Profilový obrázek

Jana Květoňová

Jana Květoňová

Komentáře 1 026

Od nejnovějších
  1. Srdce na dlani
    Srdce na dlani (2022)
    7
    Nemám moc ráda ty romantické komedie, co chodí na Primě. No, spíš vůbec ne. Ale tohle se mi docela líbilo. Všichni herci hráli dobře a přirozeně, humor nebyl trapný, dala bych tomu pěkných sedm bodů z deseti. A nejlíp hráli ti baseti! Ani toto psí plemeno zrovna nepreferuji. Ale když jsou ti Váleček se Šalinou tak dobří herci, tak musím být spravedlivá! No ale je to zajímavé, jak ti tvůrci těchto komedií dokážou všechny spárovat. I ten vozíčkář si hned našel milou. Dokonce učitelku!! V životě to tak jednoduché tedy není. Bohužel!
  2. Valčík
    Valčík
    7
    Je to velmi zvláštní psychologický film, ale má svou hodnotu a hlavní představitelka Assunty Valeria Solarino je pěkná žena, která dobře hraje. Ovšem temperament Italů je tak výrazný, že přečíst vždy všechny titulky byl docela problém. Film plyne v rytmu valčíku, začíná v hotelu a v hotelu také končí. Mnoho liských příběhů, mnoho pravd, smutku, radosti i zklamání, tohle všechno se zde prolíná naprosto přirozené, z jedněch dveří do druhých. Nechybí tu žádné téma: fotbal, korupce, politika, láska, touha, beznaděj, tohle vše ja tady zastoupeno naprosto věrohodně a přirozeně. Tento film režiséra Salvatora Mairy s příjemnou hudbou Nicoly Campograndeho a kamerou Maurizia Calvesiho z roku 2007 byl poprvé představen na 64. Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách, kde po právu získal Zvláštní uznání Národního syndikátu filmových novinářů, a i jinde ve světě si vysloužil uznání za umělecký přínos. Celý film by se dal označit za vizuální tanec, i když je rovněž pár věcí, které by se mu daly vyčíst a proslov protřelého fotbalového bafuňáře byl dost náročný na pochopení.
  3. Jackie Brownová
    Jackie Brownová (1997)
    6
    Dva a půl hodiny nudy. Téma mě absolutně nezaujalo, milostná romance mezi černoškou a bělochem mě nedojala, podivné, že policie nepoznala, že černoška je vodí za nos a chce peníze pro sebe. Samuel L. Jackson mi byl nesympatický (byl to ovšem zločinec, tak proč by měl?!), Robert De Niro neměl moc příležitost se projevit. Pam Grier byl pěkná a hrála dobře, přirozeně. Za zmínku stojí ještě Bridget Fonda v roli Melanie ze známé herecké rodiny Fondů ( dědeček Henry Fonda, otec Peter Fonda, teta Jane Fonda,...) Celkově to ovšem tak zvaně nemělo šťávu. Hudba nevýrazná, že není třeba chtít si zapamatovat, kdo ji spáchal. A hláška, která mě poněkud zaujala, padla prakticky hned zkraje:
    Louis Gara (Robert De Niro) při pohledu na mrtvolu v kufru auta: „Kdo je to?”
    Ordell Robbie (Samuel L. Jackson): „To je Beaumont.”
    Louis Gara: „Kdo je Beaumont?”
    Ordell Robbie: „Zaměstnanec, kterého jsem musel propustit.”
  4. Ona
    Ona (2013)
    5
    Pro někoho to není ztracený večer, pro mě ano. Nejspíš to není film pro důchodce. Každopádně bych se takových "vztahů" nechtěla v životě dožít. Stačí mi ta současná umělá inteligence. Vždycky řvu do telefonu, že chci mluvit s živým člověkem!
  5. Vynálezce
    Vynálezce (2023)
    8
    Zajímavý film. Ale rozhodně ne pro malé děti! Viděla jsem ho v kině Kotelna v Odoleně Vodě, ale moc jsem z toho neměla. Byly tam i tříleté děti, které tam pobíhaly a křičely, protože tak malé děti mohou zvládnout tak maximálně večerníčkovou pohádku, ne vic jak hodinový filozofický a historický animovaný film, v němž se navíc pitvá třicet mrtvol a neustále se hledá duše! Dvanáctileté dítě by mělo s jeho pochopením problémy, každopádně bych tam dala "od dvanácti let". Ale dokonalá animace! Jen jsem si myslela, když jsem četla, že jde o životopisný film o Leonardovi da Vincim, tak že ho uvidíme i malého, nebo alespoň mladého. To bohužel ne. Líbila se mi i hudba Alexe Mandela a kamera, za kterou stála Marijke Van Kets. Ovšem i když režisérem "Vynálezce" je slavný Jim Capobianco, který je jedním ze scenáristů úžasného animovaného filmu "Ratatouille", nedá se v tomto případě mluvit o rodinné pohádce. Určitě ne! To je značně zavádějící!
  6. Sedm schodů k moci
    Sedm schodů k moci (2023)
    8
    Poměrně dobře zpracovaný politický seriál, na Primu, kde dávají povětšinou romantické komedie nevalné úrovně, docela překvapivé. Všichni herci hrají dobře. Rozesmálo mě akorát, že Eva Podzimková a Jiří Vyorálek měli pro milostné scény dubléry. Problém je, že Anna je jakožto postava zcela nezajímavá a dosti monotónní. Máme sledovat její vzestup a morální pád, nicméně už od druhé epizody je naprosto jasné, že je ochotná udělat pro svou kariéru prakticky cokoliv. Přesto stále nemůže uvěřit špíně, která se okolo ní děje.
  7. Černý déšť
    Černý déšť (1989)
    6
    Možná bych dala víc bodů, kdybych bezprostředně před tímto filmem neviděla horor Alfreda Hitchcocka "Ani stín podezření", který neměl hluché místo. Tato problematika japonských padělatelů peněz a japonské mafie mě zas tolik přece jen nedokázala oslovit jako několikanásobný vrah z dobré americké rodiny. Michael Douglas je zde ještě mladý, Jiří Štěpnička ho pěkně namluvil, ale bohužel to není "moje parketa", jak se říká. Zaujalo mě akorát snad, že Američané nazývali japonského mafiána Sata Seit. Říkala jsem si, jak by asi říkali třeba Lada. Leid? Nebo Leide?! Takže Ridley Scott sice odvedl dobrou práci coby režisér, ostatně jako vždy, ale po obsahové stránce nic moc, řekla bych. Ani hudba Hanse Zimmera mě nijak nezaujala. Ovšem záleží i na tom, v kterou hodinu se divák na film dívá. Když už je moc pozdě a zavírají se mu oči, nedovede si určité partie patřičně vychutnat.
  8. Ani stín podezření
    Ani stín podezření (1943)
    8
    Filmu z r. 1943 by se dalo ledacos vytknout. Ale "rukopis" Alfreda Hitchcocka se nezapře. Nakonec mi běhal mráz po zádech a v tom vlaku na závěr jsem si stahovala peřinu přes hlavu. Oceňuji práci kameramana Josepha A. Valentineho i hudbu Dimitri Tiomkina (kromě Franze Lehára), která navozovala dramatické části přímo perfektně. Joseph Cotten v roli tajemného a sebevědomého strýčka Charlieho je hlavním tahounem filmu, který se v podstatě celý točí kolem jeho osoby. Hitchcock vytváří atmosféru mnohem pomaleji než ve svých pozdějších hororech. Někoho by to mohlo třeba i trošku nudit. Ale o to jsou pak vypjaté chvíle dramatičtější. Rovněž si říkám, že divák místy úplně zapomíná, že film byl natočen v roce 1943. Klidně bych ho považovala za film 60. let. Nadčasové, "koukatelné" dílko, založené předevsím na psychologii.
  9. Deník Anne Frankové
    Deník Anne Frankové (2016)
    8
    Dávám o stupínek méně než stejnojmennému dvoudílnému americkému televiznímu filmu z r. 2001, který byl emocionálně silnější. Kdo zpracování tohoto příběhu ale viděl poprvé, ten musel být jistě uchvácen výkony herců i prací všech, kteří se na filmu podíleli. Anna tu byla víc ukázána jako dívka v pubertě, ale to zas bylo správné. Jistě nebyla bez chyb. Rovněž ta "ponorková nemoc" osmi lidí na malém prostoru, kde se nedalo ani větrat, byla skvěle vystižena. Když se do toho člověk vcítil, musel si říct, zda by to vůbec vydržel. I když v tak vyhrocených situacích člověk, jak známo, vydrží všechno možné. Není na škodu, že se filmy o Anně Frankové točí, i když už byly natočené. Tohle téma je natolik nosné a stále aktuální, že je potřeba pořád připomínat, co to byl nacismus a zamýšlet se nad jeho současnými podobami.
  10. Alfa a Omega 3D
    Alfa a Omega 3D (2010)
    6
    Nebyla jsem zrovna nejlépe na takový dětský animák naladěna. Nemyslím si, že ta animace byla až zas tak špatná. Podle mě se docela vyrovnala třeba Lvímu králi z r. 2019. Spíš scénář byl slabší. Ale dalo se vidět! Oba dva "ústřední vlci" byli celkem roztomilí. Ovšem pochybuji, že by nějakým alfám a omegám děti rozuměly a pro dospěláky to zas nebylo zrovna nosné téma. I když některé momenty byly docela vtipné a tudíž zábavné. Pobavila mě kupříkladu husa hrajíci golf, a kačer, který jí nosil golfové hole.
  11. Fontána
    Fontána (2006)
    5
    Přechválený a nadhodnocený film, který je daleko prostší než jak se tváří. Nenazvala bych ho ani filozofickým. Spíš mystickým. Především za vizuální stránku dávám 5 bodů. Fascinující obrazy a zvuky složitě odvyprávěného mýtu směřují nakonec k poměrně obyčejnému závěru. Mám pocit, že režisér Darren Aronofsky je velký excentrik se spirituálními sklony a dost možná, že svou fantazii "přikrmoval" nějakými psychotropními látkami. Herce jsem obdivovala. Brad Pitt, který byl původně vybrán do hlavní role, by se mi zas až tak nelíbil jako Hugh Jackman. I když ale mám dost vysoké vzdělání, nikdy jsem neuznávala tak zvané "umění pro umění", jak se tomu v dobách mého mládí říkalo. Když stojí taková podívaná milióny, měla by oslovit víc než jen hrstku podobně excentrických lidí.
  12. Nikdy není pozdě
    Nikdy není pozdě (2015)
    7
    Není to špatný film. Ovšem Meryl Streep v něm vyloženě exceluje. A jak jí ty copánky v 66ti letech sluší!! Příjemně jsem se u filmu bavila. Příběh není nijak převratný, ale díky vynikajícímu hereckému obsazení je uvěřitelný. Nedovedu si představit jinou herečku v hlavní roli. Navíc která by tak výborně zpívala. A byla jsem ráda, že jsem viděla i její skutečnou dceru, která by maminku rozhodně nezapřela. Příběh o ženě, která celým svým srdcem dělá to, co ji v životě baví nejvíc a upřednostňuje to před rodinou, mě kupodivu opravdu zaujal. A to až do samotného konce.
  13. Let číslo 93
    Let číslo 93 (2006)
    5
    Já nevím. Tento film má oficiálně docela vysoké hodnocení, 85%, ale mně se příliš nelíbil. Samozřejmě že když si představím, že bych v tom letadle seděla sama nebo někdo z mých blízkých, tak by to byla hrůza. Ale dívat se v televizi na to, jak únosci ohrožují posádku i pasažéry, a jejich rodiny, zejména manželky, se doma hroutí, modlí, nevědí, co mají dělat, to je dost slabý scénář, řekla bych. A takový ryze americký přístup prakticky ze všech těch katastrofických filmů. Mám pocit, že konkrétně Američané se vyžívají v podobných situacích a v "rýpání se v ranách". Už mě to vyloženě unavovalo. Když si čtu hodnocení jiných, málem si o sobě začínám myslet, že jsem necitlivá a nic mě nedojme. Vim ale, že to není pravda. Jen si spolu s jiným divákem (opravdu jedním z mála!!) myslim, že jde o takový typický americký katastrofický film s tou výjimkou, že jde o skutečnou událost. To je vždycky zajímavé. Ale mohlo to být natočeno jinak. Film "Let 93" o stejné události, ale natočený jiným režisérem a s jinými herci, jsem neviděla, takže nemohu hodnotit, který z těch filmů je lepší. Na tento film jsem se dívala jako na historický dokument, ale nedojal mě. I když konstatuji s povděkem, že na závěr nevlály americké vlajky, ani nezaznívala americká hymna.
  14. Juno
    Juno (2007)
    9
    Film měl přítel nahraný, pustil mi ho, a já si říkala, že tohle tedy rozhodně není film pro mě, ale pro nějakého mladého diváka. Dívala jsem se ovšem dál a musím napsat, že nakonec mne film vtáhl do děje a docela dost se mi líbil. Byl i vtipný, ale neměl tu přemrštěnost a vyumělkovanost těch amerických komedií. A dějové zvraty byly naprosto nečekané, obvykle u takovýchto filmů člověk už de facto od začátku tak nějak tuší, jak to asi skončí. Skončilo to zcela jinak, než jsem předpokládala, ale zcela přirozeně. A oba mladí lidé, Juno i Paulie, byli sympatičtí a moc dobře své role hráli.
  15. Oppenheimer
    Oppenheimer (2023)
    9
    Ač nejsem žádná odbornice přes fyziku, film se mi velmi líbil a vydržela jsem sedět celé tři hodiny na židli v kině a sledovat jej. Představitel Oppenheimera, irský herec Cyllian Murphy, podal vynikající výkon, všechna čest. Co nás ale s přítelem zaujalo (a nikde jsem se nedočetla, že by to zaujalo ještě někoho jiného, že by se nad tím někdo pozastavil) byla akce Trinity Test, pokusný výbuch v poušti v Novém Mexiku o půl šesté ráno 16. července 1945. Sice celou noc silně pršelo, déšť ustal až k ránu krátce před výbuchem, nicméně taková "egyptská" tma v červenci o půl šesté ráno přece už není. Vypadalo to, že je hluboká noc. Ale čas 5.30 tam byl výrazně zmiňován. Každopádně i když v některých případech byla skutečnost jiná, Nolanův film vyznívá obdivuhodně pravdivě, je silný a dlouho zůstane v paměti vnímavého diváka. Klade si také nejednu otázku. Sledovat příběh J. Roberta Oppenheimera znamená v úžasu sledovat destrukci, jaké je schopna lidská inteligence.
  16. Il Boemo
    Il Boemo (2022)
    9
    Velice dobrý film, krásná hudba, nádherné kostýmy, výborný výkon Vojty Dyka. I ta jeho maska byla úžasná. Toto se skutečně povedlo. Všechna ocenění si rozhodně zaslouží. Velmi se mi líbila ta scéna s malým Mozartem. Vůbec si myslím, že Formanův "Amadeo" je hodně přeceňován. Tady takové "seky" nebyly, film působil skutečně hodnověrně.
  17. Perinbaba
    Perinbaba (1985)
    6
    Souhlasím s panem Brenanem88. Jednou se to vidět dá. Ale že bych se na to chtěla dívat každý rok o Vánocích, to tedy rozhodně ne.
  18. Lautrec
    Lautrec (1998)
    7
    Film plyne přirozeně, lehce, řekla bych, že pro milovníky umění bonbónek. Dala bych tomuto filmu 74%. Vynikající herecký výkon Régise Royera, skvělá práce režiséra Rogera Planchona. Elsa Zylberstein jako matka Lautreca je rovněž vynikající a přesvědčivá herečka. Nádherná atmosféra, krásný příběh, Montmartre 19. století ožívá na plátně a celý film jakoby voněl malířskými barvami. A ten úžasný kankán! Paráda! "Svět, který nosil van Gogha,nemůže být tak špatný." (Lautrec)
  19. Betlémské světlo
    Betlémské světlo (2022)
    4
    To byla komedie?! Proboha, vždycky jsem měla ráda humor Zdeňka Svěráka, ale tohle předčilo veškerá moje očekávání.
    Divně pojatý film, v němž hlavní hrdina (Zdeněk Svěrák) rozmlouvá coby spisovatel s imaginárními postavami, kdy každý má nějaký svůj příběh, takže jde vlastně o film povídkový. Spisovatel Karel Šejnoha upravuje charaktery postav podle jejich přání, je už vidět poměrně vysoký věk Zdeňka Svěráka, a jeho žena Helenka v podání Dany Kolářové rovněž už není ta manželka z Vratných lahví. I na ní se podepisuje její věk. (Nebo ne zrovna moc povedený scénář?!) Z Jana Svěráka se stává nudný rutinér. Kde je jeho obrovský talent z předchozích let? Kam vyprchal?! Asi už by neměl spoléhat na svého kdysi tak vtipného otce! Nikdo ze známých (a dobrých!) herců v tomto filmu neoslnil a neoslovila mě vůbec ani hudba Ondřeje Soukupa, která je jindy skvělá.
  20. Wall Street 2: Peníze nikdy nespí
    Wall Street 2: Peníze nikdy nespí (2010)
    6
    Tento druhý díl mi připadal podstatně horší a nesrozumitelnější. Nudil mě a ani zestárlý Michael Douglas mě nezaujal. Ale zajímavé bylo, že Zürich se natáčel v Praze. To by snad nemělo být, i když se to děje běžně. Moc se mi to ale nelíbí. Když jde jen o krajinu, třeba nějaké hory, tak prosím. Ale známá města? Nevím!
  21. Střídavka
    Střídavka (2022)
    7
    Samí vynikající herci, též vynikající režisér, který "umí", ale film víceméně zacílený na ženy. No ale dalo se vidět. Eva Holubová jako babička Olga, která už se potýká jasně s demencí, i Martin Hofmann jako trojnásobný otec, který omdlí, když má přestřihnout po porodu pupeční šňůru, byli dobří a uvěřitelní. Ze začátku jsem se ale v těch propletencích dost špatně orientovala.
  22. Ostrov
    Ostrov (2023)
    7
    Není to žádný zázrak, ale jako víceméně nemilovnice českých romantických komedií jsem byla docela spokojená. Taková celkem vtipná konverzačka a na oba hlavní představitele, jak Janu Plodkovou, tak Jiřího Langmajera, se příjemně koukalo, i když se hádali. No - především když se hádali! To byli nejlepší!! A velkou část filmu měl Richard v podání Jiřího Langmajera velkou díru na zadku, než mu ji Alice v podání Jany Plodkové zašila, takže to bylo i sexy! :-)
  23. Wall Street
    Wall Street (1987)
    8
    Ne že bych se vyznala ve finančních a burzovních záležitostech v Americe, ale film to byl velice dynamický, měl spád a oba dva hlavní představitelé, Michael Douglas a Charlie Sheen, hráli skutecně skvěle a uvěřitelně. Ostatně jméno režiséra Olivera Stonea mluví za všechno. Takže i když to byl film starý 36 let a mnohé se za tu dobu jistě změnilo, pořád se na něj dá dívat, i se z něho poučit.
  24. Největší dar
    Největší dar (2022)
    8
    Jako Moravačka se mi pohádka zdála zajímavější než když je tam klasický Pán Bůh, Anděl, atd. Pak miluji skanzen v Rožnově pod Radhoštěm, vždy jsem milovala frgály, velmi příhodná je hudba bohužel již nežijícího Davida Stypky. Pohádka se asi nelíbí hlavně Čechům. Já byla spokojena i s kostýmy a hereckými výkony. Příjemná podívaná.
  25. Jan Žižka
    Jan Žižka (2022)
    5
    Film jsem v televizi nestihla, velmi mě to mrzelo, tak jsem si ho pustila z íčka Primy. A bylo to pro mě velké zklamání. Jen řev, řežby, nikdo neví "kdo s kým o čem pro koho". Tolik negativního jsem četla o trilogii Otakara Vávry Jan Hus, Jan Žižka a Proti všem z 50. let, jak to bylo všechno deformováno, podle Jiráska, takže nepravdivé,.. Tam jsem rozuměla ale všemu! A tohle je jako pravdivé. Ano?! Já nevím, co si z toho může vzít dnešní mládež. Jinak když se tam neřve a nevraždí, tak je to koncentrovaná nuda!!
  26. Tajemný střelec
    Tajemný střelec (1995)
    7
    Není to špatný western. Takový trochu romantický. S nezvyklým dějem. Ale právě tím je zajímavý. Ony jsou ty westerny obvykle všechny tak říkajíc "na jedno brďo". Tento je tedy poněkud jiný. Hlavní představitel má krásný, nezapomenutelný pohled, ženské představitelky jsou půvabné, hudba pěkně dotváří děj. Kdo má rád "střílečky", moc si jich v tomto filmu neužije. Ale může si zas užít jiné věci. Třeba krásnou přírodu.
  27. Poslední ostří hoši
    Poslední ostří hoši (1976)
    9
    Velmi dobrý western, který mě zaujal jak příběhem, hudbou (stejný hudební motiv byl použit ve filmu 100 pušek), tak hereckými výkony. Drsný westernový "vyvražďovák" dalo by se říci. Andrew V. McLaglen, jeden z předních westernových tvůrců, zde skutečně prokázal své kvality. Přestřelky jsou hodně uvěřitelné. Do hlavních rolí obsadil dva hollywoodské nestory - Charltona Hestona coby ochránce zákona Samuela Burgadea a Jamese Coburna coby chladnokrevného zabijáka Prova. Skvělý kousek. Ani chvíli jsem se nenudila. A to zpomalení v jedné dramatické situaci bylo více než zajímavé. S tím jsem se ještě u žádného westernu nesetkala. Jen mě zaujalo, proč je ten komentář o filmu tady ve slovenštině. Nemám vůbec nic proti slovenštině, ale jsme v České republice! Slováci už mají dávno vlastní stát!
  28. Grande duello, Il
    Grande duello, Il (1972)
    6
    Nic moc. Líbila se mi jen hudba. Místy jsem ani nechápala, oč vlastně jde. Ty italské westerny mě moc prostě neberou. Jinak český název je "Velký souboj", no a Lee Van Cleef je správně drsný a do westernů se hodí jak poklice na hrnec. Každopádně Giancarlo Santi není Sergio Leone, i když si myslím, že ho dost kopíruje. Poměrně velká nuda i přes řadu přestřelek.
  29. Andula vyhrála
    Andula vyhrála (1937)
    8
    Myslela jsem si, že tahle komedie z roku, kdy mé už nežijící mamince bylo 8 let, bude působit značně vyčpěle a směšně. Nakonec jsem zůstala u televizní obrazovky až do konce a vůbec jsem se nenudila. Věra Ferbasová byla vždycky takové rozverné děvče. Tedy v těch prvorepublikových komediích. Nakonec zemřela v pouhých 62 letech v osamění, že ani není přesně známo datum její smrti. A Hugo Haas? Ten vždycky vtipný představitel hlavních rolí? Druhá světová válka ho jako Žida vyhnala do emigrace a do vlasti už se nikdy natrvalo nevrátil. Člověk si rád připomenul film na prahu válečného konfliktu, kde všechno bylo dosud zalito sluncem.
  30. OKTOPUS
    OKTOPUS (2023)
    6
    Jeden z mnoha kriminálních seriálů, nic nového nepřináší, kriminalisté iptem naštvaní, bez nálady, no, divák nakonec taky. Průměr až podprůměr. Škoda času se na to dívat.
  31. Eliška a Damián
    Eliška a Damián (2023)
    0
    Věděla jsem, že to bude velmi nenáročná zábava. Ale že to nebude vůbec žádná zábava, jen "trapárna", to jsem si přece jenom nemyslela. Je to snad to nejhorší, co Prima dosud vyprodukovala. Měli by to stáhnout z hlavního vysílacího času. A ta Smetana je příšerná herečka! Opravdu nekoukatelné!!
  32. Tanec v temnotách
    Tanec v temnotách (2000)
    9
    Nemyslela jsem si, že mne toto dánské drama až tolik zasáhne. Bohužel zasáhlo. Možná bohudík. Protože hned tak na ně nezapomenu. Björk byla vynikající. Ale i Catherine Deneuve a vůbec všichni. Pořád jsem věřila tomu, že nakonec k trestu smrti nedojde. Ale nešlo to udělat jinak. Zaplatit dobrého advokáta a ještě operaci synovi. Zajímavé bylo, jak četli v Americe tu Ježkovou. A pak ten Oldřich Nový. Já čekala toho NAŠEHO známého Oldřicha Nového z Kristiána aj., a ono ne. Přišel jakýsi nenápadný bělovlasý stařík bez charismatu. No, nakonec docela dobrý vtip v tomto srdceryvném dramatu! Zavřete oči, odcházím!! :-)
  33. Apatykář Melchior: Katova dcera
    Apatykář Melchior: Katova dcera (2022)
    9
    Opět výborné, dramatické, Melchiorovi hrozí konec na hranici, protože inkvizice se o něho začne zajímat. Nakonec to s ním dopadne dobře, získá i dům, až na to, že jeho milovaná žena Keterlyn je oběšena. Melchior sice vypátrá a potrestá vraha, ale jeho štěstí je nadobro pryč. Hudba Liiny Sumery děj krásně podtrhuje. Je to docela zážitek vidět toto estonské dílo. Jsem za to ráda.
  34. Coco Chanel
    Coco Chanel (2008)
    9
    Co člověk, to názor. Hrozně moc se mi líbila Barbora Bobuľová jako mladá Coco Chanel. Byla půvabná a přirozená. Myslím, že kromě toho, že jde o romantický historický film, tak tento snímek vystihuje Coco Chanel hodně přesně. Pro muže tento film asi nebude "to pravé ořechové", i když mohli by si zas přijít na své při pohledu na pěkné ženy. Každopádně to byla spousta krásných kostýmů, klobouků aj. Shirley MacLaine jako Coco v pokročilém věku zaslouží rovněž zmínku, ostatně její role byla oceněna. Podle mého názoru ocenění zasloužila i Barbora Bobuľová .
  35. Tady hlídáme my
    Tady hlídáme my (2021)
    3
    Vůbec nechápu, proč vzniklo pokračování filmu Tady hlídám já. To byl copak až tak populární?! Každopádně ta dvojka byla ještě mnohem trapnější. A to má být pro děti?! Ten sex zezadu a tak dále, to si zrovna nemyslím, že je vhodné. Teď už tu máme dva mluvící jezevčíky, kterým zas rozumí jen Kačka, no a všechno je to "za uši přitažené". Škoda se o tom víc rozepisovat. Nestojí to za to.
  36. Sissi
    Sissi (1955)
    8
    Za tu výpravu a kostýmy dávám osmičku. Je to takový romantický historický životopisný film, na který se zejména ženy rády dívají o vánočních svátcích, zatímco já se na něj dívala v parném srpnu. Není špatný na to, že jde o pětapadesátý rok! Pak dívat se na Romy Schneiderovou, to rozhodně není za trest! Skutečná Sissy podle dobových vyobrazení jistě tak půvabná nebyla. Někdo filmu vyčítá nepřesnosti v historii. Např. že rakouský císař František Josef si měl původně brát její starší sestru Helenu, přezdívanou Néné. Ne, ne! To není na škodu věci! Proč? Vždyť nejde o hraný dokument! Jde o film! Někde se dokonce píše, že o komedii. Jinak se drží historických skutečností, vzala si toho, koho si doopravdy vzala, byla mladičká, bylo jí teprve 16 let, byla bavorskou princeznou, atd., atd. Ve své době byl tento film senzací nejen v Rakousku. A když se na něj člověk dívá v roce 2023, je to stále "dívatelné". A celková atmosféra je zachycena s jistou dávkou pompéznosti, ale i humoru. "Ach, Franci, všechno by bylo tak krásné, kdybys nebyl císařem!" Tak si povzdechne Alžběta, zvaná Sissi, před svatbou. Tak, tak. Nebylo jednoduché žít na královském dvoře. Zvykat si na to, že její tetě, sestře matky a matce jejího budoucího manžela, už nemůže tykat jako dřív. Že nemůže být trošku přidrzlá, tolik svobodomyslná, že se prostě musí po všech stránkách ukáznit. Nemůže zůstat svou! Každopádně vznikl kultovní snímek a já mu přeji ještě dlouhá léta přízeň diváků či alespoň divaček.
  37. Travis (1996)
    7
    Velmi dobrý český horor, při němž mi chvílemi běhal mráz po zádech. Václav Postránecký prokázal, že je i výborný režisér, a František Němec zde vyloženě exceloval. Ale ani Josef Somr a Jaroslava Tvrzníková nezůstávají někde jak se říká "na chvostě". Navíc hudba je mrazivá a vůbec celková atmosféra odpovídá označení "horor". Hřbitov na zahradě. Dveře, které nejdou otevřít, ale někdy se otevírají i samy. Vyzvánějící telefon, ale zvednete-li sluchátko, je hluchý! Atd., atd. Starobylý dům uprostřed blat je obklopený mořem, a tak se vždy na několik hodin stává ono místo ostrovem. Už to nahání člověku hrůzu. Konec je otevřený. Narodilo se Jeremy Heartleyemu dítě živé? Jak to dopadlo s porodem jeho ženy? Každý ať si o tom myslí, co za vhodné uzná. Pravdou ale zůstává, že jde o horor anglického typu a velmi zajímavé dílko, které by bylo možné upravit i jako rozhlasovou hru a podle mého názoru by to nebylo vůbec marné!
  38. Apatykář Melchior: Znamení čarodějnice
    Apatykář Melchior: Znamení čarodějnice (2022)
    9
    Četla jsem, že literární dílo má díl od dílu stoupající úroveň. Nevím. Nečetla jsem to. Já bych řekla, že úroveň 2. části filmu byla stejná jako u předchozího dílu. Líbí se mi prostředí, masky, kostýmy, celková atmosféra filmu, i herecké výkony u nás neokoukaných herců. Je to dobrý zážitek a jsem velice ráda, že TV Prima všechny tři části uvádí. Je to osvěžující a zároveň poučné, protože předtím jsem nic z estonské kinematografie neviděla. Už se těším na 3. část - Katovu dceru. Je totiž zajímavé (a nevěděla jsem to), že dcera kata se směla provdat buď zas jenom za kata, nebo musela odejít do kláštera. Melchior ovšem prohlásí, že si ji vezme za ženu a toto pravidlo že poruší. Stojí zato si určitá jména zapamatovat. Především režiséra trilogie - Elmo Nüganena. Potom Märtena Metsaviira, takový typ Lukáše Vaculíka za mlada.
  39. Hledá se táta!
    Hledá se táta! (1961)
    6
    No, je to takový typický film z počátku 60. let. Vladimír Menšík ještě není úplně "typický Menšík", Gabriela Vránová je stále ještě taková unylá, až později se herecky "vybarvila", závěr je přímo "čítankový". Dobrá věc se podařila! Každopádně jako film pro pamětníky to zas tak špatné není. Režisér a scenárista František Daniel zde vlastně míchá dva žánry dohromady, romantický s detektivním. Vyzdvihla bych skvělou kameru Aloise Jiráčka a zajímavý hudební doprovod Wiliama Bukového. Je zajímavé vidět Prahu více než 60 let starou!