Profilový obrázek

TomSti

Tomáš Stibor

Komentáře 46

Od nejnovějších
  1. Poslední aristokratka
    Poslední aristokratka (2019)
    5.5
    Po odporně debilních Mužích v naději a polovičně invalidní Tátově volze to vypadá, že Vejdělek má zase pevnou půdu pod nohama a ačkoliv se místy jedná o lehce infantilní a přehrávaný humor, jako celek to celé působí velice kompaktně. Jak už to tak u českých filmů bývá, i tady zase veškerou slávu hlavním hercům seberou menší, ale důležité role - Hospodyně Balzerová, která pro černý humor a alkohol nejde daleko, hypochondrický správce Liška a unylý, až balzamovaně navoskovaný kastelán Pechlát. Viděno v kině, což taky asi umocnilo celkový dojem z filmu.
  2. Joker
    Joker (2019)
    9.5
    Ten, pocit, když sedneš do kina a film se dostane do tebe a dokonale tě obšťastní. Strhující svým příběhem, jedinečné svou atmosférou, dokonalé vybroušeným herectvím Joaquin Phoenixe (jeho držení těla, způsob běhu a naprosto nezapomenutelný taneček na schodech s namilimetry přesně postavenou kamerou ). Díky výše zmíněnému, můžu směle prohlásit "Právě jsem se vrátil z Gotham City " . Chce se mě mluvit o syrové nekompromisnosti, o likvidaci pozitivního náhledu na komiksové hrdiny, o hudbě, která umí vytvořit emoce aniž by potřebovala výrazný hlavní motiv, o sociálním podtextu filmu a o mistrovské propisnosti duševního stavu hlavního hrdiny, ale lepší bude tohle všechno vidět ještě jednou, dvakrát, třikrát..... .
  3. Parazit
    Parazit (2019)
    8.5
    Pozoruhodný scenáristický konstrukt, na jehož základě Pon sebejistě pozvolna buduje, mění a graduje atmosféru. Parazit celkově je takové hodně svérázné žonglování se žánry, milou podvodnickou komedií počínaje a něčím o dost jiným konče. Trochu to působí dojmem dvou odlišných filmů se stejným základem a postavami, ale z hlediska elementární logiky (vývoje událostí, motivací, důsledků) mi to smysl (ve většině věcí) dává. Rozhodně kvalitní dílo, které dokáže rozesmát, vyděsit, dokonce se i trochu zamyslet (především nad sociálním sdělením), ale na zadek jsem se posadil maximálně ze dvou scén, ne z filmu jako takového.
  4. Rambo III
    Rambo III (1988)
    5.5
    Tento film je o něco slabší než druhý díl a tolik nelogičností pohromadě se také jen tak nevidí. ALE - na konci osmdesátých let to byla obrovská klasika a kasovní trhák s nádherným filmovým plakátem, který kdysi dlouho visel u mě v pokoji (škoda, že i tady není nastaven jako hlavní). Jediný Rambo, který přežil a má svou sílu dodnes, je ten úplně první, samozřejmě. Tohle je ovšem skvělý akční nářez.
  5. Rambo II
    Rambo II (1985)
    7.5
    John Rambo se (na naléhání svého bývalého velitele) vrací zpět do "vietnamského pekla", aby zachránil zajaté americké vojáky. Operace se však zvrtne a Rambo zůstává na nepřátelském území pouze se svými třemi přáteli - samopalem, lukem a loveckým nožem, ke kterým se časem přidává ještě jeden "fešný vesničan"... Ukázkové akční sekvence, všedypřítomná nadsázka a cool hlášky dodávají filmu neuvěřitelné grády a dělají z "Ramba II." druhý nejlepší díl série (sorry, chybí mi sofistikovanost jedničky)
  6. Rambo: První krev
    Rambo: První krev (1982)
    8
    Stallone umí zahrát dvě role opravdu dobře. tou první je samzozřejmě prosťoučký boxer Rocky a tou druhou je psychopatický Rambo. Obzvlášť v jedničce je John J. celkem slušnej blázen, tento rozměr jeho postavy potom bohužel v následujících dílech upadá. Bohužel Sylvester jinak dobrý herecký výkon trošku pokazil v závěru, kdy se Rambo zhroutí a pláče. Myslím, že věrohodný pláč je pro Slyho, nedosažitelná herecká meta a tak měl spíš postřílet pár zloduchů. Jinak má Rambo na akční film až pozoruhodně dobrý příběh, a co je zajímavém je politicky zcela opakní vůči atmosféře panující ve státech v době vietnamnské války. Pacifistické písně hippies nahradil až reaganovsky přímočarý a nekomprosmisní válečný patriotismus. Navíc při filmu člověk pocítí silný pocit zadostiučinění, když Rambo začne kosit policajty, co ho šikanují.
  7. Dívka, která si hrála s ohněm
    Dívka, která si hrála s ohněm (2009)
    8
    Jednička i dvojka a nakonec i trojka.. tohle se musí hodnotit jako celek, a dle mého názoru, se jedná o pooomalu se táhnoucí děj, který je nutno sledovat, vstřebávat, chápat a neodbíhat. Tzn Jako celek se jedná o neskutečně napínavej příběh o boji dobra se zlem. Dokonale vybraný postavy a neskutečně povedená postava Lisbeth, kterou hraje zvláštně okouzlující Noomi. Tak.
  8. Dívka, která kopla do vosího hnízda
    Dívka, která kopla do vosího hnízda (2009)
    8
    Mě se na celé trilogii líbí, jak je to chytlavě natočené. V tomhle díle je vlastně jen soudní proces a kecaj tam důchodci a přesto jsem byl dvě a půl hodiny napjatej a bavilo mě to. A to finální zůčtování v cihelně bylo perfektní. Člověk se úplně bojí toho kolose a baví se tím, až videoherním zdrháním po bednách. A byl tu asi nejlepší záporák. Perverzní švédskej doktor. Stejně je ale nejlepší první díl a hlavně proto, že tam dělá Lisbeth s novinářem dohromady a tvořej takovej dobrej tým. Tady jak se vždycky setkají jen na konci to nemá takovej drajv, ale zase se mi líbilo to odcizení. Po Pusherovi je toto další perfektní Skandinávská trilogie a já si musím dát na tamnější tvorbu větší pozor.
  9. Muži, kteří nenávidí ženy
    Muži, kteří nenávidí ženy (2009)
    9
    Velké nadšení a překvapení bylo následováno lehkým rozčarováním nad závěrem, který severským snímkům není ani trochu podobný. Knižní předlohy neznaje, spokojím se s domněnkou, že si takhle nahrávají na smeč před dalšími dvěma díly trilogie. Jinak výtečná práce po všech stránkách, včetně obsazení (do Noomi jsem se asi definitivně zamiloval). Jen se mi teď trochu stahují půlky při pomyšlení na remake, byť v rukou Fincherových...
  10. Zjizvená tvář
    Zjizvená tvář (1983)
    9
    Dlouhou dobu jsem přemýšlel nad tím, jak film ohodnotit. Je to sice ostuda, ale Zjizvenou tvář jsem viděl poprvé až nyní. Zub času se na filmu podepsal a před deseti lety bych byl již od začátku rozhodnutý hodnotit film pěti hvězdami. V současné době má film jako celek velmi slušné čtyři hvězdy. Přesto jsem názor změnil a dávám pět hvězd, protože výkon Al Pacina mi nedá spát. Prakticky jsem neviděl film, kde by Al Pacino byl špatný, ale tohle je spolu s Kmotrem jeho životní výkon.
  11. Highlander
    Highlander (1986)
    9
    Kecky, Kabát, Katana, Klasika. Nápaditá režie ala Russell Mulcahy, břímě nesmrtelnosti nesoucí Lambert, šarmantní egypťan Connery a skotačivý Brown za zvuků Queen. Má to atmosféru, příběh a tah na branku. Dnes už je patina 80s více patrná, ale na kvalitě neubírá.
  12. Flash Gordon
    Flash Gordon (1980)
    8
    Snad mě správce těchto stránek nevymaže, ale tohle je ta největší mezigalaktická "úchylárna" 20. století. Naprostá "béčková" špička! Vtipný je příběh, vtipné jsou pěstní souboje, řešení situací, kostýmy, masky, hudba, Flashovo charizma doslova leze z obrazovky ven!
  13. Vetřelci
    Vetřelci (1986)
    9.5
    Cameron skvěle navázal na jedničku a i díky silnému hereckému obsazení, strhujícímu závěru tento snímek konkuruje i možná převyšuje první díl.
  14. Bod zlomu
    Bod zlomu (1991)
    9
    Už vim, koupim si surf, pojedu na Lipno a budu čekat, až pojede okolo parník. Neeee, Lipno smrdí. Mám lepší nápad. Budu vykrádat banky převlečenej za americkýho exprezidenta, budu skákat s padákem i bez něj, budu mít nekonečný léto, budu - asi bych se neměl tak nechávat unášet filmama...Ale u tohohle to prostě nejde jinak. PS: Kdyby mě chtěl nějakej policajt chytit, najde mě na pláži v Austrálii za bouře, která přichází jen jednou za 50 let.
  15. Johnny Mnemonic
    Johnny Mnemonic (1995)
    6
    Klasická devadesátá léta - ve všem: Spousta počítačových hlášek a efektů o ničem, správňáci vypadají jako rappeři ze skládky a všude pobíhají Japonci. Jediný, kdo pochopil, že je to komedie, byl Dolph Lundgren a mohl se tak vyřádit. V mých očích je kazatel z ulice jeho jednoznačně nejlepší role.
  16. John Wick
    John Wick (2014)
    8
    Tak to byl povedenej akčňák. Reeves to s pistolkama fakt umí. Takhle jsem to snad ještě nikde neviděl, aby v boji z blízka, místo posraných chvatů, prostě ty chlápky odrovnal kulkama. Jenom škoda, že s tím rozmazleným zmrdem z Hry o trůny si nepohrál trošku víc. Jinak se líbilo. Ukrást Johnu Wickovi auto a zabít psa, se prostě nevyplatí.
  17. Šestý smysl
    Šestý smysl (1999)
    8.5
    Tento film jsem měl možnost vidět poprvé v kině a musím říct, že překonal mé očekávání. Po celou dobu jsem dychtivě sledoval plátno, ale nečekané rozuzlení mě úplně dostalo. Willis ukazuje, že umí zahrát i vážnější role, malý Joel Osment byl velmi přesvědčivý a duchařská atmosféra filmu byla strhující. Když uvidíte film znovu, teprve potom si začnete všímat jak dobře je propracováno prolínání obou světů.
  18. Vesnice
    Vesnice (2004)
    7.5
    Když jsem film viděl poprvé v kině ( a netušil jsem co mě čeká - což je dost důležitý moment - film je příliš zranitelný pro jakékoliv spoilery ) byl jsem opravdu nadmíru potěšen. Už samotné téma zapadlé vesnice, o které jsem nevěděl co si mám myslet mě ze začátku zaujalo. Neustálé váhání co je skutečnost , co realita a trochu i toho filosofického odkazu. Dost mě překvapuje rozporuplné hodnocení ostatních.
  19. Znamení
    Znamení (2002)
    7.5
    Dobrý film působící spíše hororovou než thrillerovou atmosférou. Většinou hlavní pointou filmu jako je tento, je slyšet něco, ale přitom to vůbec nevidět. To na vás působí tísnícím dojmem .Film u kterého byste se báli, to ale není a psychologické drama, které je mezi Invazí UFO pojato, je tak trochu vyčpělé možná i klišé, aktivem je hlavně hudba a prostředí, kde se film odehrává.
  20. Rebelové
    Rebelové (2001)
    8
    Ale jo, je to kýč. Jenže můj oblíbený. Renčovi se podařila natočit skvělá kombinace muzikálu, komedie a dramatu. Vše s nálepkou "retro". Děj se odehrává roku 1968, z čehož vyplývá směsice naivity hlavních hrdinů (první lásky) a vážnosti dobových událostí. Začínající i zkušení herci odvedli pěkné výkony, stejně jako tvůrci dobové výpravy a studiových dekorací k nezapomenutelným hitům. Závěr je dost krutý.
  21. Ničitel Conan
    Ničitel Conan (1984)
    6.5
    Tak na jedníčku se to nechytá opravdu téměř v ničem - atmosféra, hudba i ten příběh je tu mnohem slabší. I tak je tohle pokračování mírně nadprůměrnou fantasy pohádkou. Jsem zvědavej, jaký chujoviny budeme sledovat v Nispelově verzi. Tohle mělo alespoň Arnieho, stále ucházející soundtrack a skvělé lokace.
  22. Barbar Conan
    Barbar Conan (1982)
    8
    Pokud nepočítám Pána Prstenů, tak rozhodně jedno z nejlepších fantasy, co kdy bylo natočeno. Už jenom fakt, že mocný Arny ve filmu poprvé promluví po sedmnácti minutách mě dlouhou dobu hřálo u srdce. Navíc po Arnym nikdo nechtěl filosofovat o nesmrtelnosti brouka a klást si otázky o smyslu života. Kýč jak bič, svalnatí hrdinové, sličné blondýny a po kolena v mrtvých.
  23. Pulp Fiction: Historky z podsvětí
    Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)
    9.5
    Prolínání časových rovin, vynikající herci, přesně padnoucí hudba a především uderné a vtipné dialogy. To jsou hlavní devizy filmu, který zůstává doposud nejlepším filmem Quentina Tarantina, a já osobně ho řadím mezi mých TOP5 nejoblibenějších filmů.
  24. Ben Hur
    Ben Hur (1959)
    8.5
    Velkolepý antický velkofilm s křesťanskou myšlenkou a parádní (dodnes ohromující) akční scénou s dechberoucím Charletonem Hestonem a monumentální výpravou na jedné straně. A na druhé straně příšerně přehnaná stopáž-klidně bych vypustil i hodinu děje. Bohužel časem se i přes Ben Hurovi klady do filmu vkrádá nuda. I přes to se jedná o jeden z pilířů svého žánru.
  25. Casablanca
    Casablanca (1942)
    8
    Stará láska nerezaví a nikdy nepřebolí. Staré lásce se dá podlehnout velmi lehce. Můžete se bránit jak chcete, ale neubránite se jí. Nádherná klasika, která neumí stárnout a ani nezestárne. Je to romantickým příběhem, výborným hereckým obsazením a krásnou hudbou. To vše se smíchalo v neskutečný filmový zážitek. Mezi Bogartem a Bergmanovou to tak krásně jiskří. Oba odvedli výbornou práci. "Ze všech putyk ve všech městech, co jich na světě je, si vybere to mou." Tato věta mluví za vše.
  26. Rocky IV
    Rocky IV (1985)
    7.5
    Nostalgie je mrcha. Jo, tak na tomhle jsem jako malej taky ujížděl. Neodolatelně naivní dozvuk studené války. To ani nejde, aby jste nefandili američanovi, kterému musí ke tréninku stačit zvedat kládu a běhat po zasněžené krajině, na rozdíl od rusáka, který je opečováván týmem fyzioterapeutů ve špičkových podmínkách. Skoro jsem měl chuť vytáhnout americkou zástavu a fandit Slyovi na plné hlasivky.
  27. Rocky II
    Rocky II (1979)
    7
    Sice je to takový o něco horší klon jedničky, ale stále je na co koukat. Velice dobrá dvojka. Sylvester Stallone není vůbec špatný režisér a herecky Rockyho zvládá prostě bravurně.Druhý díl sice hodně pokulhává za jedničkou, ale nabízí alespoň nadprůměrnou boxerskou podívanou bez zbytečného amerického patosu
  28. Rocky
    Rocky (1976)
    8
    Rocky je taková pěkná boxerská pohádka. Jakýkoliv komentář považuji za zbytečný, protože nečekám, že by se našel jeden jediný člověk, který by tento film nikdy neviděl. Sylvester Stallone si zde zkrátka vyboxoval doživotní slávu. A sérii o o Rockym patřičně natáhl. Z mého pohledu se nejedná o nic geniálního. Příběh a souhry náhod s ním spojené jsou do nebe volající
  29. Room
    Room (2015)
    9
    Drsný, fakt drsný. Tím, že tam nejsou přidané žádné "spešl" efekty navíc, které by tomu uměle dodávaly na strachu, děsu apod. je to ještě o to drsnější. Brie si jednoznačně Oscara zasloužila, všechnu tu bolest a bezmoc měla napsanou v očích, což obdivuji, nemusela skoro mluvit. Nečekala jsem, že v ní dřímá takový talent. No a mladý Jacob, to je teda něco, prožíval jsem to s ním, jak mu asi muselo být, když zjistil, že celý svět není v pokoji, jaká traumata si odnesl do života, jak je závislý na jedné jediné osobě... Opravdové peklo ve dvou hodinách, které rozhodně nekončí vysvobozením z onoho pokoje.
  30. Lovec jelenů
    Lovec jelenů (1978)
    8.5
    Jeden z prvních zásadnějších filmů o vietnamské válce přináší o dost jiný obrázek než ty pozdější – žádný vojenský dril, žádný psychopatický plukovník ukrytý v srdci džungle, prakticky žádné frontové výjevy; do Vietnamu se podíváme jen v prostřední třetině a i v té se všechno točí kolem netypického motivu ruské rulety, nesmyslného hazardu se životem uprostřed stejně nesmyslného válečného konfliktu. Pamětihodnější než ruská ruleta i než veteránská psychologie v závěru mi ale připadá rozmáchlé a na Američany překvapivě autenticky působící líčení života ruské komunity na americkém maloměstě.
  31. Pomáda
    Pomáda (1978)
    9
    Klasika filmového muzikálu, na který jsem se díval nejednou... Atmosféra té doby je facinující. Herec John Travolta zahrál svou roli fešáka úžasně a do noty mu hrála Olivia Newton - John. Nejen, že písničky jsou chytlavé a různorodé, ale i ten děj stojí za to, i když není nijak hluboký. Je to skvělá romantická komedie s trochou té fádnosti, která do ní určitě patří. Film je starý už léta, ale má jisté kvality, které budu oceňovat ještě dlouho.. Patřil k mému dětství a rád se na něj podívám i dnes.
  32. Nesmiřitelní
    Nesmiřitelní (1992)
    9
    Stárnoucí bývalý zabiják a zloděj se na svém statku mezi prasaty snaží vychovávat své dvě děti, dost netradiční začátek westernu, ale Clint neztratil nic ze svého výrazu a umění a natočil výborný film s dost drsnou pravdou, že vyhrává ten největší parchant s klidem zabijáka.Oscar pro Gena Hackmana je zcela na místě, šerifa v jeho podání bych naštvat nechtěl
  33. Nedotknutelní
    Nedotknutelní (2011)
    9.5
    Naprosto úžasný, famózní a především geniální snímek, který se mi určitě vryje na delší dobu do paměti. Je škoda že vzniká tak málo filmů s tímto humorem, protože právě tento je nejlepší. Hlavní herecká dvojice je naprosto vynikající. Už je to hodně dlouho co na mě film působil takhle přirozeně. Také musím zmínit hudbu, která zde byla naprosto dokonalá. Nebojím se říct, že toto je nejlepší snímek, který kdy ve Francii vznikl. A co vás dojme nejvíc? Tento film byl inspirován skutečným příběhem.
  34. Terminátor
    Terminátor (1984)
    9.5
    Kultovní záležitost s promyšleným scénářem, která dělá z filozofického sci-fi atraktivní podívanou a z béčkového akčňáku něco víc. Nepřekonatelné ztvárnění budoucnosti, nápad se stroji za milion, Schwarzík hláškuje a "hraje" jako nikdy. Přímý tah na bránu, spousta pamětihodných scén a hlavně Cameronova představivost
  35. Gladiátor
    Gladiátor (2000)
    9
    Jeden z posledních opravdu velkolepých snímků, které mají potenciál zapsat se do filmové historie. Russell Crowe ve své nejlepší formě a možná také jedné ze svých zásadních rolí ztělesňuje muže jdoucího na smrt, který však musí vyrovnat jeden dluh s vládcem své země. Velmi silné, hudebně a technicky (ach ta kamera) nádherné. Proč tedy nepřichází plný počet? Možná až moc jednoduchý příběh, možná až moc dlouhé, možná to chce jen víc shlédnutí. Přesto si Maximus Decimus Meridius zaslouží pozornost diváků napříč publikem, takových filmů jako Gladiátor moc nevzniká. Bohužel.
  36. Gran Torino
    Gran Torino (2008)
    9.5
    Nebudu o tomto filmu psát, žádné dlouhé komentáře, tak jak mám většinou ve zvyku, ale shrnu to vše takhle: "Clinte, vždycky si byl, jsi a budeš ten nejsprávnější a nejcharizmazičtější drsňák jaký kdy běhal po filmových plátnech a tímto filmem si mě v tom jen utvrdil!!! Děkuji, že jsem měl možnost shlédnout tenhle snímek. Clinte, seš fakt frajer!!". A jen dodám, že píseň Gran Torino je přenádherná.
  37. Tenkrát na Západě
    Tenkrát na Západě (1968)
    10
    Když jsem tenhle film viděl naposledy, byl jsem malý kluk, který zbožňoval kovbojky, a klasika Sergia Leoneho mi zákonitě přišla podivná, rozvláčná, nepříliš "dramatická"... Stačilo pár let a došlo mi, že Tenkrát na Západě je mnohem víc než westernem naprosto strhující ukázkou dramatu, kde žánrové doplňky z Divokého Západu slouží pouze jako kulisy. Leone soustředil ohnisko vypravěčské perspektivy do detailu a polodetailu skvostně zkomponované kamery Tonina Delli Colliho; je skoro neuvěřitelné, že snad půlka filmu se koncentruje na tváře herců. Ta tíha, spočívající na expresi tváře, je neskutečná a stejně tak je neskutečné, s jakou grácií ji herci nesou. Až expresionistický důraz na oči zvládá Bronson i Fonda se sošnou strnulostí, která bere dech, naopak sexy kukuč Claudie Cardinale má v sobě nestárnoucí půvab – křehkost, zrádnost, svůdnost. Archetypální příběh mstitele podává Leone tak neuvěřitelně osobně, soustředěně a procítěně, že by člověk silnější film jen těžko hledal. Navíc geniální soundtrack Ennio Morriconeho zesiluje všechny emoce desetinásobně. Tenkrát na Západě trumfuje nad všemi ostatními westerny.
  38. Batman
    Batman (1989)
    8.5
    Gotham City mluví o jediném: netopýřím muži, který je lovcem zločinců. Už na přelomu třicátých a čtyřicátých let komiksoví vydavatelé usoudili, že je třeba postavit se konkurenčnímu Supermanovi. Tenhle BatZorro se trefil do vkusu diváků, stejně jako o desítky let později při filmovém zpracování vcelku neznámého Tima Burtona. Pozornost na sebe i po letech strhává Jack Nicholson, chichotající se magor se zelenými vlasy, který otravuje kosmetické přípravky i dětské pudry. Mimochodem se ví, že měl smlouvu tak dobře sepsanou, že licenční poplatky mu plynuly i z dalších pokračování, z prvního dílu bral procenta také třeba z prodeje tužek nebo ořezávátek s logem žlutočerného hrdiny. To, co se děje na plátně, je na jednu stranu moc fajn (a se spoustou nápadů), jindy jsem se ovšem přistihl, jak sleduju hodinky. Možná i proto, že postavy vážně nedosahují takové hloubky, jak bych si přál. Danny Elfman ale neumí zklamat !
  39. Mars útočí!
    Mars útočí! (1996)
    8.5
    Spas se, kdo můžeš! Armádu filmových hvězd a nasraných marťanů režíruje Tim Burton. Ano, všichni tenhle parodický kousek velmi dobře známe. Zelená přidrzlá hovada plení Zemi, až nakonec dostanou nakládačku. Začne to stylovými titulky, pokračuje výbornými (a přitom záměrně špatnými) triky, šílenými účesy a naivním vyprávěním, do kterého huhlající vykulení mimozemšťané dokonale zapadají. A končí vybuchujícími mozky. Postupné odpadávání hvězdných jmen bereme jako další legrácku Tima Burtona, který znovu projevuje svůj smysl pro černý humor. Škoda jen, že poslední třetina (troufám si tvrdit, že v lecčems mají prsty necitelní a ziskuchtiví producenti) je už spíš odkladištěm absurdních scének, které zdaleka ne vždy fungují. Přesto pořád za čtyři hvězdy!
  40. Protiúder
    Protiúder (2002)
    4.5
    Válka se kvůli krokům Američanů v Kolumbii přenesla na americkou půdu. Arnoldův syn a manželka to při teroristickém útoku schytají, Arniemu na čas zvlhnou oči, aby mu vzápětí zrudla tvář, když se dozví, že úřady s tím momentálně nehodlají nic dělat. Vyšetřování utichne a rozbolavělý otec a manžel bere spravedlnost do svých rukou. Tentokrát tenhle staromódní titán přestřelil. Vybrat si tak pitomou roli, to chce talent. Hodně nevyrovnaný režisér Andrew Davis místy vypadá, že své řemeslo úplně zapomněl. Zejména po bombovém útoku absolutně nezvládá dialogové sekvence, postrádá smysl pro rytmus a zabije i potencionálně silné scény. A ani po přesunu do Kolumbie se to moc nezlepší (hodně mizerně natočený úprk přes vodopád). Arnold se dostane všude, oklame drogové bosse i armádu teroristů a ani u toho nebude muset vystřelit jedinou kulku. Je to hloupé, je to bez přidané hodnoty a divák jen smutně vzpomíná na Davisovy pecky typu Uprchlík, Dokonalá vražda nebo Přepadení v Pacifiku. Děravý scénář je pak jednou velkou kapitolou. Zdrcený hasič zlikviduje sám kolumbijské živly? Nejsme v osmdesátých letech, proboha.. Mimochodem John Turturro se představí jen na pár minut, ale Arnolda a spol. spolehlivě přehrává.