Profilový obrázek

Chalupa

Jana Květoňová

Komentáře 28

Od nejnovějších
  1. Jackie Brownová
    Jackie Brownová (1997)
    10
    Podle mě jeden z nejlepších filmů Quentina Tarantina. Na rozdíl od jiných režisérů a scénáristů v žánru vládne uměním vykreslit charakter postavy, upoutat pozornost pro něho charakteristickými dialogy a gradovat děj až do konce filmu.
  2. Život je ples
    Život je ples (2012)
    8
    Seriál je pro mě takové pohlazení. Všechny postavy na scéně na mě působí skutečně. Se všemi těmi skvělými herci rozehrává Irena Obermannová s režisérem Petrem Slavíkem poutavé divadlo na šachovnici Života. A zdaleka nejde jen o život ve stáří. Vyzdvihl bych přesné plynutí děje, široké spektrum dobře vykreslených postav (paralela s plesem), držení morálního ega, střídání komediální a dramatické linky a nápadité orámování skvostnou poetikou Jiřího Suchého v podání autora. Vytknout by se mohla snad jedině absence nástrojů umělecké filmové režie (vše působí divadelně), které mi ale v tomto případě nechyběly.
  3. Favoritka
    Favoritka (2018)
    8
    Film je bezesporu zajímavý, hlavně scény s anglickou královnou Annou nemají chybu. Jen české titulky mohly být trochu delší. Hodně se tam mluví a nestíhal jsem dočítat repliky, což velmi unavuje. Zrovna tomuto filmu by prospěl dobrý dabing. Vyzdvihl bych, kromě hereckého výkonu představitelky královny, také zvuk, který diváka vtahuje do reality prostředí.
  4. Zloději zelených koní
    Zloději zelených koní (2016)
    5.5
    Film se příliš nepovedl. Námět je návodný pro nelegální sběrače vltavínů. Celé je to postaveno na páchaném násilí a hrubém slovníku dvou kamarádů "hrdinů". Až člověk lituje herců k čemu se museli propůjčit. Negativismus nemá ve filmu protipól. Honba za penězi nezná mezí. Ani mezi filmaři?
  5. Anděl Páně 2
    Anděl Páně 2 (2016)
    7
    Od takto mediálně vychválené pohádky jsem čekal víc, zvlášť po povedeném prvním dílu. Souhlasím s komentářem Petrsona: "Všechno postaveno jen na hláškách a známých českých tvářích z pop kultury. Bohužel neujasněné možnosti andělů a čertů (mohou, či nemohou kouzlit, anděl ani jednou nevyužije křídla...). Zloději jsou krutí a věší malé holčičky na háky, nebojí se andělů a čertů, kteří dělají, nedělají, zázraky.", atd. Pro mě pohádka byla nudná, ale hlavně že se líbí dětem.
  6. Gravitace
    Gravitace (2013)
    8.5
    Na filmy scifi se ze své profese technika dívám kriticky, zvlášť na ty americké. Ale tady vypadalo všechno pravdivě, protože je to přítomnost. Celé toto drama se mohlo a ještě může klidně stát a tím, kromě dokonale provedených efektů, na mě film silně působí. Dokonce mi přijde pravděpodobná i příčina katastrofy, ke které dojde. Totiž nezvládnutý ruský experiment na oběžné dráze. A scéna s vracejícím se ztraceným velitelem Kowalskim je prostě úžasná. Mexickému režisérovi Cuarónovi odpouštím tu trochu romantiky navíc.
  7. Rozbitý svět
    Rozbitý svět (2012)
    8
    Dospívání v severním Londýně není žádný med. Debut režiséra Rufuse Norrise získal řadu cen. Film nás vtáhne do sociálně odcizeného a zlého prostředí ve kterém prožívá nevinná jedenáctiletá Skunk své dětství. Film má emocionálně pozitivní poslání v tom, že ukazuje jak je svět rozbitý a provází nás jakousi psychoanalýzou tohoto stavu.
  8. Můj strýček Archimedes
    Můj strýček Archimedes (2018)
    7
    Komediální drama je dnes oblíbený žánr. V tomto filmu si mezi sebe komediální a dramatickou roli rozdělili Miroslav Donutil a Ondřej Vetchý. Jejich tradičně skvělým rolím sekundují neméně skvělí V. Freimanová a další. Vinou notoricky známých výrazových prostředků obou protagonistů se z filmu trochu stává taškařice na úkor věrohodnosti. Přesto by toto úsměvné drama neměl český divák opominout.
  9. matka!
    matka! (2017)
    7
    Film ve mě nezanechal žádné stopy. Očekával jsem hrůzu, ta se ale nedostavila, jen trýznivý pocit o bezmoci člověka, který moc důvěřoval. To není zrovna dobrá zpráva do života, takové slyšet nechceme. Ale v povaze člověka je skryta sobeckost, samolibost, bezohlednost, přetvářka a jak to dopadá, když tyto nehezké vlastnosti nemají zábran? To zažívá matka.
  10. Samba
    Samba (2014)
    8
    Tento film není nic pro xenofoby a okamurovce. Dá nám nahlédnou do francouzského imigračního systému, který nic nepředstírá a funguje jak se dá. Nelegálnímu migrantovi Sambovi dovolí svobodně žít, pokud se nedá nachytat. Film je taky o tom, že ve Francii si láska barvu pleti nevybírá. Pro našince zajímavé od začátku až do konce. Vyvážená kombinace komedie a dramatu a skvělé herecké výkony. Povedlo se.
  11. Lída Baarová
    Lída Baarová (2016)
    6
    Nebudu k filmu tak kritický jako většina. Neprahnu po silnějších reáliích nacistického Německa. Z pohledu mladé české herečky skutečně nemuselo být viděno vše tak negativně. Konečně film Lída Baarová nám prezentuje v prvé řadě její pohled na život a její priority. Samozřejmě snímek mohl víc proniknout do nitra postavy a nebýt jen kronikou tragických událostí, které následovaly.
  12. Instalatér z Tuchlovic
    Instalatér z Tuchlovic (2016)
    7
    Konečně zase jeden film o člověku jako jsem já, co bere život tak jak plyne. Hlavní postava instalatéra (Jakub Kohák) nás ohromuje svou až sterilní bezelstností a přímostí. O takových hrdinech se filmy dneska moc netočí. Tomuto příkladu je třeba jen fandit. Otázkou zůstává, jestli to pro film a pro diváka stačí.
  13. Rudý kapitán
    Rudý kapitán (2016)
    5.5
    Tento nový česko-slovensko-polský film je sondou do rodící se polistopadové společnosti poznamenané totalitní minulostí. Svědectví o tom, že stará moc má ještě na scéně svoje aktéry. Mladý kriminalista pátrající v temné nedávné minulosti se stává nepohodlný nejen svým nadřízeným. Filmu se bohužel nedaří být srozumitelnější a staví na tom, že diváka mučí nezodpovězenými otázkami.
  14. Dáma ve zlatém
    Dáma ve zlatém (2015)
    8
    Nechápu nízké recenze u tohoto filmu. Já od něho příliš nečekal, proto jsem byl mile překvapen. Jak hlavní postavou Marie v podání Helen Mirren, lidsky autentickou, tak celkovým posláním snímku. Film se vine jakoby ve dvou časových liniích, když si Maria vybavuje vzpomínky na svou židovskou rodinu a nacistické perzekuce proti Židům v obsazovaném Rakousku. Snímek graduje závěrečnou řečí jejího právníka, ve které je obsaženo vše co by měl vědět každý školák, aby už nikdy nebyla válka.
  15. Dabing Street
    Dabing Street (2018)
    9
    Dobrý, dobrý, dobrý. Koukejte na to! Nám co z pohodlnosti nechodíme stát na lístky do Dejvického divadla nic jiného nezbývá.
  16. Případy 1. oddělení
    Případy 1. oddělení (2014)
    9.5
    Ano, je to téměř dokonalé dílo, dychtivě sleduji v televizi reprízu. Co k tomu dodat, zřejmě se tu sešla dobře sehraná sestava scénáristů, režiséra a ostatních aktérů, herce nevyjímaje. Pak že seriálové díly rady Vacátka nemají konkurenta. Jen se obávám, že pokračování už nemůže být ono, protože dvakrát do stejné řeky nevkročíš. Ale stejně se na ně těším.
  17. Dívka za zrcadlem
    Dívka za zrcadlem (2018)
    7
    Dobrý Kaiser i Dyk a hlavně dobrá Vilhelmová. Vlastně všechny postavy se tvůrcům tohoto filmu povedly. Není to Drama kde se na plátně lidem ubližuje. V současné dramatické tvorbě je to už vzácné. Tvůrci si stále častěji pomáhají k diváckému úspěchu násilím. Tento film, ač je o natáčení filmu o životě v totalitním zřízení, tuto berličku nepotřebuje. Až na závěr filmu jsem si uvědomil, k čemu vlastně máme doma zrcadlo.
  18. Na hraně zítřka
    Na hraně zítřka (2014)
    7.5
    V amerických filmech znovu se opakující dětinské ztvárnění technické vyspělosti naší budoucí civilizace rekvizitami typu: mechanická brnění budoucích bojovníků pěšáků, těžkopádné bojové mašiny a střelné zbraně, když už dnešní výzbroj je mnohem sofistikovanější. Takový amatérismus scénáristů scifi mě ubíjí. To už starý dobrý Stanislav Lem viděl dál. Ale chytrá zápletka s časovou smyčkou, ač ne zrovna logicky vysvětlená, dává filmu právo na život. I když v nás nebude mít dlouhé trvání.
  19. La La Land
    La La Land (2016)
    7.5
    Film má v hlavních postavách skvěle zahrané party. Těším se na opakované zhlédnutí, protože jsem na něho od první muzikálové scény, odehrávající se na dálnici, trochu zanevřel. Zaskočil mě zpěv a tanec pro nic a za nic. Až později jsem pochopil, že jde o Hollywood!!! Děj má mnoho poloh s měnícím se rytmem, jak má správný muzikál mít. Celkový dojem ale nezůstal ve mě jasné plus. Proto se těším, že ho příště přijmu lépe. Nebude to asi jednoduché.
  20. Jackie
    Jackie (2016)
    9
    Film Jackie musí nutně rozdělit diváckou obec na dva nesmiřitelné tábory. Já patřím k jeho favoritům. Někomu může vadit absence dějové linie a milovníky akčního žánru, komedie nebo romantiky musí nudit. Ne tak diváka prahnoucího po autenticitě prostředí a analýze postav. Bravurně zahraná hlavní role je tady klenotem. Neposoudím pravdivost scénáře, ale drama, které se ve filmu odehrává kolem Jackie a v ní samotné je strhující a dojemné k pláči. Nečekej náznak vtipu, kterým podobné filmy hýří! Nechtěj od filmu nic než šokující pravdu!
  21. Šíleně šťastná
    Šíleně šťastná (2016)
    8
    Film překvapil živelností a pravdivostí postav, kterým uvěříte, že jsou skutečné. Slabší povahy (např. mě) dojmou až k pláči. Skutečně strhující kouzlo filmu s velkými detaily, které podtrhují niternost, blízkost a syrovost vztahu k blízké osobě, k člověku, kterého neznáte. Byť by jím byl tak trochu blázen. A v tomto dobrodružství poznáváte jeho skrytá tajemství. Film se mi moc líbil, ač jinak italské filmy nemusím.
  22. Místo u moře
    Místo u moře (2016)
    7.5
    Film si musíte "vysedět" v pohodlném kině (137 min). Od začátku mě bavil, pak ale ztrácel, jak jsem se ztrácel v identifikaci postav. Zajímavé střídání časových linií mělo objasnit motivaci jednání hlavní postavy Lee Chandlera. U mě se citová euforie nedostavila. Celkovou kvalitu tohoto snímku nelze popřít, k sympatiím s postavami ale nedošlo.
  23. Propustka
    Propustka (2002)
    6
    Hrdina filmu je na můj vkus příliš hyperaktivní a film moc dlouhý, přesto má pár povedených pasáží a lze v něm jako na roztříštěné mozaice najít skvělá místa. Naturel hrdinů i děj jsou místy málo dotažené, ale to bude tím tempem a reportážním ztvárněním. Zajímavý film.
  24. Batesův motel
    Batesův motel (2013)
    9.5
    Bravo! Ještě stojí za to si počkat na půlnoční vysílání dalšího dílu. Postavy mají konzistenci, jsou úžasné, netlachají zbytečně a děj má spád. Další katastrofa je neodvratná tak silně, jako vůle ji vzdorovat. Navíc výborný český dabing, tak co víc si přát? Přeci další díly.
  25. Vynález zkázy
    Vynález zkázy (1958)
    8.5
    Jeden z klasických filmů, který stále konkuruje dnešním holywoodským scifi svou poetikou, duchem i technickou věrohodností. I když už je svého druhu starožitností, klenoty nikdy nezevšední. Digitální restaurování snímku vtisklo až příliš blyštivou glazuru trochu na úkor očekávané patiny.
  26. Americký sniper
    Americký sniper (2014)
    8
    Kladný hrdina mi nevadí a Chris je docela autentický. Jeho nadšení pro spravedlnost, pro vlast, pro odplatu je zřejmě reálné i když v českém prostředí už působí pomalu archaicky. Jeho nezištná a těžká služba v boji je jakoby reklamou na službu v armádě. Ovšem realistické až dokumentární snímání válečných scén v Iráku působí velice silně a autenticky. Jako by divák byl přítomen a zažíval nebezpečí na vlastní kůži. V málokterém filmu uslyšíte takové řinčení zbraní a bzučení střel kolem vaší hlavy a uvažujete jako ostřelovač.
  27. Hodinový manžel
    Hodinový manžel (2014)
    6.5
    Komedie s chytrým humorem u něhož se těšíte na další nestandardní situaci v podání populárních protagonistů. Zdařilé typy v mužském i ženském vydání. Už samotný název filmu vzbuzuje očekávání dvojsmyslnosti. Ale těch smyslů je nakonec mnohem víc. Hlubší poslání od Hodinového manžela nečekejte, ale poučného najdete povícero. Například, že všechno se vyvíjí jinak, než jste čekali.