spooneres

Radek Teč

Komentáře 36

Od nejnovějších
  1. Světová válka Z
    Světová válka Z (2013)
    8
    Tak zdá se nejlepší zombie horor od revoluce v roce 2004. Oceňuju hlavně nonstop akční přístup k věci, radši než nějaký zdlouhavý flákání se. Nemrtví jsou totálně sebevražedný hovada, dravý se vzteklinou, dívat na trmácející se umrlce z kina minulýho století teď bude ještě o něco úsměvnější. A další + za to, že Pitt je prostě frajer. Výtka by taky byla - býval bych si přál aspoň pár děsivějších a nechutnějších zombies, nebo nějaký brutální masakrování co utkví v mysli.
  2. Gentlemani
    Gentlemani (2020)
    8
    Jako by se Guy Ritchie omlouval za Aladina a natočil přesně to, co jeho fanoušci chtěli vidět. A navíc ho to očividně bavilo. Ačkoliv nepatřím k těm, kteří jsou s Ritchieho tvorbou posledních let nespokojeni, Gentlemany jsem si velmi užil. Chytrý a vtipný scénář (celý film je vlastně velká anekdota s pointou v podobě jedné téměř závěrečné scény), skvělí herci v čele s perfektním Matthewem McConaugheym v roli novodobého Vita Corleoneho, jistá a dravá režie... Co víc chtít?
  3. Na nože
    Na nože (2019)
    8.5
    Krasně vystavěná scénaristická hříčka, která umí dokonale koketovat s divákem. První minuty mě sice k nadšení nevedly, ale postupné odkrývání / neodkrývání karet bylo přesně vystavěno na zvyšujícím se zájmu diváka. Hlavní postava detektiva Benoita měla v sobě šrmnc detektivů starý školy a v podání Dana Craiga působil Benoit velmi sympaticky, což ostatně celý hvězdný herecký ansábl. Nejvíc jsem se pobavil při čtení závěti a následných reakcí.
  4. Stopařův průvodce po Galaxii
    Stopařův průvodce po Galaxii (2005)
    6
    Knihu jsem nečetl, ale už podle filmu soudím, že autor musel mít sakra velkou představivost. Bohužel ale film má spoustu hluchých míst, které se střídají s těmi geniálními (-Myslím, že jsem gauč. -Znám ten pocit… ) Takže tentokrát se budu tak trochu držet všeobecného davu a dám 3 hvězdy s tím, že Zooey Deschanel a Martin Freeman se zasloužili minimálně o jednu. Minimálně.
  5. Výměna
    Výměna (2008)
    8
    Oceňuju, jak Clintova pomalá, ale soustředěná režie, dokáže plně sloužit příběhu, vyprávět ho z pozice nezaujatého pozorovatele, a přitom nechat diváka, aby se s tou emocionální smrští vyrovnal sám. Co už oceňuju méně je fakt, že poslední čtvrtina je tak trochu apendixem – místem, které prostě je, ale tak nějak se bez něj divák obejde, možná proto, že karty jsou již dávno rozdány a nic ho už nemůže překvapit, a Angelina, byť skvělá, je stále a pořád jenom ‚Angelinou ™‘, jíž nezakryje ani apartní klobouček a dobový účes i make-up. Ale první cca dvě třetiny filmu mě semlely solidně, to nepopírám.
  6. Počátek
    Počátek (2010)
    9.5
    Inception je tím nejkrásnějším dárkem pro filmového fanouška. Pro ty diváky, kteří dokáží ocenit tvůrce, jež jsou schopní posouvat hranice stále dál, aby nám dali ochutnat něco ze své geniality. Už je to dlouho, kdy jsem při nějakém filmu takřka celou dobu civěla na plátno s otevřenými ústy. Díky, díky, díky!
  7. Debbie a její parťačky
    Debbie a její parťačky (2018)
    6.5
    Lepší průměr se skvělým ženským osazenstvem ... našly by se jistě výhrady, ale pokud to berete jako letní pohodovku, kdy se bavíte, koukáte na úžasný ženský a říkáte si, co byste s těmi milióny udělali vy. Musím uznat, že holky měly říz!
  8. Backstage
    Backstage (2018)
    1.5
    Slováci dabovaní češtinou,... Bože! Asi nejbizarnější věc co jsem v kině viděl! Navíc když všichni říkají, že jsou Slováci, ale Ř říkají líp jak český rodilý mluvčí .... Celé je to špatné, děj zmatený jak lesní včela, hudba měla být lepší! Snaha hrát si na Let's dance prostě nevyšla ... Jedna hvězda za menší ukázku manipulace s výsledky v televizních soutěžích a dobrá choreografie skupiny Muertas. Ale to je tak vše. Druhý díl prosím NE!
  9. Jurský svět: Zánik říše (5)
    Jurský svět: Zánik říše (5) (2018)
    6.5
    O něco slabší jak minulý díl. Asi je těžké přijít s nějakým originálním nápadem. Dost věcí z minulého dílu se tam opakuje, jen děj je jinde. Objevuje se tam i spousta známých herců. Člověk sice rád zase vidí dinosaury, ale už to nemá to kouzlo. Nehledě na nelogické chovaní některých postav a nefungující chemii mezi Chrisem Prattem a Bryce Dallas Howard. V minulém díle to fungovalo líp. Co dodat,efekty jsou sice super, ale to film nezachrání. Aspoň tam byla pěkná hororová atmosféra díky režii J.A. Bayona. Vzhledem k vysokým výdělkům a otevřenému konci se zřejmě dalšímu dílu nevyhneme. "Nejsme kompatibilní." :D
  10. Spider-Man: Homecoming
    Spider-Man: Homecoming (2017)
    8
    Milé překvapení. Oblek Spider-Mana si na sebe vzal už v pořadí třetí herec a je snadné být vůči dalšímu remaku skeptický, ale kupodivu to dopadlo skvěle, hlavně proto, že tenhle Spider-Man nejde vůbec ve stopách původního příběhu, o tom, jak studenta Petera Parkera kousne pavouk, jak se z něho stane superhrdina a jak objevuje, o co jde, bla bla bla. Ne ne, je to sice příběh o klukovi, který je v tomhle nováček, ale s identitou Spider-Mana je už sžitý a spíše se snaží dokázat, že na to opravdu má. Navíc se to celé odehrává na pozadí světa, kterému "vládnou" Avengeři, což jsem sice myslela, že bude kámen úrazu (nejsem fanda "mixování" superhrdinů), ale ve skutečnosti díky bohu zbytečně nenarušují příběh Petera Parkera, přestože tam hrají poměrně důležitou úlohu (především Iron-Man). Je fajn, že to Sony a Marvel vzali z úplně jiného konce a že z toho vznikl v podstatě vtipný film o strastech mladého středoškoláka, který se snaží stát skutečným nefalšovaným hrdinou. Záporák v podání Michaela Keatona taky působil hodně reálně a uvěřitelně. Celkově to bylo velmi lidské, zábavné (s krásným nadhledem), a především to nehrálo pouze na efekt, což bylo moc fajn.
  11. Black Panther
    Black Panther (2018)
    8
    Nečekaně silná marvelovka, která ze svého tematického zasazení vytěžila takřka maximum, a díky tomu by se mohla do budoucna stát společensky nejvlivnějším a nejvýznamnějším novodobým superhrdinským komiksovým filmem. A podle mě zaslouženě. Hlavní dějová linka je sice neoriginální a celkem snadno dopředu čitelná, ale je dobře podaná a ostatní (pod)zápletky ji dostatečně ozvlášťnují. Pro mě je nemalým plusem i to, že nesledujeme stopadesátou osmou variaci na superhrdinský origin, ale v podstatě jde o jakýsi "shakespeare light" příběh. Black Panther ovšem funguje především díky svému osobitému a náramně vymazlenému audiovizuálnímu ztvárnění. Exotické prostředí a kultura (domorodé) Afriky (včetně jejího zasazení do současného světa a jeho hlavních problémům) ve spojení se všemi těmi ultra hi-tech gadgety dává filmu vlastní tvář (hudbu také nevyjímaje). Výraz "afrofuturismus" je zde opravdu na místě. ;-) Navíc tu nepanuje pouze černošská emancipace, ale velkou měrou i ta ženská - jsou zde hned tři výrazné a "silné" ženské hrdinky (nespolupracoval na filmu náhodou i James Cameron?). Netvrdím, že je Black Panther geniální a převratný (velko)film, přece jen má svoje limity a drobné chyby (místy slabší triky, občas mírně nepřehledná akce, také bych uvítal větší drsnost, naléhavost a osudovost), ale vzhledem k tomu, že se mohl stát jen dalším generickým a nepotřebným komiksovým zbožím, je jeho výsledná podoba vlastně velkou výhrou. A ke všemu má asi nejlepšího zaporáka (v rámci MCU) hned po Michaelu Keatonovi ve Spider-Man: Homecoming! 80 %
  12. Doctor Strange
    Doctor Strange (2016)
    9.5
    Je to boží. Haleujah, halejujah. Okie, víc říct netřeba, ale já stejně neodolám, jsem holt padouchem. Jedná se o skvělej origin, hlavně proto, že je tu Cumberbatch, který zvládá uhrát i náročné, herecké scény, kdy se nemůže opřít o triky (civilní doktor, který ještě není mágem), což ano, je trochu ku škodě, že nikdo jiný nemá šanci cokoliv hereckého předvést, protože se buď tváří furt stejně (Ejifort, MIkkelsen), nebo nemají prostor (Swinton) a tak je druhý nejlepší herecký výkon ten, co předvádí CGI animovaný plášť. Akce je tu neskutečně boží, tvůrci evidentně ví, co jsou fraktály a ještě evidentnější je, že je mají fakt hodně rádi. A celé to podtrhuje perfektní hudba (Pink Floidi!!), která jednak decentně odráží Doktorovo původ v šedesátejch letech a druhak je to snad poprvé v marvelácké filmové sérii, kdy je hudba jasně zapamatovatelná a fungující opravdu ve všech filmových ohledech.
  13. Auta 2
    Auta 2 (2011)
    7
    Druhá Auta nejspíš budou nejslabším animákem, který dosud Pixar stvořil, na druhou stranu to ani není žádný průser. Cílovou skupinou filmu jsou malé děti, nebo ještě jinak, cílovou skupinou jsou ještě menší děti než v případě jedničky, proto asi takové rozčarování. Dospělý divák buď film nějak přetrpí, nebo zkusí přistoupit na Lasseterovu hru a bude se bavit spoustou skrytých fórků, určených jemu. 70%
  14. Auta
    Auta (2006)
    7
    Bohužel, tento film mě minul takovou rychlostí, jakou si to řítil onen slavný závoďák Steve McQueen. S Pixarem se začíná něco dít. Začíná ustupovat ze své dobyté pozice, tvůrce vtipných pohádek nejen pro děti, a začíná se snad stylizovat do druhého Disneyho. Toliko bezzubou pohádku jsem od Pixaru nečekal. Bohužel tento snímek vsadil spíše na sentimentální linku, která by jakoby vypadla z oka Doktoru Hollywoodu. To by se ještě dalo odpustit, ale chlapci od Pixaru přestali být i vtipní. Celé to působí spíš jako efektní limonáda, na které se dá ocenit snad jen ta animace. Chlapci, měli by jste se vzpamatovat nebo dopadnete jako u Disneyů...
  15. Liga výjimečných
    Liga výjimečných (2003)
    7
    Alanu Mooreovi nezbývá nic jiného než tiše závidět, podupávat nožičkou a maximálně tak lámat svoje tužky. Zatím, co díla takového Franka Millera dostávají velice kvalitní filmová zpracování, tak u pana Moorea jsou filmové převody jeho komixů jen podprůměrné filmy. Jinak tomu není ani u Ligy výjimečných. Námět, který působí jako dort od pejska a kočičky, míchající dohromady Julese Verna, Oscara Wildea a další mi překvapivě nevadil. Problém je, že zajímavý námět už nedostal kvalitní scénář. A tak v obyčejném příběhu začne svět ohrožovat neznámý Fantom, který vypadá jako by utekl z fetišistického festivalu. Proti němu je vyslána Liga výjimečných v čele se Seanem Connerym, kterému dělá společnost kapitán Nemo, neviditelný muž, upírka, doktor Hyde, mladý agent a Dorian Gray. Snad jsem na nikoho nezapomněl. To celé se odehrává v ošklivých kulisách, kdy je snaha o ,,cool" stylizaci cítit na každém kroku a za doprovodu místy opravdu špatných triků. A finále, které si chystá půdu pod nohama pro pokračování, působí stejně směšně jako vousy kapitána Nema.
  16. Doba ledová 2: Obleva
    Doba ledová 2: Obleva (2006)
    6.5
    Ono se mi moc často nestává, abych po návratu z kina pořádně nevěděla, o co ve filmu šlo... Stalo se... Z celých 91 minut se mi nejjasněji vybavuje veveřička, kterou tvůrci ztýrali tak, až mi jí na konci bylo strááášně, strááášně moc líto. Potom celkem ještě scénka, kdy pidilenochodi si ze Sida udělají pána ohně, ale jinak prázdno... Na závěr otázka: Kde se tam vzali ti mamuti?
  17. Doba ledová
    Doba ledová (2002)
    8
    Ze začátku si říkám, že animace je opravdu pěkná a má to sympatické postavy, které si člověk nejspíš zamiluje, snaží se to o vtip, o dojemnost, příběh odsýpá, ale emočně mě to ani náhodou nedostalo tak, jak bych po těch všech pozitivních ohlasech čekal. Možná je to spíše opravdu více pro děti a jednoduchý příběh moc nemá na čem stavět, kdo ví. Přesto to pár dobrých momentů má a je to celkem sympatické, ale celkově trochu zklamání.
  18. Dunkerk
    Dunkerk (2017)
    9
    Evakuace vám nevyhraje válku, ale někdy může být vítězstvím.. Nolanova promyšlená hra s linearitou a Zimmerův neutuchající zvuko-hudební doprovod z toho udělaly bloudění v kruhu pekelném. V kruhu, ze kterého se nelze jen tak vymanit. Úplně cítíte ten stres, bezmoc a zrychlené vnímání reality spojené s úzkostí. Pure cinema, filthy war, Dunkirk spirit.
  19. Život brouka
    Život brouka (1998)
    7.5
    Jen lehce nadprůměrný animák. Ovšem brouky cirkusáky, to si vážně nechám líbit, pač mně osobně si tahle různorodá tlupa všemožných příšerek z hmyzí říše získala. Nojo, opět jednou jsem potěšil své infantilní já. Je to sice určené spíš té nejmladší generaci, pro dospělé občas nepříjemně táhlé a nepříliš vtipné, ale minimálně za "blešáka" to stojí. 3,5* se zaokrouhlením nahoru.
  20. Mravenec Z
    Mravenec Z (1998)
    8.5
    Nejlepší film Woodyho Allena. Jeho deprese nyní dostávají nový rozměr. Navíc z filmu přímo čiší tvůrčí radost a hravost (např. první monumentální průlet mraveništěm). Navíc je to chvílemi dost napínavé a strhující (let na tkaničkách či závěr), chvílemi skoro až drastické (válka), většinou však humorné. Navíc se John Powell a Harry Gregson-Williams hodně snažili a složili jedno z nejoriginálnějších score poslední doby.
  21. Monstra vs. Vetřelci
    Monstra vs. Vetřelci (2009)
    5
    bez přehánění jeden z nejhorších animáků, co jsem viděl.. nesympatické a divné postavy, které se bůhvíproč musí postavit odpornému emzákovi, z něhož bych jako dítě měl pravděpodobně noční můry.. a to celé zabalené do prapodivné atmosféry a hlavně ubíjející nudy.. přitom začátek vypadal vcelku slibně..
  22. Transformers
    Transformers (2007)
    8.5
    Je sice pravděpodobné, že v noci se mi bude zdát spíš o Megan Fox než o skládacích robotech, ale i tak se mi Bayův nový trhák moc líbil. Kdo jiný dokáže ze 150 milionů doláčů vyždímat tolik? Transformers je báječně lehká letní megavýpravná zábava, která má sympatické obsazení (Shia forever!), spoustu humoru a fantastické triky. Kdyby závěrečná řežba byla trochu přehlednější a já neztrácel jistotu, kdo je kdo, bylo by to jasných pět hvězdiček.
  23. Mlčení jehňátek
    Mlčení jehňátek (1991)
    9.5
    Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Celosvětově divácky úspěšný film. Mladičká Jodie Foster a charismatický Anthony Hopkins. Stačí umět neotřele zacvakat zubama a máte Oscara
  24. Templář
    Templář (2011)
    5
    Překvapivě špatný film, který se prvních dvacet minut jeví jako nadějná nízkorozpočtová záležitost, ale postupem času jde logika, scénář i výkony herců rapidně dolů. Dvouhodinová stopáž je prostě moc, když se 90% děje plácá za hradbami jednoho hradu, kde dojde na tři nelogické "bitvy" a jedno milostné drama z červené knihovny. I s počty si tvůrci nedělali starosti, neboť z tisíců žoldáků se během vteřiny stanou osamělí bojovníci, kteří si to rozdávají muž proti muži se 13 oponenty a když už mají téměř vyhráno, raději se stáhnou, asi aby mohli pokračovat druhý den. Když už dochází kladné postavy, meč tasí i hradní dáma a přesně v této chvíli jsem začal usínat. Pamatuji si jen myšlenku, že někdo chtěl pomocí prasat podpálit základy hradu a když už i ty prasata byla dovezena, usnul jsem. Ani z těch šermovaček nic neuvidíte, když jedno napřažení meče vydá na tři střihy. Nezkušená režie, dějová prázdnota, zatraceně dlouhá stopáž, póza áčkového historického blockbusteru s dvaceti komparzisty
  25. Tropická bouře
    Tropická bouře (2008)
    8.5
    Stiller je čím dál víc chytřejší a umí si dělat prdel z věcí, o kterých jste si dávno mysleli, že už si do nich všichni kopli dostatečně. Po modelingovém průmyslu to schytává Hollywood s takovou razancí, až z toho mrazí, jestli to je fakt pravda. Vynikající technická stránka je už jen šlehačkou na celém dortu, úplnou třešničkou je ale nakonec Tom Cruise – minimálně za tu odvahu ze sebe udělat takové hovado a s takovou grácií, bych mu ten Zlatý glóbus fakt dal!
  26. Olověná vesta
    Olověná vesta (1987)
    8
    Vynikající Kubrickova režie stvořila tenhle velmi silný a drsný film. Dovolím si tvrdit, že mezi filmy o válce ve Vietnamu které jsem viděl těžko hledá soupeře (Snad až na Četu).... Možná narozdíl od většiny diváků se mi druhá - "vietnamská" - část líbí víc. To je ten Kubrick, kterého mám rád.
  27. Dokonalý trik
    Dokonalý trik (2006)
    9
    Film, ve kterém budete celou dobu tápat, přemýšlet, co je pravda a vymýšlet další a další teorie s tím, jak se bude příběh dál a dál rozvíjet aby vám nakonec pointa vyrazila dech a donutila vás přinejmenším přemýšlet o tom, jak to do sebe všechno dokonale zapadlo nebo dokonce jít a okamžitě si pustit film znova. Abyste se přesvědčili, jestli byl scénarista opravdu tak geniální, abyste si ověřili logiku, abyste znova nasákli tou skvělou atmosférou, abyste zjistili, co všechno jste přehlédli a jestli ono to všechno náhodou ještě není o něco složitější, než se na první pohled zdá. A taky abyste si znovu vychutnali dokonalé herecké výkony většiny zúčastněných (mimochodem u mě vede samozřejmě Alfred Christiana Bala a taky skoro epizodní postava Nikoly Tesly v podání téměř k nepoznání civilním Davidem Bowiem).
  28. Ant-Man
    Ant-Man (2015)
    8.5
    Stále dokola to samé, jen rodinné hodnoty jdou více do popředí, stejně jako jasně vyprofilované postavy a více humoru, který dodává především bourák Michael Peňa. Jestli se tu dá mluvit přece jen o něčem novém, pak jsou to jen a pouze perky ústředního hrdiny, jelikož vizuální kejkle jsou pečlivě inscenované a zmenšování a zvětšování je zpracováno bravurně, dynamicky, zábavně. Bohužel je ale Reed jinak vcelku rutinér, protože takhle děravý scénář nemůže být u filmu s jakýmikoliv ambicemi a to platí i pro Marvelovky o záchraně světa.
  29. V hlavě
    V hlavě (2015)
    7
    Film má výborný nápad, ale nějak mě zklamalo provedení kde jsem očekával že uvidíme víc pohledů do hlav ostatních.