Profilový obrázek

Petra.Barbie

Petra Cejpková

Komentáře 3

Od nejnovějších
  1. Lidice
    Lidice (2011)
    10
    I s odstupem více než dvou měsíců, co jsem v kině Lidice viděla, zůstává ve mně silný prožitek z filmu. Drama obce, která padla za oběť nacistické zlovůli, utrpení a smrt nevinných lidí, zejména pak desítek dětí - to vše nemůže nechat člověka jen tak chladným. Karel Roden v roli Františka Šímy podává jako vždy přesvědčivý výkon, soucit vzbuzuje Anežka Šímová skvěle zahraná Zuzanou Bydžovskou, Zuzana Fialová jako Šímova milenka Marie je Vám protivná svým poněkud uvolněným chováním, na druhou stranu si získává Vaše sympatie svým neohroženým postojem vůči nepřátelům a snahou napravit příkoří na rodině Šímových. Výborná kamera je umocněná podmanivou hudbou, vloženou vždy ve správný čas. Scény samotného vypálení Lidic tak moc připomínají autentický dokument, který natočilo gestapo při ničení skutečné obce, že Vás ještě dlouho po odchodu z kina bude mrazit, zda jste viděli film nebo to bylo jen "jako"? Ano, tohle bylo jen "jako", ale ta hrůza se opravdu stala a to nesmíme vymazávat z paměti. Jako člověk zajímající se o dějiny II. světové války jsem ocenila precizní přístup filmařů k celé této citlivé události. V neposlední řadě mé ocenění patří i výběru lokace natáčení, kterou se stala obec Chcebuz u Štětí. Ač jsem měla původně zato, že skutečné Lidice se nacházely spíše na rovině, zatímco Chcebuz má údolní ráz, tento mylný názor jsem musela změnit při srpnové návštěvě přímo v Lidicích - pietní místo, kde kdysi se nacházela nacisty vypálená obec - je skutečně částečně údolní a částečně do kopce. Filmařská přesnost tedy nezklamala ani zde. Za poslední deset let jde o nejlepší český film, troufám si tvrdit, že o nejlepší od roku 1990 vůbec.
  2. Šíleně smutná princezna
    Šíleně smutná princezna (1968)
    Krásná česká pohádka s mnoha nezapomenutelnými filmovými hláškami:

    "Vidim, i když spim."
    "Co chytáme" - "Lelky." - "Ty tam jsou?"
    "Pletichy." - "Fuj, kroky ve společném zájmu." - "To je totéž." - "Ale zní to líp."
    "To se dělá ty čiligán? Nedavno jsme malovali."

    A mnoho dalších, včetně líbivých a přesto nevtíravých písní, obsadit do hlavní milenecké dvojice prince a princezny populární zpěváky byl též dobrý a netradiční nápad, z pohádky čiší jiskra, dobrá nálada a hlavně nestárnoucí kouzlo.
  3. Discopříběh
    Discopříběh (1987)
    10
    Skvělý, nestárnoucí a stále bavící film pro mladé, u něhož nehraje roli ani fakt, že vznikl ještě v tzv. "minulé době". Tehdejší módní trend oblékání sice dnes vzbuzuje poměrně dost velký úsměv, ale řekněme si upřímně, že tehdy podobné "ohozy", jaké jsou i ve filmu, byly žhavými módními trendy. Za nejsilnější stránku filmu považuji písně Michala Davida, které jsou již klasikou v naší popové hudbě.