Profilový obrázek

lapakos

Aleš Polák

Komentáře 11

Od nejnovějších
  1. Decibely lásky
    Decibely lásky (2016)
    4
    Tenhle film se hodí na klidný páteční večer, kdy jste unaveni z celodenního běhání a nechce se vám přemýšlet nad dějem. Nemůžu napsat, že jsem se od první chvíle bavila a že tenhle film naprosto překonal všechna má očekávání, ale něco na něm bylo, děj ve kterém se vzájemně doplňovaly tři generace mi v žádném případě nepřipadal nudný. V tomhle filmu šlo o to ukázat, že všechno se dá napravit a nic není tak strašené, jak se na první pohled zdá. To vlastně ukazují všechny tři generace a právě tohle bylo to, co se mi na celém filmu líbilo. Děj byl navíc doplněn skvělými písničkami a musím říct, že na to, že se jedná o český film jej zpracovali velice dobře. Psát tady, proč byste tenhle film měli vidět je naprosto zbytečné, protože věřím tomu, že polovina lidí, kteří tady tenhle film hodnotili jej ani neviděla.(
  2. Deadpool
    Deadpool (2016)
    8.5
    Po prvním shlédnutí traileru jsem Deadpoolovi moc nevěřil. Nicméně zdejší hodnocení mě vysloveně vytáhlo do kina, abych se nakonec sám přesvědčil. Výsledek je takovej, že Deadpool přesně splnil, pro co byl určenej. První chvíle sice byly dost rozpačitý. Po půl hodině jsem nic moc nevěděl, co si o filmu myslet, ale jakmile Deadpool rozjel trojboj v hláškované, neměl konkurenci a sypal to ze sebe jak bábovičky písek. V tu chvíli jsem si užíval naprosto boží narážky na všechny možný a nemožný postavy superhrdinského univerza a přemýšlel nad tím, jestli takovej film někdo za dvacet, třicet let ocení. Ve výsledku je to stejně ale jedno, protože tržby se tvoří teď a tady a ty v tuhle chvíli mluví za vše.
  3. V hlavě
    V hlavě (2015)
    8
    Napínavá a dětské nervy drásající honička s časem, kterou pohání dopředu milionový nápad. Už to samo o sobě by stačilo na oslňující zážitek, kdyby Riley a její emoce nešly ještě dál. Druhý den po projekci se totiž každý z nás probudí a popřemýšlí, kdo má zrovna v té jeho hlavě velení. V tu chvíli všechno zapadne na své místo a začne pracovat druhý plán, kde má každá dějová kapitola nezpochybnitelný význam. Pixar díky němu sahá po nesmrtelnosti, protože zranitelných a ublížených náctiletých bude vždy a všude hrozně moc.
  4. Dědictví aneb Kurva se neříká
    Dědictví aneb Kurva se neříká (2014)
    3.5
    Ne, promiňte ale tohle tedy vážně ne. Dědictví II zkrátka nefunguje. To, co Sedláček dotáhl do kin, vystačí tak maximálně na dva tři docela dobré vtípky a opravdové minumum opravdu slušných momentů. Zbytek je ovšem snaha o to oživit a zvážnit jakýsi uměle nastavovaný příběhový zvrat, kdy se z upřímného ale poněkud jednoduchého vesnického bohéma stane politováníhodný ubožák. O nepravděpodobných, nelogických a do očí bijících učelných hovadinách (jako je deus ex machina návrat Dr. Ulricha) ani nemluvě. Pokud je tohle způsob, jakým legenda porevoluční kinematografie, tak je mi odkazu Bohumila Stejskala docela líto.
  5. Sázka na nejistotu
    Sázka na nejistotu (2015)
    8
    Špičkové herecké výkony všech zúčastněných, zjednodušený a pochopitelný popis pozadí trhu s hypotékami v USA - to jsou hlavní důvody toho, že jsem toto drama se satirickými podtóny hltal plnými doušky. Trochu jsem se bál, že se budu ztrácet v ekonomické terminologii, ale ve filmu je vše jednoduše vysvětlené, tak aby to chápal i člověk, který nemá ekonomické vzdělání. Vše dokresluje satirický tón a zesměšňování některých "špatných" postav. Naopak místy diváka až mrazí, když si uvědomí, jak to tehdy v USA s hypotékami fungovalo a jak to všechno dopadlo. Předloni jsme dostali na začátku roku Vlka z Wall Street, který byl možná zábavnější, nicméně The Big Short může být divákovi bližší díky zvolenému tématu (hypotéky má v dnešní době spousta lidí). (9/10)
  6. 96 hodin: Zúčtování
    96 hodin: Zúčtování (2015)
    5
    Opravdu velmi, velmi a do třetice velmi špatný akční film, kterému chybí to nejdůležitější - akce. Tedy, ona v něm vlastně je, jenže režisér je břídil, neuměl ji natočit a zjevně si - stejně jako v roce 2012 - myslel, že nedostatek nápadů zakryje jakousi falešnou dravostí a zběsilostí, kterou obstará naprosto šílený střih a nepřehlednost. Jenomže tentokrát to dopadlo ještě hůře. Tentokrát je už i příběh prachsprostá pitomost, jde o obyčejnou béčkovou variaci na Uprchlíka, která si herce formátu Liama Neesona opravdu nezasloužila, a nad jednáním hlavního hrdiny dost často nezbývá než kroutit hlavou. Fuj.
  7. Spectre
    Spectre (2015)
    7
    Od (nepřekonatelnýho) CASINO ROYALE nejlepší 007 s Craigem, což je pro mě o to příjemnější překvápko, když mě poslední dva díly zklamaly a tak jsem se teď ani nehnal do kina (což je mi ve výsledku líto). Je to temná, zvláštní podívaná, která bere už od samýho úvodu a impozantní honičky během festivalu dne mrtvých. Funguje to jeho drsný, nehezounský, neotesaný charisma chladnokrevnýho vraha, i po delší době bondovská romance. Vynikající je surově old schoolová rvačka s Batistou. Tak celkem pěkná tečka za "quatrologií" a upřímně, já se těším na novou tvář a snad i lehčí, béčkovější, šarmantnější, humornější pojetí zase pro změnu.
  8. Most špiónů
    Most špiónů (2015)
    8
    Spielberg je filmař od narození. Brilantně zvládá své řemeslo a to se odráží i v tomto filmu. S čím mám ale problém, je jakési přikrášlování skutečnosti. On nemá problém nabarvit film do barev let padesátých, ale pokaždé vezme růžový Balakryl a přemáchne jím příběh a tím u mě dost ztrácí na autentičnosti (když už se honosí titulem "Inspired by true events"). Možná je to stářím, že by rád viděl svět lepším a méně zkaženým. Není na tom nic špatného, ale hlupák, co se na to dívá, se toho chytne!
  9. Padesátka
    Padesátka (2015)
    7
    A je to tady. Opět jsem byl na jiném filmu než ostatní. Film zde často strhaný a pošlapaný. Nechápu až nenávistné hodnocení některých "znalců". Pokud se mi nelíbí nějaký film, a zvlášť u českého to zamrzí, tak ohodnotím a jdu dál. Samozřejmě se najde i grandiózní pitchovina, vzrostou emoce a věnuji cupování až tři řádky. Ale použít k popravě 34 (slovy: třicet čtyři) řádků nesmyslných slintů coby "vážený a zasloužilý" hodnotitel, to už musí být úchylka. Já hodnotím Padesátku jako dobrou komedii s inteligentním humorem pro inteligentní lidi. Těch je už v Česku pomálu. Film v podstatě nemá žádný příběh a je to blbůstka. Ale s dobře dávkovaným a nepřestávajícím konverzačním humorem. Filmový vyháněč mrazu ze starších horákyň byl opravdu hrdina. To by jen tak někdo nedal. Dále jsem měl štěstí, že jsem film viděl ve 4D. Teda spíš smůlu. Z někoho v mém okolí velmi silně táhnula kořalka. A protože na plátně dost často nalévali Pavkovici a jiné lektvary, byla atmosféra opravdu hodně naturální. Ještě jsem byl v šoku z toho množství sněhu na českých horách. Ale nebylo to prezentované jako sci-fi. Šel jsem do kina s mírnými obavami, ale odcházel spokojený, protože jsem se dost zasmál. A to normálně moc nedělám.
  10. REVENANT Zmrtvýchvstání
    REVENANT Zmrtvýchvstání (2015)
    8.5
    Díky za pozvání do kina, Kinoboxe, tenhle film totiž opravdu bude bez velkého plátna a slušného zvuku jen obtížně stravitelný. Tvůrci sebrali snad všechny historky lovců kožešin z divokého západu a poskládali je do pěkně syrové honby za pomstou. Zapomeňte na plavovlasé, hladce oholené hrdiny uzavírající věčné bratrství s Indiány na pozadí prosluněných jugoslávských hor a neváhají obětovat život za lásku i kamaráda a vítejte v mrazivém světě sněhu a ledových bouří, kde vás nepřátelský šíp skolí stejně rychle jako naštvaný grizzly. A občas tady, daleko za nejzazší hranicí civilizace, najdete obyčejnou lidskou slušnost tam, kde byste ji ani nehledali. Výkon DiCapria je vskutku heroický a nejen pohled na jeho lékárničku tvořenou křesadlem a střelným prachem přiměl ze sálu odejít několik lidí. Rovněž pevně doufám, že při natáčení tohoto snímku skutečně nebylo ublíženo žádnému zvířátku. Film, který stojí za to vidět, byť zřejmě pouze jednou, neboť hlavní hrdina možná mohl přežít smrt na nejrůznější způsoby, ale divák odchází z kina notně vyvržen a sežvýkán.