Lauren Bacall

7.1
Lauren Bacall
Lauren Bacall

Manželka a herecká partnerka Humphrey Bogarta zaujala rolemi silných, emancipovaných žen. V dnešní době "bez hranic" by s přehledem, elegancí a sebejistotou obstála. Lauren Bacall, držitelka Oscara za celoživotní dílo, se do nejhlubšího spánku vydala v 89 letech. Příčinou úmrtí byla mozková mrtvice.

Před necelým týdnem jsme vás seznámili s žánrem "film noir". Titulní fotografie článku je výjevem z filmu Hluboký spánek (1946), v němž si Lauren Bacall zahrála s Humprey Bogartem. Představitel drsných postav byl konfrontován s ještě drsnější a podmanivější ženou. Vztah přešel z filmového v celoživotní. Všechno to začalo o dva roky dříve žádostí o zápalku ve snímku proslulého Howarda Hawkse Mít a nemít (1944).

Režiséra Hawkse na Lauren upozornila jeho žena Nancy, kterou uhranula mladá dívka se zelenýma očima na přebalu březnového čísla časopisu Harpers´ Bazaar 1943. Hawks dal devatenáctileté modelce vybrat - jejím hereckým partnerem bude Cary Grant, nebo Humphrey Bogart.

Lauren na stránkách People.com vzpomíná: "Myslela jsem si, že Cary Grant je šílený! U jména Humphrey Bogart jsem juchala blahem." Lauren Bogarta ve filmu svedla zdánlivě prostým dotazem "Nemá tu někdo zápalku?" To v představiteli drsných chlápků vyvolalo zájem a o 24 let mladší ženu požádal o ruku. Lauren vzpomíná: "Řekl mi - jestli chceš opravdovou kariéru, udělám pro tebe cokoli, pod podmínkou, že si mě vezmeš. Slíbila jsem mu, že naše manželství bude na prvním místě a kariéra na druhém. Chodila jsem s ním na plac a podporovala ho. Bylo to dobré rozhodnutí, nelituji toho, i když mě to často frustrovalo."

Filmový svazek zrodil čtyři nezapomenutelné snímky (Mít a nemít, Hluboký spánek, Temná pasáž, Key Largo). Skutečné manželství vydrželo Lauren a "Bogiemu" 11 let, slavný herec zemřel v roce 1957 na rakovinu. Lauren si prožila románek s Frankem Sinatrou, zahrála si s Marilyn Monroe, Johnem Waynem, Gregory Peckem, Kirkem Douglasem. Manželství s Jasonem Robardsem se rozpadlo kvůli hercově alkoholismu.

Přestože budeme mít Lauren Bacall spojenu především se zlatou érou Hollywoodu, prosazovala se až do nedávné současnosti. Zahrála si ve Vraždě v Orient expresu (1974), na Oscara téměř dosáhla díky roli despotické matky Barbry Streisand ve filmu Dvě tváře lásky (1996). V 21. století herečku do svých filmů Dogville (2003) a Manderlay obsadil Lars von Trier.

Sošku Oscara za celoživotní dílo převzala Lauren Bacall v roce 2009. Na sentimentalitu během přebírání zapomeňte. Vedle dojetí nechybí cynismus, tak blízký jejím postavám z filmů noir. Tato dáma je nehrála jen na plátně.

Lauren Bacall navštívila v roce 1998 Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary a byla oceněna za přínos filmu. (lukáš král, Kinobox.cz)

Narození:
16. 9. 1924
Bronx, New York, USA
Úmrtí:
12. 8. 2014
New York, USA
Vlastní jméno:
Bette Joan Perskeová

Znáte z


Lauren Bacall: Filmy a pořady 194