JFK

81%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9.5
Dokonalé politické drama založeno nejpodivnějším atentátu na prezidenta USA v historii. Skvěle rozvinuta konspirační teorie, která snad ani není konspirační teorií ale jasným faktem. Jeden střelec to být nemohl. Kam až mohou zasahovat chapadla chobotnice naznačuje tento skvělý snímek, který se opírá o fakta a nepouští se do úplných extrémů. Skvělé proložené historické záběry s těmi filmovými, 189 minut napětí .. času není vůbec třeba litovat.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Krásná ukázka dokonalé filmové manipulace. Nemůžu se na to úplně zlobit, protože jde zřejmě o Stoneovo upřímné přesvědčení a ne politickou propagandu, i když jde rozhodně o nebezpečně prolhaný film. Výživný studijní materiál k tomu, jak utvářet divákovo přesvědčení. Na emocionální úrovni tak strhující, že by člověk přestal věřit komukoliv, kdo má na rozdíl od Kevina Costnera nějaká data.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Jedním slovem famózní. Stone to pojal hodně zajímavým stylem. Ty dobové záběry vkládány do filmu vůbec nepůsobí rušivě, naopak ho spíš docela oživují. Těch 206 minut uteklo jako voda, která sebou přinesla neskutečné množství informací a také snad v každém záběru nějakou známou hereckou osobnost a můj mozek stále šrotuje a zpracovává, to co viděl. No a jestli je scénář opravdu podle skutečnosti, tak asi začínám věřit na všechny konspirační teorie :) P.S.: Zpřístupnění dokumentů CIA bude ještě nejspíš pěkná sranda :) 95%
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Kašlu na to, jestli je to pravda, třeba není, ale možná je a tenhle film je zkrátka dobrý kus. Herci, napětí, střih a jedna z největších záhad. Pro mě o třídu výš než Tanec s vlky.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Hlavní podezřelý z atentátu na Kennedyho? Oliver Stone!:-) O daném incidentu jsem toho nic moc nevěděl, o prohnilosti americké vlády jsem nikdy nepochyboval, a přesto mě dokázal film strhnout a oslovit do takové míry, že na rok 2029 a odhalení všech informací ze strany CIA bych se i upřímně těšil, kdybych v té době současně nebyl zase o patnáct let starší a plešatější. Každopádně Stone mi touto podívanou nejen opět potvrdil, že je to režisérská extratřída, která nemá problém ani se třemi hodinami plnými dialogů, ale svým útočným projevem mi vložil do hlavy poměrně jasný názor na americkou demokracii, definovanou výhradně zlomyslností mocných (a teplých:-)) a vidinou vlastního prospěchu. A mezi tenhle "sajrajt" dokonale zapadl zodpovědný manžel a urputný detektiv Kevin Costner, úlisný padouch Gary Oldman, na muže orientovaný Tommy Lee Jones i obvyklý podezřelý Joe Pesci, jejichž skvělé výkony jen dotvářejí obdivuhodnost a historickou hodnotu JFK.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
10
Ukázková inscenace reálných událostí, u kterých divákovi stačí mít povědomí o tom, že nějaký Kennedy existoval a vyhrál volby před Nixonem. Zbytek vám mistr filmového řemesla, Oliver Stone, předvede sám... nebo spíš s těmi nejpovolanějšími - Costner, Jones, Rooker a vlastně všichni ve filmu, neboť vynechat v tomto případě byť jen jedno jméno mi přijde jako hřích. Ostatně utáhnout tříhodinový epos o vyšetřování jedné z největších událostí americké historie bez skvělých herců nejde, a už vůbec ne bez skvělého scénáře, který je v tomto případě přímo vynikající. Třeba to, jak využívá archivní záběry, jednotlivá svědectví a hlavně jak to vše p(r)odává divácky atraktivně, se jen tak nevidí. Nakonec to ještě zaokrouhlím na krásnou stovku s tím, že u posledního aktu v soudní síni jsem byl jak přikovaný, skoro nedýchal a žral každou repliku. A to se mi už hodně dlouho nestalo.
avenis
avenis
8 145 bodů
8
Pokaždé, když se dívám, snažím se soustředěně vnímat všechna vyřčená fakta. Zatím se mi ještě nikdy nepodařilo udržet pozornost po celou dobu. Zhruba v jedné třetině jsem utlučena tou nepřetržitou kadencí chrlících se vět. Obraz je roztříštěn mnoha střihy, rozostřenými záběry, dobovými a hned dotočenými sekvencemí. Závěrečná Jimova řeč mě opět probere a tam už se chytám. Fascinující popis "magické kulky" a teorie o tom, jak to bylo...
Nejvíc znepokojující však je zjištění, že to, co ústy Kevina Costnera říká jeho postava, naprosto a dokonale pasuje na dnešní dobu. Srovnávám tehdejší válečné zájmy USA s dnešními, tehdejší vládní vojenské kšefty s dnešními, tehdejší mocenské cíle s dnešními... Historie se dokonale opakuje.
Pas
Pas
6 225 bodů
9.5
Oliver Stone ve formě a se skvělými herci v rukávě. JFK je filmem odsuzujícím Ameriku a její postupy při atentátu na jejího prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Nikdo pořádně neví jak to všechno bylo a Oliver Stone pravděpodobně vzal tu nejrealističtější a přitom zajímavou variantu do které obsadil úžasné herce do všech důležitých rolí. Klíčovým se stal Kevin Costner, který vystupuje charismaticky a ničeho se nebojí. Ostatní jako Kevin Bacon, Tommy L. Jones, Gary Oldman, Ron Rifkin a třeba ještě Vincent D´Onofrio. Neskutečně dlouhý film, který se v druhé polovině snad věnuje už pouze soudnímu dramatu, kdy jeden muž tvrdí celé americe, že není možné to co tvrdí ostatní. Je to těžký boj člověka za spravedlnost proti všem, kteří se snaží utajit co potřebují. Jedna ryba proti proudu neobrátí proud.Bohužel...
limeta
limeta
5 179 bodů
8.5
Tři hodiny nabité dějem a informacemi jsou pastvou pro milovníky konspiračních teorií. Určitě dobrej kousek a Kevin Costner jako Jim Garrison nemá chybu.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
10
Kevin Costner byl neuvěřitelný. Krimi drama, u kterého jsem si opět nebyl jistý a tím jsem se nudil. Měl jsem rád Kennedyho, ale nyní ho miluju. Opravdu si to nezasloužil a jsem rád že jeho smrt vyřešil právě Costner. Mimochodem český dabing Miroslava Donutila mi přišla hlavně jiná, ale překvapivě dobrá. Úžasné vedlejší i hlavní výkony herců bylo nebe. Filmu věřím, věřím, že to tak bylo a také věřím, že vláda dělá ho***. Je mi líto, že to skončilo jak to skončilo, ale bohužel je to realita. Jinak jsem se později začal bavit až jsem byl nadšen. Zajímá mě co se bude dít v roce 2029, až se archiv znovu otevře... U filmu jsem se bavil mnohem více než u minulého snímku Stonea Četa. Oliver Stone dělá filmy o pravdě! A to je to nejúžasnější, nejprocítěnější a nejmilejší co můžete světu v podobě filmu předat!