Profilový obrázek

limeta

Alena Malinská

Komentáře 181

Od nejnovějších
  1. Avatar: The Way of Water
    Avatar: The Way of Water (2022)
    10
    Druhý Avatar je opulentní a dechberoucí vizuální hostina. Pokud nelze vstoupit dvakrát o téže řeky, udělal Cameron moc dobře, že nechal Jacka Sullyho s rodinou odejít do moře. Podvodní mořský svět na Pandoře je úchvatná, a za mě mnohem poutavější podívaná, než akční scény. Je to nádhera, jednoduchý příběh nevadí a více něž tříhodinovka uteče… jak voda.
  2. Ultimátum
    Ultimátum (2022)
    4.5
    Méně je někdy více. Ultimátum je výukový program pro filmaře o tom, jak z látky na dvě epizody jich nafouknout osm. Koleníkovi to sice sluší, ale od 3. dílu se to pro nepřehlednost děje prakticky nedá vydržet.
  3. 13 minut
    13 minut (2021)
    10
    Silný, působivý dokument a velký námět k zamyšlení. Všichni tušíme, že takoví řidiči usedají za volant a všichni doufáme, že se s nimi nikdy nepotkáme. Pět viníků dopravní nehody odkrývá situaci kolem kolize a svoje (ne)vyrovnání se s tíhou viny.
  4. Nabarvené ptáče
    Nabarvené ptáče (2019)
    9
    Nabarvené ptáče je film s obrazy života, kde lidská krutost je nedílnou součástí dennodenní bitvy o přežití v prostředí bídy a válečného konfliktu. Je to velkolepá filmová práce s dokonalou kamerou, ve skvěle padnoucím černobílém provedení, kvalitně herecky obsazená. Anabázi židovského kluka zahrál Petr Kotlár bravurně.
  5. Krajina ve stínu
    Krajina ve stínu (2020)
    10
    Kronika pohraniční vesnice působí dokonale autentickým dojmem. Pohledy na poklidnou náves, kde čas pomalu plyne, kostýmy a rekvizity, plejáda vesnických figurek, to všechno skládá mozaiku dokonale zapadajících kamínků, která je pevně usazena díky dobře obsazeným a uvěřitelným postavám a skvěle padnoucímu černobílému provedení. Základní schéma příběhu známe, tušíme, že se to tak opravdu mohlo stát, přesto po 135 minutách stopáže na člověka padne deka a myšlenky se stále vracejí k tomu, jak dějiny zasáhnou do osudů lidí malé vísky.
  6. Dvě nevěsty a jedna svatba
    Dvě nevěsty a jedna svatba (2018)
    5.5
    Jedna z mnoha českých komedií z posledních let, kterou zapomeneš, že jsi viděl, než dojdeš z kina domů. Slušné obsazení, ale plytký, předvídatelný děj a humoru sakra pomálu. Je toho v českém filmu pohříchu málo, čemu by se mohl člověk v kině zasmát
  7. Šarlatán
    Šarlatán (2020)
    9
    Překrásný film a neotřelý námět, super zpracované ryze české téma Agnieszkou Holland a výborný herecký výkon otce a syna Trojanových určitě zařadí Šarlatána do zlatého fondu české kinematografie. Je to film smutný, ba tíživý a přesto obohacující. Asi úplně nejlepší přirozený přechod z mládí do pozdějšího věku filmové postavy, který si vybavuji, který díky obsazení otce a syna zcela plynule splývá v jedinou postavu.
  8. Anatomie zrady
    Anatomie zrady (2020)
    9.5
    Výtečný počin se skvělou atmosférou, výborným obsazením a titulní postavou, která zatím nebyla nijak často objektem filmařského zájmu. Překvapivě poutavě zpracovaný televizní film drží spolehlivě drive i při stopáži dvou vyrovnaných dílů o délce celovečerního filmu. Emanuel Moravec je záporná, zatracená postava českých dějin a tady je jeho přerod zobrazen během několika let, kdy do filmu jsou citlivě zapracovány i fragmenty dobových dokumentů.
  9. Stockholmský syndrom
    Stockholmský syndrom (2020)
    9
    Zas jednou fajn česká detektivka. První díl mě nadchl, poutavý, dobré obsazení, gradující děj s uvěřitelným a neohraným příběhem. Druhý díl má pozvolný start, děj se nejprve vleče, ale postupně se vrací do tempa první části minisérie, která celkově působí svěže a atraktivně. Za zmínku stojí určitě výkon představitelky oběti Elizavety Maximové, ač úsporný, je přesvědčivý.
  10. Cena za štěstí
    Cena za štěstí (2019)
    6
    Množství dějových rovin a zápletek spousty postav dává příslib dobře rozehraného českého drama ze současnosti, ale výsledek zanechává rozpačitý dojem. Je tu položena spousta otázek, film se tváří, že si pohraje s odpověďmi, má spoustu potenciálu, ale odpovědi nedává a stejně tak se chová ke svému žánrovému vyhranění. Jakoby celou dobu hledal, jakým žánrem chce vlastně být.
  11. Černobyl
    Černobyl (2019)
    10
    Hodnotit můžu jen v superlativech. Všichni víme, že se havarie v Černobylu stala, ale až teď si člověk uvědomí, do kolika lidských osudů a jak moc tragicky zasáhla. Skvěle natočeno, ponurá atmosféra se zažírá pod kůži, chvílemi se člověk už ani nemůže dívat na bolest z následků ozáření a zároveň se nejde odtrhnout a musí se dívat dál a dál. Realistické, děsivé a výborně zahrané. Jedna z věcí, která se nedá vyhnat z hlavy.
  12. Rocketman
    Rocketman (2019)
    8
    Hudební nářez a výpravný žánrový mix, který má ztížený start uvedením do českých kin půl roku po Bohemian Rhapsody. Těžko se ubránit srovnávání obou filmů o tak výrazných hudebních legendách. Na můj vkus je to namixované až příliš, úplně mi nesedne třeba přechod vzpomínek při terapii v muzikálovou revue. Výkon Howarda Tarona je famózní. Tím že film komplet nazpíval mu obrovsky přidává na hodnotě. Po zhlédnutí mám k Eltonovi o kousek blíž než dřív, ale stejně tak zůstává dojem, že nechal jen úplně maličko nahlédnout do tajů své 13. komnaty a vše zůstává dál ukryto.
  13. Všechno bude
    Všechno bude (2018)
    7
    Ústřední dojem je, že to ti kluci, jejichž výkon je pilířem filmu, zahráli sakra dobře. Není to biják, který hlava vypne s běžícími titulky, je to kousek k zamyšlení, má spoustu poloh a jinotajů, trochu hravý i vtipný, drobet syrový a taky poetický. Příběh o klučičím světě na cestě za svobodou a skutcích, které dělají z kluků chlapy, a přesto jim na té cestě svazují nohy.
  14. Ženy v běhu
    Ženy v běhu (2019)
    9
    Konečně svěží česká komedie. Slušné obsazení, příjemné reálie a stravitelný příběh, který je dobrým základem pro spoustu vtipných dialogů. Děj je veskrze předvídatelný, ale film bezezbytku naplňuje komediální žánr. V současné bídě českých komedií je to po hodně dlouhé době milá oddechovka.
  15. Příběh služebnice
    Příběh služebnice (2017)
    9
    Je to neuvěřitelně chytlavý, každý díl hltám. Super atmosféra, vychytané detaily, výborné obsazení a vyrovnaná kvalita dílů i sérií dělá z tohoto seriálu opravdovou lahůdku. Příběh upoutá, zaryje se pod kůži a vede k dalšímu přemýšlení co by bylo...kdyby...
  16. Jan Palach
    Jan Palach (2018)
    6
    Hodnotit je obtížné. Jan Palach je symbol, pojem, zosobnění určité etapy dějin, hrdina, memento. Z filmu mi nejvíce rezonují dvě scény. První z nich je Jan Palach topící štěně. I když tato epizoda v ději má vycházet z archivních podkladů a je to pouhý fragment ve scénáři, je pro mě překvapivá, protože vrhá jakýsi nečekaný špatný stín na národního hrdinu, je zdánlivě nepatřičná a rozbíjí předpokládanou jednolitost kladného hrdiny. Druhá je ta závěrečná, dlouhý pohled na popáleného ležícího Jana. Tak trýznivě dlouhý, že člověk cítí tu strašnou bolest na těle. Reálie působí hodnověrně, herecké výkony jsou solidní. Film přibližuje dobu, prostředí ve kterém Jan Palach žil, ale pochopit jeho samotného, jeho odhodlání k takové oběti nepomáhá.
  17. Ten, kdo tě miloval
    Ten, kdo tě miloval (2018)
    5.5
    Škoda škoda škoda. Další zmařený pokus o českou komedii, kde se všechno podstatné vešlo do traileru a na zbylou omáčku se člověk dokouká už jen kvůli naději, že se ještě objeví něco k zasmání. Nepřišlo to, a slibný potenciál v dobrém hereckém obsazení vyšel naprázdno. Film z kategorie "jednou stačilo"
  18. Bohemian Rhapsody
    Bohemian Rhapsody (2018)
    10
    3/4 stopáže husí kůže, poslední čtvrtina slzy Zjevení, bomba, nádhera a aspirant na můj "nej" film. Z očekávané hudební pecky je plnotučný film se vším všudy. Nadčasovým skladbám je filmový obraz Bohemian Rhapsody vyrovnaným partnerem, příběh Freddieho Mercuryho je poutavý, smutný a skvěle ztvárněný dokonale věrně vypadajícími hlavními protagonisty. U Ramiho Maleka jsem měla trochu rezervu na úplném začátku filmu, ale postupně mě zcela vtáhnul do děje a přesvědčil o své autentičnosti, až mi s Freddiem zcela splynul. Jeho pohyby, ten grif se stojanem mikrofonu...Je to oslava Freddieho jak má být, skvělý hudební zážitek, ale ne jen čistě hudební, ne popisně životopisný, je to velkolepé kompaktní dílo s vtipem i dobře a vkusně dávkovaným vhledem do pohnutého života hudebního génia. Krásná filmová práce
  19. Tátova volha
    Tátova volha (2018)
    8
    Hezký, český, barevný...příjemný film, který se dotýká posledních věcí člověka se sympatickým nadhledem. Road movie nás vede pohlednou krajinou a titulní hrdinka, nablýskaná volha se veze v pohlednicových záběrech jak z katalogu. Film má několik vtipných momentů, děj slušně ubíhá a herecké obsazení i výkony jsou solidní.
  20. Důvěrný nepřítel
    Důvěrný nepřítel (2018)
    8
    Český sci-fi triller o umělé inteligenci ve mě budil očekávání se spoustou otazníků. Karel Janák zvolil v českých filmových poměrech neotřelý námět a tvůrci tenhle filmový kousek zvládli se ctí. Děj je příjemně napínavý, obsazení Vojty Dyka filmu prospívá a Gabriela Marcinková k němu jako partnerka přirozeně ladí. Určitě to není kus pro ajťáky a profesionálně deformavané technoidy, ale pokud je někdo schopen děj přijmout bez toho, že by činnost chytrého domu podrobil hluboké analýze jeho procesů, je to solidní filmové setkání s nekontrolovatelnou umělou inteligencí.
  21. Kapitán Phillips
    Kapitán Phillips (2013)
    8.5
    Překvapivě poutavý film, a to i přes minimalistické prostředí a předvídatelný děj. Je tam velké napětí, příběh je autentický a hlavní postava je skvostně zahraná. Zejména závěr filmu, který přibližuje rozpoložení velitele-kapitána v situaci po akci je opravdový herecký koncert
  22. Jsem božská
    Jsem božská (2018)
    7.5
    Holčičí film a holčičí téma. Nečekala jsem žádné hlubokomyslné dílo, a ze sálu zaplněného babincem jsem odcházela spokojená. Vtipné, současné, svižné... a holky, přiznejme si: každá si tam kousek sebe najde. Správná letní komedie, a odpočinkový film pro vyčištění hlavy
  23. Chata na prodej
    Chata na prodej (2018)
    8.5
    Slušný film, dobře obsazený a s uvěřitelným příběhem. Přes humorné momenty bych Chatu na prodej určitě žánrově neřadila mezi komedie, je to takový vzorník českých povah a typů, aspoň kousek z každého dobře známe. Stopáž je přiměřená, přesvědčivě působí zejména David Vávra.
  24. Debbie a její parťačky
    Debbie a její parťačky (2018)
    7.5
    Oddechovka, která se dá vydržet až do konce. Nicméně Gary Ross dost vařil z vody a jedno ochutnání bohatě stačí. Zkrátka Dannyho parťáků je to hodně slabý odvar. Náměty na fintičky lupiček lupičů asi pomalu docházejí, a tak mám pocit, že plnokrevný vychytaný nápady z Podrazů, Parťáků apod. zázraky moderních technologií a zaklínací formule, že všechno se dá nějak hacknout, plnohodnotně nenahradí.
  25. Dukla 61
    Dukla 61 (2018)
    10
    Bravo! Příběh důlní katastrofy se skvělým obsazením a vynikajícími hereckými výkony. Martha Issová mě úplně posadila, jak je bravurní v roli haviřske roby. Ztvárňuje hrdost, noblesu, zkušenost, mateřskou lásku a pouhým pohledem dokáže vyjádřit úplně všechno. Je přirozená a uvěřitelná v roli matky 4 dětí a zralé ženy. Scénář je vystavěn poutavě navzdory tomu, že dějovou linku vzhledem ke skutečným událostem předem známe. Za dokonalou atmosféru bych dala i víc než 100%, člověk úplně cítí, že komunistický režim dělal z havířů šlechtu mezi dělnickou třídou. Je to smutné, autentické a vkusné.
  26. Lichožrouti
    Lichožrouti (2016)
    8
    Je to milé, české a hlavně originální. Výtvarné zpracování a příběh jsou fajn, koneckonců záhada lichých ponožek doma sužuje asi každého z nás, ale celkově děj působí příliš dlouze a k tomu, aby splnil stopáž celovečerního filmu je trochu násilně natažený
  27. Metanol
    Metanol (2018)
    6
    Mrazivý příběh o skutečných událostech z doby pár let zpět, při kterém mě přešla chuť na panáka na delší dobu. Popisuje práci vyšetřovacích policejních týmů, státních zástupců i osudy obětí matanolové kauzy. Při sledování z toho úplně mrazí, jak blízko to bylo kolen nás...
  28. Trojí život
    Trojí život (2018)
    4.5
    Co se jakžtakž dalo vidět, to se vešlo do upoutávek. Zápletka, dějová linka i herecké výkony přetažené tak, že se z celku stala těžko stravitelná splácanina. Obsazení slušné, ale bohužel celkovému dojmu nepomohlo. Další zmařená šance při pokusu o českou komedii
  29. Planeta Česko
    Planeta Česko (2017)
    9
    Krásný přírodovědný dokument o české floře a zejména fauně, kterému sluší celovečerní stopáž a kinoformát. Poutavou formou přibližuje více i méně známé druhy naší přírody. Za mě by mohl autor-vypravěč zůstat skryt a stejně tak i jeho příběh. Mně by čtený komentář stačil.
  30. Kafe & Cigárko
    Kafe & Cigárko (2017)
    8
    I když se zdálo, že je to takřka nemožné, Kafe & Cigárko se natočit dá, a dá se na to i docela dobře koukat. Epizody z hereckého života jsou vtipné a mají švih, ve všech si zahrála sama autorka blogu a své role se zhostila se ctí stejně, jako její další seriáloví kolegové
  31. Králíček Petr
    Králíček Petr (2018)
    9
    Film je milý, hravý, a hlavně vtipný. Čekala jsem slaďounké vyprávění o králíčcích, ale tohle zpracování je plnohodnotný animák, který pobaví všechny generace. Příběh je samozřejmě předvídatelný, ale tu hodinku a půl se nikdo nenudí a pořád je na co koukat. Líbilo moc
  32. Pásky z Nagana
    Pásky z Nagana (2018)
    10
    Samozřejmě, nejde hodnotit objektivně, když jde o Nagano. Prostě Nagano! Krásná připomínka skvělých nejen hokejových okamžiků, skoro nedávné doby a přece už uplynul čas jedné celé generace. Je krásné vzpomínat na hokejový turnaj století kousek po kousku, připomenout si Ivana Hlinsku, vidět Jardovu kštici a slyšet Roberta Zárubu, jak otevírá zlatou bránu. Díky. I na kapesníky došlo...
  33. Milada
    Milada (2017)
    7
    To, že byl natočen film o Miladě Horákové je rozhodně velmi chvályhodný počin, ale mám z něj spíše rozporuplné pocity. Očekávala jsem, že mi film, život Milady Horákové přiblíží, ale zdá se, že se pere s tím věčným "na motivy". Jakoby se scénář života hlavní hrdinky vždy jen lehce dotkl a zas se vznáší kdesi vysoko, ty letmé doteky nás vlekle provázejí dobou její začínající politické kariéry, protektorátem a rodinným životem, vězněním, výslechy až k popravě. Chybí mi větší věrohodnost doby, chybí mi víc informací o postavách a souvislostech.
  34. Bába z ledu
    Bába z ledu (2017)
    8
    O závanu naděje do života obyčejný starší ženský. Bohdan Sláma filmy o obyčejných lidech umí. Kvalitní filmová práce, děj je milý a posmutnělý. Postavy jsou vykresleny nekomplikovaně a velmi uvěřitelně, Zuzana Kronerová je famózní, celkově je "Bába" obsazena hodně dobře. Nepobaví k smíchu, ale zaryje se k zamyšlení i po závěrečných titulcích.
  35. V pasti
    V pasti (2015)
    9.5
    Chytí a nepustí. Jedno z mála setkání s islandskou tvorbou dopadlo skvěle. Mrzne, sněží a fouká, nehostinno-nevlídno a islandské městečko je na několik dní odříznuto od světa. I když se 10 epizod zdá nejprve jako docela velké sousto, děj je mistrně nadávkován tak, že se člověk jen nerad odtrhne a už se těší, až bude hltat tu další. Postupně se odkrývají charaktery a vztahy, prostě správná detektivní zápletka s odhadováním kdo vlastně co..... Moje sympatie si rozhodně získal hlavní protagonista nehvězdného typu Andri. Jediné úskalí je ve změti islandských jmen, někdy jde z těch ...ssonů hlava kolem. Rozhodně tenhle seriál stojí za vidění.
  36. Prezident Blaník
    Prezident Blaník (2018)
    8.5
    Fenomén Blaník je tu v celé své kráse a ve správnou chvíli! Tvůrcům se povedlo Tondu provést reálnými situacemi při prezidentské kampani i samotnou volbou lehce a nenásilně. Blaník sice při stopáži celovečerního filmu úplně neudrží drive celých 90 minut, obzvlášť střední část působí trochu rozvlekle nataženým dojmem, ale to je vyváženo vtipnými scénami, kterých je ve filmu bohatě a je to pořád „náš“ Tonda, jak ho známe z internetového seriálu. Viděn pod čerstvým dojmem z volby prezidenta, která proběhla ani ne týden před premiérou, funguje film dokonale. Pro mě svůj účel splnil a je jedním z mála momentů, kdy mi po prezidentských volbách bylo do smíchu.