Jízda

73%

Komentáře a recenze 12

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7
Prakticky film o ničem, dva mladíci si vyjedou na pohodový výlet "na jih" a potkají svéráznou mladou dívku trošku do větru. Film je skutečně o ničem, ale čiší z něj neskutečná pohoda a svoboda. člověk si v dnešní době uvědomí, že i výlet po domácku vyrobeným kabrioletem, bez telefonu a jiné techniky by byl skvělý. Film krásně dokreslují pohodové skladby kapely Buty. Moc hezká relaxační podívaná,
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
6
Takhle nějak si představuji zfilmovanou skladbu Jirky Schelingera Léto s tebou.. Skoro to po té Obecné škole ani nedává smysl co. Aspoň vidíte, jaký podíl měl tatínek Zdeněk Svěrák na kouzlu celého synova režijního debutu.. Jízda totiž opravdu připomíná spíše režijní prvotinu. Příběh jednoduchý až, že skrýt ho za road movie je skoro geniální nápad. Dva kamarádi Radek a Franta si přemění tuctový auťák na kabriolet a jedou se podívat, jak to jindy ti demokrati vedou. Bez představ, bez iluzí nebo starostí vyráží na pohodový výlet, kde co je napadne to udělají. Takže když přiberou ještě stopařku, je Vám jasné, co asi tak hošani zamýšlejí. Naštěstí je to Honzík Svěrák, a ten by si nedovolil narušovat poetiku české nevinnosti a krajů sladu a medoviny... Jízda je fajn, tu troška uvolněné filozofie, pak rozvah kam kráčí (ehm jedou) a jen hlavně přemýšlet když se nesnažíš. Akorát to je úplně o hovnu.. Dokonalá představa o českých "zlatých ručičkách", kterým je nejlépe, když se nezašpiní. P.S. Hudebně ale možná i dokonalé.. 60%
Cettlovka
5 032 bodů
10
Letní atmosféra, jedno auto a tři zajímaví lidé. Komu unikne sebemenší detail, může přijít o důležitou pointu. Ve filmu jsou většinou neherci, obyvatelé vesnic, což mne v každém filmu dokáže uchvátit. Celek dotváří výtečná hudba od Buty.
bidlobox
3 802 bodů
8.5
Svěrákovo letní odpočinutí si od natáčení trikově i režijně docela náročného a drahého Akumulátora 1. Jízda byl naopak levný film za milion korun českých. Povedená road movie, ze které si vždycky nejdříve vybavím nekonečnou otevírací scénu, ve které čekáme na projetí kabrioletu, čurající Aňu Geislerovou, koupajícího se Radka Pastrňáka, pneumatiku uhánějící z kopce a přepadení spořitelny. A taky na písničku Mám jednu ruku dlouhou, kterou jsem nesnášel pro houfy ptačích hovínek. Doufám, že se dočkáme přepisu filmu do HD než se nám z té extra levné filmové suroviny dočista vypaří v horkém parnu.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
8
Film který zůstává dlouho v paměti...tak jak byl natočen/ z dlouhé chvíle a nezávazně a lehce/ - tak taky působí . Velice dobré výkony hlavní představitelů , skvělí neherci , luxusní hudba...prostě zážotek. Film který si můžeš pouštět několikrát a nepřestane tě bavit
65David21
65David21
1 704 bodů
8
Pohodový film prakticky o ničem, kde se jede, je pěkná atmosféra - taková euforická. Úžasné je, že film nestál mnoho, byl velmi levný a Jan svěrák si ho natočil v létě bez nějakého štábu. Na filmu dělalo, mám pocit, jenom 8 lidí! Geislerová hrála dobře, ale ona nebo její postava mi byla extrémně nesympatická.
Doplnění (zapomněl jsem): Ve snímku hraje Radek Pastrňák, zpěvák skupiny Buty, která po celou dobu zní během filmu a dodávala Jízdě pohodu.
Meky
Meky
1 381 bodů
6
Od Jana Svěráka jsme zvyklí na leccos, jeden z jeho raných filmů Jízda je road movie, ale ne obyčejná. Řekl bych dost ujetá a fádní. I přes tuto skutečnost a na první pohled patrný amatérismus, je snímek dost zvláštní a celkem se mi líbil. Možná svou jednoduchostí, skromností a "skutečnými" záběry. Nebo ústřední trojicí postav, dvěma svéráznými chlapci, mířící odnikud nikam, s cílem užít si krásy našich luhů a hájů z kapoty svého kabrioletu nebo duševně rozpolcené Ani Geislerové, která působí stejně mimo jako ostatní. Závěr? Svěrákova Jízda sice uhání zběsilým tempem volnoběhu, ale příchuť bezstarostné idylky mu nelze upřít.
mr.hack
mr.hack
742 bodů
7
Tak trochu mam dojem, že tento film je díky názorné ukázce jízdy bez klíčků prvním videem ze série nemyslíš-zaplatíš (a opět u toho byl Renč), takže tento film rozhodně ocení Ministerstvo dopravy a BESIP. Dalšími fanoušky budou zajisté čeští kutilové, kteří zde najdou návod na úpravu svého čtyřkolového miláčka do verze cabrio a fanoušci skupiny BUTY, jelikož Radek Pastrňák Vás po zhlédnutí filmu dokonale přesvědčí o tom, že má jednu ruku dlouhou. Tato písnička je však na tomto snímku asi to nejlepší, poněvadž jinak je úplně o ničem. Přesto za tu letní devadesátkovou pohodu 70%
marvan
marvan
616 bodů
8
Fajn film se skvělou letní atmosférou jižních Čech.
dearie
284 bodů
8
že to tedy byla Jízda! Moc si vážím Jana Svěráka za to, že dokázal tak minimalisticky vytvořit něco tak velkého. Vždycky jde o to, co ve vás film zanechá, jestli a jak moc vás zaujme. Jízda se někomu může zdát vláčná, takzvaně o ničem, ale kdo v tom nechce nic najít a řeší zbytečnosti, pro toho zkrátka tento snímek není. Naopak pro toho, kdo nic neočekává, nic neřeší a nechá se zkrátka véz/st, pro toho Jan Svěrák spolu s vynikajícími (ne)herci, úžasnou kamerou F.A.Brabce a jedinečnou a skvěle padnoucí hudbou vytvořil výjimečný filmový zážitek, který stojí za to obdivovat.