Je třeba zabít Sekala

77%
Je třeba zabít Sekala
Drama z léta roku 1943, tedy z období, kdy okupované Československo figurovalo na mapách coby Protektorát Čechy a Morava. Odehrává se v moravské vesnici Lakotice, kde není jediný Němec, kam válečné události jako by ani nedoléhaly.... Sedlák Jura Baran, stíhaný gestapem, uprchl z rodných hor chudobného Valašska, aby se ukryl uprostřed žírné roviny Hané v Lakoticích. Jako cizinec nemá důvěru domácích. Lakotice jsou vesnička o pár staveních, kolem je mezi zlatými lány zrajícího obilí rozeseto dvanáct bohatých statků, jejichž majitelé žijí ve strachu ze Sekala. Je to nemanželský syn z jednoho statku. Má za sebou krušné dětství parchanta, kterým všichni pohrdají, nic mu nepatří, slušné děvče si ho ani nevšimne. Sekal je zatrpklý a krutý, nenávidí všechno a všechny. S Protektorátem přišel jeho čas. Udal už dva majitele statků ze zločinů proti Říši. Dostal za to jejich majetek, oni šli do koncentráku a na smrt. Z parchanta je největší sedlák a dává najevo, že dva statky mu nestačí...



Recenze: Je třeba zabít Sekala

Kinobox.cz
40%

Film, jenž se pokouší být tak vážný a závažný, až se stává skoro vlastní parodií. Škoda, že už dál nepokračuje česká škola parodie. Mohla by si vzít na paškál rurální a válečná dramata, jimiž jsme chtěli uspět na Oscarech, ale nakonec jsme u nich skončili rozdáváním Českých lvů rozhazovaných jako miliony z Kazmova vrtulníku.


Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Ten film jsem kdysi ne ... vůbec, ani trochu. Hnusný Sekal, odporný Záprtek, okázale věřící křesťané-bohatí sedláci, kteří naplánují vraždu, ale nechtějí si před tím svým Bohem ušpinit ruce, tak k činu bezohledným vydíráním přinutí jiného - vydíráním stejným, jakým je ničí sám Sekal.A když je dokonáno, nechají ho napospas smrti ... Fuj, děs běs. A napodruhé už to všechno do sebe zapadalo - jako antické drama včetně katarze. Skvělý scénář Jirky Křižana (škoda, že jich nebylo víc ...), výborná práce Vladimíra Michálka.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
10
Dost možná nejlepší porevoluční český film. Výborná atmosféra, fungující charaktery. Na konci až zamrazí.
muzz
muzz
18 035 bodů
7
Ve filmu krásně zahráli všichni zúčastnění herci. Jak nám bylo předem zdůrazňováno, ve filmu byl opravdu brilantně nasnímaný zvuk dolby stereo. Jen ten příběh snad mohl být o něco pravděpodobnější. Přesto stojí za vidění, abyste si udělali sami obrázek, třeba se totiž pletu a příběh je skvělý a stál za natočení.


Dodatečné informace

Původní název:
Je třeba zabít Sekala (více)
  • Česká republika Je třeba zabít Sekala
  • Česká republika Der Bastard muss sterben
  • Česká republika Je treba zabiť Sekala
  • Česká republika Le piège (Il faut tuer Sekal)
  • Česká republika Sekal Has to Die
  • Česká republika Zabić Sekala
Premiéra v ČR:
3. 9. 1998
Země původu:
Česká republika, Francie, Polsko, Slovenská republika

Podobné


Powered byJustWatch