Jasné nebezpečí

68%
Jasné nebezpečí

Už podruhé se setkáváme s agentem CIA Jackem Ryanem (v podání Harrisona Forda to poprvé bylo ve filmu VYSOKÁ HRA PATRIOTŮ), který zde bojuje nejen proti kolumbijské drogové mafii, ale i proti zradě a nepoctivosti vlastních spolupracovníků. Začalo to vraždou přítele prezidenta Spojených států. Přestože se ukazuje, že zločin mají na svědomí zabijáci kolumbijského kartelu, s nimiž byl "prezidentův přítel" ve spojení, rozhodne se hlava státu k odvetnému útoku. Je vydán pokyn k vytvoření speciální tajné jednotky, která má centrálu kolumbijských šéfů zlikvidovat. Jde o nelegální akci, protože vojenské jednotky USA smějí v zahraničí operovat jen tehdy, hrozí-li "jasné nebezpečí". CIA vedením celé operace pověří agenta Clarka (William Dafoe). Mezitím pátrá po motivech vraždy i Jack Ryan. Odhaluje souvislost s kolumbijským obchodem s narkotiky a vydává se do Bogoty, aby získal další informace Ryan riskuje svůj život i kariéru pro to jediné, čemu ještě věří - pro pravdu.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Harrison Ford coby Jack Ryan podruhé, jinak v sérii třetí příběh o jednom skvělém agentovi CIA. A tak tu máme opět zjednodušeně ukázanou práci této zpravodajské služby USA v dramatické etudě, ve které se neustále a plynule buduje napětí a úspěšně udržuje. Vlastenci musí být spokojeni. Ale na druhou stranu se tvůrci přeci jen nevyhnuli kritiky a v podstatě kopance do vlastních řad. Ano, jedná se o politický thriller, který vyniká hlavně určitými skutečně reálnými detaily, což je spíše práce Toma Clance, autora knihy, podle které byl snímek natočen. Snímek je ve svém žánru přesvědčivý, i když zamrzí málo akce. Avšak na druhou stranu, přeci jen se tímto nekopíruje James Bond, že?
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7
Nejslabší díl celé série, který strčí do kapsy s Jackem Ryanem, které ztvárnili jak Ben Affleck tak Chris Pine. Kolumbijská mafie je zde podána hodně neuvěřitelně a celé to působí naprosto překombinovaně. Ford se také netajil, že nesnáší autora předlohy Toma Clancyho, který byl vždy proti tomu, aby tuto postavu hrál. Všichni se rozhádali a Ford se jako Ryan už nikdy nevrátil, přestože byl film komerčně úspěšný. Povedený ale moc nebyl.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
8
film ktory zraje u mna ako vino... ked som ho videl po prvy raz, tak ma strasne nudil nedostatkom akcie a nezazivnym pristupom rezisera (tu nudnost davam za vinu noyceovi, pretoze ostatne ryanovky ci uz od mctiernana a andersona su vynikajuce). nedavno som jasne nebezpecenstvo zhliadol znova a tento krat som si vychutnaval vynikajuce politicke machinacie (clovek musi pravdepodobne dozriet aby ocenil slovne prestrelky) a vysoke tempo nasadene od zaciatku (vynikajuca scena objavenia plachetnice) filmu. prostredie ameriky sa strieda s kolumbiou ale clovek nestraca prehlad a vie kdo kuje pikle proti komu aj vdaka skvelym vykonom zucastnenich (hlavne wiliam dafoe je skvely). zasadnou vadou filmu je posledna stvrtina ked sa z politickeho thrilleru stava akcny film a ta tam ide cela uveritelnost zapletky a zanecha na jazyku trpku prichut premarnenej sance patrit medzi najlepsie ryanovky ako i thrillery.

Dodatečné informace

Původní název:
Clear and Present Danger (více)
  • USA Jasné nebezpečí
  • USA Clear and Present Danger
Premiéra v ČR:
1. 12. 1994
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
62 mil. USD
Tržby:
215,89 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Jasné nebezpečí je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Další z kolekce Jasné nebezpečí


Powered byJustWatch