Jak svět přichází o básníky

76%

Komentáře a recenze 14

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8.5
Celou básnickou sérii mám velmi rád. Ono to vlastně nejde ani jinak,protože jsem si postavy Štěpána a Kendyho oblíbil na první shlédnutí. Hodně za to mohou i výborní herci a hlavně Pavel Kříž. Celá série je provázaná velmi milým humorem,který zbytečně netlačí na pilu. Vím,že je to film,ale celé to na mne vždy působilo jako vystřiženého z obyčejného života a to se mi na tom právě tak líbí.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
První příběh básníka Štěpána je takový naivní, čemuž odpovídá celá série a i to, že se odehrává na střední škole. Je to pěkné, nenáročné a filmy o tomto básníkovi zlidověly. Humor je osobitý, režie Dušana Kleina je jasná a Pavel Kříž hraje tohoto snílka dobře.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Nejslavnější a svého času, co se týče návštěvnosti kin, nejúspěšnější ryze česká romantická komedie, o které málokdo ví, že byl na nějakou dobu dokonce trezorový. Schvalovacímu úřadu se nelíbilo nějaké nové vidění světa, či co. Nakonec byl do kin přeci jen uvolněn, ale musely se z toho vystřihnout nějaké ty básničky. O to víc se úspěchu snímku přikládá ten fakt, že neměl z donucení naprosto žádnou reklamu. Inu, opět se potvrdilo známé rčení o tom, že zakázané ovoce chutná nejlépe. Snímek natočil do té doby režisér detektivních filmů Dušan Klein, který si dle knihy Ladislava Pecháčka napsal i scénář. A byla to trefa do černého. Snímek je svým způsobem nadčasový, neboť takovýto příběh se může odehrát v každé době, a svým pojetím je v podstatě nepřekonatelný. Příběh dvou chlapců v pubertě snažící se zkomponovat divadlo. To je to, oč tu běží. Jeden z nich je nějaký Štěpán Šafránek, který si během toho prožije i svoji první lásku. A není divu. Borůvka, nebo-li Marcela Borůvková, kterou si zahrála Miroslava Šafránková, je svým půvabem vskutku kouzelná. Spousta humorných i naivních situací plná mouder a ukázkových hereckých kreací dnes již mnohých hereckých legend, z nichž nejvíce vyniká František Filipovský. Jedná se zkrátka o snímek, ke kterému se starší generace rádi vrací a kupodivu jím nepohrdnou ani generace nové. Film o mladých pro mladé zaručuje zábavu, romantiku i poučení.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5.5
Ale tak nejhorší to nebylo, dokonalé však taky né.
avenis
avenis
8 145 bodů
10
Krásně a s patřičnou filmovou nadsázkou natočený film o studentech gymnázia. S odstupem oceňuji zachycení dobových reálií, šatstva a účesů. Také všudypřítomný typický rukopis ilustrátora Stanislava Holého, jehož kresby jsem tou dobou milovala.
Pavel Kříž byl sice už poněkud odrostlý (21 let), ale "gymlpáka" zahrál nádherně a jeho psí oči lámaly srdce kdejaké dívce. Na film vždycky ráda znovu pohlédnu.
Btw, akorát mi přišlo divné, že na malém městě má gympl posluchárnu jako na vysoké škole...
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
5.5
Nějak mě ty filmy o básnících míjejí. Několikrát jsem se snažila nějak se do toho dostat, některé hlášky jsou všeobecně známé, otázky z této série se objevují i v různých televizních soutěžích, nicméně nejspíš to není a nebude moje parketa, ačkoliv kdyby to lidi nezajímalo, nemohlo by vzniknout tolik dílů! Každopádně z toho, co jsem viděla, bych řekla, že zas platí to známé, že starší díly jsou lepší než ty nejposlednější. Líbí se mi Míla Myslíková v roli starostlivé maminky, méně už Štěpán s Kendym v podání Pavla Kříže a Davida Matáska, a pak některé ty písničky a kresbičky, které jsou u titulků, no - ještě ten student "Mireček", jinak černoch Joseph Dielle, konžský podnikatel židovského původu. A všechny ty Borůvky, Jeskyňky, Píšťalky, Veverky či jak se veškeré ty Štěpánovy děvy jmenovaly, se mi neskutečně pletou!!!
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
7
asi nejznámější česká komedie o mladém Štěpánkovi, kterou již dneska viděl asi každý. První díl je asi nejlepší, i přesto myslím, že takovéto komedie nikoho neurazí...
saboter
saboter
3 564 bodů
8
Povedená komedie která vás dotane spíše svým
  • herecké výkony
  • humor
  • atmosféra
  • slabší příběh
  • občas nuda
kawa
3 388 bodů
8.5
Dnes již legendární film plný hlášek, odlehčená studentská komedie začal úspěšnou sérii, kterou Klein a spol po revoluci jen pokazili.
tomlery
tomlery
2 141 bodů
5
Taková vtipná pohodovka na zpříjemnění večera. Na staré filmy moc nekoukám, ale tohle má něco do sebe. Člověk se i zasměje. Vlastně všechny díly si i udržely svou kvalitu, ale dej nic moc. Místy nuda, na druhou stranu nikde není uvedeno, že se jedná o akční film, že? Nejhorší na tom filmu je, že byl natočen 7 let před mým narozením