Jan Žižka

73%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 308 bodů
8
Fenomenální historické drama, které v našich končinách jen těžko někdo trumfne. Samozřejmě, že je téměř 70 let staré, ale o to více dávám "klobouk níže". Jednotlivé snímky této trilogie jsem samostatně viděl, nyní jsem se rozhodl podívat se na ně jako na ucelenou trilogii v rychlém sledu po sobě a je to skvělý zážitek. První dva filmy se mi líbí o chloupek více, než poslední Proti všem, ale jinak je jeden film, jako druhý a ve stejném ražení. Režimu se toto téma hodilo a tak jistě natáčení "plně podporovalo" a vznikl lehce politický epos a husitech... tím vůbec nechci shazovat genialitu Otakara Vávry a Zdeňka Štěpánka. Potlesk patří také výpravě, kostymérům aj.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Po technické stránce hodně povedený film. Středověk je zachycen věrně a věrohodně. Bohužel, opět je na díle znát doba vzniku. Historikové si nad danou stranickou ideologií rvou vlasy do dneška. A nebo je skutečně v písmu, jak zde Jan Želivský hlásá, napsána věta: Kdo nepracuje, ať nejí? Známé to bolševické heslo? Otakar Vávra byl skutečně pan režisér a jeho umění bylo zneužito značně. Takovouto vizuální realizaci husitských dob už nikdo nepřekoná. Výborné kulisy, kostýmy, zvládnuté masové scény, výprava jako taková. I ozvučení. Zvuk větru před bitvou u Sudoměře evokuje a posiluje napínavou atmosféru dramatičnosti. Bitva jako taková je na české poměry skvost. Demonstruje sílu vozové hradby a poukazuje na fakt, jaký to byl Žižka špičkový stratég. Herecké výkony stejně jako u předchozího filmu ´Jan Hus´ (1954) opět na úrovni. Nikoho jiného než Karla Högera jako Václava IV. si už nelze představit. A Zdeněk Štěpánek ztvárnil Žižku přesně tak, jak byl představován. Nebýt doby vzniku, mohl to být neocenitelný filmový klenot. Takhle jen zůstala hořká pachuť a ukázka toho, jak lehce se dá historie zneužít ku prospěchu politické kampaně.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
4
Ačkoli Miloš Václav Kratochvíl obvykle odolal překrucování historie, v padesátých letech to úplně nešlo. Výsledkem je drahý vylhaný spektákl s naprosto nekompromisním übermenschem Zdeňkem Štěpánkem, který skrz kamarádství s Otakarem Vávrou obsadil hned dvě klíčové postavy trilogie. Jsem dost proti tomu, aby se o tomto filmu tvrdilo, že je to profesionální řemeslo. Není. Film trpí logickými lapsy, díky nedostatku komparsistů divák často vidí umírat stejného herce několikrát. Vysoké hodnocení je mi velkou záhadou.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
7.5
Kvalitní podívaná s kvalitním hereckým obsazením a výpravnými kostýmy, na kterých se podílel i Jiří Trnka. Je pravda trochu švandovní, že Jan Hus vypadá úplně stejně jako Jan Žižka, jak by také ne, když ho hraje v obou případech Zdeněk Štěpánek, ale konkrétně Jana Žižku už ve svých představách nedokážu vidět nějak jinak! Také to podbarvení hudbou Jiřího Srnky je velice zdařilé! Já když vidím ta současná zpracování, tak si vždycky říkám, že pro mě (a moji generaci) je ten Otakar Vávra! Mimochodem to rčení "Kdo nepracuje, ať není" nevymyslel ani Karel Marx, ani Bedřich Engels, ba ani Vladimir Iljič Lenin! To je z bible!!!
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
5.5
Skvěle propracované zpracování života jednoho z největších Čechů.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
9
Neuvěřitelný film v podání Otakara Vávry, dopadl výtečně. Úžasné zpodobnění o Janu Žižkovi a "husitech". Ve filmu je sice svedena jen jedna bitva, ale všechno je hezky do podrobna popsané. Otakar Vávra se opět zasloužil i o pěkné umístění herců. Zkráceně řečeno - je to nejlépe popsaný film o Janu Žižkovi, který kdy existoval, existuje a existovat bude...!