mil78

Komentáře 67

Od nejnovějších
  1. Na nože
    Na nože (2019)
    6
    Povedená detektivka má trochu televizní vzhled, ale spolehlivě pobaví hlavně díky starosvětskému scénáři a vzácně sehranému hereckému obsazení,netypicky obsazenému D.Craigovi, aktuálnímu a dobře zakomponovanému tématu přistěhovalectví a žánru, který se v kinech už moc nevyskytuje.
  2. Šarlatán
    Šarlatán (2020)
    7
    Zásluhou skvělé režisérky a výborného obsazení téměř mimořádný český počin.Absence patosu, jistá řemeslná práce, oba skvělí Trojani a Juraj Loj v dokazují, že i v našich podmínkách může ještě vzniknout kvalitní a poctivé filmové dílo.A za to jim patří respekt.
  3. Palm Springs
    Palm Springs (2020)
    3
    Romantický? Ale jděte.Film, který ze začátku možná zaujme nápadem, s postupujícím dějem je to už jen vulgární,otupující a otravné.Přeceněný kousek na který zapomenete sotva naskočí titulky.Hlavní protagonistéjsou sice neokoukaní, ale sympatičtějši dvojici by jste našli takřka všude.
  4. Osvícení
    Osvícení (1980)
    9.5
    Bez diskuze naprosto špičková filmařina, atmosféra a herecký výkon Jacka Nicholsona.Škoda že horory dnes netočí opravdové filmové osobnosti jakým bezpochyby Kubrick byl. Konkurovat mu mohl snad jen Alfred Hitchock, jehož filmy taky patří k legendárním.
  5. Joker
    Joker (2019)
    8
    Nevěřil jsem, že někdo může konkurovat Ledgerovi, ale Phoenix je stejně skvělý. Film má nádherně temnou atmosféru a dokonale vytříbenou vizuální stránku. Jedno z příjemných překvapení roku.Scénář by sice snesl více zvratů, víceméně naplňuje očekávání a jde divákovi vstříc víc než bylo nutné.
  6. Poslední aristokratka
    Poslední aristokratka (2019)
    6
    Vcelku příjemný vánoční podívaná s dobrými hereckými výkony. Nejedná se o nic světoborného, ale v rámci české produkce jde rozhodně o lepší průměr.Škoda jen té hudby, dobrý pop by dojem a švih filmu výrazně zlepšil. Píseň No Name je katastrofa.Přesto jako rodinná zábava snímek obstojí.
  7. Ptáci
    Ptáci (1963)
    9
    Parádní film od mého oblíbeného tvůrce. Tempo je sice poněkud pozvolnější, ale je to precizní filmařská práce z doby, kdy ještě režiséři uměli vyprávět a kdy filmové postavy byly především ikony. Trikyjsou pořád velmi slušné s ohledem na datum vzniku filmu.
  8. Tenkrát v Hollywoodu
    Tenkrát v Hollywoodu (2019)
    7
    Tento film nepatří mezi to nejlepší od QT, ale rozhodně zaujme udrží vaši pozornost až do konce.Ten mimochodem patří mezi to nejlepší co kdy Tarantino natočil. Di Caprio je jako vždy výborný, ale ještě o kousek lepší je tentokrát Brad Pitt. Příjemné retro s fantastickým závěrem. Nic víc, nic míň.
  9. Zelená kniha
    Zelená kniha (2018)
    7.5
    Velmi dobrý film pro širokou diváckou vrstvu. Nepřináší sice nic nového, ale moc dobře se na to kouká. Výkony Viggo Mortensena a Mahersaly Aliho jsou excelentní, potěší zdařilá retro výprava a umírněná režie dřívějšího režiséra laciných komedií Petera Farellyho.
  10. Kluci z východu
    Kluci z východu (2013)
    4
    V úvodu nevěrohodně vykonstruovaného sociálního dramatu (jakési lobotomické variaci na Pretty Woman) movitý Mirek Dušín (o jehož motivaci se po celou dobu filmu nedozvíme nic) pozve naivně na pařížském vlakovém nádraží k sobě domů očividného zloděje a prostituta, člena rusko-ukrajinského gangu. Na smluvenou schůzku do jeho bytu však překvapivě(!) dorazí celá skupina včetně bosse, chlapec se zde zjeví jen v roli diváka. Poté totiž téměř hodinu (!) sledujeme pustošení a okrádání nebohého samaritána.
  11. Země bouří
    Země bouří (2014)
    7
    Příběh neúspěšného mladého fotbalisty Szabolcze hrajícího za německý tým, který po prohraném zápase zamíří na dědečkovu farmu v Maďarsku. Právě zde hledá nový život a domov a potkává svého vrstevníka Arona, který mu pomáhá s rekostrukcí domu a skrz Szabolcze zároveň hledá svoji vlastní identitu. Jejich idylické poznávání nejprve naruší nečekaný host a celé pak vyústí nečekaným gestem zbabělosti v závěru. Příběh inspirovaný skutečnou událostí zdařile pracuje s atmosférou maďarského venkova a stupňujícím se napětím mezi postavama. (
  12. High Life
    High Life (2018)
    5
    Zajímavý Robert Pattinson, místy slušná atmosféra, ale tváří se to jako mnohem hlubší, než to doopravdy je.Denis je nepochybně provokativní režisérka, ale poněkud přeceňovaná.
  13. La Llorona: Prokletá žena
    La Llorona: Prokletá žena (2019)
    4
    Nevyužitý potenciál, hloupé a stokrát viděné lekačky spíš budí smích. Scénář jen načrtne jednoduchou premisu, dál už se v podstatě nic zajímavého neděje. Proč všechny filmy tohoto univerza používají tutéž postavu nalíčenou jako M.Manson? V podstatě jen převlečená Sestra.
  14. Řbitov zviřátek
    Řbitov zviřátek (2019)
    7
    Velmi slušná adaptace, nemá nějaký specifický styl nebo atmosféru, ale napětí požehnaně. Dobré jsou výkony a také zvrat v polovině filmu. Neznalost předlohy je v tomto případě výhodou.
  15. Disturbia
    Disturbia (2007)
    5
    Novodobá, lehce odlehčená variace Hitchcockova Okna do dvora má poněkud zdlouhavější úvod,přesto dokáže slušně napnout divákovy nervy a vzbudit potřebné napětí. Shia La Bouf jako hrdina komorního thrilleru dokáže naštěstí zaujmout, stejně pak Carrie-Anne Moss.
  16. Divoké historky
    Divoké historky (2014)
    7
    Povídkový film, který pobaví.Místy chybí trochu víc důrazu v režijním pojetí i pointě, přesto jsou Divoké historky příjemně černohumorná podívaná. Nejlepší povídku divákům Szifron servíruje už v samotném úvodu a ve stejně vynikajícím duchu film končí nezapomenutelnou svatbou.
  17. Kráska a zvíře
    Kráska a zvíře (2017)
    6
    Slušně po všech stránkách řemeslně odvedená, byť nijak nezapomenutelná podívaná. Kostýmy, herci, výprava všechno precizně šlape, přesto tomu něco chybí. Osobitější punc, nebo originálnější provedení. Přesto je Kráska a zvíře klasikou,kterou by bylo škoda v hrané verzi minout.
  18. 12 let v řetězech
    12 let v řetězech (2013)
    Ambiciozní ohlédnutí do americké historie skončilo na půl cesty. Velmi slušné výkony podávají všichni včetně zajímavě obsazeného Brada Pitta, přesto se nedá říct, že by zpracování bylo čímkoli výraznější než jiné filmy z podobného ranku. 12 let v řetězech je slušný film, ale čistě filmařsky jeden z nejpřecěňovanějších oscarových vítězů posledních let.
  19. Stud
    Stud (2011)
    8
    Téměř dokonalá studie osamělosti moderní doby v atraktivním, odvážném balení. Carey Muligan a především Michael Fassbender hrají skvěle, atmosférou a scénářem lze Stud přirovnat k slavným kinematografickým kouskům 60.let a díky jisté režii Steva McQueena patří k tomu nejlepšímu co lze v žánru erotických dramat v současnosti vidět.
  20. Vetřelec: Covenant
    Vetřelec: Covenant (2017)
    7
    Další Vetřelec Ridleyho Scotta je velice slušná žánrovka, ale kvalita prvních dvou dílů opět zůstala nepokořena. Prostor si krade pro sebe( pro někoho možná ke škodě věci) výborný Michael Fassbender, ostatní hrdinové nejsou i dílem scénáře natolik výrazní. Akce je občas na úkor napětí a digitální podoba Vetřelce taky ne vždy potěší.
  21. Sully: Zázrak na řece Hudson
    Sully: Zázrak na řece Hudson (2016)
    6
    Eastwoodova režie se nese v příjemně uměřeném stylu,výkon Hankse je více než adekvátní,samotné nouzové přistání je nasnímáno zajímavě, přesto to není úplně ono. Kvůli spoustě klišé amerických soudních dramat.Tyhle pasáže se dost vlečou a film působí subjektivně delším dojmem.
  22. La La Land
    La La Land (2016)
    7
    Pocta klasickému muzikálu, jazzu a biografům s příjemným závanem reality v nostalgickém závěru.Bohužel bez pořádné choreografie,zpěvu i propracovanější vztahové linky, která např.autenticitě Once zůstavá hodně dlužna.Pěkné obrázky, šišlající Emma, charismatický Gosling a působivý závěr.
  23. Birdman
    Birdman (2014)
    6
    Slibný začátek, vynikající kameru a herectví všech zúčastněných devalvuje doslovný závěr se spoustou zbytečných efektů a marný pokus o hloubku.Akademicky vděčný titul z kterého čiší chlad a prázdnota je možná nejpřeceňovanějším snímkem posledních let.
  24. Americká krása
    Americká krása (1999)
    9
    Jeden z nejpůsobivějších filmů 90.let s nezapomenutelnými scénami.V hlavní roli doslova září fantastický Kevin Spacey a hysterická Anette Bening. Minimalistické, divadelní, teatrální a přesto tak výstižné a pravdivé.Výborná kamera, hudba a především režie jsou už jen pomyslnou třešničkou na dortu.
  25. Elle
    Elle (2016)
    9
    Velmi zábavná, cynická a černá komedie, která se zpočátku tváří jako revenge movie. Zajímavě rozehraná partie se svéráznou hlavní postavou nabízí dostatek prostoru pro množství interpretací. Evropský art, ale s množstvím Verhoevenových oblíbených motivů.A skvělá Isabelle Huppert!
  26. Příchozí
    Příchozí (2016)
    7
    Velmi dobré sci-fi, které staví na zajímavém nápadu a ještě zajímavější režii. Výkon Amy Adams je výborný a skvěle ji doplňuje Jeremy Renner. Dalším plusem je atmosféra, která je vlastně minimalistická a tvoří protiklad k velkorozpočtovým spektáklům typu Dne nezávislosti.
  27. Liberace!
    Liberace! (2013)
    7.5
    Zdařilá biografie se skvělým Michaelem Douglasem i Mattem Damonem. Kromě zdařilé a nešizené výpravy zaujme taky atmosférou divokých a experimentálních 70.let a patří k tomu nejlepšímu co v roce 2013 v televizní produkci vzniklo. Pochvalu zaslouží také maskya hudební dramaturgie.
  28. Erin Brockovich
    Erin Brockovich (2000)
    7
    Téma jednotlivce v boji se zdánlivě neporazitelnou korporací je možná podáno až příliš nenápadně a neokázale, což ale může být i hlavní klad tohoto filmu. Režie Soderbergha je výborná a Julia Roberts v titulní roli taky předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů mimo svůj zavedený žánr.
  29. Notting Hill
    Notting Hill (1999)
    7
    Příjemná romantická komedie jako variace klasických Prázdnin v Římě funguje zejména díky jako vždy suchému britskému humoru a výkonům obou hlavních představitelů - Hugha Granta a Julie Roberts.V zábavné vedlejší roli se představí Rhys Ifans. Fajn pohodový film.
  30. Někdo to rád horké
    Někdo to rád horké (1959)
    10
    Nejlepší komedie všech dob. Brilantní v každém směru u záběru, počínaje trojicí Curtis-Lemmon-Monroe, přes nápady plýtvající scénář plný neuvěřitelných bonmotů. Ani sto repríz nezapře, že jde stále o odlehčenou zábavu ve všech smyslech toho slova. Kdo neviděl, má resty.
  31. Snídaně u Tiffanyho
    Snídaně u Tiffanyho (1961)
    8
    Jedna z největších klasik americké kinematografie vyniká kromě ikonických výjevů Audrey H. také skvělým scénářem, kamerou a hudbou. Nestárnoucí podívaná ze zlatého fondu disponuje nevídanou inteligencí a vtipem bez laciného se podbízení publiku. Výborný film.
  32. Božská Florence
    Božská Florence (2016)
    7
    Fenomenální Meryl Streep ve filmu podle osudů nejhorší operní divy všech dob. Pozadu nezůstává ani Huge Grant v roli jejího oddaného záletného manžela. Stephen Frears režíruje střídmě a bez náznaku patosu. Celkově se jedná o příjemný kousek pro všechny generace diváků.
  33. Velký Gatsby
    Velký Gatsby (2013)
    6
    Zatímco v předchozím filmu Baze Luhrmanna Moulin Rouge fungují emoce i pompéznost na jedničku...tady film sklouzává do přezdobené manýry, která nemá konce. Všechno je příliš uřvané (dialogy, hudba, stylizace), vykřičené, nablýskané, přezdobené a přeplácané. Forma zcela zvítězila nad obsahem. DiCaprio opět skvělý.
  34. Titanic
    Titanic (1997)
    9
    Absolutní klasika. Jeden z mezníků žánru katastrofických filmů i velkých melodramat typu Jih proti Severu. James Cameron příliš neumí psát dialogy a i zde přivlastnil hrdinům některé manýry soudobých akčních filmů, podívaná je to ale mimořádná.Výkon tehdy nenáviděného DiCapria už tenkrát skvělý.
  35. REVENANT Zmrtvýchvstání
    REVENANT Zmrtvýchvstání (2015)
    7
    Nádherné vizuální zpracování stokrát viděného příběhu pomsty bez větších překvapení. Skvělý výkon DiCapria a Hardyho, mystika, duchovno, akce.Záleží jen na vás, jestli to bude stačit.Oscar byl v tomto případě na místě i když za jiné role by si ho Leo určitě zasloužil víc.Tady nemá možnost předvést celý svůj herecký rejstřík.
  36. Zhasni a zemřeš
    Zhasni a zemřeš (2016)
    6
    Celkem příjemný horor, ale netřeba z něj dělat veledílo.Film na který si druhý den vzpomenete jen matně. Slušná atmosféra v druhé polovině,zdařilé lekačky, zajímavě napsané postavy a překvapivý, přitom logický závěr.
  37. Podfukáři 2
    Podfukáři 2 (2016)
    6
    Efektní pohádka, ve které se může stát kdykoli a cokoli a následně vždy přijde zvrat typu, tohle vše byla jen iluze a trik a vy jste na to dvacet minut koukali. Hlavní hrdinové neustále instalují drahé scény, kulisy a projekce. Podívaná to je, ale mozek tentokrát opravdu nechte doma. Zaujme Daniel Radcliff v roli záporáka.
  38. Učitelka
    Učitelka (2016)
    6
    Postavy jsou schématické, černobílé a díky scénáři jen deklamující chodící nositelé hlášek. Přesto učitelka nenudí a to zejména díky Zuzaně Mauréry v hlavní roli. Její vyprávění o partyzánovi je asi tím nejlepším co ve filmu uvidíte. Film pobaví, ale dalo se z něj tématicky vytěžit mnohem více.
  39. Dánská dívka
    Dánská dívka (2015)
    7.5
    Zajímavý příběh se odvíjí velmi očekávaným způsobem. Eddie Redmayne předvádí velmi dobrý výkon, válcuje ho však vynikající Alicia Vikander v roli obětavé manželky. Působivé, ale poněkud uhlazené drama pro širší vrstvy je vlastně obrácenou variantou daleko realističtěji pojatého dramatu Kluci nepláčou.
  40. Pride
    Pride (2014)
    9
    S lehkostí a typicky ostrovním šarmem vypráví zcela samozřejmě o v dnešní době nemoderních zaprášených tématech jako je odvaha jednotlivce, která inspiruje k velkým věcem a přátelství, které vzniká a spojuje navzdory odlišnostem. Činí tak filmařsky suverénně, s věrohodně vykreslenou atmosférou prostředí britského venkova, výtečným dobovým soundtrackem, jemným, očistným humorem a přesným hereckým obsazením.