Paolo Villaggio

6.2
Paolo Villaggio
Paolo Villaggio

Paolo Villaggio se narodil poslední den roku 1932 v italském Janově. Během druhé světové války musela překonat celá jeho rodina značnou chudobu. Než se stal Villaggio populárním hercem, bavičem a scenáristou, živil se různě. Byl námořním navigátorem, hlasatelem BBC nebo účetním v ocelárně.

Villaggio coby herec začínal v druhé polovině 60. let minulého století u kabaretu Marizia Ccostanza. Později zaujal v televizním pořadu Bontà loro. Zkušenost z oceláren mu vnukla nápad stvořit postavu uťápnutého účetního Uga Fantozzia, který debutoval ve filmu z roku 1975 s prozaickým názvem Fantozzi. Svérázného účetního ztvárnil ve více jak deseti filmech a věnoval mu též několik knižních publikací.

Čeští diváky měli možnost vidět hned několik filmů s Fantozzim. Nejznámějším je bez debat komedie Maléry pana účetního (1980), kterou Paolo Villaggio též režíroval a podílel se na scénáři. Bláznivá komedie pojednává o chlapíkovi, který má doma ošklivou ženu, v práci přísného šéfa a všechno to snáší víc než statečně. Je šampiónem v přepínání televizních programů a občas se mu přihodí nějaký malér.

Paolo Villaggio, miláček italského publika, byl v roce 1992 oceněn za přínos italské kinematografii Zlatým lvem na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. Italský list La Republica v nekrologu napsal, že velikánů, srovnatelných s ním, se najde jen málo. (Lukáš Král, Kinobox.cz)

Narození:
31. 12. 1932
Janov, Ligurie, Itálie
Úmrtí:
3. 7. 2017
Řím, Itálie

Znáte z


Paolo Villaggio: Filmy a pořady 103