bidlobox

Vladimír Průcha

Komentáře 612

Od nejnovějších
  1. Purpurový vrch
    Purpurový vrch (2015)
    7
    Krásné filmové kulisy, za kterými bohužel notně pokulhávaly digitální triky a tak duchové spíš než strach vyvolávaly úsměv na rtech. Mám však rád ghost stories a znám už trochu Guillerma del Tora, takže přimhouřím oko s vědmomím, že dokonalé to nebude nikdy a nelze to považovat za nic víc než za barvitý žánrový kousek. Za horor jistě ne. Spousta věcí zůstala ve filmu nedotažených (příběh ducha matky, "krvavé kádě" s plovoucím čímsi) nebo samoúčelných (těžební stroje nebo vlastně i ta sadistická vražda v koupelně), herecké výkony zůstaly zastíněny hereckým výkonem Guillermova strašidelného domu, s výjimkou Toma Hiddlestona, který na sebe v dobrém slova smyslu strhával pozornost od chvíle, kdy se jeho postava objevila na plátně. Během filmu jsem měl pořád tendenci porovnávat Hiddlestona s jeho hereckým kolegou Benedictem Cumberbatchem, který měl Sharpea představovat původně. Myslím, že takto to mělo být. Jen škoda neobsazení Emmy Stone, která mohla hrát místo Májy Vosíkovské. Bylo by to více charming. :-)
  2. Teorie všeho
    Teorie všeho (2014)
    6.5
    Tenhle snímek jsem zkoukl hlavně proto, že letos nemám čas a peníze na to jet do Cambridge osobně, takže jsem využil filmovou jízdu. No, málem jsem jí nepoznal. :-) Film samotný ujde, i když zájem o Hawkingovy teorie ve mně neprobudil, alespoň vím, jak to u těchle podivýnských vědců chodí v osobním životě. Ta nemoc je hodně drsná a pád na hlavu Redmejna musel dost bolet, ale Oscary bych tomu nenaděloval. EProstě je to jen důstojně zahrané, jak hlavní, tak vedlejší role.
  3. Království lesních strážců
    Království lesních strážců (2013)
    7
    Vypadalo to, že to bude další infantilní animovaná nuda, ale dobrý! I když mnoho motivů a nápadů použitých v animovaných filmech a pohádkových story se opakuje stále dokola, je vidět, že to jde udělat tak, aby se divákovo oko neunavilo. Příběh je tak na 50% (nic nového pod sluncem), animace tak na 80%, nápady a vtípky na 75% a máme tu lichotivé celkové skóre 70%. Znovu bych to vidět nemusel, ale dítěti bych se to nebál pustit, kdyby došly síly a inspirace a potřebovalo zabavit tímto způsobem.
  4. Divočina
    Divočina (2014)
    5.5
    Tak jsem si myslel, že tenhle film bude "ženskou" verzí Útěku do divočiny, ale nebylo tomu tak. Zatímco Útěk do divočiny byl strhujícím snímkem plným krásných záběrů přírody, Divočina je bezbřehou nudou naplněnou smradem prochozených dámských ponožek a snahou o psychologické přesahy. Ty flashbacky z cesty do dřívějšího života hrdinky vracející se k letům stráveným s matkou a jejím manželem mě neskutečně iritovaly stejně jako sama Witherspoon, která, pokud se nemýlím, byla na tuto cestu přeci jen trochu stará.
  5. Kombo (2015)
    8.5
    Hudební pořad, který je výjimečný tím, že kombinuje záznam koncertu určitého interpreta / kapely, rozhovory (se samotnou kapelou, s pořadateli, s kolegy hudebníků, s lidmi z branže) a představení scény, kde se koncert konal, přičemž poměr je tak 45/40/15. Někomu by mohlo vadit, že rozhovory příliš zasahují do záznamu koncertu, ale to je povaha tohoto pořadu, který právě není jen pouhým koncertem, ale i pozvánkou zajímavé koncertní scény v rámci celých Čech a přestavení umělců, jejichž cesta se právě na těchto místech v daném okamžiku zastavila.
  6. Šach mat (1963)
    6.5
    Hodnocení nepříliš lichotivé, leč zřejmě nespravedlivé proto, že jsem shlédl vlastně jen fragment filmu, neviděl začátek a tak mi film přišel zmatený a až samoúčelně artový, horlivě funící na paty snímkům jako Dvanáct rozhněvaných mužů. Ale jistě se mýlím, protože začátek je pro film neméně důležitý jako jeho prostředek a konec a mě tedy unikl smysl toho celého. Takže mi nezbude pro lepší hodnocení udělat správnou věc a celý film shlédnout znovu.
  7. Bláznivá, zatracená láska
    Bláznivá, zatracená láska (2011)
    7.5
    Steve Carell úžasně vykreslil šéfa amerického kanclu a proto asi každá jeho další role bude s touto jeho stěžejní a jedinečnou srovnávána. Také jsem se tomu neubránil a od začátku čekal, kdy Carell začne vtipkovat, ironizovat nebo navozovat trapné situace. Jeho role však zůstala prkenně vážnou až na několik málo vtipných okamžiků ke konci filmu (facka). Naproti tomu musím říct, že Ryan Gosling působil taky suše, takže vcelku vážné role obou, jakkoliv to byl tvůrčí záíměr, mi tak úplně nesedly, i když téma i jednotlivé scénky měly rozhodně co nabídnout a postavám, tomu, co prožívaly, se dalo velmi dobře porozumět.
  8. Boháč a chudák
    Boháč a chudák (2005)
    6
    Vcelku slušná televizní pohádka ostříleného Zdeňka Zelenky na motivy příběhu Karla Jaromíra Erbena, kde Bída a Štěstí jsou pohádkové bytosti, které přímo ovlivňují životy obyčejných lidí. Škoda jen, že se pohádka odehrává v kulisách televizního studia a že casting nedopadl trochu lépe. I ta bídná, pitvořící se baba Bohdalová je už v podobných rolích ohraná (Nesmrtelná teta).
  9. Šťastný smolař
    Šťastný smolař (2012)
    7.5
    Na každé Strachovo nové televizní dílko se těším. Sic ne vždy se podaří naplnit divácká očekávání, snímky Lotrando a Zubejda i Anděl páně ukázaly, že pohádkový žánr s komediálními prvky Strachovi naprosto sedí. Znovu tedy vstoupil do stejné řeky, znovu s Ivanem Trojanem a znovu to vyšlo. Přestože na výpravnost Anděla páně Smolař nemá, předčí ho v mnohém jiném, jako je množství vtípků a komediálních scének, ve kterých je Trojan jako ryba v rybníce (a v jedné scéně to platí téměř doslova) či v tvůrčích nápadech (Monte Karlo, koláže á la Karel Zeman). Věřím, že se tahle pohádka zařadí ke každoročním stálicím a bude patřit k těm, které konečně zruší monopol Mrazíka a Pyšné princesy.
  10. Konec přehlídky
    Konec přehlídky (2012)
    7.5
    Britské seriály mají trvale vysokou kvalitu a to platí i o této válečné minisérii, ve které se objevuje Sherlock Holmes, drak Šmak a Khan Noonien Singh v jedné osobě. A vlastně i Julian Assange a Alan Turing, prostě Cumberbatchova hvězda strmě stoupá a aniž by se musel přehnaně snažit, jeho dračí postava trochu zastiňuje všechny další. Nicméně příběh samotný stojí rovněž za pozornost, ať už by hrál Tietjense kdokoliv.
  11. Na hraně zítřka
    Na hraně zítřka (2014)
    8.5
    Aby bylo zřejmo, osmdesáti procenty hodnotím filmy "velice dobré", leč ničím extra oslňující, osmdesáti pěti procenty filmy "velice dobré", leč s přidanou hodnotou, a u filmů s tématikou sci-fi je to zvlášť dobré hodnocení. Přidanou hodnotou je tady umný mix toho, co jsme viděli třeba Na hromnicích s Matrixem i feelingem Avataru. A určitě by si tam každý fanoušek sci-fi lumpáren našel to své. Přidanou hodnotu tvoří i oba hlavní protagonisté, šarmantní, leč sadistická Emily Blunt (co má furt s tou střelbou do hlavy) a nestárnoucí Tom Sawyer. Film je zábavný, na jedno shlédnutí určitě, ale zas to není taková pecka, aby dostala 90% a člověk jí chtěl vidět znova, třeba padeátkrát (a stále poprvé)...
  12. Trabantem napříč Afrikou
    Trabantem napříč Afrikou (2011)
    8.5
    Tenhle cestopisný snímek jsem shlédl teprve po zmateném dokumentárním sestřihu autentických reportáží, které vyšly na DVD pod názvem Trabantem až na konec světa, ačkoliv mu tento "africký" snímek předcházel a i to je jeden z důvodů, proč se mi líbil o chlup víc. Tohle totiž mělo hlavu a patu. Úvod, náležité seznámení s expedičním mazlíčkem i členy expedice, cesta vyprávěná v souvislém příběhu, s drobnými záplekami, přehledně, tak se mi to líbí, tak byl i ten Pribáň lépe snesitelný. :-)
  13. Trabantem až na konec světa
    Trabantem až na konec světa (2014)
    7
    Vlastně první trabantí dokufilm, který jsem od tohoto cestovatelskoprodukčního týmu shlédl. Poté, co jsem byl na facebooku bombardován stran známých a přátel různými Pribáňovými komentáři, postřehy a zážitky z cest, ve chvíli maximálního nasycení až přesycení přinesla žena domů toto dévédé, takže mě nedalo nezkusit, zda ho náš plackoplejer snese. Otřásl se trochu, ale snesl. Na rovinu - přišlo mi to celé hodně amatérské, povrchní, nudné, samochválou smrdící, zmatené a o ničem. Možná k tomu přispěl fakt, že jsme předtím shlédli uhlazené a milé reportáže expedice Lambaréné ze šedesátých let, které byly přeci jen jiného kalibru. Možná k mírnému znechucení přispěl i fakt, že jsem neviděl asi mnohem zajímavější a určitě ne tak děsně sestříhanou televizní reality roadmůví, která zřejmě předcházela vydání dévédé. Přesto a právě proto jsem se podíval ještě na o třídu lepší trabantí Afriku a následně přehodnotil k lepšímu i tento jihoamerický počin. A taky zčásti kvůli tomu výbornému přebalu se sloganem.
  14. Kancl
    Kancl (2014)
    7
    Tak na tenhle projektil jsem by docela zvědavý, protože znám jeho skvělý britský předobraz od tvůrčího tandemu Gervais - Merchant i veleúspěšný a mnohadílný americký remake se Stevem Carellem v hlavní roli. Když jsem se dozvěděl, že českou verzi potočí Milan Šteindler, nechtěl jsem tomu zprvu věřit, přišlo mi to dost šílený na to aby to byla pravda, ale protože nebyl apríl a zpráva se zdála být seriózní, probudilo ve mně zvědavost. Natěšený jsem pak za pár měsíců usedl k televizi, abych zkoukl jednu epizodu. Potěšila mě na první pohled a poslech řada podobností s původním seriálem. Jako znělka, která zněla sice trochu jak od Tří sester z ofisu, ale původní melodie tam byla lehce rozpoznatelná. Pak stěžejní představitelé, kteří (někteří) jako by z oka vypadli těm britským (potažmo americkým) postavám. A konečně ten suchý, ironický humor, pro britský dokusitkom typický. Pociťoval jsem takové guity pleasure z toho, že tenhle seriál představí mého favorita v plné parádě českým divákům, těm co nesnášejí titulky a dabing, ale nevadí jim remaky. Radost z toho, že tady v Čechách máme svoji verzi. Ale zároveň mi došlo, že těch podobností s britskou verzí je přeci jen trochu moc a od Milana Štaidlera jsem nečekal pouhé otrocké opičení se, ale vlastní face s přehlšlí nápadů a českých vtípků. Vlastní scénáře psané přímo na české prostředí a do hlavní role představitele, který nebude jen přejímat grimasy anglického kolegy, ale bude mít své vlastní charisma - samozřejmě při zachování povahy, na jakou jsme zvyklí. Takže tuhle českou verzi beru jen jako zajímavý a jakštakš povedený hokus pokus, nic víc.
  15. Památkáři
    Památkáři (2014)
    5.5
    Když vzpomenu Památkáře, zase začnu zívat. Už námět se mi moc nezdál - taková ta malá skupinka bratrů ve zbrani, která na pozadí válečných událostí plní nějakou tu spešl misi - to už tu bylo nespočetněkrát, ale zachraňování památek? To už skoro zavánělo průserem. No, musel jsem si několikrát přečíst v titulcích, že to režíroval opravdu Clooney, protože jsem nechápal, kam dal svůj talent. Ještě tak kdyby to režíroval Woody, chápal bych to jako frašku, ale tohle si nedokážu vysvětlit. A ta divná mapa Evropy s hakenkrajcem, co to jako mělo bejt? Pokus o vtip?
  16. Vlk z Wall Street
    Vlk z Wall Street (2013)
    9
    Scorsese válí, DiCaprio válí, McConaughey válí! A je to právě Scorsese, kdo by vám prodal i omšelé psací pero. Vždyť wallstreet už tu byl několikrát a že by takhle bavil, to si nepamatuju. A o to tu jde hlavně. Zaujmout. Film na nás dokáže hovořit svým kouzelným jazykem a to Scorsese ví, to Scorsese umí. Ať už k tomu použije příběh Ježíše, Huga Cabreta nebo právě zhýralého makléře s tváří DiCapria.
  17. Kapitán Phillips
    Kapitán Phillips (2013)
    9
    Tak to se povedlo na výbornou. Podobně jako v Letu č. 93 nebo v Zelené zóně Greengrass přenesl nedávné události z reálu na stříbrné plátno a to tak, že nepůsobí jako nudný dokument, ale jako akční thriller. Je to prostě pecka a velmi dobře dopadlo obsazení herců (Hanks opět válí od začátku do konce) i neherců. Tleskám.
  18. Enderova hra
    Enderova hra (2013)
    6
    Asa Butterfield mi sedl jako Hugo Cabret, ale tady je mi vyloženě protivný, stejně jako někteří další dětští představitelé. Ani Harrison a Kingsley mě v tomto filmu nezaujali, nepochopil jsem ani, jak funguje bitevní simulátor a rovněž téma filmu mě minulo, knihu bych asi nečetl. Chybí mi tu to hlavní: uvěřitelnost.
  19. Století Miroslava Zikmunda
    Století Miroslava Zikmunda (2014)
    8
    Nehodnotím teď film, ale seriál Primy ZOOM Miroslav Zikmund: Cesta stoletím, který bohužel jako řada jiných filmů, seriálů a dokumentů zatím chybí v databázi Kinoboxu a který, jak soudím, bude filmu do velké míry podobný už jen vzhledem k podobnému názvu. Líbí se mi, jak dokument přibližuje životní osud MZ a nebojí se dotýkat i velmi osobních témat, aniž by pochopitelně zapomínal na slavné cesty dvojice H+Z, a to vše na pozadí dobových milníků.
  20. A co teď?
    A co teď? (2011)
    1
    Film, co se tváří jako komedie těžící z dramatu, pak se ale rozhodne být tím dramatem a končí vlastně fraškou. Takové artové počínání, kterému moc nerozumím, které mi nebaví a které tudíž hodnotím hluboko pod čarou. I když připouštím, že si to asi nezaslouží a že nahlíženo jinou optikou má určitě nějakou hodnotu.
  21. Konzultant
    Konzultant (2013)
    4
    Tak tohle bylo režisérsky naprosto neukočírovaný. Jsou tam působivé scény, ale celkově chaos. Téma mi moc nesedlo, možná bych ho těžko polykal i v knižní předloze, ale jistě bych ho tam lépe trávil. Co je zapamatováníhodné, tak to je Cameron Diaz v roli mrchy. Ještě se mi z ní staví husí kůže. :) Jo a Ridley, věřím, že opravdovou pecku nám teprve naservíruješ!
  22. Líbánky
    Líbánky (2013)
    6
    Takový pěkný český patvar, kdy člověk neví, zda se dívá na komedii, triller, horor či co se z toho vyklube. Jsou tam pěkné obrazy, to ano, dokonce i neokoukané tváře a nad průměr to posouvá dosud nepřehrané téma, ale znovu bych to zkrátka vidět nemusel. A už vůbec ne zdlouha.
  23. Moneyball
    Moneyball (2011)
    6.5
    Ne úplně typický film ze sportovního prostředí, protože většinu stopáže se vlastně odehrává mimo hřiště, ale to mu nijak neškodí.
  24. Dvanáct rozhněvaných mužů
    Dvanáct rozhněvaných mužů (1957)
    8.5
    Výborný komorní film, který obstál i jako televizní inscenace a jistě by mu slušela i prkna, která znamenají svět. Pro našince je zajímavostí účast hodináře "George" Voskovce v roli jednoho z porotců. V první půli filmu se příliš neprojevoval, ale pak se rozjel. Pobavilo mě jak poučoval kolegu Američana ohledně anglické gramatiky. :)
    • morální aspekt filmu
    • obsazení
    • gradace
    • mohlo být o jedno hlasování méně :)
  25. Dekameron
    Dekameron (1971)
    6
    To ale byla nuda. V rámci povinné četby jsem se na to (dodatečně) podíval, ale studentíkům bych asi spíš doporučoval přečíst si Boccacciův originál, tenhle film si dle mého názoru povinné shlédnutí nezaslouží a myslím také, že na dost dlouho nemusím vidět žádný další Pasoliniho film. A i pak jedině s lahví dobrého italského červeného...
  26. Agora
    Agora (2009)
    6
    Film na DVD jsem vyhrál v soutěži Kinoboxu, tak jsem se na něj samozřejmě podíval, i když tohle rozlišení už začínám vnímat jako otravný přežitek, vždyť není pošetilé vzhlížet na kolosální stavby na malinkém SD obrázku? Rovnou říkám, že film byl pro mne trochu zklamáním, protože v paměti mi zůstává jen menstruační krev na kousku oděvu Rachel Weisz, elipsa nakreslená v písku a těch pár umenšených kulis. A to je přec jen trochu málo.
  27. Lov lososů v Jemenu
    Lov lososů v Jemenu (2011)
    6.5
    Na tenhle film jsem se podíval, protože ho chtěla vidět manželka, tak aby se nedívala sama. :) A až do konce jsem to dokoukal asi kvůli roztomilým úsměvům Emily Blunt, protože je to tuctová komedie s lehce dramatickým ekologicko-sociálním podtextem, kde ekologickou část obstárávají ti lososi v Jemenu a sociální část jednak autistická postava Ewana McGregora (ano, rain man trochu jinak), jednak ekoteroristé a sociální diverzita obecně. Kdyby alespoň nešlo o komedii s typem humoru, kde se jaksi automaticky počítá s účastí díváka (smile, pls!), hodnotil bych o pár procent výš.
  28. Život po životě
    Život po životě (2010)
    5
    Tenhle žánr Eastwoodovi příliš nesedí, docela by mně zajímalo, pročpak se do něj vůbec pouštěl, zda se ho to téma nějak dotýká nebo je to způsob vypořádání se s ubíhajícími léty nebo ho do toho prostě jen někdo navrtal. I Matt Damon ve své roli působí trochu jalově, i když celkem uvěřitelně.
  29. Nejvyšší nabídka
    Nejvyšší nabídka (2013)
    8.5
    Působivý a v závěru docela překvapivý film, jehož hlavní role se s naprostou graciózností zhostil Geoffrey Rush, kterému neméně přesvědčivě sekunduje Jim Sturgess a Donald Sutherland. S obsazením Claire už jsem tak moc spokojený nebyl, ale budiž. Příjemný byl odkaz na Prahu, škoda, že ona "hodinová" restaurace už neexistuje. Nebo vlastně nikdy neexistovala?
  30. Prvotní strach
    Prvotní strach (1996)
    7.5
    Že je Edward Norton schopný režisér, jsme se přesvědčili v jeho eskapádách s Benem Stillerem a Milošem Formanem v "duchovní" komedii Keeping The Faith (Rabín, kněz a krásná blondýna). Ale on je především skvělý herec, jak jsme mohli vidět jak v tomto jeho režijním debutu, tak i ve vážnějších filmech jako byl Iluzionista, Barevný závoj, Hráči, Fincherův Klub rváčů, Formanův Lid versus Larry Flint nebo právě v tomto snímku, kde ztvárnil dvojakou a nevyzpytatelnou osobnost, ze které jde mráz po zádech. Bravo, pane Stres.
  31. Dvě matky
    Dvě matky (2013)
    6
    Do tohoto filmu se mi moc jít nechtělo, protože jsme si nedovedl představit, že by se mohl odvíjet a dopadnout jinak než jak by se dalo z naznačeného čekat. Krom toho mi z toho tématu bylo skoro na zvracení. Ale říkal jsem si, hraje tam ta Naomi Watts, tak to snad bude koukatelné. No, ona jediná + bystrá postava Bena Mendelsohna zachraňovala tohle docela nudné dílko s castingem jak z telenovely. Takže jediné, co mi asi utkví v paměti je, že v "dramatech" tohoto typu vládnou pianovky.
  32. Kamarádi
    Kamarádi (1971)
    8
    Nostalgická vzpomínka na mladá léta ve společnosti kamarádů a výjimečně i kamarádek. Jo kde ta létavice jsou. So... to snad nejsme tak staří braši, ne? Sic tedy pohled na stále energického Marka Ebena nám ještě dodává jakž takž naději, že stárneme pomalu, ale ty šediny se zastavit nedají. Snad jen ukrýt pod hučkou.
  33. Danielle Steelová: Osudy
    Danielle Steelová: Osudy (1991)
    4
    Chápu, že ženský chtějí romantiku a že když jí mají nedostatek v reálném životě, uchylují se v naději k televizním obrazovkám. Ale copak není dost kvalitních romantických filmů a televizních seriálu, že má nějaká prima stanice zapotřebí vysílat tohle? Vždyť je to pro ty největší zoufalky! :)