Profilový obrázek

Pas

Pavel Slama

Komentáře 554

Od nejnovějších
  1. Zánik samoty Berhof
    Zánik samoty Berhof (1983)
    7
    Oficiálně je uzavřen mír, ale v horských oblastech se dosud místy bojuje. Zapomenuté skupiny fašistů se snaží dostat přes hranice do bezpečí. Ústup doprovázejí akce pomsty, neváhají zabíjet vše živé, co jim stojí v cestě. Do pohraničního kraje pod Jeseníky přišel syrový podzim a s ním i obavy z následující zimy. Četníci a vojáci nabádají obyvatele horských usedlostí ke zvýšené opatrnosti, neboť se zde potloukají skupiny Wehrwolfů. Na samotě Berhof ovdověl český hospodář Habirk...To je úvod děje snímku Jiřího Svobody který velmi působivě přenesl na plátno knihu Vladimír Körnera.Opakování matka moudrousti a tak není od věci si snímek pustit i po mnoha letech, kdy se nám jako houby po dešti objevují filmy kdy příčina i důsledky II. světové války jsou líčeny zcela obráceně aneb o hodných Němcích a zlých Češích.
  2. The Clovehitch Killer
    The Clovehitch Killer (2018)
    1.5
    Náctiletí detektivové na americkém zapadákově aneb vazač uzlů stále na svobodě.To je tak, když žijete ve zbožné-skautské komunitě tak s toho jednomu hrábne.Během několika let dojde k brutálním,sadistickým vraždám žen,které neschopná Policie(jak jinak...) nedokáže objasnit.Vrah se na deset let odmlčí ale komunita žije svým zavedeným stylem života až do chvíle než se objeví podivínka-zrzka a nové informace které nikdo nečeká...Zpočátku se snímek jeví jako puberťácká story který následně přejde do pokusu o rodinné psychodrama aby dále pokračoval v modu Sherlocka Holmese v sukních s andělem pomsty ve finále. Divný film v nezáživném tempu s minimem gradace napětí a závěrečným pochybným flashbackem.Příběhová skládačka v laciném provedení bez žádneho náznaku inovace.Tuctový film, bez invence ani větších ambicí.Na nedělní odpoledne budiž, nic víc.
  3. Halloween
    Halloween (2018)
    1
    Typický snímek pro americké popkornové publikum který se vším všudy navazuje na odkaz tupé vyvraždovačky dle svého vzoru.Nezlikvidovatelné monstrum stejně jako lidská hloupost ,až se dá napsat , že mezi tím vězí nějaká paralela.Dějová propracovanost se zde stejně míjí účinkem jako prosba o trochu vody uprostřed Sahary.Pochopit, proč někdo investuje peníze do podobných blábolů je skutečným hororem.Bez snahy udělat z filmu "biják" ,bez špetky tvůrčí a logické invence natočit jen obrazy po sobě jdoucích záběrů krve nebo dokonce zápletky, to chce opravdu "charizma".Když už se David Gordon Green rozhodl natočit další koupaliště krve ,proč pro Michaele Myerse nevyužil možnost se vším všudy a neposlal do akce zvrhlíky a sadisty kteří prchli z vězeňského autobusu?...Pokud už se někdo roky připravuje ve svém domě na vpád monstra a nechá si ve dveřích skleněné výplně, tak si opravdu nezaslouží nic jiného než kudlu do krku.Odfláknutá filmařina která pouze parazituje na svém dávném vzoru .Po herecké stránce je stejný koncert jako ten scénaristický.Ošuntělá jedna hvězdička a raději nechci vědět jaký matroš tady užívají ti,co tam sypou hvězdy jako by jim za to platili...
  4. The Appearance
    The Appearance (2018)
    1.5
    Snaha o historickou detektivku s prvky tajemna které jsou však tak tragicky propojeny, že výsledný efekt je záporný. Klášter a jeho temná tajemství už známe ze snímku Jméno růže,tam ovšem tvůrci drželi linii i standard na vysoké kvalitě a neměli potřebu to prokládat Honem na čarodějnice, různými démony a dalšími bláboly které fungují v tomto filmu naprosto kontraproduktivně.Velmi slabý snímek ,škoda času.
  5. Tři králové
    Tři králové (1999)
    1.5
    Temné a krvavé období českého národa během nacistické okupace si zaslouží pozornost nás budoucích. Tři králové, jakož i celý odboj jsou zde vykresleni kabaretním až lajdáckým způsobem a to včetně filmového zpracování.Nestačí použít několik obnošených bot, trochu dobových vozidel nebo hudby.Námět pro tento seriál je více než silný , což se v žádném případě nedá napsat o scénaristické práci.Dramatické uchopení celého příběhu spočívá především v potulce po liduprázdných ulicích kdy se evidentně šetřilo na výpravě a přestože snímek má obsáhnout téměř dva roky činnosti především Štb.kapitána Morávka , pořád všichni chodí v kabátech i v létě což svědčí o tom , že čas natáčení byl krátký a celé to napráskali za dva měsíce někdy na jaře.Takový pohled na osudy mnohy odvážných lidí je nedůstojný.Napětí ,akce a gradace děje se smrskává na několik málo amatérsky natočených přestřelek.Tohle určitě není věcný i když jak sami tvůrcí avizují "fiktivní" obraz reality období protektorátu.Snad se v budoucnu najde kapitál a chuť natočit skutečně dramatický film(seriál) na toto téma a nikoliv jen náznak karikatůry těch časů...
  6. Červená Karkulka
    Červená Karkulka (2011)
    1.5
    Červená Karkulka v souboji s inkvizicí, nu což,časy se mění.V podhorské vesnici žije parta balíků, kteří odvádějí zvířecí desátek lesní bestii.Jednou se však situace změní a umírá mladá slečna.Místní uvědomělý fráterník se rozhodne o celé věci spravit otce Solomona,což se však moc nezamlouvá balíkům. Solomon a jeho manšaft asiatů a afričanů kteří se vyznají v alchymii a též v astrologii, stejně dobře jako EU v multikulturalismu zahájí lov na vlkodlaka.Umírají však další venkovani a inkvizice přitvrzuje ve vyšetřování událostí.Co by to však byl za příběh bez love story.Červená kapucka má dva nápadníky a taky zášť ostatních děvčat, poněvadž je prý krasavice...Na klasický pohádkový příběh nám tvůrci tohoto snímku naroubovali kde co a pomotali s kde čím, ale dějově to zase až taková totální holomajzna není.Zpracování je ovšem prachbídné.Sníh z polystyrénu, papundeklová vesnice a nuzné triky srážejí film víc než vlkodlak své oběti.Bohužel tam chybí trocha nadsázky nebo humoru , takže se nedá říct, že je to záměr a parodie.Co vedlo Gary Oldmana , že vzal roli v tomto ochotnickém představení je asi největší horor z celého filmu.
  7. Smrtelné stroje
    Smrtelné stroje (2018)
    1
    Postapokaliptická slátanina verneovek s Terminátorem, Hvězdnými válkami a bůhvico dalšího.Celé je to postavené pouze na vizuálu který je stejně marný jako scénář.Příběh by napsal jako slohovou práci lépe žák 6. třídy.Stejně tragický je i casting, kdy výběr herců se nese v podobné kvalitě . Rádoby herecké výkony jen umocňují pachuť z tohoto naprosto zbytečného filmu.Jedna ušmudlaná hvězda za MED.USA.
  8. Chlapci a chlapi
    Chlapci a chlapi (1988)
    0
    Propagandistický škvár plný blábolů a lží, je tak odporně překroucený vůči tehdejší realitě, že nemá ani fous dokumentární, natož umělecké hodnoty. ČSLA opravdu fungovala jinak, než je zde vykreslo, ještě k tomu v tupém příběhu.Doporučuji promítat na sjezdu Pirátské strany , pro debilní děti a jejich voliče, jinak pochopitelně velkou oklikou od téhle páchnoucí žumpy.
  9. Za zrcadlem
    Za zrcadlem (2018)
    0.5
    Nudný a hloupý snímek.Pokus o thriller s několika bizarními postavami bez šťávy a napětí kdy jediným překvapivým momentem je tip na to, kdy a jak se bude zase Cage ksichtit v rádoby hereckém umění. Motel u cesty ,symbol neštěstí...Někde v americké prdeli mají taky motel kam lze složit hlavu nebo nějakou lepou děvu do pelechu.Majitel se tam nudí a tak v rámci "sociologického výzkumu" si tam vybaví jeden z pokojů zrcadlem které není jen zrcadlo.Jednou uvidí co neměl a tak dostane vítr a rychle svoje podnikání prodá. Najde , blba Cagea a ten se v tom plácá místo něj. Budování příběhu nebo atmosféry tady rozhodně chybí ,stejně jako režisérovi talent.Odvíjí se tady pouze řada obrázků které se někdy překrývají , jindy míjejí účinkem.Celek působí jako naprostá selanka.Jsou však i horší snímky na toto téma a tak nehodnotím jako odpad,to je však maximem možného.
  10. Řbitov zviřátek
    Řbitov zviřátek (2019)
    0
    Řbitov hororu. Pokud existuje nějaké "zásvětí" potom skuteční tvůrci hororových filmů budou nutně chodit po právu strašit tvůrce tohoto paskvilu. Klišoidní úvod do děje až to bolelo, budování atmosféry nicotné a samotný příběh je spíš psychodramatem o několika málo hercích . Racionálně se tvářící lékař se nemůže, fakt nemůže, chovat jako infantilní debil a dělat všechno co mu napovídá "pohádkový dědeček" .Je sice jasné, že snímek je určený pro americké (stupidní) diváky ovšem i tam snad platí, že horor musí být alespoň trochu strašidelný a nikoliv naprosto hloupý. Příběh o průvodu dětí , které pohřbívají své mazlíčky na nějakém tajemném místě které obývá pradávné zlo.Tento průvod uvidíte na počátku a pak už vůbec..asi došly děti něbo mazlíčci..Dávní indiáni odtud utekli a tak je na čase držet se jejich příkladu a prchat daleko a nenechat se otrávit blábolem v podání Kevina Kölsche a Dennise Widmyera.
  11. Živé terče
    Živé terče (2019)
    1
    Další pokus mimo terč. Schématická forma příběhu o dnešní době kde vládnou peníze a klientelistický systém.Detektivové od Nejsvětější Trojice tentokrát řeší případy vražd které mají pozadí v minulosti. Silně kostrbatá konstrukce celého příběhu ve kterém chybí gradace děje a je pouze shlukem událostí.Snaha o vysvětlení divákovi kde vzal "lučíštník" velice obsáhlé a jistě pečlivě střežené informace o manipulaci vyšetřování z let minulých, která je klíčová pro další sled událostí, je naprosto nevysvětlená. To je velká škoda, poněvadž toto by dalo na mrazivý thriller .Místo toho máme sérii bez napětí která popisuje obecně známá fakta dnešní reality. Jako drama ploché, jako krimi nudné.Hřebejk by se měl skutečně více soustředit na to, co mu jde velice dobře.Nevěra ,podrazy a nejrůznější lehkoživky ,tady je pan režisér na svém písečku.Krimi určitě není můza která by ho políbila...
  12. Léto 84
    Léto 84 (2018)
    0.5
    Rychlé Šípy na americký způsob. Oregonský balíkov má své náctileté hrdiny.Partička se zabývá hrou na schovku a příležitostně i pátráním po dívčích kalhotkách, to druhé se jim dost nedaří a tak když se objeví zpráva, že v kraji řádí sériový vrah ,zbystří pozornost.Slovo dá slovo a hoši se rozhodnou plnit bobříka pátrání , když to s těmi bobry předtím nevyšlo...Osaměle žijící polda ze sousedství se stává předmětem jejich zájmů.Skrývá ve sklepě skutečně nějaké tajemství? Jako správný vrahounský úchylák, který měl jistě podobné dětství jako jeho oběti se tváří jako přívětivý a laskavý člověk ale je to opravdu tak? Pátrání končí fiaskem ale nechají se nadržení skauti jen tak odradit? Jasně, že ne ! Filmově velmi nudné a nezáživné vyprávění které se pokouší o jakési retro do "osmdesátek" Jako přehlídka bizarního panoptika co je možné zprznit s už tisíckrát omletým tématem o magorovi který vraždí jen tak..z lásky.Velmi slaboučký snímek.
  13. Třicet případů majora Zemana (1974) [TV seriál] - Loupež sladkého "I"
    4
    Jeden z méně zajímavých dílů. Poválečné Československo trpí nedostatkem téměř všeho a to včetně léků. To je však příležitost pro pochybné existence které se neštítí obchodovat s lidským zdravím. Po havárii sanitního vozu který kočíruje sukničkář Jirka Hradec vyjde najevo , že se ztratila zásoba inzulínu.Když se začne pohřešovat i místní cukrovkář Zeman pojme podezdření, že se nejedná pouze o shodu okolností.Zápletka i zpracování se tady zdají docela odfláknuté, určitě se dalo vyždímat víc.
  14. Třicet případů majora Zemana (1974) [TV seriál] - Rubínové kříže
    7.5
    Honza Zeman se opět setkává se svým přítelem Kalinou, záhy se však ukáže , že ho čeká velmi nelehký úkol, infiltrace do sítě Banderovské skupiny která se neštítí ničeho.Po neúspěšném a krvavém pokusu ukrajinských nacionalistů , vrahů a esesáků přejít organizovaně hranici mění Banderovci strategii .Potřebují najít kanál přes Československo na západ kudy by dostali své lidi i naloupené cennosti.Zeman se do úkolu zapojí s podporou Jirky Hradce , který rovněž vstoupil do sboru a podaří se mu navázat kontakt. Vyloupení sejfu v pivovaru je pouze začátkem mise...Díl zpracovává tématiku kdy přes naši zemi prchali váleční zločinci a snažili se vzít i své lupy za prokazatelné spolupráce některých církevních kruhů. Nejen na tyto dějinné události bychom neměli zapomínat, zvlášť v dnešní době kdy v pobaltí nebo na Ukrajině dochází k rehabilitaci skupin SS a Bandera je dokonce tamnějším parlamentem označen za národního hrdinu...
  15. Třicet případů majora Zemana (1974) [TV seriál] - Vyznavači ohně
    7
    Honza Zeman po zkušenostech se smrtí svého otce si uvědomuje, že mladou republiku je potřeba bránit všemi prostředky. Po návštěvě u svého dávného přítele Kaliny , jenž slouží na zemské správě SNB podepisuje přihlášku do sboru a jeho první mise začíná v Kateřinské Hoře. Zapadlé místo v Sudetech kde místních příliš nezbylo, nachází se zde však podivné osazenstvo bývalých příslušníku zbraní SS, jenž jsou v současné době pod záštitou Červeného kříže uznání za oběti války a prohlášeni za psychicky nemocné..Zeman dostává na starost i s místním národním správcem pivovaru jejich odsun přes hranici, je však svědkem velmi podivné události kdy v zahradě místního zámku ,kdy "pacienti" pobývají dojde ke štvanici na jednoho z nich.Zeman po návštěvě zámku a po rozhoru s jejich "lékařem" pojme podezdření,že se věci mají jinak, než se mu snaží "doktor" vylíčit. Jeho podezdření zesílí když správce zámku jej žádá o soukromý rozhovor , k čemuž nedojde poněvadž správce je nalezen oběšen...Tento díl se zabývá a vykresluje část odsunu , kdy pod rouškou nemoci nebo falešné identity chtěli a mnohdy prchli váleční zločinci.Temná až hororová atmosféra příběhu s prvky mystiky řadí tento díl mezi nadstandardní v celém seriálu.
  16. Třicet případů majora Zemana (1974) [TV seriál] - Smrt u jezera
    5.5
    Snímek a tím i celý seriál začíná návratem do vlasti Honzy Zemana i jeho dvou druhů z koncentračního tábora. Jeho první kroky vedou do stavení na konci obce kde očekává setkání se svými rodiči, najde tam jen mámu , táta jako zasloužilý a uvědomělý člen KSČ má hlidku u jezera , kde v té době probíhá lidová veselice k ukončení válečných útrap. Shledání s otcem se však nekoná, ten je nalezen jeho druhem( soudruhem) zastřelen. Místní četník povolává pátračku která však nic nevypátrá a tak nezbývá Honzovi a přátelům jeho otce zahájit šetření na vlastní pěst.Seriál od prvního dílu interpretuje dějinné události zcela podle přání normalizačního vedení státu ,kdy jedinou relevantní a státovornou silou je KSČ. V tomto konkrétním příběhu se rozvíjí motiv kolaborantství jako rovněž šmeliny a zneuživání pomocí UNRA Československému lidu.Kriminální rovina je celkem jalová ale atmosféra temná a skvěle podbarvená hudbou Zdeňka Lišky.
  17. The ABC Murders
    The ABC Murders (2018)
    6
    John Malkovich v roli ikonického detektiva , tentokrát na temný způsob.Žoviální, bonvivánský a lehce pošetilý človíček, jak jej známe v podání Davida Sucheta se v této minisérii nekoná.Stárnoucí a opuštěný Poirot je zde vykreslen jako člověk který má své vnitřní démony ze starých časů kterým teď musí čelit v novém případu, navíc za situace kdy jeho věrný přítel inspektor Japp umírá, a kapitán Hastings se na scéně vůbec neobjeví.Policejni sbor Scotland Yardu má nové vedení které na Hercula pohlíží nevraživě, poté kdy se ukazuje, že Poirot po svém příchodu do Anglie během 1. světové války neříkal úplně pravdu , když se v Belgii vydával za policistu...Toto je vcelku neotřelé pojetí .Kriminální zápletka už tak inovativní bohužel není,sériový vrah který své oběti likviduje podle abecedy a zanechává indicie , kdy si chce s vyšetřovateli hrát , jsme už viděli i jinde a možná v lepším provedení.Dalším falešným tonem v celém příběhu, je až geniální znalost pachatele Poirotiovy minulosti, snaha o mystery až okultní rovinu je zjevná , ovšem v dalším ději nevysvětlená. Rovněž lze mít pochybnost o tom, že v roce 1933, když bydlí v Londýně, nemá respektovaný detektiv ve svém bytě telefon. Práce na vytvoření atmosféry není kdovíjak propracovaná a plenéry mohly být na vyšší úrovni..Celkový dojem je tedy pouze lehce nadprůměrný a to především díky představiteli hlavní role.Minisérie zřejmě žádnou velkou díru do světa neudělá ale své diváky si zřejmě najde.
  18. Kouzelník Žito
    Kouzelník Žito (2018)
    0
    Štědrovečerní, rádoby pohádkový příběh který je nehodný diváka v našich končinách. Laskavost , nadhled a humor jsou tomuto "dílku" zcela cizí. Další počin České televize, kdy jde jen a jen o to, utratit peníze.Otřesná volba herců, tragický scénář a primitivní dialogy nemají naprosto nic společného s příběhem dobra a zla, kdy divák pochopí nač se vlastně dívá. Laciný škvár patří do odpadu , jenž se nehodí ani jako instruktážní cvičení pro jedince po lobotomii.Herecké výkony zde hodnotit nemá smysl, žádné totiž nebyly aneb splynuly s obecnou úrovní tohoto paskvilu.Hudba, její estetické působení na publikum je zde vyloženým zločinem .Všichni vraťte honoráře a věnujte se jiné bohulibé činnosti, třeba vyvážení žump.
  19. Císařův pekař - Pekařův císař
    Císařův pekař - Pekařův císař (1951)
    7
    Příběh o pekaři Matějovi, kterého u dvora považují za omládlého císaře Rudolfa II., nebyl pro poúnorovou kinematografii zrovna typický. Stejně tak bylo podivné, že prostor pro natočení tak nákladného filmu dostal zrovna Jan Werich, jehož dlouholetý parťák Jiří Voskovec emigroval do Ameriky. Tehdejší komunistické vedení ale podobný film potřebovalo. Divadelní hra Voskovce a Wericha Golem poskytla skvělý námět, který se mohl vyvézt do zahraničí a přesvědčit západní kritiky, že Československo dovoluje Werichovi svobodně tvořit. Golem vyrobený židovským učencem měl pak Západ ujistit o tom, že ve východním bloku nevznikají žádné antisemitské nálady. Díky tomu, že byl Císařův pekař a Pekařův císař určen pro export do západních zemí, se také natáčelo na barevný film. Rozpočet byl velkorysý, výprava důkladná. Režie se původně ujal Jiří Krejčík, který se úkolu zhostil s pečlivostí sobě vlastní. Pro role dvorních dam vybral přední manekýny z podniku Textilní tvorba, oslovil muzea a galerie, aby pro film zapůjčily opravdová umělecká díla, drahé látky pro kostýmy nechal ušít na zakázku ve Varnsdorfu. Kostýmy a dekorace navrhl mistr svého oboru Jiří Trnka. Notoricky známá veselohra , která je sice velmi poplatná době svého vzniku, ovšem je koukatelná dodnes.
  20. Temné osnovy
    Temné osnovy (2018)
    1.5
    Další podprůměrná duchařina. Tentokrát oblečená do lehce gotického hávu.Každý je v něčem vyjímečný , tento snímek je naopak tuctová podíváná na nedělní odpoledne.Strašidelnost mizerná až hrůza, příběhová rovina slepenec ze všeho možného co jste kdy viděli.Odlehlé , chmurné sídlo.Dívčí škola v něm , která má převychovat dřívější hříšnice a uvést je do jiného světa...Světla nesvítí, jak jinak, že..? No prostě vagon klišé.Jistou inovací je způsob jak navázat "kontakt" formou umění či matematiky. Samozřejmě srdceryvný, přestřelený doják v závěru,hmmm.Nebýt charazmatické Umy Thurman ,tak jsem to poslal do kopru i do odpadu ,ale ušuntělých 15% přilepím.
  21. Trench 11
    Trench 11 (2017)
    2
    Kombinace snímků Bitva-o-hill-60 s Bunkr-smrti v kulisách konce I. světové války. Televizní zpracování se vším všudy, prostá dějová linie v řadě různých žánrových klišé bez momentu překvapení a nějakého tvůrčího charizmatu.Akční pojetí v podstatě absentuje s hororem to má pramálo společného a thriller je tomu na míle vzdálený.Víceméně sledujeme válečné drama s nějakým poselstvím o nesmyslnosti války, jakož i o tom , že není potřeba mnoho aby se z člověka stal promitivní organismus .Rozebírat scénář nemá smysl,stejně tak jeho logické lapsy. Pokud jste fandy stísněných prostorů a vojenské řehole, pak se na tenhle film dá podívat .Nic , co by stálo za delší zapamatování, nebo snad vyzdvižení tam však není a tak rychle zapadne do podrůměru tvorby na toto téma.
  22. Lynč
    Lynč (2018)
    0
    Brutální odpad.Další počinek z dílny České televize , jako propagandistický škvár je to snad pro sluničkáře kvalitní příspěvek do multi-culti společnosti kterou se tady mermomocí snaží vytvořit.Otravné a nechutné scénaristické pojetí kdy vytváření fiktivních blábolů je jejich jediným "záslužným" počinem.Herecké obsazení a výkony se nesou ve stejném duchu jako scénář a režie tohoto nechutného paskvilu na rádoby socíální téma.Hnus na který dále nehodlám koukat, bohužel jsem se musel jako koncesionář finančně podílet na jeho tvorbě.Hanba ČT.
  23. Sestra
    Sestra (2018)
    1
    Sestra je dalším snímkem v klasickém souboji dobra se zlem , tentokrát navlečeném v démonickém hávu pro několik málo herců , trochu komparzu a hromady různých klišé , které všichni viděli už jinde.Vatikánští bratři v černém ,coby strážci duší všech svých oveček, pečují o řád světa po celá staletí a proto vyšlou do kláštera kdesi v zapomenutém rumunském pohraničí jednoho fráterníka s depkou z časů válečných , který si přibere do party nedošlou novicku s jedním farmářem ,kterého to v zámoří už kdysi přestalo bavit a tak sedlačí někde v evropském vystrkově...no nic, jsou horší věci na světě.Tahle parta do mariáše má přezkoumat a vyřešit otázku smrti jedné jeptišky. Starobylý klášter má totiž své temné tajemství...Tématicky to není zase tak nuzné , ovšem zpracování je velmi mizerné a způsob vyprávění příběhu to je kapitola sama o sobě.Naprosto nevyužitý potenciál i prostředí kdy se tvůrci utápějí v různých přeludech a vizích , kdy mysteriozní stránka je zcela poslána do kopru nebo rovnou pod zem. Přiznivci nudné duchařiny , nejrůznější fandové vymítání démonů ne z tohoto světa si možná přijdou na své.Pro diváka který od filmu čeká víc než jen temné síly plující nocí po chodbách je to však proklatě málo.
  24. Bajo la Rosa
    Bajo la Rosa (2017)
    0
    Otřesný snímek a důkaz o tom, že Španělé umí natočit rovněž škvár. Rodinné psychodrama s jedním dalším vyšinutým magorem který si hraje na pana tajemného a boha pomsty zároveň.Obsazení jak do pauzírovaného mariáše,roztřesená amatérská kamera a zápletka plná bludů a logických lapsů.Neherecké výkony jsou už jenom třešinkou na dortu téhle žumpy.Jako instruktážní cvičení pro psychopaty všeho druhu snad vhodné,pro diváka který používá hlavu i jinak než jako zátku do krku naprosté utrpení.
  25. 07 zglos sie
    07 zglos sie (1976)
    5.5
    Seriál v produkci TVP který je rozložený do pětí bloků (celkem 21. dílů) se zabývá obdobím let 1976-1987.V časech reálného socialismu v Polsku patřil k nejsledovanějším pořadům. Základem jsou skutečné kriminální případy které se u našich severních sousedů staly, nejedná se tedy o imaginární tvorbu , ovšem docela silně upravenou i když docela netradičním způsobem.Hlavním hrdinou je bývalý pracovník polské rozvědky působící dříve v Londýně a poté "převelen" na "Hlavní správu vyšetřování ve Varšavě".Tento prototyp moderního , bonvivánského a nadčasového policajta je postaven , zřejmě záměrně, vůči mnoha svým kolegům ale i zločincům.Ukázat Polsko jako velmi "svobodnou" zemi kde každý může mít u sebe dolary,cestovat do zahraničí nebo dokonce vlastnit soukromou firmu ,byl evidentním záměrem tehdejší propagandy kdy realita v té době byla značně odlišná.Tvůrci se dále rozhodli ukázat bezpečnostní složky státu ve své činnosti ,na svou dobu velmi nekonvenčně .Můžeme zde sledovat masivní nasazení v akci různé techniky ,vrtulníky,letadla,lodě ,obojživelná vozidla , jakož i ukázku speciálních protiteroristických jednotek.Toto ,ve své době pojaté takto široce nebylo v bývalém "východním bloku" zvykem.V seriálu se představila celá plejáda nejlepších polských herců i když jejich obsazování do různých dílů nebylo zrovna nejštastnější ,kdy se nám herci vracejí v různých dílech v rozličných postavách,což působí mnohdy nelogicky nebo nechtěně komicky.Jak už to u seriálů bývá , úroveň jednotlivých dílů bývá hodně nevyrovnaná.Seriál je však z dnešního pohledu retrospektivou na vývoj mody,vozidel infrastruktury atd v tehdejším Polsku.Pokud má někdo zájem většina dílů je zdarma ke shlédnutí zde:https://www.cda.pl/
  26. Rapl
    Rapl (2016)
    1
    Očekávání bylo malé a realita ještě krušnější...Žadný krušnohorský western ani mrazivý seriálový thriller se nekonal a tak oficiální popiska , která tuto sérii avizuje je bludařina stejně jako obsah tří dílů které jsem shlédnul a dále v tom nehodlám pokračovat.Jan Pachl a jeho parta žije evidentně v jiné realitě a nebo, zadání producenta bylo nad jejich síly. Je fajn, že se díváme i jiné příběhy než z Prahy nebo Brna , ovšem obsahově to je ubohé. Snaha vytvořit samorostlého detektiva který si dodává na image tím, že moc nemluví ,zato skoro do všeho vidí není nová , zpracování je však fádní až tuctové.Nastěhovat se po příjezdu do nějaké chatrče a nechat volně ležet spis vraždy na stole ,což je hlavní poslání tohoto "kriminalisty" je už od začátku nevěrohdné.První díl popisuje tamní drogovou scénu jak z omalovánek z dětského časopisu Ohníček.Pachatel je naprostý idiot který ani netuší jaký rozdíl mezi vodní nádrží a bažinou.V druhém příběhu zase sledujeme naivní snahu o mystery rovinu zasazenou do kostela ..Třetí a pro mě poslední kapka do poháru který tím přetekl byl díl s fotopastí, hrůza!!! Obsahově je ten seriál zoufalý až děs.Policajti se mohli jmenovat: Náhoda, Všeuměl , Ukrutný , Přitroublý a své případy mohli "řešit" někde v kůlně u šnapsu.Další snaha ČT utratit peníze koncesionářů v cyklu novodobých bakalářských povídek bez ladu a skladu s kriminálním podtextem.Jednání postav naprosto stupidní, fakt bych chtěl vidět kreténa který zažaluje PČR (postavu hraje Majer) běhá po schodech policejního prezidia a pak se vezme berle.SIC! Méně je mnohdy více a pokud by se tohle srazilo do 90. minut s kontinuálním hledáním pachatele starší vraždy, pak snad...tohle je však brutální selanka a výplach mozku místo dramatických příběhu z pohraničí.
  27. Neznámý voják
    Neznámý voják (2017)
    2.5
    Slabší kousek ze severu Nudná a lacině natočená verze událostí z let 1939-44.Tento až komorní snímek se utápí v rozbředlosti děje i postav.Bojové scény jsou velmi slabé a tak hlavně sledujeme jednotku při přesunech.No , pochodové cvičení jsem nečekal.Pro zájemce o tuto tématiku jsou zde podstatně lepší snímky, rovněž finské produkce.Rukajärven tie z roku 1999, nebo Tali-Ihantala 1944 z 2007.
  28. The Ritual
    The Ritual (2017)
    0
    Odrostlí puberťáci na výletě za dobrodružstvím které si v Albionu neužijí.Zpracování přesně pro tuhle věkovovou kategorii od 11 do 31 let pro maminčiny mazánky.Instruktážní cvičení pro amatéry u kamery i režie, jak kvalitní biják nesmí vypadat.
  29. Pavouci z vesmíru
    Pavouci z vesmíru (2010)
    0
    Skaj lejno Při prvních 20 minutách jsem měl spíš pocit, že se dívám na osudy partičky přátel ve stylu 90210. Pak přišel na řadu až moc umělý boj o holý život. Celkově sem si připadal jako by parta znuděných puberťáků chtěla zrealizovat velkofilm ve stylu Dne nezávislosti a aktuální Bitvy o LA s romantickým vyvrcholením ala "krásky a netvora". Prostě se jim jejich sen nepoved.
  30. Fotograf
    Fotograf (2014)
    3.5
    Naši severní sousedé se rozhodli natočit vcelku netradičně pojatý snímek který je žánrovým propletencem .Samotné pojetí není zcela marné , jenže značně kulhá po logické stránce která je značně upozaděna na úkor polsko-ruských vztahů.Film se skládá ze dvou dějových rovin , ze současnosti a retrospektivních obrazů ze 70. let minulého století.A to je první problém, kdy snímek v rovině současnosti podléhá myšlení let dávno minulých .Dalším rušivým elementem jsou zbytečně dramaticky vykreslené postavy vyšetřovatelů, které spíš svádí svůj vnitřní boj , než hledáním skutečných vodítek za pachatelem.Samostatnou kapitolou jsou potom lapsy technické, kdy lze opravdu jen stěží věřit tomu, že ruská FSB jezdí v luxusních SUV značky BMW. Rovina pátrání je potom značně unylá a nevěrohodná, kdy malý chlapec který si sotva zaváže tkaničky u bot se stane geniálním monstrem a nepolapitelným fantomem, fotografem, který hravě přelstí policejní specialisty ze dvou zemí...Pro milovníky psycho-krimi , kteří se pořád v něčem štourají, takříkajíc uvnitř sebe sama to je určitě kvalitní dílko.Moji maličkost to neoslovilo , čekal jsem víc.
  31. Extinction
    Extinction (2018)
    0
    Pokus o katastrofické sci_fi dopadlo katastrofou. Nezažívný děj obsazený hnusnými ksichty kde bída scénaře je vhodná pro ostravské netáhla ze Stodolní.Kamera a celkově vizuál udělaný ze starých plechovek .Film vhodný pro mexikány a LIVINGDEADy. Prostě sračka
  32. Rambo: První krev
    Rambo: První krev (1982)
    7.5
    Kultovní film kde Sly uplatnil svoje přednosti, herectví to není:DDD Dnes už legendární snímek o veteránovi z vietnamské války se skvělou muzikou a řadou filmových vychytávek které pak použila řada jiných tvůrců. Johny se vrací domů ...a válka pokračuje.
  33. Rudá volavka
    Rudá volavka (2018)
    0
    Nevěrohodná agitka na staré časy. Děj není žádným špionážním thrillerem ale bezduchým příběhem o tom kdo koho ošuká a vyjebe s ním. Nudné a nevěrohodné zobrazení. Odpad
  34. Válka policajtů
    Válka policajtů (2004)
    7.5
    Kvalitně udělaný kriminální thriller z policejního prostředí s hvězdným hereckým obsazením.Rozebírat charaktery postav nemá cenu, nejlepší bude když to zkouknete sami. Nudit se určitě nebudete ani po 14 letech od natočení filmu.Nechybí mu syrovost ani věrohodnost.
  35. Ghostland
    Ghostland (2018)
    0
    Napsáno sázkařskou terminologií , tenhle snímek je mimořádný under. Už po záhlednutí citátu z Howarda Phillipse Lovecrafta jsem očekával vlastní gol do 15. minuty. Nemýlil jsem, dostavil se podstatně dřív. Tomuto "dílu" by slušel název Shitland.Jaká snaha vzbudit zájem za každou ,až stupidní cenu ,vede některé tvůrce k tomu aby nabízeli obrazkové leporelo místo filmu.Proč nemohou vyprávět příběh násilí,zločinu v rovině dějového thrilleru ale musí do toho montovat psychárny s pocity viny a trestu ve skazce bez ladu a skladu který se odvíjí bez logiky při neustálém přeskakování v čase i ději.Pokud si přečtete záhlaví o tom, že snímek je Horor / Thriller / Drama / Mysteriózní. Tak tomu nevěřte!!! Je to vylízaná patlanina o jedné slepici která si myslí,že je co není a tak se v tom koupe a chudák divák s ní.Někteří zdejší komentátoři a evidentně "artoví " znalci a filozofové zároveň si v tomhle nesmyslu libují ve svých komentářích ale pokud nepatříte do sorty lidí kteří při pohledu na pomeranč vidí Mount Everest tak kvapíkem proč od tohoto průjmu.
  36. Ready Player One: Hra začíná
    Ready Player One: Hra začíná (2018)
    2.5
    Realita versus virtuální svět propojený na filmovém plátně. Nic nového v dnešním světě kde čím dál víc lidí uniká do pasti smyšleného prostředí který jim dává lichou naději na lepší zítřek. Celkem nudné zpracování tohoto tématu kdy Disnejovské charaktery postav jsou unylé a bez šťávy .Samotné hledání "pokladu" je až neuvěřitelně prostoduché , zřejmě aby oslovilo co nejširší masy které si v tom evidentně libují.Po technické stránce solidiní řemeslá práce ale od Stevena Spielberga jsem očekával podstatně víc.Na jedno shlédnutí se to dá přežít ale rozhodně nehodlám archivovat .
  37. Hranice
    Hranice (1982)
    7
    Dnes již filmová klasika a kultovní žánrovka s Nicholsonem a Keitelem.Drsný, chlapácký příběh z pohraničí v zemi kde nic není nemožné.Pozor, neplést z Ruskem oni Amíci mají rovněž svojí velkohubost a velmocenské zájmy.Příběh z doby kdy svět byl ještě celkem v pořádku.Každý černoušek neměl svého mluvčího ,ženské se i věnovaly výchově dětí a buzny se pohybovaly v příšeří .Příběh z doby ,kdy divák žasl a nechal se rád ohromit dobrou filmařinou kde CGI efekty byly v plenkách a věština triků se musela oddřít .Určitě solidní film,kdy tempo malinko kolísá ale má co nabídnout.
  38. Vadí nevadí
    Vadí nevadí (2018)
    0
    Partička rozmazlených fracků jede na výlet a pak se tam nějak nepochopitelně rozprcávaj a hádaj. Nesympatičtí herci, otřesná až nulová atmosféra, tohle nemělo s hororem nic společného. Jde o pokroucenou a závistivou telenovelu bez kouska citu. Exkluzivní odpad !!
  39. Sound of My Voice
    Sound of My Voice (2011)
    1.5
    Tajemství zůstává tajemstvím a divák jej nerozluští společně s hrdiny ani po pětaosmdesáti vcelku nezáživných minutách. Kdyby film nezpestřil sex hlavních hrdinů, asi bych usnul nudou. Až závěr je napínavý. Bohužel však film nenabízí nic než schůzky v tajné kobce a mimořádně přitažlivou dívku z budoucnosti, která se nesvlíkne a s hlavním hrdinou, který ji zprvu považuje za podvodnici, nepomiluje, což by jinak film, chudý na děj, značně oživilo. Takhle je z toho je velmi slabý snímek s podprůměrným scénářem. A přitom potenciál toho nápadu byl obrovský.
  40. Silverado
    Silverado (1985)
    1
    Další důkaz, že použití vybraných a drahých ingrediencí ještě nezaručuje chutný pokrm. Je tam všechno - pistolníci, padouši, koně, krávy, prach, saloon, velkolepé přestřelky a další akce, hereckých hvězd nepočítaně, ale pohromadě to prostě nedrží - výsledkem je pouze nuda. Příšerný novácký dabing byl už jen hřebíčkem do rakve.