dearie

Komentáře 19

Od nejnovějších
  1. Tři bratři
    Tři bratři (2014)
    5
    Nepochopila jsem, proč ten film vznikl... Nezajímavé, místy trapné, jenom ten propojovák v podobě Svěráka coby písaře byl krásný nápad. Akorát bych ho spojila s jinou, novou pohádkou.
  2. Krásno
    Krásno (2014)
    7.5
    Je to takový příjemný počin v českém rybníčku. Netradiční, přesto ne úplně vybočující. Ta patrná nadsázka, s kterou je vyprávěn jinak opravdu smutný příběh, to celkově odlehčuje. Na druhou stranu určité momenty dovedené do absurdna filmu zbytečně ubírají na uvěřitelnosti. Každopádně je to jasně Sokolův rukopis a tak je asi i jasné, že kdo jeho pohled má rád, ten se ve filmu najde, kdo nemá, ten se snad aspoň dobře pobaví a víc to řešit nebude... Hodně mi vadilo Ondřejovo přehrávání, zvlášť v úvodu, ale to už k němu zkrátka taky patří. :-)
  3. Rohy
    Rohy (2013)
    7.5
    Danielův přerod je zajímavé sledovat. Netvrdila bych sice, že je to jeho nejlepší herecké představení, každopádně od HP je tu naprosto jasný posun. Žádný extra horor to taky není, což je vlastně příjemné a ten ústřední motiv je tak nápaditý, že film rozhodně nelze bezmyšlenkovitě hodit do škatulky oddechovek. Finální gradace není úplně podle mého gusta, ale dojem nezkazí...
  4. Pojedeme k moři
    Pojedeme k moři (2014)
    9
    Všechny filmy se takhle točit nedají, nicméně Mádlovi tady nahrál celkový koncept, čímž film získal originalitu a autentičnost. PKM má zkrátka spoustu "strong points" - silný příběh, netradiční zpracování, skvělé herce, postupnou gradaci, závěrečnou překvapivou pointu... Asi nejvýstižnějším slovem v souvislosti s PKM je slovo překvapení. Většina lidí jde "na tu novou komedii (ne)herce Mádla, nějakou pohodovku o dovolené"... A ejhle, po hodině a půl (mimochodem, příjemná stopáž) odcházíte s úsměvem na rtech, utírajíc si slzy, v hlavě spoustu otázek a minimálně hodinu nejste schopni kloudného slova. Ve mně film dozníval ještě 2 dny po projekci. Pro Budějčáky je tu navíc aspekt nostalgie, tudíž film dostává ještě úplně jiný rozměr. Vidíme přerod Jirky z leckdy zesměšňovaného snowboarďáka s kačeřím úsměvem v respektovaného režiséra. Těším se na další filmový počin. Další příjemnou skutečností provázející PKM je nezvykle nízký rozpočet a nenásilná, přesto (nebo možná právě proto) účinná propagace.
  5. Jízda
    Jízda (1994)
    8
    že to tedy byla Jízda! Moc si vážím Jana Svěráka za to, že dokázal tak minimalisticky vytvořit něco tak velkého. Vždycky jde o to, co ve vás film zanechá, jestli a jak moc vás zaujme. Jízda se někomu může zdát vláčná, takzvaně o ničem, ale kdo v tom nechce nic najít a řeší zbytečnosti, pro toho zkrátka tento snímek není. Naopak pro toho, kdo nic neočekává, nic neřeší a nechá se zkrátka véz/st, pro toho Jan Svěrák spolu s vynikajícími (ne)herci, úžasnou kamerou F.A.Brabce a jedinečnou a skvěle padnoucí hudbou vytvořil výjimečný filmový zážitek, který stojí za to obdivovat.
  6. Jasmíniny slzy
    Jasmíniny slzy (2013)
    8.5
    100% Cate! Nikdy jsem této herečce nemohla přijít na chuť... Ale Jasmíniny slzy všechno změnily... Dokonalé herectví dokonale vyspělé herečky, pro kterou byla role Jasmine zkrátka stvořena. Woodyho vedení je potom další jistotou, jsem allenovec, takže pod 70% nikdy nepůjdu, ale tady to ani není potřeba. Nádherně vykreslená postava, která by vám měla být protivná a nepříjemná, ale ono to zkrátka nejde, vy jí chtě nechtě fandíte.
  7. Čistá duše
    Čistá duše (2001)
    8.5
    Výborné téma, silný příběh, Ron Howard se toho nebál. Naštěstí. A nebál se toho ani Russell Crowe, což z Čisté duše činí výjimečný film. Schizofrenie je tu vylíčena velmi reálně a bez předsudků, její "vedlejší" aspekt, tedy dopad na okolí, je zobrazen skvěle především zásluhou výtečné Jennifer Connelly. Až z toho člověka mrazí... Jak si pak můžeme být jisti tím, že je naše "realita" skutečně reálná...? S kým to vlastně mluvím...?
  8. Sedm
    Sedm (1995)
    9
    Brad Pitt, Morgan Freeman, Gwyneth Paltrow, Kevin Spacey ... Už jen tato hvězdná sestava je důvodem, proč Sedm zhlédnout. Když k tomu přidáme vynikající režii Davida Finchera, originální scénář a překvapivé vyvrcholení, je jeho zhlédnutí téměř povinností. Ta série dokonalých vražd s netradičním motivem mi připomněla Brownovo skvostné dílo Andělé a démoni, a možná i proto mě film pohltil. Vynikající thriller, který vás nenechá chladným a jehož závěr mnohé i šokuje. Přesto mi v hodnocení 15% chybí a jsem si téměř jistá, že to tak i zůstane. A to právě především kvůli onomu závěru. Jistě, překvapivé to víceméně bylo, zajímavé každopádně, ale natočené to bylo tak nějak odbytě. Čekala bych silnější emoce, mnohem více napětí a celkově daleko propracovanější konec. Ostatně nějaká větší dávka napětí a šoku mi chyběla po celý film. Sedm není dokonalé dílo, i přesto patří ke špičce svého žánru. Brad Pitt je tu okouzlující. :) 85%
  9. Letec
    Letec (2004)
    8
    Strávit téměř 3 hodiny s miláčkem Leonardem? Tomu se říká sen, takže když se naskytla příležitost splnit si ho, navíc v den svých 18.narozenin, neváhala jsem. A rozhodně jsem nebyla zklamána. Letec je velmi příjemný film, který dokáže okouzlit (dobře, to je tím Leem :)), občas lehce pobavit i trochu vyděsit. Zkrátka je poměrně strhující. :) Největší podíl na tom má samozřejmě Leonardo, ale skvělou práci odvádí také dámy - Cate Blanchett je pro mne zatím celkem neznámá, byla jsem docela překvapená, její výkon ale stále ještě posuzuji, možná to bude chtít opakované shlédnutí, abych nebyla tolik na rozpacích. Kate Beckinsale je má oblíbená, opět jí nemám co vytknout. Hudba dílo krásně dotváří, režie zvládnutá na jedničku ! Nejlepší narozeninový dárek to sice nebyl, ale den mi to rozhodně nezkazilo! :-) 80%
  10. Vicky Cristina Barcelona
    Vicky Cristina Barcelona (2008)
    7.5
    Zamilovala jsem si Woodyho Match Point a proto jsem očekávala něco v podobném duchu ... A to jsem v podstatě i dostala. Krásné prostředí, nádherné ženy (všechny tři hlavní představitelky byly vynikající, vážně radost pohledět !!), charizmatický muž (já Bardema prostě zbožňuju !!) a láska, erotika, hledání sama sebe. Vlastně téměř dokonalá kombinace, leč naservírovaná poměrně složitě, spletitě, tu cynická, tu přehnaná. Nebýt někdy až přílišného pospíchání a vkládání vypravěče, mohlo z toho být nezapomenutelné dílko a 90%. Takhle je to 75% a pro mne příjemný zážitek, který někdy ráda zopakuji, ale potřeba vrátit se k němu nebude zase tak nutkavá.
  11. Navždy spolu
    Navždy spolu (2012)
    6
    Trailery jsou svině :-D Byla jsem až moc natěšená. Na Channinga, na Rachel, na dějovou linii. Zklamalo mě vše. Žádné extra herecké výkony, takový průměr. Od filmu s takovým námětem bych čekala daleko víc, nějaký pořádný nápad. Nevím, jestli je to tím, že se tvůrci snažili držet skutečného příběhu, podle mě se měli pouze inspirovat, ale děj směřovat jinam, oživit ho. To, co jsem viděla, bylo nudné, vláčné, utahané, bez větších dramat a srdcervoucích dialogů (absence amerických klišé byla sice příjemná, byť podle mne ne ku prospěchu) ... Když už to vypadalo na pořádný zvrat v podobě tajemného důvodu, proč Paige odstřihla rodinu a začala žít po svém, přišlo další zklamání - naprosto obvyklá, už téměř trapná situace, nic překvapivého. A tak jsem se začínala těšit aspoň na konec. Čekala jsem nějaký pořádný happy-end, aby mi aspoň jedno oko zvlhlo. Jenže hle - ani to se nekonalo. Konec byl - jako asi většina filmu - vypracován podle skutečného příběhu a tak se nám vlastně ani opravdového rozuzlení nedostalo. A já jsem za celou dobu ani jednou nezískala pocit, že by se Paige do Lea znovu zamilovala - smutné.
  12. Skrytá identita
    Skrytá identita (2006)
    9
    Sakra - Matt a Leo, každý na jiné straně barikády? Jaká nespravedlnost, komu mám fandit??!! Odpověď na tuto otázku přichází velmi záhy a je velmi jednoznačná - ač je miluji oba, jen jeden z nich je dokonalý PAN HEREC (není nutno dodávat který, že? :))... Leo tady opět rozjel skvělou hereckou etudu a pozdvihl tento snímek kamsi výš (minimálně o jednu *)... Když se k této dvojce snů přidá ještě legendární Jack Nicholson, má Skrytá identita vyhráno. Věčný boj policie s mafií, kde nikdy nevíte, kdo je kdo a kdo jste vlastně vy sami. Závěr je takřka geniální.
  13. One Tree Hill
    One Tree Hill (2003)
    9
    Děkuju té neuvěřitelné náhodě, která mě k tomuto seriálu přivedla. Při shlédnutí prvního dílu se mi sice oči obracely v sloup poměrně často a měla jsem i nutkání „tu kravinu“ okamžitě vypnout, ale štěstí, že jsem to překousla a pustila si i další díl. A pak další a další, až jsem za necelé dva měsíce (a nebyly to ty prázdninové) zhlédla všech 8 sérií. Po mé srdcovce Dawson's Creek jsem nečekala, že by mě ještě nějaký seriál podobného námětu mohl zaujmout, natož chytit za srdce, ale pak se objevil OTH a já jsem byla ztracená. Je pravda, že po odchodu dvou velkých hvězd, Chada a Hilarie seriál trošku zchudl a ztratil hloubku, která ho dělala tak výjimečným, ale přesto si mne udržel a po dlouhém odolávání si mě strhl i nový pár nahrazující právě dvojku Lucas & Peyton. Kdo hledá něco hlubokého, v čem jsou ústředními motivy sport, rodina, hudba, láska a především sny stávající se skutečností, ten ať si udělá spoustu volného času, protože když se ho OTH jednou chytne, už nepustí. Je to sice láska na druhý pohled, za to ale věčná.
  14. 127 hodin
    127 hodin (2010)
    9
    Do kina jsem přicházela mírně rozpačitá, bez očekávání, vlastně v podstatě znuděná tím, na co mě to zase vytáhli. Po 90 minutách jsem odcházela naprosto uchvácená, beze slov (a přesto ve mně všechno křičelo), utírajíc si slzy a konstatujíc, že tenhle film opravdu stál za to ! Že se jednalo o příběh podle skutečné události jsem zjistila až poté, a o to víc ho obdivuji. 127 hodin je výjimečné dílo, James Franco předvedl skvělý výkon a já před tvůrci smekám klobouk. Pořád nedokážu pochopit, jak je možné, že jsem se ani minutu nenudila, když se film téměř celou dobu odehrává na jediném místě s jediným hercem. Ten dechberoucí závěr byl už jen třešničkou (za to ale pořádně sladkou) na dortu, který si dám ještě mockrát a ráda ! Na těchto 90 minut nikdy nezapomenu, stejně jako Aron Ralston na těch svých 127 hodin.
  15. Eragon
    Eragon (2006)
    5.5
    No jo, to je typický případ. Jako čtenář a milovník knižní předlohy jsem nemohla z kina odcházet nijak jinak než zklamaná. Je těžké převést světový bestseller na plátno tak, aby se tvůrci zavděčili čtenářům a zároveň nadchli nečtenáře. Ale v případě Eragona se to dalo podle mého názoru udělat mnohem, ale mnohem lépe ! Děj okousaný tak, že se z něj vytratilo veškeré kouzlo, které ten příběh dělá tak uchvacujícím, herecké výkony mizerné (až na některé). Ono to asi není zase tak zlé, ale pro mne je Eragon tak citlivou záležitostí, že prostě nemohu jinak než být tak drsná. Rozhodně se netěším na pokračování (pokud si na něj ještě vůbec někdo troufne). Nebýt skvělé hudby, krásné Sienny Guillory a toho, že jsme se v půlce filmu s kamarádkou rozhodly, že si z toho uděláme legraci, odcházela bych ze sálu v daleko horší náladě.
  16. Černá labuť
    Černá labuť (2010)
    9
    Nádherná Natalie, která se do své role opravdu ponořila a předvedla více než oscarový výkon, nádherný balet, který si zasloužil více prostoru, neokoukané prostředí a ukázka toho, jak touha po dokonalosti bolí a drásá duši i tělo. Půvabný, přesto drsný film, nikoliv bezchybný, ale přesto působivý.