Profilový obrázek

Marator

Marek Chudáček

Komentáře 49

Od nejnovějších
  1. Odpad
    Odpad (2014)
    7.5
    V roce 2014 pořádala Brazílie MS ve fotbale a vynaložili na rekonstrukci stadiónů (včetně Ria) a infrastruktury miliardy penízů. O dva roky později bude v Riu de Janeiru nejnákladnější sportovní událost, která se dá pořádat, a to letní olympijské hry. Naproti tomu lidé nemají v Brazílii vůbec žádné sociální jistoty, životní úroveň je na bodu mrazu a do Ria by se nevydal ani můj brazilský přítel, protože by se bál o život. Ano, přeji sportovním fanouškům (sám jím jsem) nezapomenutelné zážitky, ale nesmí tím trpět základní věci. Film Odpad je veřejným protestem a ukázkou toho, že Rio není jen Copacabana, karneval, samba, socha Krista na hoře Corcovado, ale i vysoká kriminalita, drogové gangy a zkorumpovaní policisté a politici. Nejen za tohle dávám tvůrcům vysoké hodnocení, ale i za to, jak svůj postoj vyjádřili. Skvělým dobrodružným příběhem mladých kluků žijících na skládce ve strhující honičce s těmi zlými pány, kteří budou 5. srpna 2016 sedět v pozlaceném křesle při slavnostním zahájení letních olympijských her na stadióně Maracana.
  2. Chlapectví
    Chlapectví (2014)
    8
    edokáži si představit, jak muselo být nesmírně těžké sestříhat materiál točený 12 let. Byla by škoda udělat devadesátiminutový film i tak to mohlo být o něco kratší, a nebo jinak provedené. Byla tam občas hluchá místa v dialozích, která jsou Linklaterovi tak vlastní. Co bylo však zajímavé sledovat, v tomto triviálním příběhu ze života, jak protagonisti stárli. U dětských rolí mně to tak nepřišlo, jak u těch dospělých což se může jevit jako paradox. Každopádně se jedná o ojedinělý projekt, kdy se nejen herci zavázali na několik let tomuto filmu a to z něj dělá něco vyjímečného v historii kinematografie.
  3. Expendables: Postradatelní 2
    Expendables: Postradatelní 2 (2012)
    6.5
    Mám rád tuhle partu akčních důchodců. Natočit film plný těchto bardů jsem vřele vítal a také jsem se u něj výborně bavil, ale z tohoto pokračování se vytratilo kouzlo. Bylo tlačeno hodně na pilu a celé to bylo takové kostrbaté. Vtipy hodně laciné a hlášky chabé. Arnoldovo "já se vrátím" by bohatě stačilo jednou. U čeho jsem se pobavil? Když přišel na scénu Čenda Noříš a parodoval sám sebe.Suma sumárum: Ačkoliv začátek vypadal hodně slibně postupem času dědouškům slábl dech.
  4. Hodinový manžel
    Hodinový manžel (2014)
    5
    U tohoto filmu jsem se mohl ujistit, jak je silná a důležitá reklama a propagace. Takže ač se jednalo o jednoduchou šaškárnu, svůj ekonomický účel film splnil a po strop zaplnil sál našeho kina. Díky, teď mohu naprogarmovat nějaké kvalitnější dílo, na které tolik lidí rozhodně nedojde.
  5. Špinavý trik
    Špinavý trik (2013)
    6
    Špinavý trik neproměnil ani jednu z deseti sošek nažloutlého maníka. A není se čemu divit. Snad jen za hadry bych mu ho dal, ale Velký Gatsby byl velký soupeř a akademici žádné špinavé triky nemají v krvi.
  6. Kód Enigmy
    Kód Enigmy (2014)
    8.5
    Alan Turing není první ani poslední, který něco převratného vymyslel nebo důležitého udělal během světové války a poté skončil v zapomění nebo dokonce hůře. Je s podivem, že se to tutlalo tak dlouho. A je to opravdu vše ohledně Enigmy? Nebo se za pár desítek let dozvíme něco nového? Každopádně tento film ukázal hodně. Jak z hlediska historie tak z dobré filmařiny. A pane Cumberbatchi, klobouček dolů!
  7. Co děláme v temnotách
    Co děláme v temnotách (2014)
    9
    Na loňském 49. MFF v Karlových Varech se vyplatilo si vystát frontu. I když jsem nakonec seděl na schodech a v určitých chvílích jsem moc neviděl tak jsem rád, že jsem u toho byl. Škoda, že film nešel do české distribuce.
  8. Divočina
    Divočina (2014)
    8
    Divočina je emočně silný umíchaný drink. Tvůrcové čerpali z receptu Cheryl Strayed. Když brčkem zaplujete do sklenice ucítíte nemoc, smrt, osamělost, depresi, drogy, sex, krásu přírody, Simona a Garfunkela, divočinu, bolest, strach, pusto, zmar, odhodlanost, vyrovnanost, život. Pohybem brčka nahoru a dolů se vám chutě povědomě vrací. Řekl bych, že skoro každý takový drink jednou ochutnal, ale každý s brčkem zacházel po svém. A abych nezapoměl. Na horním okraji sklenice je místo třešničky Laura Dern a umíchaný je Reese Witherlžící.
  9. Prácička v Itálii
    Prácička v Itálii (1969)
    7.5
    Opravdu stylový film.Výborné intro po kterém mi píseň On Days Like These zní nekonečně dlouho v uších. Dlouhé a zábavné honičky Miniautíček, propracovaný plán loupeže a nejasný konec. Vše podle mého gusta. Palec nahoru dávám také tomu, že si ve filmu zahrál i Alexander Dubček s Marlonem Brandem a Bobem Dylanem. Sice jen na plakátě, ale i to se cení :-) Jediná kaňka je Michael Caine, kterého jsem v té době ještě moc nemusel a trapné skandování ve věznici "Bridger, Bringer!"
  10. Dvouproudá asfaltka
    Dvouproudá asfaltka (1971)
    4
    Dvouproudá asfaltka je nudná road movie s protivnými "herci" a stupidním scénářem. Ostatně tomu odpovídá i skutečnost, že jsem u toho tak pětkrát usnul a dodíval se na to jen z povinnosti, abych napsal tohle
  11. Interstellar
    Interstellar (2014)
    7
    Řekl bych: "Zajímavá podívaná, ale otevřenou pusu jsem neměl". Ačkoliv jsem viděl všechny filmy od pana Nolana u filmu Interstellar mám nejmenší hodnocení. Ano, za efekty a hudbu bych bojoval, ale ostatní bylo jen průměrné. Nehledě na spoustu nesrovnalostí. Nejsem Jiří Gygar, ale některé věci jsou jasné i normálnímu smrtelníku. Takže dobrý, ale............
  12. Divoké historky
    Divoké historky (2014)
    9
    Ač jsem ve skluzu asi 2365 filmů, které bych chtěl vidět, tak na Divoké historky jsem se podívál hned dvakrát po sobě. Naposledy se mne to stalo s Amélií z Montmartru. Opravdu povedené dílo!
  13. Lost Highway
    Lost Highway (1997)
    8.5
    David Bowie skládá texty tak, že si vystřihuje slova z novin a po náhodném výběru vytvoří skladbu. Podobným způsobem točí některé filmy Lynch. Skládá jednotlivé obrazy podle toho co zažil, někde slyšel, postřehnul nebo jen tak našel v jeho záhadné hlavě a pak to vše smíchá. Pak to dává smysl jen mu v tom lepším případě. Provokuje a nutí diváka, aby si našel v jeho dílech něco svého. Já oceňuji na jeho filmech hlavně tu atmosféru, mystično a hudbu. Protože pan Lynch je MISTR mysteriózna. Lost highway mě v době premiéry v kinech neskutečně zasáhl a ovlivnil. Teď, takřka po 17 letech, kdy jsem film viděl naposled, snímek neztratil nic na svém kouzlu a atmosféře. Opět nad ním přemýšlím a ničeho racionálního se nedostává. Opět ale jsem fascinován a opět mohu říci, že soundtrack je jeden z nejlépe poskládaným, který jsem kdy slyšel.
  14. Samba
    Samba (2014)
    7.5
    Námětem nic nového. Ale co do aktuálnosti, kdy Evropa neví co z uprchlíky z Afriky, trefné. Nelze očekávat takovou lehkost i když s vážným tématema jako byli Nedotknutelní. Je to více drama než komedie s pár chvílemi k zasmaní. Každopádně výkon Omara a Charlotte byl více než perfektní!
  15. Šílený Max: Zběsilá cesta
    Šílený Max: Zběsilá cesta (2015)
    7
    Na můj vkus moc akce (nedoporučuji 3D, nebudete vědět, kde vám hlava stojí) a málo atmosféry postapokalyptického světa na který jsem byl zvyklý u Maxe v předešlých dílech. Tempo udává Chalize Theron a Tom Hardy i jeho postava je jen 13. kolo u kamionu uhánějící neskutečnou rychlostí.
  16. Výchozí bod
    Výchozí bod (2014)
    8.5
    Když na film myslím i druhý potažmo třetí den, musím změnit hodnocení. Tento druh sci-fi mám rád. Naprosto silný zážitek. Chtěl jsem na to zajít ve Varech na festivalu. Ještě že se tak nestalo, pač bych měl z ostatních filmů naprosto nic. Ze scény s výtahem mě mrazí doteď.
  17. Železná srdce
    Železná srdce (2014)
    7.5
    Film má výbornou atmosféru, syrovost a autenticitu. Je v něm dobře zobrazeno pohnuté psyché vojáků, kteří už toho mají plné kanady a nedovedou si nic jinýho představit než se "skrýt" do plechového pásovce. Opravdu je to dobrý snímek až na finální scénu, kde je všechno to co se filmařům dařilo, hozeno z výšky do bláta. Je to škoda, že jen přece neudrželi americkou hrdost a logickou nepřesnost na uzdě, protože potenciál po 90 minutách film měl. Každopádně to na konec hodonotím kladně a závěrečné titulky mě v tom jen utvrdily.
  18. Mechanik
    Mechanik (2004)
    9
    Temnou, depresivní, ponurou, dechberoucí atmosféru chtěli tvůrci ztvárnit na filmové plátno. A to se jim sedsakramensky povedlo. Ovšem bez famózního podvyživeného Christiana Bale by to rozhodně nešlo. Jen si řikám: "Kam až herci dokáží zajít, aby uspokojili labužníky filmového průmyslu?" Pokud jsi to Christiane přežil ve zdraví, tak ti děkuji za dokonalý zážitek pátečního večera.
  19. Láska a smrt
    Láska a smrt (1975)
    8.5
    Já ho zbožňuju! Woody je tak roztomilý a vtipný, že bych ho chtěl nosit s sebou v kapse a když by na mě přišly chmury, vždy bych ho vytáhl a zajisté by mě zvedl náladičku. Kam na ty gegy chodí, to fakt nevím:-) A ten taneček se smrtí na konci byl prostě k popukání!
  20. Bota jménem Melichar
    Bota jménem Melichar (1983)
    7.5
    To ještě Zdenda Trapnotroška dokázal natočit "normální film". Dobrá krimi zápletka s ukradenýma kozačkama a hlavní podezřelou, protivnou zlodějkou a malým detektivem Honzíkem, který chce propadnout z první třídy zpět do školky. Jako dítě jsem tento film měl moc rád. Zvlášť, když jednou k sousedovi přijel nějaký známý z Prahy na zabíjačku a vzal s sebou kamaráda. Půčil jsem mu bikrosa a jelikož už byl větší, ohnul mě šlapátko. Byl to David Rauch a vůbec mě to nevadilo:-)
  21. Taxikář
    Taxikář (1976)
    10
    Martin Scorsese a Robert De Niro k sobě patří jako hrníček k podšálku. A když spolu uvaří hodně dobrý kafe, vznikne dobrý požitek z ní, jaký jsem měl z Taxikáře. Ješte že se Travis nebál vozit všechny druhy zákazníků. Nejezdil jen po Manhattnu a zavedl nás i do jiných koutů New Yorku. Nebál se. Něměl co ztratit, už byl sám ztracen. Ještě se pokusil integrovat do "jiné" společnosti, ale záhy poznal, že tam pro něho místo není. A tak ho nabubřelost Betsy, sliby kandidáta na prezidenta, špína, kriminalita, násilí, pasáctví města štve, a když potká mladinkou prostitutku Iris alias Easy, začne to řešit. Čekal jsem konec filmu a zastavení krevního pulsu hlavní postavy v hodinovém hotelu na gauči. I když to neskončilo podle mých představ, zanechal ve mě film hluboké dojmy a to i díky výborné hudbě.
  22. Čekej do tmy
    Čekej do tmy (1967)
    8.5
    Viděno v tv dabované a dobrý napínavý thriller. Vím, že se na to ještě jednou určitě podívám. V originále s titulkama a bude to ještě větší napínákový thriller. Nevím či to bylo schválně nebo špatnou kopií, ale to rozladěný piáno v průvodcovské melodii mě jediné rozlaďovalo z dobrého podívání.
  23. Četa
    Četa (1986)
    9.5
    Všechny války byly peklo, ale myslím, že Vietnam musel být pětipeklo. Hmyz, horko, bláto, vlhkost až na kost, vietcong a k tomu ještě magorující spolubojovníci. Oliver Stone se vypovídal skrz kameru a ješte k tomu dostal ocenění. A zasloužil si jej!!!
  24. Špinavé ulice
    Špinavé ulice (1973)
    7.5
    Dlouho jsem neviděl film, kde by skoro pořád hrála hudba. A to mě na celým snímku asi nejvíc zaujalo a bavilo. Jinak příběh bez nějaké zvlášť akce a pointy.
  25. Sugarlandský expres
    Sugarlandský expres (1974)
    7.5
    Chtěl bych hlavně vyzdvihnout kameru.Ta byla až revoluční na tu dobu. Příběh přímočarý a ne nějak zábavný, ale když já mám slabost na road movie. Mohla by být třeba pětihodinová honička po amerických silnicích a bude mě to bavit:-)
  26. Bertha z dobytčáku
    Bertha z dobytčáku (1972)
    4
    Střihač tohoto nízkorozpočtového snímku Buzz Feitshans měl slíben asi hodně malý honorář, nebo seděl na vosím hnízdě, protože byl opravdu otřesný a rychle zbrklý. Martin Scorsese možná natočil dobrý materiál, ale Buzz mu to celé zpackal. Později se už naštěstí věnoval jen produkci a snad si naučil aspoň svoje nehty oSTŘIHat.
  27. Skyfall
    Skyfall (2012)
    9.5
    Nejpovedenější Daniel Craig Bond, skvělý padouch Bardem, dobré lokace (hlavně Skotsko, město duchů), výborné úvodní titulky a píseň od Adele. Prostě dobrá podívaná od Sama Mendese. R.I.P. M
  28. Iron Sky
    Iron Sky (2012)
    7
    Nečekal jsem žádný super biják, ale námět je asi to, co na tomto snímku oceňuji nejvíc. A i díky fanouškům, kteří pomohli finančně k dokončení filmu, můžeme toto dílo označit jako kultovní:-)
  29. Vítejte v KLDR!
    Vítejte v KLDR! (2009)
    7.5
    Už jen díky tomu, že jsem mohl nakouknout do lidově demokratické BUBLINY (snad) na naší planetě, plné propagandy, monumentálních památníků, dálnic po které během závěrečných titulků projela 3 auta, jednoho televzního kanálu, mrazivně dokonale zpívajících pionýrů, dopravního policisty marně čekajíce na kolaps na křižovatce, smutných lidi, veselých českých turistů, ale jen díky slivovici, hodnotím tento dokument nejvyšší možnou hodnotou. Ale musím přiznat, že to na své lidi umí a dokaží je ochranit od svobody:-( Ještě teď si zpívám závěrečnou písničku oslavující velkého vůdce a tatíčka Kim-Čong-Ila. Brrrrrrrrrrrrrrr...
  30. Svět podle Garpa
    Svět podle Garpa (1982)
    7
    Jasně, kniha je bravurní a do filmu se 570 stran bez nudné pasáže nedá vlézt. Pokud se ale odprostím od spojitosti s knihou (já to zvládl), myslím, že to byl skvěle natočený výcuc, s vynikajícími hereckými výkony.
  31. Báječná léta
    Báječná léta (1988)
    9.5
    Seriál jako natočený na míru. Prožíval jsem veškeré strasti i úspěchy společně s Kevinem. Tak jsem mu přál, aby s Winnie Cooperovou prožil celý svůj život. Vlastně i díky němu jsem několik let nosil "hočiminovky trepky" (levnější varianta Converse tenisek):-). Výborný Joe Cocker v úvodní znělce a jeho With a Little Help from My Friends, se kterou se proslavil už ve Woodstocku, kterého jsem tím pádem začal hned poslouchat. Strašně mě ovlivnila jeho Báječná léta. Jen by to chtělo vydat na DVD s původním českým dabingem a obohatit moji sbírku!
  32. Operace: Zlomený šíp
    Operace: Zlomený šíp (1996)
    3
    John Woo si mě svými Hollywoodskými akčňáky opravdu nezískal. Je to plné trapných amerických gest (zpomalené salutování při nástupu do modýlku Stealth), hloupé výbuchy, úskoky na poslední chvíli, místy až studiová inscenace. Takový předvoj toho, co přišlo ještě ve více přehnaném snímku Tváří v tvář
  33. Černobylské deníky
    Černobylské deníky (2012)
    2
    NALÉHAVÉ DOPORUČENÍ!!!! Bradley Parkre UŽ NIC NETOČ!!! Věděl jsem, že půjde o typický scénář. Mladí Američani navštíví "děsivou" východní Evropu a všichni postupně umřou. Chtěl jsem se na to podívát čistě se zájmem o vybydlenou a industriální architekturu města Pripjať a 2 km vzdálenné Jaderné elektrárny Černobyl. Kdybych tušil, že to není točené přímo na místě a v podstatě se to ani trochu nepřiplížilo skutečné podobě opuštěného města, nesnažil bych se na tento brak ani pomyslet. Existuje tolik materiálů v podobě fotek, jak vypadá místo katastrofy z roku 1986, ale těmhle lajdákům ani nestálo za to, se nad tím pozastavit. Proboha aspoň ty chladící věžě (známe třeba z Dukovan),které tam rozhodně nestály, nemusely být! Proto jsem se ptal, proč spojovali tuhle hororovou sračku s Černobylem? A hned sem poznal, jak jsem naivní. Přece kšeft. 20% dávám jen za to proběhnutí medvěda obyvákem. To mě pobavilo.
  34. Erin Brockovich
    Erin Brockovich (2000)
    8
    Popravdě řečeno jsem čekal, že solidně hrající Julii Roberts energetický gigant, tak nějak potichoučku odstraní, jak už to tak bývá, pokud strkáte nos, kam se to některým nehodí, ale nakonec to dokázala ustát! Je až k neviře, jak se obětovala na úkor svých dětí a přítele a pomohla spoustě lidí aspoň zajistit budoucnost jejich potomků. To se vidí velice málo!
  35. Olověná vesta
    Olověná vesta (1987)
    9
    Stanley prostě vytvořil mistrovské dílo. V první půlce je geniálně zachyceno vymývání mozků a dělání z lidí zabijácké mašiny v podání výborného R. Lee Ermeyho. Vůbec se nedivím postavě Leonarda, jak dopadl. Druhá půlka ve Vietnamském pekle nepřináší strhující akce, jak by se asi čekalo a to je dobře. Prostě krásně vyvážené. Čeho jsem nemohl nevšimnout je suprově vybraná hudba. Smekám a děkuji za OLOVĚNOU VESTU.
  36. Whiplash
    Whiplash (2014)
    8
    Kdyby na mě někdo pořád takhle řval, tak uteču za devatero hor a devatero řek. Andrew ale ne. Chtěl být ten nejlepší. Na úkor toho, že bude bez přátel a přítelkyně. Jo tak to hold bývá. Těžký život muzikanta. Každopádně čekal jsem nudu, ale ta nepřišla. Skoro celý film jsme byl napjatý a vhypleštěný! A na konci dolšo i na husí kůži.