Profilový obrázek

mikewin

Miroslav Tomaňa

Komentáře 64

Od nejnovějších
  1. Ad Astra
    Ad Astra (2019)
    0.5
    Nejhorší film, který jsem kdy shlédl. 5% je za to, že bylo v kině teplo a tma, takže se dalo v pohodě usnout, což se mi povedlo přes snahu vidět a pochopit cca 5x. Děj naprosto hloupoučký a nevýrazný. Brad Pitt mluví půlku filmu sám se sebou a líčí své psychologické problémy vzniklé tím, že je otec opustil, aby letěl na konec sluneční soustavy pátrat po mimozemské inteligenci. Akce jako průlet meteorickým rojem s kusem odšroubovaným z vesmírné stanice jako štítem a přesné nasměrování na zachycení se po několika kilometrech letu volným prostorem vlastní vesmírné lodi, prostě ani ne Béčkový, ale spíše eFkový film. Při přistání na Marsu zachrání posádku lodi, která se ho následně bez jakýchkoli předsudků pokusí zabít, což samozřejmě skončí jejich smrtí. Prostě někdo splácal nejhorší scény za sci-fi za posledních x let a vrazil je do tohohle odpadu. Polovina sálu odešla po cca 1/4 filmu a další čtvrtina v půlce. Zbytek nás čekal, že se třeba v závěru něco změní k lepšímu - naprosto zbytečně.
  2. MEG: Monstrum z hlubin
    MEG: Monstrum z hlubin (2018)
    7
    Nepochopil jsem, proč se tenhle film umístil mezi desítkou nejlepších hororů. Je to jednoznačně komedie, jako všechny Stathamovky - a to píšu s tím, že mám jeho filmy rád. Nemusí se u nich moc přemýšlet, hlavní hrdina vždycky zvítězí a tady klíďo i nad prehistorickým superžralokem, které prostě ve výskoku bodne harpunopu do oka a je hotovo :) Pokud nečekáte něco hlubokomyslného, tak doporučuji.
  3. Kouzelník Žito
    Kouzelník Žito (2018)
    0.5
    Naprostá zoufalost dát tohle na Štědrý večer. Po úžasných pohádkách typu Tří oříšků, Nesmrtelné tety a třeba Princezny ze mlejna a několika průměrných si tentokráte Česká televize sáhla na úplné dno. Příběh legendárního kouzelníka Žita pojala zcela v relaci s předěláním řeckých bájí americkými filmaři - jen to mohli ještě multi-kulti zmastit nějakým nebílým hercem v roli Žita nebo princezny. Hlavní role "hvězdy" Ulice a nemastného Žita nemohla pomoci ani paní Bohdalová. Zelenka by se měl stydět a už nečerpat na své zpotvořeniny peníze z kapes poplatníků.
  4. Přání k mání
    Přání k mání (2017)
    2
    Tak tohle je zase jeden z filmů, které raději neměly být natočeny. Děj mírně hloupoučký, herci naprostá nula, bohužel včetně představitelů dětských rolí a vizuálně taky propadák. Jediným štěstím je zhlédnout tuto slátaninu v televizi a po půl hodině čekání na zázrak mít možnost to přepnout nebo úplně vypnout.
    • film jako takový
  5. Strážci Galaxie
    Strážci Galaxie (2014)
    9.5
    Mimořádně povedené sci-fi z dílny Marvelu. Výborné herecké obsazení, perfektní scénář i režie. Efekty přesně vyvážené, ani málo, ani moc a super především Groot a mýval Rocket Raccoon. Jejich neustávající zvonky mě nepřestávaly udivovat a samožřejmě rozesmávat. Namísto superhrdiny "jen" parta vesmírných zálesáků. Velké PLUS.
  6. Jurský svět: Zánik říše (5)
    Jurský svět: Zánik říše (5) (2018)
    7.5
    Jak se mi první díl moc líbil, tak druhý byl spíše zklamáním. Ne, že by byly špatné vizuální efekty, ale to opravdu nestačí. Dinosauři i herci mají pochvalu, ale scénář a režie byly slabší, škoda. Jediné co zaujalo bylo fandovství scénáristy dinosaurům :)
  7. Jurský svět (4)
    Jurský svět (4) (2015)
    8.5
    Film Jurský svět mě příjemně překvapil, čekal jsem jen další díl Jurského parku a pokles níž, ale kupodivu to byl spíše posun k prvnímu bezchybnému dílu "parkové" série". Samozřejmostí je posun v grafice nahoru a 3D opravdu v super formě. Herci byli přesvědčiví a dinosauři ještě víc, palec nahoru.
  8. Po čem ženy touží
    Po čem ženy touží (2000)
    9
    Můj oblíbenec Mel Gibson společně s vynikající Helen Huntovou rozehrávají úžasnou komedii založenou na schopnosti slyšet myšlenky žen, což by se asi občas hodilo každému z nás, už jen proto, že to od nás ženy očekávají :) Námět výborně zpracovaný a film se dá vidět i opakovaně, doporučuji.
  9. Twister
    Twister (1996)
    8
    Velmi dobře zpracovaná předloha Michaela Crichtona. Výborné herecké výkony i filmové efekty. V některých případech se i přes skutečnost, že jde o ničivou sílu se od srdce zasmějete :) Lovci bouří jsou vděčným tématem a já jednoznačně chválím a doporučuji.
  10. Kmen Andromeda
    Kmen Andromeda (2008)
    6
    Mám rád Michaela Crichtona, jeho scénáře jsou vždy super. Tenhle film mě ale trošku zklamal, některé momenty byly křečovité a přehnané a herci v nich působili trošku zmateně. Jako oddychovka celkem dobré ale předloha nabízela více. Možná i to, že TV film byl protahovaný, aby mohl být dvoudílný ...
  11. Podfukáři 2
    Podfukáři 2 (2016)
    7.5
    Bohužel druhý díl je jen slaboučkým odvarem jedničky, která mě zcela pohltila. Není mi moc jasné, proč se nemohl film alespoň trochu přiblížit prvnímu dílu. Přitom téma je výborné, ale je to celé zašmodrchané jako klubko po útoku kočičího gangu. Herecké obsazení nemohlo na konečném výsledku nic změnit. Kdo jste viděli jedničku, nechoďte do kina, budete zklamáni.
  12. Práskač
    Práskač (2013)
    7
    Film Práskač mi byl doporučen kamarády a jako obvykle mě jejich doporučení nezklamalo. Můj oblíbený herec Dwayne Johnson se rval o svobodu pro svého syna, který se dostal na scestí trochu haluzově. Film měl šťávu, děj se zbytečně nesekal na maličkostech a téma je dostatečně aktuální - doporučuji.
  13. Jumanji: Vítejte v džungli!
    Jumanji: Vítejte v džungli! (2017)
    8
    mám rád herce Dwayna Johnsona a staré Jumanji s Robinem Williamsem se mi moc líbilo. Moje očekávání se vyplnilo, film byl bezva, především kvůli nápadu hru přepracovat a postavy přenést do nových identit. Samozřejmě i filmové triky šly od dob Williamse hodně nahoru. Doporučuji ke zhlédnutí.
  14. Bourneův mýtus
    Bourneův mýtus (2004)
    9
    Ŕada filmů o agentu Bourneovi nemá asi slabší místo a tento film je výtečným pokračováním předešlého. Mat Damon je výtečný herec a v celé sérii zjevně našel sám sebe. Neobjevíte ani chvíli, kdy by děj negradoval do vyšších a vyšších otáček a s napětím očekávatě jak to celé dopadne - paráda.
  15. Kapitán Phillips
    Kapitán Phillips (2013)
    10
    Výborně zrežírovaný i zahraný film ukazující (samozřejmě s nadsázkou) realitu současného světa, kde se zločinci z chudoby stávají téměř nepostižitelnými a nejeví se ani zájem ochránit mnohamilonové hodnoty a vše je ponecháno na majitelích lodí a posádkách. Mezinárodní právo není řádně vymáháno a na druhé straně ničíme možnosti chudým v Africe se uživit, např. rybolovem, když jim průmyslově vylovíme moře a tak zničíme možnost obživy.
  16. Forrest Gump
    Forrest Gump (1994)
    8
    Tom Hanks vtiskl tomuto filmu, stejně jako mnoha jiným svůj osobitý herecký výkon a jen těžko vidět ve filmu nějaké zápory, mimo jediného. Čekal jsem, kdy se ukáže, že Forest se zúčastnil výstupu na povrch Měsíce :) Jinak báječný film ukazující americký sen z trochu jiného pohledu.
  17. Hvězdná brána
    Hvězdná brána (1994)
    9
    Kultovní film, ze kterého vyšel už méně povedený seriál, který se s přibývajícími díly řítí do hrozné propasti. Ale film je opravdu výborný. Nejenže v něm mám svého oblíbence Kurta Russella, ale i příběh, který nabízí "vysvětlení" záhady pyramid je výborně zpracovaný. Dá se na něj podívat více než 1x, což je pro mě známkou kvality.
  18. Osm hrozných
    Osm hrozných (2015)
    9.5
    Mám rád filmy od Quentina Tarantina a mám rád filmy sKurtem Russellem. Obojí v jednom, to je pro mě opravdu vyjímečný zážitek, takže jsem se moc těšil a film mě ani v nejmenším nezklamal. Výborné herecké výkony, báječně gradující příběh podbarvený úžasnou muzikou a samozřejmě nezbytné časové skoky, kde se až v závěru dobereme průběhu celého příběhu. SUPER
  19. Věc
    Věc (1982)
    9.5
    Po prvním shlédnutí tohoto filmu jsem byl docela dobře vyjukaný. Opravdu se povedlo vnutit divákovi myšlenku na něco nepozemského, co nedokážeme vlastním rozumem postihnout. A navíc nebylo ani na konci jasné, o co vlastně jde. Na tehdejší dobu opravdu superfilm nabízející možnosti dalšího vývoje věcí. Kurt Russell je od tohoto filmu hercem, na kterého se v kině vždycky těším.
  20. Anděl Páně 2
    Anděl Páně 2 (2016)
    9.5
    Dvojka jen málokdy dosáhne na úroveň prvního filmu, zvláště u pohádek, ale Jiřímu Strachovi se to dokonale povedlo. Opět absolutorium pro hlavní hrdiny, ale nutno říci, že asi žádná z postav filmu nebyla špatná, spíše vše nadprůměr. Více takovýchto pohádek, které dokáží pobavit malé i velké.
  21. Anděl Páně
    Anděl Páně (2005)
    10
    Jedna z pohádek, díky nimž si trofnu říct, že v tomto žánru nemáme ve světě konkurenci. Naprosto jedinečně pojaté nebe s humornou nadsázkou a o hříšných lidech dole ani nemluvě. Oba hlavní hrdinové Ivan Trojan a Jiří Dvořák nejsou žádná béčka, ale tady se překonali.
  22. Špunti na vodě
    Špunti na vodě (2017)
    8
    Povedená rodiná komedie na téma chlapi a jejich ratolesti, tentokráte ne na Apaluše, ale na vodě. Herecké výkony bezva, zvláště Pavel Liška pobavil :) A nutno říci, že i Tatina Wilhelmová nebo Anna Polívková se vyznamenali v roli "správných" manželek. S tebou mě baví svět se dočkal reminiscence a vůbec ne špatné.
  23. Sherlock Holmes
    Sherlock Holmes (2009)
    8
    Výborný film, který určitě nezklame žádného příznivce detektivek Sherlocka Holmese. Fantazie a humor, nečekané zvraty a silný příběh. Víceméně není co vytknout. Režisér se vyznamenal. Akce mají spád a nepůsobí zbytečně, jak se občas stává. Všechny hlavní postavy herecky výborné.
  24. Sherlock Holmes: Hra stínů
    Sherlock Holmes: Hra stínů (2011)
    8.5
    Obával jsem se, že pokračování nedosáhne úrovně předešlého filmu, ale díky bohu jsem se zmýlil. Naopak se mi zdálo, že ho místy i překonalo. Překvapivé zvraty a výborné herecké výkony podtrhávají to, že film stojí za to vidět, já se díval už 2x. Doporučuji všem, nejen fandům Sherlocka.
  25. 7 životů
    7 životů (2017)
    5.5
    Musím říct, že jsem vzhledem k tématu čekal od filmu výrazně víc. Vize budoucnosti je trošku na úrovni představ z minulého století a příběh samotný vyznívá velice plitce. Velké škoda, dalo se z toho vymáčknout podstatně více. Herecky to bylo zvládnuté dobře.
  26. Thor: Temný svět
    Thor: Temný svět (2013)
    5.5
    Bohužel dvojka nejen v pořadí, ale i celkovým vyzněním. Po prvním filmu jsme se těšili na pokračování, které však zklamalo. Ne že by byly snad horší herecké výkony nebo efekty, ale příběh byl značně předvídatelný a i "překvapivé" zvraty se daly vcelku přepokládat.
  27. Doctor Strange
    Doctor Strange (2016)
    7.5
    Opět další výborný film od Marwelu. Asi není co vytknout, přesně odpovídá všemu co jsem očekával. Vtípky, efekty i dějová linka. Výborné herecké výkony a navíc svižný děj, který byl nejen akční, ale i dával smysl. Nová dimenze v myšlení o vnějším vesmíru a pohádkový konec :)
  28. Thor: Ragnarok
    Thor: Ragnarok (2017)
    9
    Vzhledem k tomu, že byla dvojka slabí prvního filmu, obával jsem se, že sestupný trend bude pokračovat. Musím ale konstatovat, že jsem byl mile překvapen. Děj nebyl tak předvídatelný jako u předešlého filmu a s chutí jsem se mnohokrát zasmál. Potěšilo i konečné řešení problému s Helou, které jsem fakt nečekal.
  29. Všechno nebo nic
    Všechno nebo nic (2017)
    6
    Tak tahle komedie mě po nějaké době výtečně pobavila. Mistrně zahrané role homosexuálních partnerů, dějové zvraty v rámci běžné komedie a hlavně nenásilné lehtání na bránici. Jestli někdo čeká hlubokou myšlenku, musí být zklamán. Ten kdo si chce odpočinout najde v této komedii to co hledal.
  30. Obhájce
    Obhájce (2011)
    8
    Zprvu jsem se obával, že telku za pár minut přepnu, ale nakonec mě děj vtáhl, přestože byl mnohdy velmi předvídatelný. Téma bylo zpracováno mistrně a i herci se činili, takže mohu jen pochválit. Už nějakou dobu jsem žádný tak dobře zpracovaný příběh z prostředí soudu neviděl (seriály jsou jen takové nemastné odvary).
  31. John Wick 2
    John Wick 2 (2017)
    8
    Dvojka je dějově velmi blízko prvnímu filmu, jen v ní chybí okamžik překvapení. Jinak je to ovšem mistrně zvládnutá střílečka a jen konec diváka mírně zarmoutí :D V zásadě dobrá zábava, když víte co máte od filmu čekat a nehledáte něco hlubšího. Oddech a chvílemi i vtipná zábava.
  32. Mělčiny
    Mělčiny (2016)
    6.5
    Rád jezdím k moři a žraloky tam nemusím. Ve filmu to je už dost ohrané a dělají se z nich úskočná a vypočítavá monstra číhající na Vás a čekající jen na Vaši chybičku -je to skoro jako kreslený film Hledá se Nemo. Asi nejvíc potěšila v hlavní roli Blake Lively, která mě zaujala už ve filmu Věčně mladá. Jinak Oscara za vedlejší roli racek s vykloubeným křídlem a jeho čekání na odvážnou doktorku - fakt pobavilo.
  33. Hobit: Bitva pěti armád
    Hobit: Bitva pěti armád (2014)
    10
    Nejpovedenější ze 3 dílů Hobita, kde jak jinak graduje celý děj obdobně jako v Návratu krále. Tady je krásně vidět vstup 3D efektů a dalších nových filmařských triků. Všechno perfektní a musím říci, že neuznávám srovnání s knihou - je to nesmysl. To je jako srovnávatprojížďku ve formuli po okruhu s PC hrou - je to pokaždé přeci něco jiné.
  34. Hobit: Neočekávaná cesta
    Hobit: Neočekávaná cesta (2012)
    9.5
    Hobit a vůbec Tolkien jsou moje srdeční záležitost, četl jsem tyhle knížky při cestě vlakem na průmyslovku do Brna. Filmy přišly dlouho, dlouho poté, když už knížky měly přečtené moje děti. Pro mě je radost koukat ve 3D na scény, které jsem si nad stránkami knížek jen představoval.
  35. „Marečku, podejte mi pero!“
    „Marečku, podejte mi pero!“ (1976)
    10
    Táto české komedii nelze dát jiné ohodnocení než 100%. Hlášky z filmu jsou používány dnes a denně a jen negramota by nevěděl o co jde, když se řekne Hujer nebo Kroupa. Sejdeme se na hřbitově.... pane profesore, už je čas.... Jede, ale neseje. To je u secího stroje vada dosti podstatná.... Hujere u nás se chodí do práce na první pokus .... Prostě nej
  36. Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
    Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974)
    9.5
    Jaromír Hanzlík se s Libuškou Šafránkovou potkal v mnoha filmech, ale v téhle vodnické komedii se mi oba líbí asi nejvíc. Zápletka ryze česká a provedení triků na svou dobu opravdu na světové úrovni. Celé herecké osazenstvo bylo perfektní, kam se hrabou Oscary oceňovaní herci. Tahle generace našich herců neměla a asi bohužel ani nebude mít konkurenci.
  37. Což takhle dát si špenát
    Což takhle dát si špenát (1977)
    9
    Povedená česká komedie Václava Vorlíčka s duem úžasných komiků v hlavních rolích. Vladimír Menšík i Jiří Sovák jsou prostě z galerie našich herců 70 let špičky. Také František Filipovský, Stela Zázvorková, Petr Kostka nebo Iva Janžurová nezklamou nikoho z příznivců veseloher. Proč neumí současná generace něco tak milého natočit ?
  38. Smrt jí sluší
    Smrt jí sluší (1992)
    7
    Povedená taškařice s hvězdami Meryl Streep, Brucem Willisem a Goldie Hawn v režii Roberta Zemeckise. Elixír věčného mládí asi láká kohokoliv, ale tahle trojka Vás jistě pobaví, když rozehraje hru, jak nejlépe ostatní znetvořit - prostě sranda, ale mohlo by to být i lepší, kdyby v době vzniku byly digitální efekty na výši.
  39. Návrat do budoucnosti
    Návrat do budoucnosti (1985)
    10
    Stroj času vždy vzbuzoval v lidech spousty představ, jsou o něm natočeny hromady filmů a tenhle patří k naprosté špičce. Režisér Robert Zemeckis svůj film nehnal do žádných milníků světového vývoje, úplně mu stačil běžný příběh a hra o vlastní štěstí se rozbíhá na plné obrátky. Výborný výkon hlavních hrdinů Michaela J. Foxe Christophera Lloyda.
  40. Rocky
    Rocky (1976)
    8.5
    Perfektní klasika o pouličním flákači (Sylvester Stallone), který se díky náhodě, píli a i lásce ke své přítelkyni stal z vymahače dluhů boxerem světového věhlasu. Sice klasická americká pohádka o tom, že se kdokoliv svou pílí může dostat na vrchol, ale tady to fakt nevadí.