmazatelně zapíše do paměti je Elijah Wood, protože Kevina zvládl na jedničku a vypadá opravdu znepokojujícně nebezpečně. Rutger Hauer nepředvede nic extra ale rozhodně nešidí. VELKÁ TLUSTÁ ZABIJAČKA se mi taky moc líbila a moc nechápu proč ji všichni okolo tak stíraj. Clive Owen mi příde docela uspokojivě "Dwightovský" a Benicio Del Toro je super ostatně jako v každé jeho roli. Koho ale musím těžce pochválit je Devon Aoki, které přiznám se jsem se trochu obával, ale také nezklamala a zbavila se svého Rychle a Zběsile image a Miho je na světě. Jinak Brittany Murphy se mi také moc líbila a přišla mi mnohem víc sexy než Jessica Alba. A konečně poslední TEN ŽLUTEJ PARCHANT, ten žlutej parchant je opravdu žlutej a opravdu parchant. Bruce Willis je přesnej a role zkrachovalejch detektivů mu prostě neoddiskutovatelně seděj. Jessica Alba dobrý přesně jak v komiksu a je moc hezká a tancovat umí (a navíc je taková milá). Kdo mě mile překvapil svojí přítomností byl Michael Madsen pro kterého mám tak nějak slabost. No a bonbónek v TOM ŽLUTYM PARCHANTOVI je když se Hartigan probojovává na farmu a je tam záběr na Kevina jak si čte :-) Nemohu jinak než doporučit a určitě si na to zajdu i do kina. Ale co je hlavní Sin City mě neuspokojilo pouze jako filmového diváka ale i jako fanouška mého oblíbeného komiksu a to není málo.
  23. Sebevražedný oddíl
    Sebevražedný oddíl (2016)
    6
    Tak dobrá. Řekněme si upřímně dvě věci. Za prvé: Ten film není dokonalý. Za druhé, kritici jsou v jeho hodnocení dost mimo. Není možné, aby měl třeba Superman se vrací celkem vysoká hodnocení a takováhle příjemně nekomplikovaná akční jízda byla cupována kritiky na cucky. Po shlédnutí Batman v Superman (po shlédnutí obou verzí, ale hlavně té prodloužené) jsem si říkal, dobře, blockbustery mají být rychlé, nekomplikované a na jejich vizuálu nezáleží (každý u BvS kritizoval CGI na konci, ale že je film vizuálně orgastický v celém průběhu a má plno přenádherných obrazů, to nikdo nepodotkl). Tak fajn - kritici mají rádi Marvel (já taky) a jeho chyby mu nevadí. Na druhou stranu nejlepší díl z trilogie o Kapitánu Amerikovi je první díl a ten má suverénně nejhorší hodnocení. No a po těchto úvahách přišel tenhle film. Co o něm říct? Pěkně se na to dívá, ještě líp se to poslouchá (soundtrack je fakt perfektní), Kapitán Boomerang je vynikající, El Diablo je vynikající, Killer Croc je ještě lepší, Deadshot je perfektní a Harley Quinn je naprosto boží (a to nemluvím jen o jejích spodních partiích v těch roztomilých minišortečkách) a nemůžete jí nemilovat. Každý její pohled nebo pohyb stojí za to. K tomu jsou tu záporáci, kteří možná nejsou úplně z nejzajímavějších, ale vezmeme-li to do detailu, jejich síla hrdinům moc pěkně zavaří a to je asi to hlavní (Ronan ve Strážcích Galaxie byl silnější než skoro všichni ostatní borci ve vesmíru a byl to příšerný záporák, podobně jako ten Elf ve druhém Thorovi), že by někoho mohl zrovna tenhle typ záporáků nějak urazit, o tom silně pochybuji. Pak je tu Joker, který mě úplně nepřesvědčil, ale to mohlo být i nedostatkem prostoru - přišel mi víc psychotický, ale téměř bez smyslu pro ultračerný humor, který by mu fakt seděl.
  24. Hanebný pancharti
    Hanebný pancharti (2009)
    8.5
    Osobně nemám moc v lásce Tarantina, ani většinu jeho klasik. Čeho si na něm ale osobně velmi cením, že se netají s tím, že byl a je velkým příznivcem starých "grindhousů, exploiterů, ultra-béček", atd. ... A jak se chlubí tím, kolik a co všechno v životě viděl a ostatní ani neví, o čem mluví, v tom mi naprosto připomíná mne ... :-)) Nehledě na předešlou Tarantinovu kinematografii, tímto filmem se dostal na absolutní vrchol světové kinematografie a stvořil dílo hodné "filmového Boha" ... Tohle totiž není žádné béčko ani nějaký "like-grindhouse", ale naprostá pecka ve všech ohledech. Není možné vystihnout žánr, špatné či dobré stránky filmu, nic z toho ... protože tento film je jenom dobrý a v jisté své podstatě a smyslu DOKONALÝ ... Ano, po mnoha letech jsem konečně zase viděl dokonalý film, který se rodí tak možná jednou za 10 let ... Můj TOP 10 žebříček film nenaboural, protože jsem přece jen specifického založení, ale i tak jej považuji za VRCHOL světové filmové produkce, vrchol mnoha žánrů, poctu a čestnou vzpomínku na Židovské oběti holokaustu a tak trochu i fantazii, jak by mohlo tehdy v těch strašných dobách něco být ... ale nebylo ... Absolutní perlu a skvost z tohoto filmu pak dělají herecké výkony, které jsou v některých případech snad až nad běžnými lidskými možnostmi a my poprvé od Tarantina vidíme, co to znamená, HRÁT!!! Smekám před tímto kouskem a nemám sebemenších výhrad, BRAVO !!!!
  25. Podfukáři 2
    Podfukáři 2 (2016)
    9
    Naprostá paráda! Jsem hrozně ráda, že jsem se na to vydala do kina a mohla si tu podívanou užít plnými doušky. Sice nás tu už nic moc nepřekvapí. Během sledování odhadujeme, kde bude chyták tentokrát. I přes to jsem si to naprosto užila. Ty velkolepý scény s úžasnou hudbou, popisováním tajemství a parádními herci! Tohle mi fakt utkví v hlavě hodně dlouho. Největší obdiv zasluhuje úsek s házením karty a obzvlášť kouzelnický trik s umělým deštěm. Takhle soustředěná a zabraná jsem v kině nebyla poměrně dlouho. Vcelku srovnatelné s jedničkou, protože u obojího se najde něco, co v tom druhém chybí a nebo naopak přebývá.
  26. Teorie tygra
    Teorie tygra (2016)
    9.5
    Po opravdu dlouhé době český film, který na mne působil příjemně. Perfektně obsazen! Musím uznat, že zde podal velmi dobrý výkon i Jakub Kohák, jehož bych tu nečekal. Bylo velmi zajímavé ho vidět v seriózní roli, kterou jsem mu okamžitě uvěřil. Jedinou poznámku bych měl k dialogům. Myslím, že to chtělo trochu více péče - konkrétně ve vyškrtání některých floskulí. Jako kdyby si zrovna postavy neměly co říct... Ale to se dá odpustit, když v tom filmu hrál BARTOŠKA
  27. Než jsem tě poznala
    Než jsem tě poznala (2016)
    8
    Možná ze mne mluví jen sentiment či staré city, které při tomto snímku vypluly na povrch, ale tohle je film přesně pro ty diváky, kteří alespoň jednou za život prožili tu pravou lásku. Všechno zde totiž funguje na výbornou. Od hereckých výkonů, přes citlivě zvolený soundtrack a konče skvělým příběhem - to všechno Vás vtáhne do děje neskutečným způsobem. Upřímně, zhruba ve třech čtvrtinách filmu jsem byl skálopevně rozhodnut filmu "udělit" pouze čtyři hvězdičky, nicméně neotřelý a syrový závěr snímku mě přesvědčil o tom, že i v tomto "vycucaném" žánru se občas najde výjimka, která potvrzuje pravidlo. Skvělá práce! PS: Emilii "Khaleesi" Clarke zde nejde nemilovat!
  28. Captain America: Občanská válka
    Captain America: Občanská válka (2016)
    8
    Stejně jako předchozí filmy inspirované comicsy, potažmo hrdinskými comicsy, hodnotím především očima comicsového fanouška. Bohužel, kvůli úspěšné komunistické devastaci národa ve všech směrech (tedy i comicsech), nemáme patřičné comicsové publikum, byť se pomaličku vytváří a roste. Za vše stačí zmínit, že druhý promítací den bylo u nás večer vyprodáno, až byl mimo jiné hokej Česko-Rusko, což jsem rozhodně nečekal. A za druhé, byť jsem měl nešťastný pocit, že jsem obklopen samou školkou, kino sledovalo film bez dechu. Minusy - několik ukecaných scén film zbytečně natahovalo (přeci jen akční film by neměl sklouzávat do konverzačky), otřesné 3D opět nezklamalo! naštěstí se sekala jen první akční scéna v úvodu, kdy má CA s týmem zabránit krádeži biologické zbraně, ovšem pozadí ve většině scén bylo placaté, jako by je namalovali na velké plátno - do očí bijící je například scéna v kostele, a uvítal bych býval titulky (u nás nebyla možnost). Plusy jsou zbytek...krásné ženy, velkolepé souboje (při CA vs. IM jsem vážně čekal, že jeden z nich nepřežije) a skvělé honičky - tunel u mě asi vede. Za minusy strhávám hvězdu. A také mám o něco raději příběhy, kde je více prostoru pro fantazii (nejen Mimozešťani). Z toho důvodu se více těším na nové X-Meny. Jinak jsem celkově velmi spokojen (zajímalo by mě, kolik šrámů si herci z natáčení odnesli)
  29. Lovec: Zimní válka
    Lovec: Zimní válka (2016)
    7
    Jakýsi kříženec Andersenovy Sněhové královny a Sněhurky, ze které zbylo zrcadlo s královnou. Theronová krásná, zlatá, temná a nejlépe hrající. Hemmsworth je slušný comicsový Thor, jako lovec však ukazuje, že hrát neumí vůbec... Vizuál je nejsilnější stránkou filmu, i když bych fantazii popustil více opratě. Přidat více krve, erotiku (jedno odhalené ňadro to nezachrání), temnotu a syrové souboje...byl by z toho možná nový Barbar Conan nebo Excalibur, ale na film byste jen tak nezapomněli...tohle však nehrozí, film nakonec skončí jako výplňkový materiál pro nudná odpoledne na komerčních stanicích. Průměr, ale znám spoustu horších...
  30. X-Men: Apokalypsa
    X-Men: Apokalypsa (2016)
    5
    X-Men: Apokalypsa (2016) ***** Děkuji B.Singerovi, že se nenechal zatáhnout do módní vlny (která snad co nejdříve skončí), co vytváří z přímočarých akčních comicsů psychologická dramata a bláboly o rozpolcených a neschopných hrdinech (poslední batmanovská trilogie je toho zářným příkladem - zejména třetí část není comics, jen obyčejná detektivka, byť zručně natočená). Chci staré pojetí superhrdinských příběhů, kdy všechno lítá, držkovaná je na každé druhé straně a hrdinové jsou opravdu super. A toho jsem se dočkal i s vtipnými vložkami - nejen Quicksilver zachraňující mutantní žáky, ale třeba i přijímací zkouška (jinak mdlého a nevýrazného) Scotta Summerse. A bavily mne odkazy i osmdesátkový song Sweet Dreams od Eurythmic. Ano, Hvězdná brána, Mumie, Indiana Jones, StarWars....paráda! Jen to 3D, i když se vylepšilo (včelka potěšila), je stále mizérie... Kdo nemá rád pravý, rychlý a barevný comics od Marvela, ať na tyhle X-Meny raději zapomene.
  31. Nespoutaný Django
    Nespoutaný Django (2012)
    8.5
    Méně přestřelený a paradoxně i méně epický Kill Bill (ačkoliv vzhledem k epizodnosti to tak divné není). Čím dál tím víc mám problém s Tarantinovou křečovitou snahou točit tarantinovky (za jejichž jediné konstantní pozitivum považuju hudbu). Bez té přepálenosti by mi bylo líp (navíc by mě možná i zajímaly postavy a neměla bych pocit, že to jsou loutky)... inu. Dílčí kvality jsou stále viditelné - sice už tomu moc nevěřím, ale jestli někdy bude Tarantino schopen natočit žánrovku, budu skákat do stropu.
  32. Equalizer
    Equalizer (2014)
    1
    Fuqua není Tony Scott. Vizuál film neutáhle a tedy nezbývá, než se unudit k smrti v záplavě nalajnovaných klišé a pak si jít koupit New Balance (naštěstí se product placement po úvodním náporu trochu uklidní). Předpřestřelkové zoomy jsou jak poukazování na šestý smysl Stevena Seagala (Steven Seagal: Lawman), finále mě málem donutilo odejít (Macaulay Culkin hadr, bitka ve tmě - wtf). Plytká a absolutně předvídatelná sračka s průměrnou akcí a bez špetky invence, navíc se zdá, že Fuqua není schopen natočit přehlednou bitku a utápí se v Bayovském záchvatu (a detailech). A hlavní hrdina je kokot. Někdo (Csokas) měl Fuquovi vysvětlit, že se Equalizer nesmí brát vážně. Očividně se tak nestalo a jediným kladem jsou závěreční Joy Division.
  33. Jupiter vychází
    Jupiter vychází (2015)
    1.5
    Twilight Reloaded. Dokonalý fail - scénář, charaktery, střih, akce, dalogy, casting... name it. A surfovací boty jsou totálně gay. Splácanost nakonec ani tak nevadí, ale v kontextu celé té demence je dost vtipná (záporák z Hvězdné brány, mechové, pseudovlkodlak, ještěři, asiatka, kruhy v obilí, Asterixovská byrokracie, křídla - nechápu, že ten film je taková nuda!). Příště prosím o kooperaci s Shyamalanem. Jediný "klad" je asi to, že Redmayne se nebere vážně.
  34. Ex Machina
    Ex Machina (2015)
    7.5
    Nesmírně důležitý film. Ex machina je o dvou podstatných lidských slabostech. O relativitě svobody, kterou požadujeme a pro jejíž porušování se Nathan v našem vnímání stává záporákem. A o relativitě soucitu a lásky, pro které fandíme Calebovi a které nás můžou stát doslova a do písmene všechno. Garland zapůsobil, a kdyby v tom provedení (zejména ke konci to vzal až moc hopem) dokázal být ještě o trochu víc zdrcující, je to jasně film roku. I tak jde z plejády loňských sci-fi o nejvýraznější exemplář.
  35. Legendy zločinu
    Legendy zločinu (2015)
    7
    Tady se někdo zhlédnul v Mafiánech, ale na rozdíl od Scorseseho není ani náhodou tak zručný režisér. Nicméně scénáře psát Brian Helgeland umí a ke ztvárnění Reggieho s Ronem si vybral někoho, kdo svým uměním (ksichtem i hlasem) udrží na bedrech víc než dvouhodinový film. S tím ale přichází další problém, protože 133 minut je na takovou místy režijní nudu docela dost dlouhá doba, a tak má člověk pocit, že se některé situace neustále jen opakují a opakují a ne a ne se z toho labyrintu dostat ven. Neznám předlohu, ale nechat vyprávět příběh z pohledu Frances bylo podle mě chytrým krokem, protože ona je jediná, ke komu jde z hlavního osazenstva přilnout a cítit s ním. Carter Burwell si dával maličko pauza, ale vrátil se mistrovsky. Jeho hudba dělá scénám mnohdy lepší atmosféru než sám Helgeland. Naštěstí se Legendy zločinu neberou tak moc vážně a všudypřítomná nadsázka dělá z těžce psychopatických výlevů šťavnatou zábavu k popukání (kurva, zpívej!)
  36. Pád Londýna
    Pád Londýna (2016)
    5
    Samozřejmě je to film blbý až hrůza (a ten všudypřítomný americký patriotismus tomu v očích některých lidí taky zrovna dvakrát nepřidá), ale já se u něj docela dobře bavil a přišlo mi to celkem napínavé. Třeba takový Emmerichův Útok na Bílý dům byl ovšem mnohem větší prdel - Babak Najafi mě coby režisér akčního filmu příliš neohromil. A ve vší úctě k UPP - ty triky mi bohužel přišly dost hrozné - look umělosti z nich trčel jak sláma z bot. Současně jsem se při sledování nemohl ubránit dojmu (a ten film mi tím byl nejvíc protivný), že PÁD LONDÝNA je něco jako splněná perverzní fantazie spousty lidí (a to zdaleka nejenom islámských teroristů) - nechat na plátně zabít hromadu světových lídrů a bortit ikonické londýnské monumenty, z toho by v reálu všechna světová média zešílela, protože by jim to zbořilo veškerou sledovanost a čtenost od počátků věků; Havárie Tu-154 u Smolenska z dubna 2010, při níž zemřel polský prezident a prakticky celé nejvyšší velení polské armády, se vedle toho jeví jako bezvýznamná epizodka. Nu, kdo chce kam... tak dlouho se o tom budou točit filmy, až se to jednou může stát realitou. Btw. nemohu se zbavit dojmu, že čím je Morgan Freeman starší, tím debilnější role dostává - jeho postava je ve filmu v podstatě jen do počtu, aby nalákala víc lidí do kina, a objevuje se tam zcela minimálně.
  37. Ulice Cloverfield 10
    Ulice Cloverfield 10 (2016)
    6.5
    Já to říkám pořád - nejlepší projekce je NASLEPO. Když si tady čtu dosavadní komentáře, uvědomuji si, jaké jsem měl štěstí, když jsem na film vyrazil naprosto nedotčen jakoukoli znalostí o tom, co od toho čekat. Neměl jsem ani tucha, o čem to má být, kdo v tom hraje, jaký to je žánr, neviděl jsem trailer ani nečetl anotaci distributora, a nikdy v minulosti jsem ani neslyšel o filmu Cloverfield, takže u mě asi byly splněny všechny podmínky k tomu, abych si ten film maximálně užil. Bohužel nestalo se tak - ten film mě nebavil, přišel mi strašně dlouhý a protivně žánrově nevyhraněný, a výsledné rozuzlení mě skoro až rozčarovalo - odcházel jsem z kina a hlavou se mi jen honilo blazeované povzdechnutí "Bože, to zas byla hovadina". Nechápu důvod, proč chtít takový film vidět - osobně těch 105 minut strávených jeho sledováním považuji za zcela ztracené. Btw. Mary Elizabeth Winstead by se mi víc líbila, kdyby toho v tom filmu měla na sobě výrazně míň, jestli mi rozumíte. Aspoň v té sprše mohla něco ukázat, no ne?
  38. Zátah 2
    Zátah 2 (2014)
    8.5
    Raid 2 má poměrně skvělé souboje, bitky a vůbec akční scény, ale tu báchorku o hodném nezkorumpovatelném poldovi, co přežije fakt všechno, vám teda nebaštím. K tomu naprosto idiotský a překomplikovaný scénář a nesmyslně dlouhá stopáž. Vůbec nechápu ty masturbační ódy na a ti, kteří tvrdí, že Raid 2 má příběh na úrovni klasik typu Kmotr, by si měli dát ledovou sprchu a švihat se bičem. /Karlovy Vary, hotel Thermal, Velký sál/
  39. Pride
    Pride (2014)
    7.5
    Výborná britská dramedie z dob vlády kontroverzní Margaret Thatcherové. Scénář je sice poněkud slabší a dost klouže po povrchu (tak hladká jednání mezi zástupci gayů a leseb a horníky nemohla být úplně jednoduchá, jak prezentuje film), nicméně všechno ostatní už je v pořádku. Především herecké výkony (od rázné Imeldy Staunton přes civilního Billa Nighyho k neexhibujícímu Andrew Scottovi) jsou úžasné, několik záběrů na velšské hory vyloženě nadchne a k tomu pár vtipných momentů a báječný osmdesátkový soundtrack. Závěr sice osciluje mezi dojákem a patosem, ale režisér naštěstí nic nepřehání. Jo a díky za cameo Russella Toveyho.
  40. Šílený Max: Zběsilá cesta
    Šílený Max: Zběsilá cesta (2015)
    7
    Absolutní nadšení. Po celou dobu projekce jsem napětím nedýchal. Akce naprosto přehledně propracovaná, fantastická kamera, výborný herecký casting, dokonalá Charlize Theron a naprosto perfektní zakomponování feministické roviny, která vůbec není křečovitá, ale má důležitý smysl; jinými slovy - hlavním hybatelem celého filmu není Tom Hardy, ale právě Charlize Theron. Oběma navíc skvostně sekunduje jako vždy vynikající Nicholas Hoult. Chci to vidět v IMAXu, to bych byl blahem bez sebe.