Profilový obrázek

výfuk

Jan Koptík ml.

Komentáře 427

Od nejnovějších
  1. Nouzový východ
    Nouzový východ (2008)
    7
    No, v podstatě zklamání. Tvůrci se zřejmě natolik snažili přiblížit Americké kráse, že se jí spíše oddálili. Americká krása měla alespoň své kouzlo a hlavně i důvtip. Ani nevím v čem je to o tolik jiné, ale porovnávat Americkou krásu a Nouzový východ je jako porovnávat Burtonova a Nolanova Batmana. Tento film je přesně ten mezník kdy se z DiCapria, jako mrtvoly z Titanicu stává nálezce Prokletého ostrova. Tento celý film je plný emocí a snaží se přiblížit problematiku klidně jakékoliv rodiny po celém světě. Každopádně takováto komplikovanost nezná mezí ani kdyby se příběh odehrával v Indii. Z Nouzového východu číří emoce, napětí, drama a 50. léta. Mendes se pokusil hrabat v minulosti a to co jsem chtěl považovat za novou Americkou krásu bych mohl považovat za něco nudnějšího a horšího. Každopádně říct, že film nemá nic do sebe by byla na Mendese silná urážka - ale musíme hledat i negativa. Myslel jsem si, že Road to Perdition budu asi nejslabší Mendesův článek, nakonec je to spíš tento film.
  2. Hunger Games: Vražedná pomsta
    Hunger Games: Vražedná pomsta (2013)
    8.5
    Emmm... jop musím si vyměnit kalhoty. Nevím jak se extrémně změnila režie, každopádně z pohledu mého? Film mě ze začátku přišel jak Titanic bez Titanicu. Druhá půlka se už rozjela ve jménu jedničky a to dostalo Rauch (šťávu). Hunger Games jsem začal v celku silně prožívat a nebudu se tajit tím, že jsem byl v některých případech až ohromen. Ať už je to kouzlo druhé knihy jako takové a nebo Lawrencova osobního kouzla, kde vzal místo zombie splátce a Smithe jako Lawrence. Mimochodem... moje nejoblíbenější postava - Johanna a to nejen, protože se svlíká ve výtazích. Geniální. Celkově rozuzlení děje a jeho pojmutí... epico! Myslím si, že je jasné, že si třetí pokračování v kinech nenechám za žádnou cenu ujít!
  3. Sedm životů
    Sedm životů (2008)
    7
    No...divný. Zajímavý film poukazuje s originální zápletkou na to, jak jeden člověk je schopen změnit život mnoha jiných a pomoct jim, co to jenom půjde. Ostatně musím říct, že romantické filmy se pomalu a jistě přestávají dostávat do mého slovníku a filmů vyhledávaných. Proto už z principu bylo mi předeme jasné, že film nebude něco u čeho se zabavím na celé ony dvě hodiny. Každopádně film měl v sobě jistou osobitost, kterou Will převedl do stavu napětí a emocí. A osud ví proč, vlastně jsem se poprvé vcítil do Woodyho, kterého poslední dobou vídám čím dál víc a je to jen a jen dobře. Sedm životů už podle žánru ani tolik není film pro mne, ale i tak jsem byl v celku překvapen.
  4. Vítězové a poražení
    Vítězové a poražení (1999)
    8.5
    Dlouhá, ale přesto příjemná sportovní verze ze sportu filmu trochu utajovaného... americký fotbal. Trestná lavice byl úžasný film popisující fotbal s humornou vložkou. Stonův film je to samé, ale v trochu vážnější formě. Každou minutou byl film strhující a herci odvedli více než úžasnou práci. Poslední dobou se setkávám s tím, že mnoho sportovních filmů, je plných nadutosti a pýchy, což ale k takovým to filmům asi patří. Na konci zápasu mi bušilo srdce a ke konci nastalo ještě překvapivé a hezké rozuzlení. Stone opět válí!
  5. Sním či bdím?
    Sním či bdím? (2001)
    6
    Jsem v šoku. Tento film takové psycho, že ani Hitchcock nemůže konkurovat. Tento film je skutečně pravzláštní a skoro až nepochopitelný... svým způsobem je až nudný. Snímek nám asi naznačuje různé pohledy lidí na svět a také zajímavosti... což by pro mne mělo být více než záživné. Ale nebylo. Animované zpracování filmu, je svým způsobem napůl ohromující, napůl až k mořské nemoci. Styl byl houpavý a zbrklí jako kocábka. Člověk ví jak by vypadal svět po LSD. Celkově film nemá pointu k zahození, ale zpracování bylo bohužel nudné a skoro nezáživné.
  6. Legendární parta
    Legendární parta (2012)
    8
    Ani jsem nevěděl co čekat. V celku lehce přehlédnutelný animák se nakonec stal v celku jedním z masterštiků. Původně jsem si po pár minutách myslel, že to bude něco jako animovaná DreamWorks verze Pána prstenů a nebo nějaké fantasy adventury. Později mi došlo, že jde v podstatě o mýtické postavy, které se mezi sebou protínají a vytváří Strážce. Mimochodem český a nakonec i slovenský překlad, je katastrofální. Nakonec se z toho vyvinula taková mýtická verze Avengers. Autoři se nechtěli tolik vrtat v mýtice Santa Clause, čímž by si určitě Coca Cola žádala autorská práva a tak nositele dárků označili jako "Sever" ... KING OF THE NORTH! ... Třeba Sandy a samotný Frost byla pro mne mýtická novinka. Církevní film by mohl vypadat, takže Vánoce by zastoupilo malé dítě, Velikonoce černovlasý týpek na kříži, sny Quentin Tarantino, zuby pan Novák a zimu asi pán jménem "Počasí". Každopádně na "Legendární partu" budu vzpomínat jako na animovanou verzi Avengers a super animovaný film s pointou.
  7. Ali
    Ali (2001)
    7
    Ali je film, který nabídl biografii jedno z největších boxerů všech dob. Upřímně řečeno, byl jsem více než překvapen co Ali byl vlastně zač. Krom toho, že byl úžasný boxer, tak byl ale velký děvkař, muslim, sobec a sebevědomí z něho jenom teklo. Smith roli velkého Claye alias Ali zahrál vskutku Oscarově, akorát si Akademici vybrali jiného nadaného herce černé pleti s jménem Washington. Za celý svůj život jsem viděl v celku hodně boxerských filmů a někdy mě až udivuje jak moc jsou nudné a nebo jaké jsou zklamání. Ali byl spíše prvý případ, ale zažil jsem mnohem horší nudu. Ali byl skutečně dobrá biografie, ale minutáž by mohla být asi trochu živější nebo zredukovanější.
  8. Okrsek 13
    Okrsek 13 (2004)
    9
    Upřímně řečeno, jsem čekal celkem hodně možností, ale takovouhle ne. V poslední době moc na filmy nekoukám a tak mi přijde, že jsem překvapen neustále. Film mi trochu připomíná parkourovou verzi Rychle a Zběsile. Příběh stručný, jasný, akční a v celku nabití. Jednoduše řečeno, jsem byl více, než mile překvapen a i když parkour je pro mne asi nejvíce vzdálený sport, kvůli své "nebezpečnosti", tak ale po Assassínech a po tomhle filmu ho pomalu začínám respektovat.
  9. Muž, který sázel stromy
    Muž, který sázel stromy (1987)
    8
    Pěkně zpracovaný kanadský animák líčící knižní předlohu jako na talíři. Úžasný příběh muže, který nejen, že sázel stromy, ale vstoupil do života mnoha lidem a nastolil nový řád. Muž, který sázel stromy, je příběh toho, že jeden člověk dokáže velké věci hodné samotného Boha.
  10. Atlas mraků
    Atlas mraků (2012)
    8.5
    CO říct? Upřímně jsem zmaten jak japonský turista v pražských ulicích. Neuvěřitelný film vypovídající co každém z tolika příběhů, že si snad ani všechny nepamatuji. Matrix a Atlas mají něco společného. Asi ani u jednoho z těchto filmů 100% nepochopím příběh, ale to je to poslední co by mi vadilo. Postupně minutu po minutě mi příběh dával smysl. Ani nevím jestli mám smysl příběhu brát jako život po životě nebo paralelní vesmíry, ale v celku je mi to jedno . A nakonec jsem byl ve filmové extázi. Až nepopsatelný konec. Má touha po knize se ještě více prohloubila. A nakonec hudba... jako ráj ve vesmíru. Neuvěřitelné a v celku skutečně nepopsatelné.
  11. Velký Gatsby
    Velký Gatsby (2013)
    8.5
    Baz je režisér obdarovaný zajímavým talentem si pohrát s každou scénou filmu jako kdyby byla z jiného světa, ale přitom to je naše planeta Země kde se odehrává příběh a navíc i v čase zpět. Ta ztřeštěnost je prostě neodolatelná. Moulin byla praštěnost sama, ale neodolatelná... výjimečná. I zde si Baz našel své místo a našel dobře. Gatsby možná není tak živí příběh, ale Baz to prostě udělal a několika dalším lidem se to líbilo. Tobey opět ve formě v úžasné roli, ve které se nepředvedl již léta. Leonardo odvedl další roli a jako vždy dokonale. Roli lháře, dobrodruha, romantika, ale velmi dobrého muže a přítele. Celý příběh je plný a dojemný a v podstatě jsem se ani jednu minutu nenudil. Baz stále něco nabízel, ať už něco nového nebo něco co bylo starší než sám Gatsby, ale vypadalo to originálně. Jeden z nejúžasnějších zážitků roku 2013, který na filmy byl více než bohatý. YOU KNOW, OLD SPORT. I AM GATSBY.
  12. Vyměřený čas
    Vyměřený čas (2011)
    9
    Úplně nová a originální vize budoucnosti, která je tak dobře zpracovaná, že se neodtrhnu. Trochu mi to připomíná zcestnou verzi Hunger Games a méně kriminální verzi Minority Report. Spojení těchto dvou filmů by mohlo vyznít úchylně, ale v rukách Andrewa Niccola se z toho stalo 105 minut plných napětí, akce a novo-sféry. Jedna z nejlepších vizí budoucnosti s dokonalým příběhem a úžasným zpracováním.
  13. Zmizení
    Zmizení (2013)
    9
    Ani nevím jak jsem si to barvil, ale rozhodně ne takto... tento film je tolik dlouhý a až usínající, že se od něj nemáte šanci odtrhnout. V celku jasný příběh doplnění touhou a beznadějí, že ani nevíte co si o tom myslet. I když je film v celku dlouhý, tak je ale v celku také plně zaplněn srozumitelným a jasným dějem. Očekával jsem toho hodně, ale tohle opravdu ne! Rozuzlení děje je naprosto epické a originální až z toho mrazí. Posledních třicet minut před koncem jen zíráte a nemrkáte (mimochodem určitě ne jako Gyllenhaal, jehož mrkání je trochu znervózňovalo). Říkejte tomu originál roku 2013!
  14. Hobit: Šmakova dračí poušť
    Hobit: Šmakova dračí poušť (2013)
    8.5
    V podstatě... nevím co říct. Zimomriavky jsem měl ještě dřív, než se na plátně objevil název "Hobbit". Předne nutno podotknout, že film se natolik liší od knihy, že Tolkien by se asi zastřelil... nicméně Pete si to tak nějak sám okočíroval... teď ale jak? Předně, Film byl hrozně unáhlený a mezitím co příběh jedničky se táhl jako dohady koaliční smlouvy, tak tady jste ani neluskli a Hobbit už byl za Hvozdem... což je škoda, protože Ten a ještě Medděd, měli v celku hodně k nabídnutí. Obejdu to, že Azog má být dávno mrtev. Pete ve filmu zachoval jistou odlehčenost a humor, který vídáme v jeho každém díle o Středozemi. Tajemství, která rozkrýval Gandalf byla ohromující a naprosto úžasná (apropo... v knize o tom není skorem ani zmínky). Úžasnou práci odvedli i herci... Ian je klasa, Martin se utvrdil, že je úžasný... ale nejlépe práci asi odvedl Benedict, který představil draka, tak jako nikdo nikdy a nikde! NEJLEPŠÍ DRAK VŠECH DOB! Celkově... film rozhodně nebyl zklamáním, ale taky ne maximálním potěšením... a ten FINISH, KTERÝ NÁS ZAVEDE TO TŘETÍHO POKRAČOVÁNÍ........... LEGENDARY!!!!
  15. Vřískot
    Vřískot (1996)
    8
    Je to taková rarita, že Casablanca je příběh podobný Star Wars. Nesčíslně krát vyprávěný příběh sériového vraha, který má masku, kterou najdeme v každém papírnictví. Trochu už jsem věděl jak to asi skončí díky úžasnému Scary Movie, ale to nevadilo, protože tohle je čistý originál, který se často nevidí. Po roce 1996 snad už nevznikl nikdy lepší a originálnější horor. Jenom trochu mě mrzí, že nás hlavní postavy natolik chtěli uvrhnout do toho, že příběh není skutečný, že stále opakovali, že toto rozhodně je film! MY TO VÍME!!! Nicméně, celkově se jedná o jeden z hororových klenotů a myslím, že skutečně už nikdy se kinematografie nevrátí do zlatého 20. století, kdy se horor narodil, ale také na začátku krutého 21. století taky zemřel.
  16. Hunger Games
    Hunger Games (2012)
    7.5
    Co já vám k tomu řeknu...? Hunger Games se snaží napodobit jeden z největších bestsellerů své doby a popravdě netuším, ale se mu v tom daří, nicméně film jako takový mě celkem zaujal... Nyní milé děti víme co se stane ve slavné USA! Obama bude svržen a místo něj nastoupí "prezident", který je tak rasistický, že se jmenuje Snow. Amerika se bude mít špatně a jen v Kapitolu se bude žít blaze jako v Praze. Lidé budou nosit divné účesy a lá zhulený Adolf a vojáci budou vypadat jak Finové během Zimní války. Příběh je celkem originální... divil jsem se proč holky tak onen příběh milují... už je i to jasné! Kdykoliv dělají holky reklamu nějakému filmu (spíše knize) vždycky se tam někdo do někoho zamiluje... Abych to uzavřel... film trochu předčil mé očekávání, ale skvost sci-fi žánru to rozhodně není, ale díky za zábavu v neuvěřitelně přecpaném příběhu 65x65 min...... DO DNEŠKA MÁM OTÁZKU.... PROČ SAKRA HUNGER?
  17. Lovci hlav
    Lovci hlav (2011)
    7.5
    Jestli Nesbø je jeden z nejlepších autorů na světě se přesvědčilo už hodně lidí... a je jen otázkou času, než to budu i já. Doma na polici na mne čeká Sněhulák, ale zčista jasna jsem si řekl, že se podívám, jak se norští tvůrci vypořádali s onou knihou. Původně jsem si myslel, že se jedná o Harryho Holea, ale nakonec samostatný film, což byl hodně dobrý krok ze strany tvůrci, jelikož měli buď jistotu v úspěchu nebo neúspěchu. Nakonec díkybohu v úspěchu. I když nemůžu říci, že mě příběh držel zuby nehty, tak jsem se zabavil a opět jsem žasnul, nad důmyslností severských tvůrců, kteří se pomalu začínají řadit mezi světové špičky kinematografie. Příběh je zajímavě rozestavěný, že na konci a na začátku působí jako spíše uvolněná satira, která se během pár následujících minut mění v drama a nakonec ponurý thriller s špetkou krimi. Trochu mi to připomínalo Hru. Nicméně, film pěkný a určitě se musí Nesbø začít víc prosazovat do filmu a já jen dousám, že Scorsese najde odvahu ke Sněhulákovi.
  18. Wolverine
    Wolverine (2013)
    7.5
    X-Meni, aneb Wolverine samotářem. Hodně očekávaný film, který nakonec dostal silný spád. Film začíná tím, že se Wolvi opět trochu osamostatnil a téměř každému může dojít, že je to takové svévolné pokračování Posledního vzdoru pouze s Wolverinem. Hugh nám ukázal jak by Wolvi vypadal jako horský dřevorubec z kanadských vrchovin a nebo jako maloměstský bezdomovec. Poté úžasná výprava do země vycházejícího slunce kde se Wolvi oholil a seznámil. Konec konců musím říct, že film měl hodně zvratů a držel mne a to je přeci ONO! Samozřejmě už jako u Origisnu mně prostě chyběli X-Meni jako takový, ale samotný film je hold samotný. Celkově: Film se mi líbil a měl dobré zvraty a hezky jsem si to užíval. Ubdivuji Hugha, že se do role stále vesele vrací a doufám, že v tom přetrvá, jelikož lepšího Wolviho, jsme si nemohli přát. Jediné co nevím, je to, jestli se vyplatí dělat dále samotné filmy o Wolvim tímto způsobem, jelikož to omrzí a nejen Wolvi, ale i X-Meni, kteří vy budovali obrovský respekt více jak deset let, tím asi ztratí na kvalitě samotné...
  19. Lincoln
    Lincoln (2012)
    7.5
    Lincoln je příběh upovídaný, takže ten kdo nemá rád konverzaci, tak si film moc neužije. Pro někoho dvě hodiny a půl nudy, pro druhého příběh plný zvratů ze života jednoho z největších mužů všech dob. Jediné co mě mrzí, je že se film ani tak nespecializuje na Lincolna, ale na samotnou ústavu a jeho nový dodatek. Film pro mne nebyl ztrátou času, jak by si mohl kde kdo myslet, ale poučným filmem, který mnoho rozkryl, ale ukázal mi jaký Lincoln vlastně byl. To že Day-Lewis převedl oslňující výkon nesmíme ani zapochybovat. Celkově vzato hezký počin.
  20. Nic nás nerozdělí
    Nic nás nerozdělí (2012)
    7.5
    V obdobě katastrofických trháků je tento ve 21. století na celkem dobré pozici. Celkově vzato je to úžasný příběh o naději, víře a o tom jak blízko člověk dokáže být smrti a nebo být upoután skoro sám na sebe. Nevím co bych dodal. Úžasné katastrofické zpracování v hlavních rolích s úžasnými herci a herečkami. Děkujeme.
  21. Příběh kmotra
    Příběh kmotra (2013)
    8
    Film jsem neustále srovnával se Scorsesem. Tento film byl na dnešní české poměry klenotem 2013 a i na celkové poměry, to také nebylo špatné. Někdy už musel vzniknout film který by popisoval nějaký příběh kmotra z českého podsvětí. Zdá se mi však, že Češi (možná bez urážky i Slováci) však k natáčení mafiánských filmů nemají propozice. Nemáme tu Tarantina a Scorseseho, od kterých by jsme se mohli osobně učit, nicméně, by to bereme na dálku. Ani nevím jestli tvůrci chtěli co nejlepší biografii a nebo nejlepší gangsterku. Scorsese umí obojí... Jsem rád, že projekt dostal do rukou právě pan Petr, i když nenatočil nic mafiánského, tak má úžasné zkušenosti s historií a válečnými. Vaculík se konečně ukázal jinak než herec do deště a ukázal, že umí zahrát i vážné role. Vetchý byl dobrý, ale do oné role se podle mne téměř vůbec nehodil. Film celkově hodnotím na české poměry perfektně, na světové... KDYŽ JE NUDA....
  22. Madagaskar 3
    Madagaskar 3 (2012)
    5
    V nejlepším je hold potřeba přestat. Je to sice animák, ale tento film tolikrát překročil fyzikální zákony, že 10 000 fyziků film vyplo a smazalo hned po úvodních titulcích. První dva filmy byli docela zábavná zkušenost, kterou si oblíbilo několik miliónů lidí po celém světě, ale trojka byla natolik ohrané a staré dílo, že není téměř koukatelné. Ohrané fóry, ohrané stavy, originalita se vytratila. Poděkujte fyzikům, Francouzům, Italům a cynikům - díky nim je film to co je.
  23. Bídníci
    Bídníci (2012)
    9.5
    DOKONALÉ. Mezitím co staré vykopávky hrají Bídníky bez hudebního zaměřený, tak v muzikálech si vysilují hrdla a Královský Hooper natočil něco úžasného. Jména zvučná sama o sobě přitáhla nejednoho diváka. I když jsem si myslil, že hudební podtext bude pro mne trochu nudný, nakonec to byla nedílná součást. Úžasně zpracované prozpívané drama, které pro svou téměř tříhodinovou minutáž stále drželo a nepouštělo. Cohen se opět postaral o odlehčení. Každý se jak herecky, tak nakonec i zpěvecky ukázal a dostal mě to hudební extáze. Úžasné aneb jak Hooper tvoří historii.
  24. Vetřelec
    Vetřelec (1979)
    9
    Film Vetřelec je ten, kterého jsem se asi vždycky nejvíc bál. Nakonec to bylo celkem bezdůvodné. V celku ani tak nejde o horor jako spíš o jistou filmařskou zvrácenost proti lidské rase, které putuje vesmírem domů. Scottyho díla mě někdy až nudí, tento film byl jasná vy jímka, protože horor má jistou přednost v tom, že na něj jste upřeni a jen tak nepřestanete. Film, který ukázal, že i vesmír může být nejen strašidelný, ale i rovnou smrtelný. Scotty vytvořil kultovní veledílo, které strčilo do kapsy humorný příběh o Ježíšovi a taky válečné veledílo z Vietnamu. Není to pro mne kult, ale tvůrcům nemůžu upřít originální a až geniální nápad na kultovní film, který po skoro třinácti letech své existence po dalších dvou pokračováních neztratil na kvalitě.
  25. Hořící keř
    Hořící keř (2013)
    9
    Trochu to připomíná Ve stínu. Trošku napnutá atmosféra, která vás táhne do temnoty, která poslední dobou velmi značně vykresluje komunismus ve filmu. Holland se ujmula projektu, který dle České televize neměl budoucnost a HBO z něj udělalo nejlepší český počin v roce 2013. Kam se hrabe Kameňák! Zkompromitovaná situace dějící se v oné době kolem samotného Palacha a jeho rodiny, nás dostává do situace, kdy se hlavní postavou stává budoucí ministryně spravedlnosti. Mimochodem herecké výkony po všech stránkách dokazují, že v českých a popřípadě slovenských hlavách se moc dobré nápady nerodí, ale "tajtrdlíkovat" před kamerou umíme. Hořící keř je důkaz a také naděje, že můžeme dělat filmy, které hnedka nemusí končit v odpadu. Zavřete oči, odcházím!
  26. Rivalové
    Rivalové (2013)
    9
    Zážitek z filmového filmu Rivalové byl úspěšný. Howard je úžasný režisér a životopisné mu jdou dvojnásobné. Dokonalé zpracování scénáře plný tuningu, sexu a formule. Úspěch je v tomto roce až nepřekonatelný a toto zpracování má grády.
  27. Jack Reacher: Poslední výstřel
    Jack Reacher: Poslední výstřel (2012)
    8.5
    Příběh jaký se vidí málokdy. Dokonale zpracovaný snímek, kde Tom opět září jako herecké zlaté rouno. Příběh založený na příběhu vysloužilce, který fikaně za každou cenu chce nalézt pravdu. Dokonalé zpracování, při kterém jsem se nenudil a naopak ještě víc se udivoval. Jeden z klenotů 2012, opravdu film, který se málokterým za posledních pár let na poli Krimi/Thrilleru nemůže rovnat.
  28. Bernie
    Bernie (2011)
    7
    Příběh dle pravdy datuje docela kupodivu zajímavý příběh lidského anděla, který je schopen vraždy v afektu. Já osobně si myslím, že to není nic extra, ale v porovnání třeba s dřívějším Bling Ring bylo toto blaho. Dokonce jsem vysloveně čekal na konečný verdikt soudu až jsem z toho byl nervózní. Jako film průměrnost sama. na dnešní dobu, úžasné...
  29. Zlatá mládež
    Zlatá mládež (2013)
    5
    Příběh nás sice zasazuje do docela zajímavého prostředí dospívajících lidí s myslel pro loupeže, ale není to ono. Je to životopisné, ale necítil jsem při sledování onu euforii jako například u jOBSe. Coppola předvedla docela zajímavý výkon, který se při jejích zkušenostech cení, nicméně než zážitek do byla spíše nuda. Už jsem ani neposuzoval scénář, herecké výkony nebo něco v tom stylu, jen jsme sledoval a čekal na konec.
  30. jOBS
    jOBS (2013)
    9
    Celou dobu čekáte, kdy se z toho stane zase to, že trailer dosáhne dokonalosti a film průměru. Ale ono nic! Kombinace traileru a filmu byla totožná stejnými pocity. Snímek, který vypadal téměř jako další projekt, který se ani do kina nedostane, u mne naprosto zazářil a vydobyl si své právo na můj pozitivní ohlas. Úžasně mapující jeho příběh, u kterého se buď nestačíte divit nebo se nestačíte divit ještě víc. Tento film o Stevenu Jobsovi se opravdu povedl a tvůrcům smekám. Jeden z klenotů 2013.
  31. Kick-Ass 2
    Kick-Ass 2 (2013)
    8
    KIck-Ass sám osobě je hold kult. První v režii Vaughna měl své kouzlo. Násilí a prostá slova zde v podstatě začínala. Zde už to byla samozřejmost. Násilí dostalo mnohem větší jméno. Plus k tomu některé části byli pro mne opravdu emotivní. Frajer Carrey a Moretz mohli dostat větší prostor, ale i ten vrcholný bod byl sám o sobě Kick-Ass 2. Jednička byla originální, ale dvojce nemůžu upřít to že jsem se skvěle bavil.
  32. Lovelace: Pravdivá zpověď královny porna
    Lovelace: Pravdivá zpověď královny porna (2013)
    7.5
    Epstein a Friedman se snažili zřejmě co nejvíce napodobit kultovní Boogie Nights, což se jim docela povedlo. Kult Andersona se s tímto nedá srovnávat, ale jde o podobně vyprávěný příběh z podobného prostředí. Franco měl fakt velkou roli to se mu musí nechat. Seyfried alespoň tímto filmem dokázala, že se nemusí stále zaobírat jenom béčkovými blbinkami. Nyní nastává její posun dál. Sám osobě je film na životopisný pojmut až výborně. Vypráví to do detailů, při kterých víme o této hvězdě vše. Trhák to zrovna není, ale uspokojení zde určitě z mé strany bylo.
  33. U Konce světa
    U Konce světa (2013)
    9
    Trilogie, kterou chlapci Pegg a Wright vytvořili je nesmrtelná. Skvěle představuje veškerý britský humor a vynalézavost. Příběh sám o sobě moc originální není, ale je pojatý, že tak i vypadá, což do jisté míry stačí. Jeden z nejočekávanějších trháků roku 2012 si vedl dobře. Humor byl všude kam jste se podívaly a to onen film dělalo typický. Herecké práce odvedeny na všech stranách perfektně. Ale musím říct, že ke konci se to skoro celé s velkým odpuštěním "posralo". Příběh se najednou zvrhl do apokalypsy, kde lidé žijí jako ve středověku a samo o sobě už konec jako takový mě silně vyvedl z míry. Nicméně, vždycky budu vzpomínat na ty tři filmy - Shaun of the Death, Hot Fuzz, The World's End. Tři filmy, tři klenoty britské kinematografie, tři počiny obstojné dokonalosti.
  34. Apokalypsa v Hollywoodu
    Apokalypsa v Hollywoodu (2013)
    6.5
    Seth Rogen a Evan Goldberg spolu již vytvořili americký kult. Jejich humor plný perverznosti a zhulenosti je dnes již legendární. Travička zelená byla jejich triumf, na který se nezapomíná a asi už ho ani jeden z nich nepředčí. Apokalypsa v Hollywoodu byla trochu snížení kvality. Humor byl do jisté míry stále na stejné úrovni, nicméně míry perverznosti možná už trochu překročila mez. Post-apokalipticky vzato - originální, ale zhulený, jak bývá zvykem. Společně s démony a jinými potvorami se vytvořilo dílo, které není od věci, ale zároveň oproti originalitě Ananasového expresu silně kleslo. Apokalypse, ale nesmím upřít některé "vytlemené" části, která na filmu byli na filmu úžasné. Chvalitebné, nicméně trochu úchylné. Příště by se to chtělo zlepšit, ale díky za pokoukání.
  35. Poslední samuraj
    Poslední samuraj (2003)
    8
    Zwick nezklamal. Podání historie mu se dí do rukou všemi deseti. Pohrávání si s příběhem, který je krásně zakomponován. Do jisté míry až rozporuplný film byl pro mne jen další pochoutkou, která se mi více než deset let vyhýbala. Cruise se opět předvedl v tom úžasném akčním světle při kterém doslova září. Příběh samurajský mi od Kill Billa je čím dál bližší a mám větší chuť se dozvědět víc. Tento snímek mě od toho vůbec neodradil. Další skvělé dílo.
  36. Pan Nikdo
    Pan Nikdo (2009)
    7
    Toto jsem ještě nezažil. Asi nejzamotanější a nejprapodivnější film všech dob. Leto byl čtyřikrát? Žil v každém jiném paralelním vesmíru a všichni byli propojeni? Nebo Mr. Nobody prostě neexistoval. Když už jsem si myslel, že to chápu, tak jsem to nepochopil a i kdybych měl vše před očima, tak stejně asi nepochopím, ani kdybych chtěl. Jaco vytvořil něco zajímavého co působí prapodivně v každém směru. Něco jako Osudový dotek, ale Osudový dotek byl alespoň pochopitelné dílo. Scénář měl myšlenku a génia, to mu neberu, ale tento stupeň inteligence je nad lidské chápání a lidi, kteří ani nepochopí Matrix, těžko pochopí i toto. Viděl jsem, slyšel jsem a nevěřil vlastním očím.
  37. Horem Pádem
    Horem Pádem (2004)
    7
    Horem pádem. Velmi příhodný název. Schodka několika lidí, který o každém vypráví nějaký příběh a je smutné, že ve většině případů končí špatně. Jarchovský a Hřebejk jsou dobrá dvojka a jejich filmy mohou mít sílu drama a taky sílu humoru století - Pelíšky. Macháček předvedl nezapomenutelný herecký výkon.
  38. Bratříčku, kde jsi?
    Bratříčku, kde jsi? (2000)
    6.5
    Na motivy Homéra? To snad on tak nudný není ne? Coenovci trochu chňápli vedle. Čekal jsem skoro všechno, ale tohle fakt ne. Jediné co se jsem si z filmu odnesl bylo Man of constant sorrow. Nic extra, nic vyjímečné. Jen jeden film géniů, který skončil trochu jinak.
  39. Rychle a zběsile 5
    Rychle a zběsile 5 (2011)
    8
    Efektivita, auta, diesel (ať už součást auta nebo hereckého obsazení). Hezké opepření s Johnsonem, který všemu dal akčnější a příjemnější dech. Pětka byla něco jako sešlost rychlozběsilovských Avengerů a i to z něj asi udělalo toto. Že by se pro mne nějak pětka a ostatní díly nějak lišili se říci tedy nedá, ale na člověka z tohoto dýchala, taková ta novodobá atmosféra. Fast si získal popularitu a na pětce si rozjel nový začátek "s červeným pruhem", který se táhne přes šestku k sedmičce. Celkově vzato, pro mne oproti jiným dílům nic extra, nicméně podání herců, scenáristické nasazení a efektivita filmu dodala jistý šarm.
  40. Red 2
    Red 2 (2013)
    9
    Porovnání jedničky a dvojky je velice rozlišné. Jednička byla spíše taková při zdi a při zemi, ale zde se už dokázali všichni odvázat. Dvojka byla uvolněnější a příjemnější. Docela mi tam chyběl Freeman, ale co nadělám. Ať do týmu přibyl kdokoliv, zdálo se mi, že Malkovich sršel vtipem v každé scéně. Mirren prokázala svou nespoutanost. Zeta-Jones spíš svou romantičnost. A Hopkins svou bláznivost, která by mohla alespoň získat Glóbus. To, že se neobjevil Urban mě nějak netrápilo, ale jeho přítomnost, by alespoň oživila na pár minut děj. Příběh je zajímavý v tom, že nikdy nevíte kdo je vlastně skutečný nepřítel. Dvojka byla oproti jedničce podle mě mnohem lepší. RED 2 byl pro mne jeden z nejméně očekávanějších filmů roku 2013 a stalo se chybou. RED 2 je až skoro dokonalý film, plný akce, humoru a překvapení. Trojce se nebráním.