Jára Cimrman ležící, spící

83%

Komentáře a recenze 18

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8.5
Skvělý film, spousta hlášek z tohoto filmu také zlidovělo. Járu Cimrmana nemoh vymyslet nikdo jiný než naše hvězdná dvojice Svěrák, Smoljak. Je to takový český Forrest Gump :) Paní Kaplanovou na konci to autoři opravdu darazili.. Je to můj oblíbený film, navíc ho nedávají v TV tak často, takže se mi nestihl omrzet.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Řekl bych, že tenhle Járův životopis je stejně skvělý, jako Cimrmanovy slabší divadelní kousky. Takže prostě pořád nadprůměrná zábava, ale tak nějak to nevyráží dech. 7/10
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Géniové Svěrák a Smoljak stvořili nejslavnějšího a nejnadanějšího umělce, vynálezce, architekta, filosofa a učitele Járu Cimrmana, který ale zůstává moderní vědou zoufale nepochopen. Nevím, co je lepší. Jestli příběh prošpikovaný nezaměnitelným inteligentním humorem, nebo herecké výkony v čele se Zdeňkem Svěrákem, jehož citlivý a bezprostřední projev budu vždycky obdivovat. Někdo s tím asi nesouhlasí, ale mě se hodně líbila úvodní část a všechny narážky na slavné, v porovnání s Cimrmanem ale velmi průměrné, osobnosti a jejich významná díla. Asi to nedosahuje kvalit nejlepších divadelních Cimrmanů, ale je to výborná zábava a jedna z nezapomenutelných českých komedií. Cimrman na Hrad!
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7.5
Věru kvalitní a dokonalá česká komedie.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
Takhle, nejsem žádný obdivovatel Járy Cimrmana, a dokonce mi přijde skoro až ujeté při naší bohaté národní historii tolik se opírat o fiktivního hrdinu.. Film dvou rovin, jeden s plnou seriózností vystavuje Cimrmanův odkaz a představuje jeho život a dílo jako patřičnému ohlasu hodno, kde právě obrovským plusem je samotný zmatený ohlas přihlížejících jedinců, které taky Cimrmanův bohatý život zanechal nedotčené.. Na absurdní vlně postavená prohlídka jeho rodného domu a její s vážností vyzdvihované každodenní banality, tohle dokážu přijmout a povznést se nad to... Jenže když pak příběh přejde do čistě životopisného vyprávění zahrnující Cimrmanovu životní epiku, už to skoro nejsem schopný kousat.. A i když miluji třeba scénky s patentovým úřadem, který především nutí i k zamyšlení kolik třeba takových hromosvodů jim tam někdo přinesl, že Benjamine Frankline, není to ono a s duší člověka respektujícího dějiny a letmým kritikem těch přehnaně národních tendencí, které nám subjektivizují skutečnou historii, díky čemuž se může stát, že partičku barbarů považujeme za nositele národního dědictví... Ano, je potřeba se nad to umět povznést, neuráží mě to, ale k mému subjektivnímu humoru to má celkem daleko... Ale moc mě zajímá, jak tohle celé bude napříč generacemi stárnout, a do kdy ještě budou obecně známé některé výroky.. "A není to málo Antone Pavloviči?" - "Je, Čechove." 60%
M3lios
M3lios
9 141 bodů
8
Jára Cimrman ležíci, spíci je diskutabilné dielo dnes už legendárnej dvojice Svěrák-Smoljak. Na jednu stranu je to geniálne emotívne zosobnenie života fiktívnej osoby na druhú stranu nezáživné artové dielo. Pre zarytých fanúšikov Cimrmana má tento film nevyčísliteľnú cenu. No pre mňa ako nečecha...resp. "primitíva" je to len obyčajná česká skvelo napísaná tragikomédia zaplnená celým vtedajším hereckým osadenstvom divadla na Žiškově. Je to výborný film o tom niet pochýb. Ale 103. najlepší film? Ani náhodou...
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Člověka zamrzí, když se dnešní lidé rozplývají nad cizími filmy a konstatují, jak geniálně to a to udělali a přitom se stačí kouknout trochu do minulosti české kinematografie a zjistí, že u nás bylo dost geniálních lidí, co dělali nadčasové filmy s přesahem. A jedni z nich je duo Svěrák/Smoljak. Ti dva jsou zkrátka záruka chytrého a oddechové filmu a jejich Cimrmani zkrátka nemají konkurenci. Vše se na vás valí tak neuvěřitelnou rychlostí, vtipy mají smysl, herci hrají skvěle a zkrátka a dobře je nutnost vidět vše, čeho si ti dva dotkli. Takhle se přepisují dějiny.
avenis
avenis
8 145 bodů
10
V době vzniku filmu jsem jásala nad "obživlým" Cimrmanem, protože hry DJC jsem zbožňovala. Několik vypůjčených vět z her, co se ve filmu objevují, byly jako cukrové perličky na slavnostním dortu. Po letech již půvab trochu vyvanul, ale pořád se jedná o originální a naše zamilované filmové dílko.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
7
Můj šálek kávy o Járu Cimrmanovi v krásném podání Járy Cimrmana, který srší vtipem.
evismaior
evismaior
4 254 bodů
8
Úryvky ze života předního českého badatele, spisovatele a obrozence Járy Cimrmana. Obzvlášť to defilé historických představitelů kulturního života je dobré a pak taky moře v Praze a Cimrman s vynálezy pozdě chodící. A kdo věří na dlouhověkost Cimrmanovy rodiny, může se s ním možná v Liptákově setkat dodnes:-)