Jako zabít ptáčka

78%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Z počátku to vypadá na rodinný snímek, ale je to drama na téma rasová nesnášenlivost, spravedlnost a morálka. Gregory Peck opět nezklamal a je to hezký film. Líbí se mi i druhá hlavní část a to objevování městečka a krásné dětství dětí hlavního hrdiny.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Soudní část sama o sobě je perfektní, stejně jako některé části příběhu těch dětí, ale celkově to je jak dva filmy v jednom, navíc jsem skutečně dost zmatený z toho závěru. Když se v místnosti objevil ten "albín", kterého celou dobu nikdo neviděl, nebyl jsem si jistý, co má tohle znamenat.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Atticus Finch je v dějinách kinematografie naprosto ikonická postava a Gregory Peck je v této roli maximálně přesvědčivý. Nedovedu si představit, že by tuto kladnou a ušlechtilou roli dokázal zahrát někdo lépe než on. Autorka knihy měla Pecka na mysli už při schvalování scénáře a když se s ním setkala přímo na natáčení v jedné emotivní scéně propukla v pláč, protože tuto postavu psala podle svého otce. Vzniklo mezi nimi blízké přátelství, které trvalo po desetiletí a Gregory Peck dokonce jednoho ze svých potomků pojmenoval Harper. Studio však roli původně nabídlo Rocku Hudsonovi a také Jamesi Stewartovi.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Čekal jsem klasické soudní drama postavené na myšlenkách o rasismu, dostal jsem velmi originální a nádherně převyprávěný příběh z amerického venkova, který skrze vzpomínání malé holčičky odráží nehezkou dobu nejen deprimujícím, nýbrž i příjemně nadneseným a ryze dětským způsobem. Herecky samozřejmě dominuje civilní Peck, ale určitě je také fajn vidět mladého Roberta Duvalla před tím, než se dal do služeb mafie:-) Vytknul bych jen trochu zvláštní závěr, který se neubránil patetismu a z vymezených kolejí dle mého až příliš vybočil. Nebo se do nich naopak přehnaně ponořil. :)
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
Herec Gregory Peck má za sebou spousty výrazných rolí, především slavné Prázdniny v Římě či kultovní Přichází Satan! patří mezi jeho nejslavnější filmy. Tou pravou životní rolí je pro Pecka nejspíš role ve snímku Jako zabít ptáčka, především i proto, že pouze zde Peck za svůj výkon dokázal získat Oscara (i přes to, že za život stihl obdržet celkem další 4 nominace). Snímek Roberta Mulligana z roku 1962 adaptoval předlohu Harpera Lee a dokázal dokonale zmapovat americkou společnost v období 30. let a to i přes to, že je perspektiva příběhu v podstatě vyprávěna z pohledu malého dítěte.Jako zabít ptáčka je rozhodně zásadním soudním dramatem. Od 30. let sice utekla dlouhá doba, v jistém ohledu lze ovšem nacházet spojitosti mezi tehdejší americkou společností a současnou americkou společností. Jde sice o komorní malou záležitost, svým obsahem se ovšem z Jako zabít ptáčka stává film velký. Dnes se na film sice aplikuje kritika spočívající v neslavném klišé ´´ hodný bílý muž zachraňuje bezmocného černocha ´´, Peck ovšem do role Atticuse Finche dal skutečně naprosto všechno, je ve své roli skvělý a dokazuje, že si Oscara po všech těch skvělých výkonech skutečně zasloužil.Komplexní téma snadno mohlo být zpracováno naivně, ve finále jde ovšem o svým komentářem funkční záležitost, která s tématy předsudku a rasismu pracuje skvěle a především lépe, než většina filmů, které s podobnými tématy pracují dnes.Souboje o rovnoprávnost a neposuzování dle barvy kůže v podstatě probíhají až dodnes, i proto dokáže být Jako zabít ptáčka aktuální i po 60 letech. Vyprávěno sice dětskýma očima, ovšem naprosto uvědomělými a bez příkras. Skutečně dokáže naprosto prodat své téma, tak trochu vyjádřit kritiku k tehdejší (a svým způsobem i k dnešní) společnosti a skutečně netradiční pojetí soudního dramatu i přes to, že samotný soudní spor vlastně v celkovém součtu zas tak velkou roli nehraje a hlavní spor se odehrává zcela někde jinde, vlastně všude. Peckův právník poté sice obhajuje někoho, jehož zastoupení mu může přivodit nemalé problémy, hlavní je ovšem zůstat ideálním vzorem pro své děti.Velké věci dělá i soundtrack Elmera Bernsteina, kdy jeho hudba klasicky dokáže v člověku něco probudit a rezonovat. Jako zabít ptáčka se časem dočkalo i převedení do barevné verze, původní černobílá verze ovšem přeci jen též dělá svoje a pouhá kombinace různých odstínů daných barev dokáže plně korespondovat s tématem filmu. A pochválit se především skutečně musí scénář Hortona Footea, který za scénář k tomuto filmu právem získal Oscara. Snaha o vykreslení filmu skrze dětskou perspektivu mu totiž vyšla na výbornou.Jako zabít ptáčka je dodnes obsahově silné dílo, které i po šesti dekádách dokáže skutečně něco dát. Netradičně pojaté soudní drama a v podstatě i netradičně pojaté dětské dobrodružství, které toho o rasismu a boji proti předsudkům dokáže říct mnoho. To, že je komentář Jako zabít ptáčka očividně nesmrtelný jen dokazuje jeho neskutečnou sílu.....
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
7
Gregory Peck se mi v roli advokáta velice líbil. Místy to ale byla nuda. První půlka byla neskutečně rozvláčná a dějově prázdná, soudní proces to potom značně oživil, ale bylo to víceméně jako podle šablony, konec byl ve stylu deus ex machina, trochu moc patetična, no a bylo po všem. Domnívám se, že to téma šlo zpracovat lépe a že tam bylo mnoho věcí nakousnutých a nedotažených. A pan Finch v podání Gregory Pecka byl až neuvěřitelně kladnou postavou! Ten soudní proces i ty děti mi poněkud připomínaly Huckleberryho Finna. Jinak děj filmu je podpořen vynikající hudbou Elmera Bernsteina.