Sam Shepard

6.7
Sam Shepard

Sam Shepard byl sice českým divákům znám především jako herec, velkou stopu ve světě kultury zanechal však i jako spisovatel (v roce 1979 získal Pulitzerovu cenu za drama Pohřbené dítě). Byl označován za jednoho nejvýznamnějších amerických autorů divadelních her současnosti. Shepard byl autorem mnoha desítek divadelních her (pět se dočkalo uvedení na Brodwayi. Vyjma herectví a psaní se věnoval i režii, byl bubeník a kytarista.

Samuel Shepard Rogers III se narodil 5. listopadu 1943 v Fort Sheridan, Illinois, USA. Měl dvě mladší sestry, jeho oec byl učitelem, farmářem a za 2. světové války sloužil u letectva jako pilot bombardéru. Matka Jane Elaine taky učila a pocházela z Chicaga. Vyrůstal tak, jak to ve vojenských rodinách bývá - na různých místech, dle toho, kde zrovna otec sloužil. Po střední škole studoval krátce vysokou, ale nechal jí a připojil se ke kočovné divadelní společnosti, což významně ovlivnilo jeho zbytek života. Službě ve Vietnamu se vyhnul svérázným způsobem - předstíral, že je závislý na heroinu.

Za největší herecký úspěch lze označit jeho roli pilota Chucka Yeageho ve filmu Správná posádka, za kterou byl v roce 1983 nominován na Oscara.

Zemřel ve věku 73 let. Podlehl amyotrofické laterální skleróze, což je neurologické degenerativní onemocnění.

Narození:
5. 11. 1943
Fort Sheridan, Illinois
Úmrtí:
27. 7. 2017
Kentucky, USA
Vlastní jméno:
Steve Shepard Rogers

Znáte z


Sam Shepard: Filmy a pořady 103