Profilový obrázek

Jiřík54

Jirka

Komentáře 115

Od nejnovějších
  1. Ready Player One: Hra začíná
    Ready Player One: Hra začíná (2018)
    2
    Přestože miluji filmy Stevena Spielberga, u tohoto jsem nabyl dojmu, že zřejmě nejsem cílová skupina, které je určen. Ano je tam spousta digitálních triků a dobrých, to nepopírám, ale samotný děj mi přijde hloupý a film samotný zbytečný. Mark Rylance byl výborný, ale svůj výkon v Mostu špionů nemůže překonat. Takže za mne palec dolů.
  2. Hon na lišku
    Hon na lišku (2014)
    7
    Většinou jsem z filmů podle skutečných událostí nadšen, ale v tomto případě, mě film iritoval a chvílemi jsem se na děj vůbec nesoustředil. Postava Steva Carella mi přišla hodně divná a vlastně jsem ji moc nerozuměl. Nechápu, jak se toto mohlo opravdu stát, že to někdo neprokoukl dříve. Nemuselo dojít k takové tragedii.
  3. San Andreas
    San Andreas (2015)
    7
    Zase jeden z katastofických filmů, který jede podle stejné šablony. Rodiče se buď rozcházejí nebo jsou rozvedení, dcera nebo syn je v nebezpečí, takže společnými silami ho nebo ji zachrání a na konci se opět dají dohromady. Takových filmů už bylo nespočetně. Jinak celkem slušné triky a akce. Trochu mi to připomínalo 2012. Možná by to chtělo vymyslet něco originálního, nemyslíte?
  4. Popelka
    Popelka (2015)
    8
    Po Zlobě s Angelinou Jolie opět nové zpracování klasické pohádky, které stojí za to. Hlavní postavu Popelky naprosto bez diskuse převálcuje Cate Blanchett v roli macechy, která si svou roli opravdu užívá v každém momentu. Po loňské Jasmíně opět zajímavý herecký výkon. Pohádka má všechno co má mít, vtip, napětí, pohádkovost i momenty překvapení. A scéna na plese je opravdu skvostná. Víla kmotřička nádherně uhozená a Helena Bonham Carter je opět k sežrání.
  5. Hobit: Bitva pěti armád
    Hobit: Bitva pěti armád (2014)
    8.5
    Musím říci, že třetí díl Hobbita mě trochu zklamal. Po prvním a druhém díle, které měly určité napětí, tempo se zde najednou něco občas zaseklo a některé pasáže byly příliš melodramatické a téměř zbytečné. Asi není dobré z jedné útlé knížky udělat tři filmy. Herecké výkony standardně výborné. Kamera, výprava a efekty též. Jen ta délka. Proto mé hodnocení není 100procentní, ale jen 85.
  6. Divoké historky
    Divoké historky (2014)
    8.5
    Výborný španělský povídkový film se skvělými hereckými výkony a výborně napsanými dialogy a neméně úžasně zrežírovaný. Palec nahoru španělské kinematografii. A ještě výborná hudba navozující atmosféru Tarantinových filmů.
  7. Americký sniper
    Americký sniper (2014)
    10
    Další z Eastwoodových opusů, kde opět dokazuje, že je ve skvělé formě a v žádném případě se necítí jako důchodce. Film je natočen velmi svižně, nepateticky, dokonce, kdybych nevěděl, kdo je režisérem, hádal bych nějakého mladého talentovaného. Bradley Cooper v hlavní roli exceluje a vlastně všechny herecké výkony jsou na stejné úrovni, nikdy nevyčnívá ať v kladném či záporném směru. Film je opravdovou poctou americkým vojákům bojujícím v Iráku. Čím nás Eastwood překvapí příště? Velmi trefně bych v jeho případě poznamenal - čím starší, tím lepší.
  8. Kód Enigmy
    Kód Enigmy (2014)
    10
    Jsem rád, že mám štěstí na filmy, protože vedle Soudce, Teorie všeho mohu dát dalších 100% i Kódu enigmy. Zajimavý a dobře natočený příběh o člověku, který zachránil milióny životů během 2. světové války jen díky svému geniálnímu mozku. Výborné herecké obsazení v čele s Benedictem Cumberbatchem a Keirou Knightley. Oscarové klání bude určitě stát za to. Stejně jako stojí za to vidět tento film.
  9. The Box
    The Box (2009)
    4.5
    Film se zajímavou myšlenkou i začátkem, který se bohužel postupně dostává do jiných dimenzí. Velký potenciál, který se časem rozmělnil do zvláštní skoro náboženské agitky. Škoda.
  10. Let's Dance All In
    Let's Dance All In (2014)
    3
    Nebýt skvělých tanečních čísel, byl by film o ničem. Dialogy jsou příšerné vyumělkované a chvílemi naprosto stupidní. Velké zklamání a naprostý propadák, alespoň pro mne.
  11. Konzultant
    Konzultant (2013)
    5.5
    Nic než nuda a nuda a ušlechtilá nuda, kterou nezachrání ani hvězdné obsazení v čele s Michelem Fassbenderem, Bradem Pittem, Javierem Bardemem, Cameron Diaz či Penelope Cruz. Ač se všichni snaží ze všech sil, přesto film působí velice chladně bez emocí. Dlouhé dialogy se vlečou a snaží se házet filozofická moudra, lež bez hlubšího efektu. Uznávám Ridleyho Scotta, ale toto se mu opravdu nepovedlo. Jednou stačilo a nikdy více.
  12. Čarovný les
    Čarovný les (2014)
    4.5
    Už dlouho jsem nezažil tak velké zklamání jako u tohoto muzikálu, který podle traileru vypadal velmi slibně. Ale jak se děj odvíjí, měl jsem pocit, že jsem se ocitl v nějaké hodně divně splácané pohádce, která není ani pro děti ani pro dospělé. Navíc některé veskrze kladné postavy působí dost nesympaticky, jako například Červená Karkulka či Princ, který si vezme Popelku. Meryl Streep je samozřejmě výborná, ale je vůbec její herecké mistrovství dobré pro tuto roli? Popelka v podání Anny Kendrick taky není nijak moc krásná, více přitažlivé jsou její zlé sestry a macecha. Muzikál doslova našlapaný dobrými herci postrádá jedinou nosnou melodii či píseň, kterou bychom si mohli po zhlédnutí zazpívat nebo by nám alespoň zůstala v paměti. A po 90ti minutách, kdy se všichni radují ze svatby prince s Popelkou jsem si už říkal, sláva je konec, ale nebyl. Jedinou velkou radost jsem měl (kromě Meryl Streep) z Johnny Depa, jehož Vlk je naprosto neodolatelný a je vidět, že si herec tuto roličko doslova užíval. Po skončení jsem přemýšlel jestli vůbec distributoři měli film do kin pustit, protože nevím jaké publikum na něj bude chodit. No uvidíme.
  13. John Wick
    John Wick (2014)
    8.5
    Mám rád Keanu Reevese, takže jsem se na Johna Wicka dost těšil a musím říct, že jsem vůbec nebyl zklamán. Reeves podává standardně dobrý herecký výkon a roli akčního hrdiny zvládá na výbornou. Dobrým protihráčem je mu Michael Nyquist, který od dánské trilogie Millenium, kde byl kladným hrdinou hraje snad už jen samé záporáky. I tento mu jde skvěle. A příběh je dobře napsaný a jede ve velmi slušném tempu od začátku až do konce. Až bych si přál, aby měl pokračování. Což se mi už dlouho u žádného filmu nestalo.
  14. Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana
    Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana (2014)
    9
    Miluju animáky a tento naprosto splnil mé očekávání. Chvílemi dojemný, ale hlavně vtipný s výborným dabingem Ivana Trojana. Po filmu Hledá se Nemo, který se pyšnil naprosto skvostným dabingem, je toto další příklad toho, ze český dabing má skvělé herce a stále má co nabídnout. A ve kterém filmu se naposledy sešlo tolik historických postav jako zde? Marie Antoinetta, Leonardo Da Vinci, Einstein a řada dalších.
  15. Birdman
    Birdman (2014)
    9.5
    Naprosto dokonalej film, kterej už teď sahá po Oskarech. Výborný Michael Keaton, Edward Norton i ostatní herci. Skvělej nápad s kamerou, u které máte pocit, že jede v jednom jediném záběru od začátku až do konce a hudba geniální, bubnový podkres. A samotný příběh taky zajímavý. Kromě dvou scén na ulici se stále touláte po broadwayském divadle. A naprosto famózní finále. Samozřejmě je třeba trošku přemýšlet, což asi ne každý zvládá. Gratuluju.
  16. Vyšší moc
    Vyšší moc (2014)
    9
    Výborná sonda do rodinných vztahů, které naruší jedna malá neškodná lavina. Dobré herecké výkony v Čechách neznámých herců, výborná kamera a krásné záběry z hor. Rozhodně stojí za zhlédnutí.
  17. Expendables: Postradatelní 3
    Expendables: Postradatelní 3 (2014)
    8
    Velmi dobře natočený akční film, který se nebere vážně, naopak některé situace řeší s humorem. Vedle již známých veličin z předchozích dílů je vynikající Antonio Banderas, který by možná své nepřátele "ukecal" k smrti. Chvílemi jsem se sice divil, jak je možné, že nikdo z Postradatelných neutrpěl žádný velký šrám a lehce proskakuje mezi kulkami stovky vojáků nepřátelské armády, ale vem to čert. Ideální zábava na nedělní odpoledne, kdy není nic kloudného v televizi. A standardní výkony Stalloneho, Stathama, Snipese, Schwarzeneggera a Forda dávají tomuto filmu přeci jenom punc něčeho většího, než běžné akční podívané.
  18. Život pod vodou
    Život pod vodou (2004)
    3
    Naprosto nudný kousek, který ne a ne se rozjet a tak po kostrbatém začátku, který není ani vtipný ani akční jsem se snažil upoutat pozornost na herecké výkony, které bohužel také nebyly špičkové. Přestože film doslova nacpaný hvězdami - Murray, Huston, Owen, Blanchett, Dafoe nikdo z nich nemá možnost se pořádně převést a svoji roli rozjet ve velkém stylu. Taková průměrná televizní inscenace bych řekl.
  19. Nejhledanější muž
    Nejhledanější muž (2014)
    5.5
    Celkem nudný, dlouhými záběry oplývající film, který kritika značně přecenila. Chvílemi až bezdějový film, který nezachrání ani rádoby akční konec ani výborný Phillip Seymour Hoffman. Pořád jsem přemýšlel, co může diváky na tomto filmu tak nadchnout, ale nepřišel jsem na to. Zajímavé téma, bohužel velice nezajímavě podané. V druhé půlce už jsem musel filmem přeskákat, abych se zdárně dostal do samého konce.
  20. Arrow
    Arrow (2012)
    8.5
    Tak jsem zase jednou podlehl americkému seriálu natočeného podle komiksu a odkoukal jsem všech 23 dílů první série během tří dnů. A dost mě to bavilo sledovat Olivera Queena jak pomalu, ale jistě očisťuje svoje město od zločinců a zlotřilců největšího kalibru. Už dlouho mi nebyla sympatická jedna z ne úplně nejkladnějších postav jako je paní Queenová, jež má svoje tajemství, která se postupně během celé série dozvídáme. Vesměs sympatické herecké obsazení v čele se Stephenem Amellem v hlavní roli, jo a dost se mi líbila Felicity Smokeová. Doufám, že její postava bude v další sérii více rozehraná. Její suchý, někdy až trapný humor, se mi opravdu líbil. No jinak je to samozřejmě příklad typicky amerického seriálu. Ale radost sledovat.
  21. Blondýna na předpis
    Blondýna na předpis (2014)
    4.5
    Tak jsem se na tuto komedie dost těšil a byl jsem značně zklamán. I přes celkem dobrou délku je film zvláště v druhé části dost nudný. Začátek se vyvíjí slibně, ale najednou dojde ke zlomu a situace, kterým se diváci mohou smát se stávají trapnými a bohužel je najednou nezachrání ani vcelku dobré herecké obsazení v čele se Samem Rockwellem, Olívií Wilde či Michelle Monaganovou. Takže jsem film ani nedokoukal do konce a v druhé půli posunoval o minuty dále a dále, až mi bylo jedno, jak vlastně film skončí. Což není asi moc dobré, že? No tak třeba příště....
  22. Síla života
    Síla života (2014)
    8.5
    Velice komorní westernový příběh o putování Mary Bee Cuddyové a pana Briggse, kteří vezou tří šílené ženy do bezpečí, jsem dal až napodruhé. Nicméně s tou dobrou náladou na tento ne zcela běžný příběh jsem ho zvládl a ocenil nejen vcelku "obyčejný" příběh, ale hlavně herecké výkony všech zúčastněných v čele s Hilary Swank v roli Mary Bee Cuddyové, Tomy Lee Jonese v roli pana Briggse, či tří šílených žen Grace Gummer, Mirandy Otto a Sonji Richter a v neposlední řadě i Meryl Streep v malinké roličce téměř na konci filmu. Film působivě dotváří kamera i hudba.
  23. E.A. Poe: Podivný experiment
    E.A. Poe: Podivný experiment (2014)
    8.5
    Velice dobře natočený film na motivy E. A. Poea s velice dobrou zápletkou a nečekaným rozuzlením, kterému vévodí herecké výkony Kate Beckinsale, Jima Sturgesse a nepřekonatelného Bena Kingsleyho v roli doktora Lamba. Podobnou hereckou kreaci předvedl již v Prokletém ostrově a zde opět exceluje. Film má napětí a udrží diváka až do konce v pozornosti.
  24. Kmen Andromeda
    Kmen Andromeda (2008)
    8
    Já vlastně proti tomuto televiznímu filmu nemám moc výhrad. Scénář je dobře napsaný, taky Michael Criton je dobrý autor. Herecké výkony taky slušné a že občas triky nefungují na 100% (jako při hromadném příletu hejna ptáků a atakování vojáků), to jsem ochotný tolerovat. Napnutý jsem byl téměř až do konce a stopáž mi též nevadila. Takže vlastně ano. Celkem povedená sci-fi.
  25. Země na obzoru!
    Země na obzoru! (2014)
    6.5
    Velice subtilní komorní film vypráví příběh dvou kamarádů, kteří se na stará kolena rozhodli procestoval Island a tak trochu bilancovat se životem. Problémem je, že film je až příliš obyčejný a neakční a vlastně nevím, komu je určen. Největší jeho devízou jsou nádherné přírodní scenérie Islandu, což je na film, který má být založen na dialozích, velmi málo. Ostatní herečtí představitelé jsou dle mého názoru neherci, zřejmě aby zachovali dojem autentičnosti a civilnosti.
  26. Jak ulovit Dr. Lewise
    Jak ulovit Dr. Lewise (2013)
    8.5
    Příjemná kanadská komedie o tom, co všechno je třeba udělat, když malá přístavní vesnička potřebuje sehnat doktora, aby v ní mohla být otevřená továrna. Výborný Brendan Gleeson v roli starosty a neméně dobrý Taylor Kitsch v roli mladého doktora. Film o naději a o štěstí, které nakonec všechny potká. Velmi pozitivně naladěný film. Doporučuji všem.
  27. Godzilla
    Godzilla (2014)
    5.5
    Naprosté zklamání nad něčím, co se tváří strašně vážně a nedokáže si udělat ani trochu legrace, což Emerichova Godzilla dokázala. I herecké obsazení je takové nijaké. Tam kde bylo radost pozorovat Jeana Rena či Matthewa Brodericka či Hanka Azariu, tak dnes nic není. Aaron Taylor -Johnson v hlavní roli je jen nabušenej voják bez zvláštního hereckého umu. A ta přidaná monstra ke Godzille, hrůza hrozná, zmršenej film.
  28. Pod zemí
    Pod zemí (2014)
    8.5
    Předem musím poznamenat, že jsem zapřísáhlým odpůrcem hororů neb tento žánr považuji za něco zcela podřadného a nesmyslného a také na rozdíl od miliónů příznivců hororů v noci dobře spím a nikdy jsem neměl noční můry. Po Očistě a druhém dílu Anarchii, které za horror nepovažuji, ale jako psychothriller fungují velice dobře, jsem se nechal k filmu Pod zemí doslova "ukecat", že určitě nebudu litovat. A nelitoval jsem. Byl jsem v mírném chvění od začátku až do konce a s lehkými křečemi žaludku jsem sledoval s napětím cestu několika mladých lidí, kteří se vydali do pařížských katakomb, aby našli kámen mudrců či dokonce ukrytý poklad. O tom, že jejich cesta byla noční můrou, při které ne všichni vydrželi až do konce a dostali se do míst, kam se běžný smrtelník nedostane, není vůbec pochyb. Sám bych toto martírium podstoupit nechtěl, zvlášť, když jejich cesta byla z větší části silně klaustrofobická. No naštěstí všechno dobře dopadlo a tak jsem si oddychl a řekl, že již více podobný film vidět nemusím. Přesto dávám vysoké hodnocení, protože se tvůrcům povedlo to, co je od tohoto žánru očekáváno. Díky.
  29. Láska na kari
    Láska na kari (2014)
    8.5
    Velice příjemná romantická komedie o souboji dvou restaurací a dvou kultur - francouzské a indické, napsaná podle stejnojmenné knížky, po jejíž zhlédnutí dostanete chuť na ty nejlepší indické speciality. Filmu vévodí Helen Mirren v roli Madame Mallory a indičtí herci Om Puri a Manish Dayal. A teď rychle nějakou rychlovku české kuchyně. :-)
  30. Zpráva o Europě
    Zpráva o Europě (2013)
    7.5
    Jsem příznivcem sci-fi, takže jsem tento komorní film z vesmírného letu na Europu přivítal. Film je natočen zčásti dokumentárně, takže si nehraje na žádnou velkou výpravnou sci-fi s bombastickými speciálními efekty. Herecké obsazení je věrohodné, posádka se pomalu zmenšuje a na konci nás čeká překvapení v podobě záhadného tvora. Jen mi tam nesedla jedna nepřesnost. V jedné scéně opravy vesmírné lodě jeden z astronautů odpojen od lodě odlétá do prázdého prostoru a umíra a vzápětí v další scéně astronautka otevírá poklop a vstupuje na ledovou zem Europy. No, stane se. Nebo mi něco uniklo?
  31. Strážci Galaxie
    Strážci Galaxie (2014)
    10
    Jeden z nejlepších marvelovských filmů poslední doby. Je úžasně vtipný, akční, speciální triky na nejvyšší možné úrovni a herecké výkony jakbysmet včetně včetně Vina Diesela, který "pouze" mluví Groota a Bradleyho Coopera v roli mývala Rocketa. Nejsem velký příznivec komiksů a jejich filmových adaptací, ale tato mě opravdu dostala. A konec slibuje i možné pokračování. Tak uvidíme . . .
  32. Gia
    Gia (1998)
    8.5
    Velmi dobře natočené a působivé drama o známé a kontroverzní modelce Gie Marie Curangi, která svůj život bojovala s drogami a následně zemřela na AIDS. Skvělá Angelina Jolie opět převádí jaká výborná herečka je. V této roli opravdu exceluje. Dobře je sekunduje Elizabeth Mitchell v roli její přítelkyně a Fay Dunawayová jako vedoucí modelingové agentury, která Giu předvedla světu modelingu. Zvlášť druhá část filmu, kde Gia podléhá drogám a není schopna s nimi přestat je velice drsná.
  33. Interstellar
    Interstellar (2014)
    10
    Naprosto excelentní nejnovější Nolanův opus, který pokládá zásadní otázky o smyslu lidského druhu a jeho přežití na planetě Zemi. Jednotlivé scény jsou přesně vystavěny a herecky i vizuálně představeny a divák jen sedí a zírá a čeká, co bude následovat. Nechybí i dojemné "lehce sentimentální" scény, u kterých lze uronit slzy a závěrečné finále. Naprosto dokonalé herecké výkony všech v čele s Matthewem Mcconaugheym, Anne Hathawayovou či Michaelem Cainem, ale i v malé roli až na konci Ellen Burstynové v dojemné scéně setkání mladého otce a zestárlé dcery. Nechápu nízká hodnocení a kritické soudy. Nolan opět překvapil a ohromil. Natočil film, na který jen tak nezapomeneme a na který budou diváci chodit i vícekrát za sebou. Já osobně určitě. Díky Vám pane režisére.
  34. Grace, kněžna monacká
    Grace, kněžna monacká (2014)
    8
    Nevím proč je tento film tak podhodnocován, když plyne ve velmi dobrém tempu a vévodí mu velmi kvalitní výkon Nicole Kidmanové. Možná může někomu příběh přijít jako červená knihovna, ale TAKTO SE TO STALO. Všechna fakta, jak historická tak osobní jsou podložena a není proti nim co namítat. Režisér Dahan vede citlivě herce ke kvalitním výkonům a kamera si nachází krásné detaily krásné titulní představitelky. Doporučuji rozhodně ke zhlédnutí.
  35. Memento
    Memento (2000)
    8.5
    Zvláštně zajímavý film, kde se vše točí pozpátku a jednotlivé informace získáváme obráceně. I tak vlastně asi nikdo nezjistí, jak to všechno bylo. Zkrátka opět Nolanovská křížovka, kterou ne každý musí rozluštit na první dobrou. Takže možná to chce podívat se ještě jednou. Výborný Guy Pearce a Carrie Anne Moss.
  36. Byzantium - Upíří příběh
    Byzantium - Upíří příběh (2012)
    7.5
    Velice zajímavý upírský film vyprávěný ve dvou rovinách - historické a současné, kdy se postupně divák dozvídá další střípky, které se postupně skládají v celý příběh. Film má zvláštní zasněnou atmosféru s prudkými střihy mezi drsnou Clarou - Gemma Arterton a milosrdnou Eleanor - Saoirse Ronan. Chápu, že pro diváky přesycené upířími filmy a seriály možná nezáživné, ale v rámci žánru velmi přesné.
  37. Blízko od sebe
    Blízko od sebe (2013)
    10
    Výborné drama napsané na motivy divadelní hry Tracy Lettse "Srpen v zimě indiánů". Chcete-li se dozvědět kruté pravdy o rodině, pak přijměte pozvání na smuteční hostinu pána domu a pozorně se dívejte a poslouchejte. Dozvíte se i pravdy, které neměly být nikdy vysloveny. A pak už beztak chabým rodinným vztahům nic nepomůže. Je radost sledovat jednotlivé dialogy a situace, kterým vévodí Meryl Streep v roli matky Violet a které gradují až k destruktivnímu závěru. Vůbec celé obsazení je skvěle sehrané, takže chválím Julii Roberts, Ewana McGregora, Chrise Coopera, Juliet Lewis a další. Zase jeden skvělý přepis úspěšné divadelní hry na filmové plátno.
  38. Don Jon
    Don Jon (2013)
    8
    Lehce smutná, hořká komedie o žebříčku hodnot, který si musí ve své hlavě hlavní hrdina Jon uspořádat, aby posléze našel tu opravdovou lásku. Výborný Joseph Gordon Levitt, který film i režíroval a Scarlett Johansson a Julianne Moore v rolích dvou osudových, naprosto rozdílných žen. Velice milý a překvapivý film. Diváky podhodnocený. Škoda.
  39. Město
    Město (2010)
    8
    Velmi slušná kriminálka, kterou kazí jen představitel hlavní roli Ben Afleck, který má celý film naprosto kožený obličej a žádná situace nevyloudí na jeho tváři jedinou emoci. Proti jeho režii nic nemám, jen mohl do hlavní role obsadit někoho jiného. Výborný Jeremy Rener a velmi přirozená a neokoukaná Rebecca Hall.
  40. Šakal
    Šakal (1997)
    5.5
    Remake slavného filmu z roku 1973 se opravdu moc nepovedl, přestože v hlavních rolích hrají takové herecké hvězdy jako Bruce Willis, Richard Gere či Sidney Poitier. Film se vleče od začátku bez velkého napětí a nepředvidatelných dramatických zvratů. Ve druhé třetině filmu už je jasné, jaký asi bude konec a představitelka Kozlovové Diane Venora postrádá jakýkoliv sexappeal či sympatii. No není vždycky posvícení, jak praví jedno staré české přísloví. Američani ho zřejmě neznají. :-)